Det här är nytt!
Fyrhjulsdrivning.
Alla V90 Cross Country är utrustade med AWD. Men FWD kommer 2018, var så säker.
Utrustningspaketlösningar.
Momentum och Inscription är ersatta med Pro och Plus. Men inget R-Design till V90 CC.
18.
Minsta tumstorleken på fälgarna för V90 CC innebär däckdimension 235/55.
Släpvagnsvikt.
Nu får skogsmulle-Volvon dra upp till 2,5 ton (gäller D5 AWD och T6 AWD).
Det är mycket buzz kring Volvo för tillfället. För svenskt vidkommande givetvis högintressant när bolaget kommit halvvägs i sitt största teknikskifte någonsin under Volvos 90-åriga tillverkningshistoria. Den 14 april 1927 rullade första ÖV4 ut från Lundbyverken. Dagens pinfärska V90 Cross Country skruvas fortsatt ihop på Hisingen, har konstnären Helmer MasOlles snedribba i fronten och nästan lika luftig markfrigång som första Volvo ”Jakob”.
Men där upphör likheterna. Cross Country-fieringen av V90 är tydlig, bilen står stadigt med 21 centimeters markfrigång, bred spårvidd och plastbeklädnad runt hjulhus och på stötfångarna. Svarta rutramlister, annorlunda frontgrill och krallig fälgdesign är klart tillräckligt för att basunera ut vildmarksstilen. Men jämfört med XC70 är nya V90 Cross Country betydligt finare, lyxigare – och mindre skogsfähig. Åtminstone vid ett första ögonkast.

Ljudkomforten är bra med lägre bullernivå än det större syskonet XC90. Däremot lyckas inte V90 Cross Country passera vägskarvar, potthål och isbark obemärkt.
På plats i ett varmvintrigt Jämtland längs ömsom blöta, ömsom svartisiga landsvägar från Frösön och västerut, bort mot Järpen och Åre rullar vi med V90 Cross Country D5 AWD. Provbilen är rejält extrautrustad, har både luftfjädring och stort panoramaglastak. De stora och breda hjulen har ibland svårt att få fäste när underlaget kärvar till sig. Ljudkomforten är bra med lägre bullernivå än det större syskonet XC90. Däremot lyckas inte V90 Cross Country passera vägskarvar, potthål och isbark obemärkt. I stället är det rock’n’roll som gäller, bilen rullar obekvämt stötigt. Minsta däckdimension på V90 Cross Country är 235/55 R18, provbilen rullar dock på 19-tums Nokian dubbdäck 235/50-profil.
Vi referenskör med en XC70 D4 AWD Classic (på Conti dubbdäck 215/65 R16) längs samma vägparti, gamlingen går minst lika spårstabilt men tappar en del i närvarokänsla, där är nya V90 Cross Country knivskarp. Styrningsmässigt har Volvoteknikerna fått till en kanonfin känsla men ”fin får lida pin” blir summeringen av den snofsiga hjulutrustningen på riktig sörjigt vägunderlag eller dålig körbana. Tillbaka på torr landsväg dominerar V90 Cross Country med betydligt modernare upplevelse, men XC70 erbjuder fortfarande en delikat, lite frånvarande om än godmodig körupplevelse.

En ynka sömn skiljer inredningsstilen från vanliga V90.Komfortstolarna håller för många mil. Bättre insteg hos V90 CC.
Är du fostrad av tjänstebilsåkande i nyare Audi A6 och BMW 5-serie är nykomlingen V90 Cross Country som en lisa för själen med sin kommunikativa styrning och bestämda chassirörelser. Men förhoppningarna om att Volvofolket skulle våga hålla en egen linje och ge V90 Cross Country de mjukare köregenskaper som passar biltypen kom tyvärr på skam. Sittkomforten i framsätet är fin, man sitter som gjuten. Men XC70 bjuder på mjukare sittning. Karosshöjningen på sex centimeter gör gott för insteget till V90 Cross Country, särskilt i baksätet vars soffa är lågt placerad i förhållande till golvnivån. Nu sitter man rakt in i stället för att ramla ned. Interiört är det kolsvart i provbilen och när vi studerar färg- och materialkartan fortsätter det mörka. Det finns ljusa klädslar att välja till men träpanelvalen är fortsatt nattsvarta. Även unika emblem, grepphandtag eller annan Cross Country-personifiering saknas helt i kupén vilket känns lite fattigt. Här borde Volvo kunnat kräma i lite extra, man har kunskaperna men det verkar som att sälj går före känslor, inga udda konstellationer tillåts sticka ut.
Dieselmotorn D5, beteckning D4204T23, är senaste och starkaste versionen med Power Pulse-teknik som pneumatiskt förbygger laddtryck och därigenom minimerar turbofördröjning. Effekten blir en bottenstark karaktär, inte långt från premiumtyskarnas dieselsexor. Totalt 235 hästkrafter och 480 newtonmeter flyttar den snudd på två ton tunga Cross Countryn-bilen på ett bra vis. Acceleration 0-100 km/h uppges till 7,5 sekunder och toppfarten är begränsad till 230 km/h, tidigare hade Volvo fartlåset inställt på 210 km/h för XC70. De vassare vägegenskaperna är en bidragande orsak till höjningen.

Jämförelse V90 Cross Country vs XC70 i kortform. Markfrigången är lika hög, 21 cm. V90 Cross Country är förstås dyrare (börjar på 378 000 kr för D4 manuell), men å andra sidan går inte XC70 att köpa längre. Lastkapaciteten är 560 liter mot 575 och XC70:s kantiga bakstam ger mer utrymme vid ”fullpackning”. Körmässigt är XC70 sjumilastöveln.
Bränsleförbrukningen 0,53 l/mil och koldioxidutsläpp på 139 g/km är godkända med tanke på fartprestanda. Den förra femcylindriga 2,4-litersdieseln hos XC70 D4 AWD finns även hos Volvo Penta, den bruksiga karaktären är mysig men betydligt mer gammaldags än nya VEA-konstruktionen. Den svagare V90 CC D4 AWD har 190 hk (twinturboteknik utan Power Pulse) och bensinarna heter T5 (turbo, 254 hk) samt T6 (kompressor och turbo, 320 hk).
Fyrhjulsdrift AWD är standard på Cross Country, men det vore närmast tjänstefel om inte framhjulsdrivet FWD-alternativ kommer inom snar framtid. Likaså laddhybridversion Twin Engine. Åttaväxlad automatlåda Geartronic är standard hos D5 AWD, körprogrammet Drive Select (extra) går att justera i Eco, Comfort, Offroad och Dynamic. Terrängläget fungerar i upp till 40 km/h och anpassar drivlinan till körning på lösare underlag med start-i-backe-hjälp och utförslöpebroms Hill Descent Control. V90 Cross Country kravlar på fint, men någon skogsjeep är det ju inte tal om, mer så kallad allrounder. Jämtlands vackra fjällnatur förblir i princip orörd – och okörd – denna gång.
3 frågor
Stefan Karlsson – Chassiexpert Volvo.
Vad skiljer V90 och V90 Cross Country?
– Främst är det förhöjt chassi (+60 mm) med ändrad stötdämparkaraktär som justerats. Vi har provat ut över 200 olika chassin i simulator innan vi gick i produktion.
Till chassi hör även däckutrustning, vad skiljer ut V90 CC?
– Vi har valt ut däck med högre och rundare skuldra för mjukare och mer terrängpassade egenskaper.
Offroad-läget, vad innebär detta?
– Haldexsystemet förspänns och anpassas för körning på lösare underlag, fungerar i farter upp till 40 km/h för att inte överbelasta drivlinan.
Prismässigt har V90 Cross Country pinnat på rejält från XC70. Billigaste V90 CC D4 AWD med sexväxlad manuell låda har ett startpris på 378 000 kronor, eller 8,11 basbelopp för tjänstebilsföraren. Jämfört med V90 AWD är prispåslaget 20 000 kronor för Cross Country-chassi/design/teknik. Utrustningsnivåerna heter Plus och Pro samt paketlösningarna ”Teknik”, ”Klimat”, ”Lounge”, ”Business” i sedvanlig Volvoanda. I väntan på nästa generation V60 Cross Country (lansering mitten 2018) som pris- och storleksmässigt blir i paritet med dagens Volkswagen Passat Alltrack kommer ändå V90 CC att bli en favorit bland de som har förmånliga tjänstebilsregler eller har råd att pynta ur egen plånbok.
Men innan du gör ditt nya Volvoköp rekommenderas en rejäl provkörning med luftfjädring bak kontra den konventionella tvärställda bladfjädern samt föreslås 18-tumshjul för komfortens skull. Det är både du och bilen värd.