Det här är nytt!
Motorn. Porsche har gått från sex till fyra cylindrar och tryckt in en turbo i boxermotorn samtidigt som effekten har ökat.
Modellnamn. Numera heter den inte bara Boxster utan bär även det historiska tilläggsnamnet 718.
PASM. Porsche erbjuder nu PASM sport stötdämpare till Boxster S som innebär bland annat 20 mm lägre markfrigång.
Hur bra klarar Porsche utmaningen som den så kallade ”downsizingen” innebär? Porsche har länge imponerat med sina goda köregenskaper och boxermotorer. Innan detta facelift hade Boxster S sex cylindrar med en volym på 3,4 liter. En vass motor som trivdes på höga varv och hade ett fantastiskt ljud. Men nu är det nya tider. Nya 718 Boxster S har 35 hästkrafter och 60 Nm fler än tidigare vilket ger 350 hästar och 420 Nm. Toppfarten är 285 km/h och 0-100 avverkas på 4,2 sekunder om bilen är utrustad med Sport Chrono-paketet. Förbrukningen har sjunkit med 13 procent och är nu 0,73 l/mil vid blandad körning med PDK-lådan, enligt Porsche alltså.
Men hur underhållande är nya Boxster S när det bara finns fyra cylindrar med en volym på 2,5 liter och numera turbo? På flygplatsen i Lissabon står ett gäng bilar uppradade i garaget. Vi tilldelas en Boxster S med Porsches dubbelkopplingslåda, PDK. Bilen är lackad i silver och inredningen är i härligt rött läder. Utöver PDK-lådan är bilen utrustad med tillvalet Sport Chrono som bland annat ger en liten extra ratt på ratten där olika körlägen ställs in. Trycks knappen som kallas för ”Sport Response” in ställs motorn in för max attack i 20 sekunder med konstant laddad turbo.
Vid första ögonkastet är det svårt att säga vad som är nytt, fastän det bara är suffletten, framrutan och luckorna till bagageutrymmena fram och bak som är kvar från föregående Boxster. Bakifrån är det lättare, baklyktorna är helt nya och precis under vingen sitter en svart list.
Bakom ratten känner jag direkt igen mig från andra Porschar. Nyckeln, som på klassiskt Porschemanér sitter på vänster sida av ratten, vrids om. Ett lovande muller hörs, speciellt när jag vrider till Sport-läget där tomgången höjs och lägger sig runt 1 000 r/min.
Det dröjde inte länge till att vi körde fel, om det beror på min ovana att köra bil i Portugal, Lissabons krångliga korsningar eller bilens navigationssystem låter vi än så länge vara osagt. Efter en liten omväg förbi terminalen är vi tillbaks på rutten som leder till militära flygfältet Ota.
Efter ett par gasattacker konstaterar jag snart att den inte alls låter som förra Boxstern. Det är inget dåligt ljud, det är bara inte lika bra som innan. Den förra sugmotorn fick ett härligt morr på högre varv medan den nya motorn har ett ganska monotont ljud. Jag sitter där och gasar och väntar på att ljudet ska bli mera ettrigt vid höga varv, men det kommer tyvärr aldrig.
För att komma ur en turbomotor är det ett bra ljud, och vid gasuppsläpp blir det avgasknallar. Märkligt nog blir det bara avgasknallar i Sport-läget och inte i det ännu sportigare läget, Sport+, som är gjort för bankörning. Förklaringen från Porsche är att för att få avgasknallar måste det fortsätta komma bränsle i motorn. Detta ska då påverka motorns förmåga att motorbromsa till det sämre. Något som inte märks på väg men det kanske gör någon tiondel på Nürburgring. Nya Boxster har när detta skrivs ännu inte körts på Nürburgrings nordslinga men enligt Porsche ska nya generationen klara banan 16 sekunder snabbare än föregångaren.
3 frågor
Jan Roth – Produktansvarig Porsche Boxster.
Vad var det största problemet med att bygga nya Boxster?
– Det svåraste var att få plats med motorn med den extra platsen som turbon med kylning tar. Det var även svårt att få till att det fortfarande skulle låta som en Porsche trots bara fyra cylindrar.
Kommer den fyrcylindriga motorn i Boxster komma i andra Porschar?
– Det finns nu inga planer på att bygga fyrcylindriga motorer till någon annan Porsche eftersom det inte finns något behov att sänka utsläppen ytterligare.
Hur ser framtiden ut för Boxster, kommer det komma större motorer igen?
– Nu har vi fullt fokus på de två nyutvecklade modellerna och har i nuläget inga planer på några andra modeller av Boxster.
På vägen fungerar turbon för bra, motorn går nästan lika fort oavsett växel och det finns inget behov av att varva ur växlarna ordentligt. Kraften finns på lägre varv och motorljudet blir inte mycket bättre för att man varvar mer, resultatet blir att jag ligger kvar på trean i kurvan och har varken lust eller behov att växla ner till tvåan.
Som om avsaknaden av korrekt motorljud inte var nog cirkulerade mörka moln runt våra huvuden. Turligt nog klarade vi oss nästan helt utan regn. Tur det, när det är en cab som provkörs. Taket är en tygsufflett som styrs elektriskt. Med ett enkelt knapptryck fälls taket upp eller ner i farter upp till 50 km/h. Snabbt går det också, nio sekunder tar hela processen.
Väl framme på militära flygfältet Ota, som visade sig vara i full drift, får vi ladda ur bilarna och se vad de går för på ”bana”. Någon riktig bankörning var det icke men väl en konbana bestående av slalomkörning, en variant av vårt älgtest, och till sist en lång flygraka. Inför övningen var det först till kvarn till bilarna och jag tog chansen att prova den lite snällare modellen, Boxster utan S.
Vanliga Boxster har i stort sett samma motor som Boxster S. Men cylindrarna är mindre och ger en volym på två liter. 2,5 liters-motorn i Boxster S har variabel turbogeometri som tidigare var exklusivt för Porsche 911 Turbo.
Fastän Boxster inte har lika avancerat överladdningssystem får motorn ut 300 hästkrafter och 380 Nm. Inte snabbaste tvålitersmotorn i dag, men 0-100 km/h avklaras på 4,7 sekunder med Sport Chrono-paketet och PDK. Toppfart är 275 km/h. Boxster S har sex mm bredare bromsskivor fram och 19-tums fälgar i stället för 18-tums fälgar som sitter standard på Boxster.
En rivstart från startlinjen och in i slalombanan där Boxster känns härligt välbalanserad och lättkörd, precis som en mittmotorbil ska vara. Vidare in i chikanen som är en snällare och bredare version av älgtestet.
Porsches antisladdsystem, PASM, går in och hjälper till att styra bilen åt rätt håll men bromsar bara om det börjar gå utför. Vidare ut på flygrakan stannar jag till. Bromsar och gasar fullt för att aktivera launch control, motorn lägger sig på nästan maxvarv, jag släpper bromsen och bilen slungas i väg nästan utan hjulspinn!
Trots att jag kör den långsammare versionen går det fort, motorn varvar nästan till varvstoppet vid 7 500 r/min innan nästa växel skickas i. Hastighetsnålen pekar en bra bit förbi 200 km/h innan jag går på full broms. Efter tre varv är det färdigkört men jag känner redan nu att nya Boxster är en fantastisk bil, även om den kunde ha brummat lite mer…
Både 718 Boxster och 718 Boxster S kommer ut till kunderna i Sverige redan i maj månad och kommer kosta 542 000 kronor respektive 660 000 kronor.