
Det här är nytt!
Ljus
Fram märks ny strålkastargeometri och bak samt invändigt ljus i form av flaggan Union Jack.
Motorer
Minsta motorn till Mini är nu på 1,5 liter mot tidigare 1,2 liter.
Växellåda
Sjuväxlad Steptronic dubbelkopplingslåda finns nu i utbudet.
Logotyp
Mini har sedan i somras en ny logotyp.
Minin som jag sitter i drar blickar till sig. Skumt, ”ny-Mini” kom ju för 17 år sedan (!) så nog måste väl folk ha vant sig. Är det för att den version jag kör har lustiga proportioner med sin långa kropp och bakdörrar? Jag tror i alla fall att de går de flesta förbi att det är den för i år uppdaterade versionen jag kör.
Lättast tar de ”min” bil på baklamporna som har mönstret av Storbritanniens flagga Union Jack liksom att strålkastarna har ny geometri samt att Minis logotyp är ny. Nyheterna för uppdaterade Mini avhandlade vi delvis i nummer 13/2018 när Sebastian Fröberg for till Mallorca och provkörde Mini i hurtigt Cooper S-utförande, dessutom som cabriolet. Nu är hösten här, med det vardagen och jag sitter och kramar ratten i ett trafiklamslaget Stockholm i en grå femdörrarsbil med lilla motorn. Fem dörrar kan tyckas vara ett förnuftigt val men bakdörrarna har så smalt insteg att alla med större skostorlek än 37 får vika in fötterna när de ska ta sig in till baksätet. Väl där är det förvånansvärt bra med plats.

De extra centimeterna inkräktar inte på bilens körglädje – märkets signum och ett ”påtvingat” arv från urmodellen från 1959. I varje handhavande med bilen märks detta: styrning, växling – i det här fallet förvisso automatisk – och prestanda. Det sist nämnda fastän denna bil inte har samma radfyra på 192 hästar som Sebastians Cooper S Cabriolet, utan blott en trecylindrig motor med 136 hästkrafter. Samma motor (BMW:s med interkod B38) med samma cylindervolym men med ett mindre effektuttag sitter nu även i instegarna One och One First, versioner som inte säljs i Sverige. Minis motorer har förfinats och täcks nu av ett lock i kolfiberarmerad plast. Hos bensinmotorerna har bränsletrycket höjts och bladen i de två turbosnurrorna blivit mer värmetåliga. Förbrukning och utsläpp ska ha minskat.

Trecylindriga motorer är vardagsmat i dag, men denna motor överträffar de jag tidigare har kört. Det har främst att göra med att cylindervolymen är i sammanhanget väl tilltagna 1,5 liter. Den brummar dovt där nere i motorvägsfart, nu när vi äntligen letat oss ut ur Stockholmstrafiken. Komfortmässigt finns det annat att irritera sig på. Den branta vindrutan gör att vindsuset blir tämligen högt. Att rutan är låg ger Mini en egen karaktär inifrån. Mysigt eller instängt är en tolkningsfråga men jag är i alla fall ovan att köra en bil där innerbackspegeln letar sig så här långt ner i synfältet.

Nytt inne i kupén är ljusmönstret i form av Union Jack ovanför handskfacket som kan skiftas efter behag liksom möjligheten till inslag av pianolack interiört. Det pratas tröttsamt mycket om invändigt ljus inuti i bilar i dag men när mörkret faller och vi matar mil så trivs jag inne i ”nya” Mini. Ljuset passar fint med den småtokiga retroinstrumenteringen. Värre är det med de snygga stolarna, som finns med nytt skinn. De är hårda. Jag börjar skruva mig redan efter någon timme och snart även min färdkamrat, som dock har mer fett på röven.

I mörkret kan jag använda mig av de adaptiva LED-strålkastarna. De liksom mycket annat i bilen jag kör är extra tillbehör. Mini Cooper 5d startar på 201 400 kronor och i Maximize-utförande, det högsta, landar priset på 286 300 kronor. Just den här bilen har en slutnota på 315 900 kronor och har bland annat utrustningspaketet Chili samt den nya sjuväxlade Steptroniclådan samt läderklädsel. Jo, strajpsen på huven kostar en tusenlapp.

Uppdateringarna kom först till tre- och femdörrarsbilarna liksom cabrioleten tidigare i år men alla Mini-bilar tillverkade från juli månad i år omfattas nu av de senaste nyheterna. Har du svårt att veta vad du tittar på i saluhallen kan du gå runt bilen och kolla baklamporna: Union Jack = senaste versionen.
Mini Cooper 5d Maximize
Pris
286 300 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 11,0:1. Borrning/slag 82,0/94,6 mm, cylindervolym 1 499 cm3. Max effekt 136 hk (100 kW) mellan 4 500 – 6 500 r/min, max vridmoment 230 Nm mellan 1 480 – 4 200r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,0 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 205/45 R17.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 257, längd 398, bredd 173, höjd 143, spårvidd f/b 150/150. Markfrigång 14,6. Tjänstevikt 1 300, maxlast 480, max släpvagnsvikt 0. Tank 40 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 278 – 941 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,2 s, toppfart 207 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,66 l/mil, landsväg 0,46 l/mil, blandad körning 0,54 l/mil. CO2 122 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.
Skatt
2 574 kr per år de första tre åren.
Rival
BMW 118i 5d
Här en koncernkollega med samma motor och effektuttag samt med bakdörrar. Annan image dock och större. Vad väljer du?
Pris: Från 194 400 kronor.
Audi A1 Sportback
Nya A1 är större än föregångaren. Finns i Sverige i dag endast med enliters trecylindrig bensinare på 166 hästkrafter.
Pris: Från 225 900 kronor.