
Det här är nytt!
Utseende
Både strålkastare och bakljus efterliknar de vi sett hos syskonet LC.
Sport
Lexus hävdar att den ska vara sportigare än tidigare. Det är dock svårt att märka.
Jag blir hänvisad till en knallorange RC 300h som Lexus personal precis putsat klart. Färgen kallas Solar Flare och kräver en del av sin åskådare. Men några den verkligen tilltalar är bin som sitter här och där på den vasst designade karossen. De verkar tro att det är en blomma.
Det är tydligt var inspirationen till de uppdaterade detaljerna har hämtats. RC försöker efterlikna det större, lyxigare och avsevärt mycket dyrare syskonet LC. Lyxcoupén som lanserades 2017. De tidigare strålkastarna med friliggande LED-slinga är bortplockade och mer kompakta ersättare sitter på dess plats. Även bakljusen har fått en ny utformning, en L-formad LED-slinga dominerar. I övrigt är det i stort sett likadan design som tidigare. Det vill säga en design som utstrålar supersportbil och får många huvuden att vridas när den passerar.

Jag slänger upp den långa dörren och kliver in i förarsätet. Med tanke på bilens färg och extrema utseende känns det som att jag borde ha en bakvänd keps på huvudet för att smälta in. Stolen är densamma som tidigare med ganska fast stoppning och rejäla sidostöd, men är för den delen inte trång. Snarare tvärtom.
Ratten är knubbig och har inte fått den nya design som hittas hos LC och ES, ytterligare en kvarleva är växelväljaren som måste föras åt sidan och kuggas ned genom kulissen till Drive-läge. En detalj som inte känns modern. Nedanför denna sitter dock en ny kontroll till infotainmentskärmen. Den joystick-liknande klumpen har bytts ut mot pekplatta. Liksom i syskonet ES krävs en del tillvänjning för att lära sig hitta rätt och den är väldigt känslig.

Motorljudet från den 2,5 liter stora fyran är förvånansvärt bra tills jag med sidorutan öppen puttrar förbi en stenmur och förstår att ljudet bedrar. I kupén spelas fejkat motorljud upp i högtalarna, men utanför bjuds ingen upplevelse du kan förvänta dig utifrån bilens utseende. Det gäller även när jag pressar ner gaspedalen. Bensinmotorn med 181 hästkrafter och 221 newtonmeter får hjälp av en elmotor på 143 hästar. Sammanlagt ger de en effekt av 223 hästar. Alltså exakt samma drivlina som före uppdateringen.
Vid acceleration ger motorn ifrån sig ett högt monotont surrande och RC skickas mjukt iväg. Någon vidare sportbilsprestanda är det inte fråga om. 0-100 km/h avklaras på 8,6 sekunder, endast 0,3 sekunder snabbare än det tyngre syskonet ES. Toppfart är 190 km/h. Fjädringen är mer satt åt komfort än sport och RC har en avslappnad inställning till körning. Den blir aldrig vass eller underhållande. Med andra ord matchar dess prestanda inte det extrema utseendet. Det känns som att detta är en bil för den som vill synas men inte prioriterar körupplevelsen.

Lexus RC kostar från 479 900 kronor vilket gör att den placerar sig i en prisklass där det finns avsevärt mycket bättre och mer underhållande konkurrenter. Dagens provkörningsbil är utrustad med F Sport-paketet som betyder annat mönster i grillen, 19-tumsfälgar, aluminiumpedaler och annan instrumentering. Gällande det sistnämnda är det inspirerat av supersportbilen LFA med en aluminiumring i centrum som kompletteras av TFT-skärmar. Beroende på inställning kan ringen flytta sig åt sidan för att visa en större skärm. Andra utrustningsnivåer har konventionella instrument med separat varvräknare och hastighetsmätare.

RC 300h F Sport kostar från saftiga 570 400 kronor. Under året kommer Lexus även att lansera den uppdaterade versionen av värstingen RC F. En femliters V8 med cirka 480 hästkrafter får karossformen att komma till sin rätt men då närmar sig priset också det större syskonet LC som även den erbjuder samma drivlina. LC har också en modernare konstruktion.

Här i Sverige känns RC lite avig som modell och det är en bil som lämpar sig bättre i exempelvis USA. Att Lexus utlovar denna uppdaterade version som mer sportig än tidigare kan endast appliceras när det kommer till designmässiga förändringar. I övrigt är den lika slätstruken som tidigare. Att Lexus har börjat kalla sina bilar för ”självladdande hybrid” är mest bara en beteckning som uppstått för att de inte har några laddhybrider. I verkligheten är det samma sorts hybridfunktion som funnits hos exempelvis Toyota Prius från sent 1990-tal.
Lexus RC 300h F Sport
Pris
570 400 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin-el. Längsmonterad 4-cyl radmotor 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem/Kamkedja. Kompression 13,0:1. Borrning/slag 90,0/98,0 mm, cylindervolym 2 494 cm3. Max effekt 181 hk (133 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 221 Nm mellan 4 200-5 400 r/min. Elmotor 143 hk (105 kW), total effekt 223 hk, batterityp nickelmetallhydrid.
Kraftöverföring
Motor fram, bakhjulsdrift. Steglös automatlåda (CVT-låda).
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,4 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd f/b i.u, däck fram 235/40 R19, bak 265/35 R19.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 273, längd 470, bredd 184, höjd 140, spårvidd f/b 158/157. Markfrigång 13,5. Tjänstevikt 1 735, maxlast 435, max släpvagnsvikt 0. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 340 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,6 s, toppfart 190 km/h.
Bränsleförbrukning
(WLTP): Stad 0,52 l/mil, landsväg 0,49 l/mil, blandad körning 0,50 l/mil. CO2 114 g/km.
Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.
Skatt
1 918 kronor under de tre första åren därefter 426 kronor per år.
Rivaler
Audi A5 40 TFSI Coupé
En avsevärt mycket modernare bil då dagens generation kom 2017. Även rejält mycket billigare.
Pris: 430 000 kronor.
Mercedes C 200 Coupé
Både A5 och C-klass kan kanske upplevas som slätstrukna i jämförelse med RC men de är bättre bilar.
Pris: 392 900 kronor.