Första intrycket
Volkswagen var inte först på plan men när de väl är där så kommer ingen halvdan produkt. Passat GTE är märkets andra laddhybrid efter Golf och en synnerligen väl genomtänkt bil.
Användbar
9/10
Prisvärd
6/10
Senast ut är Volkswagen som nu elektrifierat populära Passat. En av de absolut bästsäljande bilarna i vårt land och där senaste generation åtta har mottagits ännu starkare än sina föregångare. Vid årsskiftet finns den även som laddhybrid. GTE kommer både som Sedan och Sportscombi och kostar 409 900 respektive 419 900 kronor där man kan räkna av supermiljöbilspremien på 40 000 kronor, förutsatt att den består.
För tjänstebilsföraren lär den bli riktigt populär med 40 procent reducerat förmånsvärde, och kommer kosta i paritet med minstingen Volkswagen Up, det vill säga cirka 1 100 kronor i månaden med 50 procents marginalskatt.
Passat GTE har en räckvidd på fem mil med bara el enligt Volkswagen, och det räcker för de flesta pendlare. En permanentmagnetmotor ger 115 hästkrafter och 330 newtonmeter och sätter ordentlig fart på Passat. Toppfarten på elektricitet är 130 km/h men då går det åt en hel del kräm, som levereras från litiumjonbatteriet med kapacitet på 9,9 kWh.
Batteriet väger 125 kilo och sitter framför bakaxeln. Elmotorn är integrerad i växellådshuset och själva växellådan är en 6-stegad DSG med tre kopplingar i stället för två som i vanliga DSG-lådor. Den tredje kopplar ifrån bensinmotorn som också stängs av när bilen frirullar eller körs på el. Bensinmotorn är 1,4 TSI med 156 hästkrafter. Den sammanlagda effekten är 218 hästkrafter och 400 newtonmeter. Total räckvidd är 110 mil och bensintanken rymmer 50 liter.
Provkörningen går från Stockholms innerstad till längst ut på Lidingö och tillbaka. En sträcka på knappt fyra mil. Jag kör i E-mode där bilen bara går på ström, om man inte ger järnet för då kopplas bensinmotorn in. Häpnar över hur kvick bilen är i eldrift och man har hela tiden koll på hur mycket ström den drar via tydliga mätare, samt återstående räckvidd. Vid inbromsning ger elmotorn/generatorn ström åter till batteriet och vid stadskörning väljs med fördel läge B på växelväljaren då bilen ”elmotorbromsar” ganska kraftigt så fort man släpper gasen, och därmed laddar. Trots en del ”provocerande” körning tar jag mig tillbaka till utgångspunkten med en gnutta ström i batteriet.
I läge GTE levereras maximal sammanlagd effekt, förutsatt att det finns ström i batteriet. I läge Hybrid väljer bilen själv drivsätt. Det finns också ett laddningsläge, Charge Battery, där bensinmotorn laddar batteriet men det är inte kostnadseffektivt att göra ström av bensin. Det är smartare att ladda via eluttag med ”grön” ström, något vi har gott om i Sverige. Via vanligt 10 ampere 230-uttag laddas bilen på fyra timmar och en kvart från tomt batteri. Med 16 ampere framdraget är laddningstiden 2,5 timmar. För att hålla koll på bilen, laddning, lås och ett flertal andra funktioner – på avstånd, kan man sköta det via en app i sin smartphone. Standard är Bluetooth, handsfree och audiostreaming, men även App-Connect som integrerar gränssnitten Apple CarPlay, Android Auto och Mirror Link där telefonen speglas i infotainmentsystemets display. Sedan finns en hel massa mer eller mindre nödvändig teknik att tillgå som standard och som tillval. Förutom all teknikhysteri är nya Passat GTE en mycket lyckad laddhybrid. Den bästa just nu.