Vitt på vägen och halka? Det är verklighet ganska många månader per år i Sverige. Det kan vara därför suvar är så populära – eller så vill vi bara sitta högt och åka bekvämt. Mellanstora suvar är storsäljare, både som nya och begagnade, men vilken är bäst i prisklassen runt 200 000 kronor? Här är svaret!
Teknikens Värld har begagnattestat halvsmå och stora suvar redan tidigare. Nu har turen kommit till mellanstora – och det är inte vilka som helst. Vi kör tre bilar i premiumsegmentet, alltså lite finare bilar som kostade en hel del som nya. Fyra, fem år senare har de ramlat ner i mer uthärdliga prisnivåer.
Man kan säga att detta är bilar för fina gatan. Men de är lika bra på fina motorvägen, eller fina grusvägen, ja till och med på fina traktorstigen. I fina terrängen har de däremot inget att hämta med breda landsvägsdäck och medioker markfrigång. Vilket kanske inte gör något eftersom det dessutom är förbjudet att köra i terräng. Alla tre är lagom stora för en normalfamilj och bjuder på komfort och lyx utöver det vanliga. BMW X3 i detta utförande är andra generationen där första modellåret är 2011 medan Audi Q5 nyligen visats i sin andra upplaga och Volvo XC60 har fått tillägget Classic, vilket tydligt talar om en efterträdare i närtid (den nya kommer att visas upp för världen allra senast på Genèvesalongen i vår).
De bilar vi valt ut är inte äldre än 2012 även om både Audi Q5 och Volvo XC60 kom 2009, men så pass gamla bilar har oftast rullat långt och gnagts lite för mycket av tidens tänder. 2012, välskött och relativt låga mil, då hamnar vi på bilar runt 200 000 kronor. I runda slängar halva nypriset om man räknar in den extrautrustning som de flesta av de här bilarna är behäftade med, som kostade ansenliga slantar vid nyköpet. Vi kan redan nu avslöja att du inte kommer att sitta med Svarte Petter, vilken du än köper.
Audi Q5
2009-2016



En populär och tämligen vanlig suv på svenska vägar. Inte helt förvånande då man åker fint i Q5. Den rullar föredömligt tyst med bra komfort både i fjädring och stolarna fram.
Baksätet är bra för två men mindre bra för tre då mittplatsen är trång och stenhård. Dessutom inkräktar den breda och höga kardantunneln menligt på mittpassagerarens komfort, mer i Audi än i de andra bilarna.
Baksätet har genomlastningslucka men är inte tredelat i egentlig mening. Lastutrymmet hör heller inte till de största i klassen, trots den jättebreda bakluckan. Inredning och design är på Audi-vis snyggt och välgjort med rödlysande displayer och knappar.
Bilen delar plattform med förra Audi A4, men markfrigången är förstås högre med hyggliga 20 centimeter. Fram sitter övre och undre triangellänkar och bak en multilänkaxel. Fyrhjulsdrivningen sköts via Torsendifferential och bilen är således permanent fyrhjulsdriven.
Den vanligaste motorn är 2,0 TDI med 170 hästkrafter, och det ska vi vara glada för eftersom det är den bästa motorn. Låt vara att den har kamrem som ska inspekteras/bytas, men för Audis vidkommande är det bra eftersom de inte klarar av att bygga motorer med kamkedja som håller. Hög oljeförbrukning är ett vanligt gissel för tvåliters bensinmotor.
En annan bra motor är 3,0 V6 TDI men den är inte speciellt vanlig. Glöm bensinmotorerna 2,0 TFSI och 3,2 V6 TFSI. Bästa kombinationen är 2,0 TDI med manuell växellåda. Går snålare och håller bättre än S Tronic automatlåda. En fin 2,0 TDI 170 hk manuell med skaplig utrustning från 2012 får du för runt 180 000 kronor.
Se upp med!
Om du väljer 2,0 TDI, alltså diesel, så är det bästa motoralternativet. Välj också manuell växellåda eftersom den är mer pålitlig än S Tronic automat. Bensinmotorn 2,0 TFSI är det stora problem med, bland annat hög oljeförbrukning. Många av dessa har nya kolvar, eller nya motorer.
BMW X3
2011-



Andra generationen X3 kom i slutet av 2010 som modellår 2011. Mer vuxen, större och betydligt rymligare än föregångaren men fortfarande en bil som är kul att köra. Den rullades ut i ett första test mot just Audi Q5 och Volvo XC60 och utsågs då till bästa köp. Hur den fungerar nu, i en begagnatjämförelse sex år efteråt återstår att se.
Alltjämt har X3 de piggaste köregenskaperna och det mest inspirerande chassit. Inte bekvämast eller tystast, men heller inte stötig eller bullrig så det stör. En bra kompromiss mellan sport och komfort helt enkelt.
Fram sitter man bra, men frågan är om inte Volvo vinner ronden sittkomfort. I alla fall fram. Baksäteskomforten är dock högst i X3 som dessutom har tillräcklig bredd bak för att tre ska kunna sitta där, men helt klart är att två personer bak är det optimala – i alla tre bilarna. Baksätet är precis som i XC60 tredelat 40/20/40 för bättre lastflexibilitet medan lastutrymmet är snäppet större i Volvon än i tyskarna, där X3 är rymligare än Q5.
BMW:s xDrive-system för fyrhjulsdrift ger ett roligare beteende. Den känns mer bakhjulsdriven än övriga. Mer villig att gå på ställ om man vill. Systemet är också mycket kompetent när vi ställer bilen på våra nollfriktionsrullar, både i sidled och mellan axlarna.
Q5 är lika bra i det hänseendet medan Volvos Haldex-drift lämnar en del att önska. Kan vara avgörande när man ska komma loss i snö, lera eller sand. Tvålitersmotorn ger 184 hästkrafter. En snål maskin som ruskar en del på tomgång men som går fint på andra varvtal. Tidigare hade denna motor problem med kamkedjan vilket ska vara utagerat när X3 kom. I alla fall till modellår 2012, och en sådan får du för runt 200 000 kronor.
Se upp med!
Även BMW har haft problem med kamkedjan i sina tvålitersmotorer. Den sträcktes och kan rappa över. I alla fall fram till 2011 enligt uppgift. För att vara på den säkra sidan, köp en från 2012 eller nyare. En del felmeddelanden förekommer på displayen, men mest falsklarm tycks det.
Volvo XC60
2009-2017



En av Sveriges mest populära suvmodeller heter Volvo XC60. Utan snack. Det beror förstås på att det är en Volvo men också på att bilen passar oss. Hög komfort med otroligt sköna stolar och en fjädring som sväljer det mesta vårt vägnät kan bjuda på. Om det inte sitter jättehjul i 20 eller 21 tum på bilen, för då blir det inte komfortabelt. Att det ser snyggt ut är bara dumheter, och det blir dessutom dyrt när däcken gjort sitt.
På plussidan även flödigt lyse och bra lastmöjligheter med tredelat baksäte. Men det är inte bara vi svenskar som uppskattar bilen. 2015 sålde den bäst i sitt segment i Europa, inte alls illa pinkat för en bil i slutet av sin livscykel. Med åren har den blivit bättre och då tänker vi främst på dieselmotorerna. Från att ha varit ganska råa i gången och inte speciellt snåla så har de blivit mer civiliserade och snålare.
Tipset är att satsa på modellår 2014 eller nyare. Då fick XC60 en lättare facelift med bland annat ny front, men framför allt blev dieslarna mer konkurrenskraftiga. Bensinmotorer finns, men i väldigt blygsamt antal på begagnatmarknaden. En kanonmotor är den raka Skövde-sexan på tre liter och 304 hästkrafter. Lite törstig, jovisst, men ack så trevlig.
Att XC60 också finns som tvåhjulsdriven kan vara värt att påpeka, så ingen ska behöva gå på en mina. De fyrhjulsdrivna har system från Haldex och blir fyrhjulsdriven vid behov. Om framhjulen spinner går moment bakåt och bakhjulen driver också. Fungerar bra men inte lika bra som i Audi och BMW. Förklaringen att Haldex ska spara bränsle jämfört med permanent fyrhjulsdrift stämmer inte heller då både Q5 och framför allt X3 är snålare. En XC60 AWD från 2012 får du för runt 190 000 kronor medan en ansiktslyft 2014 går på cirka 230 000 kronor.
Se upp med!
2016 återkallades Volvo-bilar med femcylindrig diesel då de plötsligt kunde stanna för att starta direkt. Andra fel kan vara aggregatrem som går av och trasslar in sig i kamremmen. Vattenläckage från panoramataket, ryckig automatlåda. Uppdateringar förekommer.
Sammanfattning
Bästa mellanklass-suv för 200 000 kronor
Ingen av dessa tre suvar i mellanklassens premiumsegment är ens i närheten av att vara ett dåligt köp och det är egentligen en smaksak vilken man väljer. I några fall ska man vara noga med vilken motor som sitter under huven men annars ska det inte vara någon fara. En servicebok som är ifylld vid rätt miltal ska förstås finnas och att du ska testa bilens alla funktioner behöver vi väl knappast skriva.
Det kan vara på sin plats att även kolla undersidan ifall någon tidigare ägare överskattat terrängförmågan och bucklat till något väsentligt. Om du behöver dragkrok se till att den redan är monterad eftersom det är dyrt att eftermontera, men ”gratis” om det redan finns.
BMW X3 är för övrigt den som får dra tyngst. Faktum är att X3 också drar det längsta strået i detta begagnattest. Konstruktionen är den mest moderna, den är roligast att köra och den drar minst bränsle om vi räknar på dieselmotorer. I testet i Teknikens Värld från december 2010 drog X3 0,73 liter milen medan Q5 tog 0,95 och XC60 drog 0,99 liter milen mellan tankningarna. I vår Sverigetestcykel drog Q5 och XC60 båda 0,74 medan X3 bara drog 0,67 liter milen. Alla med dieslar.
Audi Q5 och Volvo XC60 är förstås inga dåliga alternativ, tvärtom, och XC60 är den rymligaste lastaren av de tre, så är man i behov av lite större lastutrymme kanske man väljer den. Men bara en kan vara ”bäst i test”.
Vi tackar så mycket för lånet av alla tre bilarna till Carson AB i Vallentuna.
Är du ute efter en lite större och billigare begagnad suv?
Läs då vårt begagnattest Bästa begagnade stora suven för 100 000 kronor.