Det här är nytt!
Adaptiva farthållare. ACC med Front Assist och City Emergency Brake erbjuds för första gången till Sharan. Standard i GT-utförande.
Motor. Alla motorerna är Euro 6-klassade och ska vara upp till 14 procent snålare.
Säkerhet. Multikollisionsbroms är standard.
Interiör. Nya klädselalternativ samt uppdaterad instrumentering.
Volkswagen Sharan har blivit ett slags institution i större MPV-klassen genom sina kvaliteter. Presenterad 1995 och totalt har modellen sålt i 800 000 exemplar varav den nuvarande generationen står för 200 000 av dem sedan introduktionen 2010. Inga enorma volymer, men likväl en viktig produkt.
2015 fick Sharan en ansiktslyftning. Eller rättare sagt, bilen fick egentligen ingen ansiktslyftning alls utan bara nya baklampor och fälgar, men den genomgick en rad förändringar under skalet. Förändringar som var och en egentligen inte innebär några stora förändringar för hur en Sharan står och går, men sammantaget så har en redan klockren produkt blivit ännu bättre.
Bilen som jag sitter i har den starkaste tillgängliga dieselmotorn på 184 hästar och 380 Nm som ska ge en blandad förbrukning på 0,53 vid blandad körning, och den är Euro 6-klassad.
Provkörningsbilen har den högsta utrustningsnivån GT och är dessutom extrautrustad med bland annat fjärrstyrd parkeringsvärmare och elmanövrerade skjutdörrar. Alltså en traditionell pressbil med massor av utrustning för att visa vad modellen kan, vilket även gör den dyr. Redan i normalt GT-utförande så kostar TDI 184 DSG 409 500 kronor.
Men ungefär halvtimmen innan vi ska ut och åka slår jag igång parkeringsvärmaren och när barnen ska in i bilen så fjärröppnar jag dörrarna via nyckeln. När de har hoppat in stänger jag direkt, fast då jag är sjukt tävlingsinriktad så stänger jag dörren redan när de är halvvägs inne – tekniken tar ju sin lilla tid. Värmen blir kvar inne i bilen och klämrisken bedömer jag som betydligt lägre än om man stressat kastar igen dörren.
Ute på vägen excellerar Sharan med TDI 184-motorn och 6-växlade DSG-lådan. Kombinationen är grymt bra och känslan av att rulla frihjul i nerförsbackarna är skön. Kraften är alltid tillgänglig, men förvänta dig ingen sprinter för det. Men det går att göra hyfsat snabba omkörningar och allra bäst blir det om du växlar över till sportläget inför omkörningen. Då är DSG-lådan redan på tå och allt både går snabbare och känns snabbare. Vi ska tillägga att de där förbrukningssiffrorna som presenteras inte hör verkligheten till. Med fyra personer i bilen och hyfsat med last så körde vi landsväg och motorväg med ett snitt på runt 0,70-0,75 l/mil. Tilläggas bör att bilen inte var fullständigt inkörd innan provkörningen, förbrukningen kommer att gå ner en smula när den gått bortåt 1 000 mil.
Enda gången som DSG-lådan känns fel är vid extrem halka och start från stillastående. Systemet modererar inte kopplingsingreppet tillräckligt bra för att man ska kunna glida iväg, i stället spinner ena framhjulet på isfläcken och vi blir stående tills en vänlig själ lägger en hand (jo, det räcker) på huven och knuffar lätt.
Komfortmässigt är Sharan grymt bra. Låg ljudnivå och trots 18-tums vinterhjul (välj hellre 17-tum, bättre vinteregenskaper) och sportchassi bra stötkomfort. Sköna stolar fram, i mitten och komforten fungerar även allra längst bak. Runt-om-sikten är klockren i den lådformade skapelsen och när tredje stolsraden är nedfälld så får vi in hur mycket last som helst. Sittpositionen på förarplatsen är högre än i vanlig personbil och den nya interiören fungerar mycket bra.
Om jag bara hade haft plats i texten så hade de nya förarhjälpsystemen såsom adaptiva farthållaren ACC med Front Assist och City Emergency Brake fått ta större plats. För att inte tala om infotainmentsystemet med App-Connect. Men vi nöjer oss med att konstatera att Sharan TDI 184 DSG kan få även den mest luttrade familjefader med racing i blodet att vilja köra buss.