Det här är nytt!
7-sitsig
Nya RX L är sjusitsig vilket innebär en tredje sätesrad.
Finjusterad kupé
För att få plats med ytterligare två sittplatser har innertaket höjts en smula för mer huvudutrymme. Andra sätesraden har även lyfts för att frigöra fotutrymme för de som sitter längst bak.
Lexus är lite av en udda fågel i Sverige. I andra delar av världen är Lexus etablerade som premiummärket nummer ett, men i Sverige lever de en mer undanskymd tillvaro. Visserligen har de väldigt nöjda kunder, men de har inte samma självklara plats i gemene mans våta bildrömmar. För er som inte är så bekanta med Lexus modellprogram så är RX med och konkurrerar i kategorin ”stora bilar som många vill ha men inte har råd med” där BMW X5, Audi Q7 och Volvo XC90 hör hemma. RX 450hL är alltså en stor SUV där tillägget ”L” står för att den är förlängd och sjusitsig. Men förutom längden och några ytterligare smådetaljer är den identisk med vanliga RX som kom 2015.

Jag befinner mig på den frodiga Schweziska landsbygden strax utanför Zürich. Himlen är klarblå, landskapet är sagolikt vackert och de slingriga bergsvägarna kantas av pittoreska små stugor och fribetande kossor. Det kan sägas direkt, Lexus passar in i Schweiz. Det syns att det inte går någon nöd på folket i det vackra och kuperade alplandet – och den kopplingen gillar man på Lexus marknadsavdelning.
RX är nämligen ingen billig bil, den förlängda modellen vänder sig direkt till större barnfamiljer med så kallad ”ordnad ekonomi”. Men det får inte ha gått för bra för tidigt i karriären, för den tredje sätesraden lämpar sig endast för mindre barn. Har de hunnit bli tonåringar blir det genast lite trängre. Lexus skryter friskt med att det bara är de som har en renodlad sjusitsare i förlängt utförande.

RX 450hL är utsträckt med elva cm jämfört med vanliga RX och mäter nu fem meter på längden. Och Lexus ingenjörer är säkert jätteduktiga, men de kan inte trolla. Så trots elva cm extra längd så får man såklart kompromissa lite om man ska ha in en extra sätesrad. Det är betydligt bättre än de nödsäten som finns i många andra sjusitsare, men lite trångt blir det hur man än gör. Nu är den tredje raden inte gjord för en lång och korpulent 42-årig värmlänning som jag, men låt mig säga så här: ”Shotgun!”.
Utifrån syns förlängningen på att partiet bakom c-stolpen och bakaxeln är utdraget. För att barn som sitter på tredje raden ska kunna titta upp från sina iPads då och då utan att slå i huvudet så är också lutningen på rutan till bakluckan mindre sluttande vilket medför lite högre takhöjd på sista raden. Och Lexus har gjort det bra. Det ser svepande och elegant ut. En del skulle nog säga att den ser mer proportionerlig ut än ordinarie RX, men det låter vi vara osagt.

3 frågor
Etienne Plas – Senior manager, Lexus products communications
Ni vill sälja 100 000 bilar i Europa år 2020. Hur ska ni lyckas med det?
– Det går bra för oss just nu och vi har många spännande produkter på gång ut, framför allt lilla suven UX och sedanen ES, så vi tror att vi kommer lyckas med det.
När kommer det en helt elektrisk Lexus?
– Våra självladdande hybrider är väldigt populära och vi ser ingen minskad efterfrågan så just nu fokuserar vi på dem. Men vi jobbar på framtida tekniker och vi har det fungerande ”in house”, så förr eller senare kommer det.
RX konkurrenter har massvis med motoralternativ, ni har bara ett. Varför?
– Vi väljer våra kamper. Vi har ett bra alternativ som vi fokuserar på och vi ser att det räcker. För oss är det viktigt att produkten matchar kundupplevelsen.
På förarplats ser det identiskt ut mot vanliga RX. Det är påkostat värre och detaljkvaliteten är genomgående hög. Men om man ska vara riktigt petig så märks det att instrumentpanelen är designad före 2015. Jämfört med den senaste generationen premiumbilar ser det liiiite daterat ut. Lexus har en bred och överskådlig infotainmentskärm centralt placerad längst fram. Det finns ingen touchfunktion utan man styr all funktionalitet med en styrspak i mittkonsollen. Personligen tycker jag att den är lite för fladdrig, men det är säkert en vanesak. Även här märker man att skärmen har några år på nacken, den har inte samma lyster och skärpa som nyare skärmar i premiumsegmentet.
Körmässigt är Lexus en fröjd. Styrningen är väldigt behaglig, den har en mjuk och fin gång och känns trygg och stabil på vägen. Dessutom är stolarna sköna och gjorda för långsittningar. Det är som körmaskin som Lexus visar sin styrka. Men det är ändå inte det som är RX så kallade USP (unique selling point). Det är ljudkomfortmässigt som RX drar ifrån sina konkurrenter, och det rejält. RX är i särklass den tystaste bil jag någonsin kört.

Hybriddrivlinan består av en 3,5-liters V6:a och två elmotorer (en fram och en bak), och från dem hörs nästan ingenting. I kraftiga uppförsbackar kan man ibland höra hur CVT-lådan varvar och vägrar växla upp, men det förlåter man eftersom den är så tyst i övrigt. Hur Lexus har gjort för att ljudisolera bort vindbrus och vägbuller så fantastiskt övergår mitt förstånd. Även i 120 km/h är bilen imponerande tyst. Bra gjort! Lexus har också lyckats dölja storleken bra. Trots sina fem meter är den smidig att manövrera i stadstrafik och funktioner som 360-graders panoramakamera med fågelvy över bilen och filbytesvarnare adderar extra säkerhet vid färd och parkering.

Lexus håller också fast vid vad de kallar ett ”självladdande” hybrid-system. Det är alltså ingen plug in-hybrid utan batteriet laddas automatiskt när man släpper gasen och när man bromsar (så kallad regenerativ laddning). Batteriet går in vid start och låga hastigheter men hjälper även till att avlasta bensinmotorn för att hålla nere förbrukningen. Det finns ett helelektriskt läge, men det är meningslöst att bara köra på el med RX, det rör sig om extremt korta sträckor. Lexus menar att det i de flesta fall inte gynnar miljön att stoppa in tunga plug in-batterier (de väger cirka 150 kilo) i en stor suv. Den extra adderade vikten ökar förbrukningen och man måste vara väldigt duktig på att ständigt ladda om man ska dra nytta av eldriften. Och den här typen av bekväma långfärdsmaskiner kör ofta längre sträckor och då kör man ändå på bensin, menar man på Lexus.

Övriga tillverkare i segmentet håller uppenbarligen inte med eftersom det numera finns flera stora suvar med plug in-drivlinor. Men i väntan på Lexus helelektriska RX får vi hålla tillgodo med en hybrid, och sämre resesällskap kan man verkligen ha.
Lexus RX 450hL
Pris
Från 707 700 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin och el. 6-cyl radmotor 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 13,0:1. Borrning/slag 94,0/83,0 mm, cylindervolym 3456 cm3. Max effekt 262 hk (193 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 335 Nm vid 4 600 r/min. Hybridsystem total max effekt 313 hk (230 kW).
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift, elmotor fram och bak, CVT-låda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med dubbla triangellänkar per sida.
Styrning
Elservo, vändcirkel 11,8 meter.
Bromsar
Skivor fram och bak (ventilerade). Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 däck 235/65 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 279, längd 500, bredd 190, höjd 170, spårvidd f/b 164/163. Markfrigång 20. Tjänstevikt 2 275, maxlast 565, max släpvagnsvikt 0. Tank 65 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 211-1 656.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,0 s, toppfart 200 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,62 l/mil, landsväg 0,56 l/mil, blandad körning 0,59 l/mil. CO2 136 g/km.
Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år, hybridgaranti 5 år/10 000 mil.
Skatt
3 722 kronor per år.
Rivaler
BMW X5 xDrive 40e
BMW:s motsvarighet ligger lite under i pris men är heller inte sjusitsig. Senare i år kommer en ny modell.
Pris: Från 690 100 kronor.
Volvo XC90 T8 Twin Engine
Laddhybridmodellen från Torslanda är också sjusitsig men finns inte i någon förlängd utgåva.
Pris: Från 760 000 kronor.