
Det här är nytt!
Design
Hyundai i20 har fått delvis nytt utseende både bak och fram för att ge ett modernare intryck.
Växellåda
En sjuväxlad DSG-låda introduceras.
Autostop-system
Med uppdateringen kommer ett nytt autostop-system (ISG) vilket reducerar utsläppen.
Hyundai i20 var redan tidigare, introduktion 2015, en trevlig bekantskap och har absolut inte blivit sämre efter uppdateringen. Men då som nu har den svårt att matcha segmentets allra bästa som Seat Ibiza, Ford Fiesta och Volkswagen Polo. För att inte tala om den väldigt trevliga Suzuki Ignis Sport. För att försöka hänga med i matchen uppdateras nu i20 men det som sker, sker smått.

Fram är det ny utformning på stötfångare och grillen liknar den som sitter på i30, en så kallad Cascading Grille vilket på svenska betyder att den ska likna ett vattenfall. Jaha…
Även bak har det blivit en ny stötfångare med integrerade backljus. Bakljusen har nytt utseende och ja hela bakluckan är för övrigt ny och urgröpningen för att öppna den är borta.
En annan nyhet till det yttre är att det som tillval går att få taket i en annan kulör än karossen i övrigt. 15 tums lättmetallfälgar är standard, 16 tum tillval.
Ytterligare en nyhet är 7-växlad dubbelkopplingslåda (DCT) som kostar 15 000 kronor.
På insidan har det tillkommit en dubbelt så stor bildskärm som ger ett modernare utseende, 7 tum stor men det är förstås tillval. Med denna speglar du din mobiltelefon och behöver alltså ingen tillköpt navigator utan använder mobilens.
Ratten, växelspaksdamasken och stolarna är snyggt dekorerade med röda sömmar. Ratten har för övrigt nytt utseende och leder till en om-mappad styrning som känns distinktare än förr. Framstolarna är riktigt bra och i baksätet är det gott om plats för bilstorleken. Kupélängden har inte förändrats vilket innebär att vi alltjämt har en bil med ett av klassens bästa utrymmen.

Motorn med sina 100 hästkrafter känns som den räcker till men den uppgivna accelerationen på 11,9 sekunder är riktigt långsamt i segmentet. Men du köper väl inte en Hyundai i20 för att vara snabbast i kvarteret, eller?
Hyundai i20 bjuder heller ingen större underhållning att tala om på kurviga vägar. Till det är fjädringen alldeles för komfortorienterad och det tycker jag är ett vettigt val. För den som vill känna sig ännu långsammare och möjligen tråkigare finns ett svagare alternativ med Kappa 1,2-liters motor utan överladdning och 75 hk. Erbjuds enbart med femväxlad manuell låda. Från 137 900 kronor.

På säkerhetssidan har det gjorts stora framsteg och nu finns – som standard – filhållningsassistans och filhållarvarning, trötthetsvarnare, kollisionsvarning för framförvarande fordon med autobroms och helljusassistans med automatisk avbländning. De fyra stjärnor Hyundai i20 erhöll hos Euro NCAP kvarstår dock.
Hyundai i20 är varken klassens bästa eller billigaste bil men ändå ett intressant alternativ för den som vill ha en rymlig bil med ett hyfsat bagageutrymme. Ett köpargument är den femåriga nybilsgarantin utan milbegränsning. Ett skäl för köp så gott som något annat.

Skogsmulleversionen av i20, Active (som du ser i blått här på bilderna), tas inte hem under 2018. Och i20 säljs enbart med fem dörrar.
Tre frågor
Andreas-Christoph Hofman – vice president marketing Hyundai.
Ni lanserar miljöbilar som Ioniq hårt, men inte i20. Varför?
– Det är svårt att bygga om den till elbil eller liknande. Det får bli i en annan generation.
Samtidigt kör ni hårt med WRC, TCR och andra bensinslukande klasser. Det går väl inte riktigt hand i hand?
– Jag tycker de kan leva tillsammans och ser inga moraliska aspekter i detta.
Just nu är Formel E väldigt hett. Varför är ni inte med där?
– Det är inte aktuellt just nu men jag lovar dig att det är något vi tittar på för framtiden.
Hyundai i20 T-GDI
Pris
Från 152 900 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl rad med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kamkedja. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 72,0/84,0 mm, cylindervolym 1 368 cm3. Max effekt 100 hk (74 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 134 Nm vid 3 500 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad dubbelkopplingslåda
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak torsionsaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,2 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6 tum, däck 185/65 R15.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 257, längd 404, bredd 173, höjd 147, spårvidd f/b 152/152. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 065, maxlast 535, max släpvagnsvikt 1 110. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 326-1 042liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 11,9 s, toppfart 178 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,62 l/mil, landsväg 0,46 l/mil, blandad körning 0,52 l/mil. CO2 119 g/km.
Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 5 år, assistans 5 år.
Skatt
2 328 kronor per år i tre år, därefter 536 kronor per år.
Rivaler
Suzuki Swift Sport 1,4 T 140 hk
Rolig och underhållande liten krabat som slår sina motståndare i de flesta grenar. Ja, utom utrymmen då.
Pris: ca 199 900 kronor.
Seat Ibiza 1,0 TSI 115
Efter otaliga uppdateringar är den nu här på riktigt, och så bra det blev. Inte underligt att det är företagets mest sålda bil.
Pris: 185 900 kronor.