Quantcast
Channel: Test & provkörningar – Teknikens Värld
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1002

Provkörning av elbilen MG ZS EV

$
0
0
MG ZS EV 2020 elbil

Det här är nytt!

Märke
Det var ett tag sedan MG såldes i Sverige. Nu är det nya, kinesiska ägare och det första kinesiska märke som nyetableras på den europeiska marknaden. Blir de uthålliga?
Online
MG ska säljas via internet, utan traditionella bilhandlare. Kommer online-försäljning att fungera?
Lätt
MG ZS EV med 44 kWh batteri väger 1 593 kg med förare.

När planerna på att låta MG göra comeback i Europa blev offentliga hävdade Peter Gabriels, Europa-chefen, att MG aldrig har glömts bort.
”MG är som Alfa Romeo. Det är mycket svårt att förstöra varumärket.” sade Gabriels till branschtidningen Automotive News.
Med tanke på det italienska märkets kräftgång vet jag inte om han var ironisk. Hur som helst – nu ska MG återetableras och den första MG:n för Europa visas för pressen i gruvstaden Genk i Belgien. För att hjälpa motorjournalisterna att minnas det som för 50 år sedan var ett grandiost sportbilsmärke – lika brittiskt som stela lik i Midsomer och Harris tweed – möts vi på flygplatsen av fyra MGB som ska ta oss till presseventet.
Ett smart drag. Dels blir man alltid glad över att få köra några mil i en gammal MG, dels påminns man om hur mycket bättre den nya modellen är.

MG ZS EV 2020 elbil

Helt ny är den förstås inte. MG ZS har sålts sedan 2017 i Kina med bensinmotorer på 1,0 respektive 1,5 liter. Tidigare i år kom den eldrivna versionen ut på den kinesiska marknaden, och det är bara den modellen som tar klivet till Europa.
Namnet liknar inget annat. MG ZS EV? Det låter som någon i Kina har vänt på en nätverksrouter, läst lösenordet på baksidan och tänkt ”hm, det här blir nog ett bra bilmodellnamn…”

Några hårda fakta. Längd 4,31 meter, tolv centimeter kortare än Volvo XC40 och 15 centimeter längre än Hyundai Kona Electric. Batteriet är på 44,5 kWh vilket i den nya WLTP-cykeln räcker till 26,3 mil. Priset är 29 900 euro i Holland, vilket med en svensk, högre moms och bananrepublik-kurs på kronan kan översättas till konkurrenskraftiga 330 000 kronor.

MG ZS EV 2020 elbil

Hyundai Kona Electric har några mil mer i räckvidd, 29 mil, men kostar hela 359 900 kronor. Framför allt lovar MG något som de flesta konkurrenterna inte kan. Snabb leverans.
– Vi har en båt som är på väg hit, vi har tillverkat 4 500 elbilar som ska till Europa. Andra tillverkare bara pratar. Våra bilar behöver kunderna inte vänta på, de är redan på väg, säger Frank Meijer, marknadsdirektör för MG.

MG ZS EV 2020 elbil

Det är förstås en sanning med modifikation. Skeppet som kommer lastat med kinesiska el-MG håller nämligen kurs mot Norge. Där finns Europas otåligaste elbilskunder. Till Sverige kommer MG först nästa år, så visst måste du vänta på din elektriska MG.

På presstillställningen är det befriande lite folk, men ännu färre MG SZ EV. Vi murvlar får dela upp oss, vissa får börja med att tala med MG-cheferna. Jag drar vinstlotten och börjar med det viktigaste – bilen.
Det första som slår mig är… ingenting alls. Visst, den ser modern ut, men det finns inget som sticker ut i designen. Stor grill, svagt lutande fönsterlinje som viker uppåt vid bakre takstolpen. Den ser ut som alla andra. Som alla andra storsäljande, populära kompakt-suvar, kan jag tillägga. Designen är måhända anonym, men lär knappast skrämma bort några kunder.

Mikael Stjerna vid gammal MG

Snabblektion om MG

MG har en minst sagt rörig historia. Märket ingick under 1980-talet i Rover-gruppen som såldes till BMW 1994. Affärerna gick inte bra och BMW styckade bolaget år 2000. Ford köpte då Land Rover-enheten, medan Rover-MG gick till en grupp engelska investerare. Dessa höll ut till 2005 då bolaget ställer in betalningarna.
En mycket rörig företagskonkurs slutar med att gamla Rover 25 och Rover 75 fortsätter tillverkas i Kina av Nanjing, ett bolag som 2007 köps av det större bolaget SAIC. De kinesiska modellerna säljs under märkesnamnen MG och Roewe, eftersom rätten till varumärket Rover behålls av BMW.
2011 presenteras MG6, den första nya MG-modellen på 16 år, som följs av den mindre MG3 2013, och MG GT 2014. Kompaktsuven MG ZS lanseras 2017 i Kina, och den större MG HS presenteras 2018.
Totalt såldes 346 000 MG-bilar under 2018, vilket var en kraftig ökning jämfört med 2017.

Jag sätter mig tillrätta i en ganska snäv stol, klädd i kinesiskt polyuretan-skinn som är standard i den högre utrustningsnivån Luxury. Jag vet inte hur detta djur ser ut, men merpriset för paketet är måttliga 22 000 kronor. Förutom ”PU-skinn” får jag elstyrd förarstol, värme i framstolarna, backkamera, soltak och döda-vinkel-varning. Taget!
Färdriktningsväljaren – alltså växelspaken – är i form av ett vred, med lite Jaguar-vibbar över designen. Med ett högervrid landar jag i ”Drive”, och elmotorn på 143 hästkrafter suger tag i bilen. Den känns stark, vridmomentet på 353 Newtonmeter är på elmotorvis tillgängligt direkt. 0-100 km/h tar 8,2 sekunder.

Instrumentering är konventionell, med sedvanliga mätartavlor framför rattkransen, och en tryckkänslig åttatums skärm i mitten av instrumentpanelen. Värmen ställs i separata reglage, och det är för ovanlighetens skull en manuell luftkonditionering, ingen klimatautomatik. Ovanligt i prisklassen över 300 000 kronor.

MG ZS EV 2020 elbil

Inga konstigheter än så länge. Bevisligen kan man bygga bilar i Kina, landet är världens största bilproducent med en produktion på 23 miljoner bilar per år. Men hittills har få bilar exporterats, Kina-tillverkade Volvo S90 och XC60 är undantag. Den här MG:n är den första Kina-konstruerade och Kina-tillverkade bilen som lanseras över hela Europa. Okej, jag blundar för några kortvariga projekt som kom och gick i södra Europa, Land Wind, Brilliance och några till.

Kvalitetskänslan är ”sådär”. Den ger inga Audi-vibbar, men det finns heller ingen lågpriskinesisk bismak. Den här bilen har samma hårdplastytor på dörrsidorna som vilken Seat, Peugeot eller Volkswagen som helst.
Men synen på vissa detaljer skiljer sig mellan Europa och Kina. På mittplatsen bak saknas till exempel nackskydd. Det måste MG rätta till innan bilen börjar säljas 2020. Att ratten inte är ställbar i längdled är också ovanligt i dag.

MG ZS EV 2020 elbil

Toppfarten är begränsad till 140 km/h. I motorvägsfart märker jag av vindbrus från A-stolparna, men överlag går bilen tyst. Med en längd på 4,31 meter är den stor nog för hela familjen, och dessutom får några väskor plats. Lastgolvet har två nivåer och påminner i konstruktionen mycket om Skodas lastgolv. Med tanke på att batteriet är på 44 kWh har de gjort en bra paketering.

Standard är autobroms, adaptiv farthållare och filhållare. Men filhållaren är den mest diskreta jag har provat. Först halvvägs ner i diket puffar den tillbaka bilen till vägbanan.
Baksätet är mjukt stoppat, som i en gammal amerikanare, kanske är även det en skillnad mellan europeisk och kinesisk bilkultur.

Det kanske mest intressanta med en ny elbil är räckvidden. 26 mil säger fabrikens WLTP-test, och den siffran känns väldigt realistisk. I färddatorn får jag fram att jag har snittat 1,75 kWh per mil under min provtur. Vilket motsvarar omkring 25 mil i räckvidd. En ganska normal elförbrukning, men mer än vad de snåla elbilarna från Kia och Hyundai drar.

MG ZS EV 2020 elbil

Men hur kunde man glömma nackskyddet i baksätet? Jag frågar doktor Pu som ser ut som ett frågetecken när jag frågar om det saknade nackskyddet. Det är nog helt enkelt ingen tradition i bil-Kina.
Från det fabriksägda europeiska importbolaget kommer Frank Meijer, marknadsdirektör. Personligen tror jag att det är den organisationens arbete som i högre grad kommer avgöra framgången i Europa för nya MG.

Bilen tycker jag nämligen känns helt okej för sitt pris. Batteristorleken är bra tilltagen, men den borde ha räckt till några mil extra räckvidd. Speciellt med tanke på att MG ZS EV är en ovanligt lätt elbil, under 1 600 kg.

Ombordladdaren är på hela 7,4 kW vilket ger bra laddtider i hemmagaraget, om du kostar på en stark väggbox. Från snabbladdare kan man via CCS-kabel ladda 85 kW. Det betyder att du i bästa fall kan ladda ett tomt batteri till 80 procent på 40 minuter och därmed få ytterligare 20 mil i batteriet.

Mikael Stjerna i elbilen MG ZS EV 2020

Men hur villiga är dagens kunder att köpa ett för många nytt och okänt bilmärke? Att farfar körde MG, spelar det någon roll i dagens bilmarknad? Svårigheterna är många, speciellt eftersom MG planerar att sälja bilarna via nätet, utan mellanledet med bilhandlare. Kunderna ska få offerter ”online” och sedan göra upp affären med importören direkt.

Under 2020 lovar MG-importören att verksamheten ska vara igång, med ett antal ”brand-stores” och provkörningsställen. Frank Meijer är optimistisk.
– Vi har tre unika fördelar. Priset, utrustningen och det faktum att vi kan leverera bilar direkt. Vi räknar med att sälja 2 000-3 000 bilar redan i år, säger Frank Meijer.

6 frågor

Frank Meijer marknadsdirektör MG Europa

Underlättar det att det är en elektrisk bil vid introduktionen av ett nytt märke?
– Vi skulle också kunna introducera MG-bilar med förbränningsmotorer. Men då är konkurrensen mycket större och det gör det svårt att etablera ett nytt märke. Dessutom minskar marknaden. Med elbilar är det tvärtom. Marknaden ökar tvåsiffrigt varje år. Vi kommer därför att etablera MG som ett renodlat elbilsmärke, det kommer en till modell 2020, och ytterligare en elbil 2021.
Kommer det även laddhybrider?
– I Sverige och Tyskland finns bra subventioner för laddhybrider, och därför överväger vi att lansera en laddhybrid redan nästa år på dessa marknader.
Hur mycket hjälper det att märket är MG?
– Vi undersökte den frågan mycket noga. Frågan var om folk i Europa fortfarande kom ihåg MG. Det visade sig att även unga människor, i 20-25 års-åldern, minns märket. Många har någon i familjen som har haft en MG. MG har också världens största bilklubb. Strategierna från förr är också ganska lika. MG var en överkomlig sportbil för vanligt folk, precis som MG i dag, fast på elbilsmarknaden.
Påverkar det faktum att bilen är från Kina?
– I dag är det ett plus. De flesta nya teknikprodukter i dag tillverkas i Kina, mobiltelefoner, datorer med mera. Produktionskvaliteten är mycket hög i Kina.
Men hittills har inget kinesiskt märke etablerat sig i Europa.
– Jag håller inte med. MG är inget kinesiskt märke, precis som att Volvo inte är ett kinesiskt märke. De bara ägs av kinesiska bolag. De tidigare försöken att etablera kinesiska tillverkare i Europa har gjorts av mindre tillverkare. Vi ägs av SAIC, världens 7:e största biltillverkare. Det är en helt annan sak.
SAIC har ägt Rover och MG i tolv år. Varför har det dröjt till nu med export till Europa?
– Omständigheterna måste vara de rätta. Nu ser vi en stark efterfrågan på elbilar. Många andra tillverkare har problem med att få fram elbilar, men vi har färdiga produkter. Dessutom är vår affärsmodell helt annorlunda. Europeiska tillverkare tjänar mindre på att sälja elbilar. Men de måste sälja en viss mängd elbilar för att klara CO2-kravet på 95 gram. Så därför gör de en kalkyl och ser hur många elbilar de behöver sälja. Vår situation är den motsatta. Vår bas är elektrisk. Ju mer vi säljer, desto mer tjänar vi.

MG ZS EV

Pris
Ej fastställt, ca 330 000 kronor. Säljstart i vinter. Elbilsbonus 60 000 kronor.


Motor
Elmotor 143 hk (105 kW), batterityp lithiumjon, 44,5 kWh.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 1-växlad reduktionslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,1 meter.


Bromsar
Skivor fram och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd i.u. tum, däck 205/60 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 259, längd 431, bredd 181, höjd 164, spårvidd f/b 153/154. Markfrigång i.u. Tjänstevikt ca 1 593, maxlast 357, max släpvagnsvikt i.u. Bagagevolym (VDA-liter) 448 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,2 s, toppfart 140 km/h.


Elförbrukning (NEDC)
Blandad körning 1,38 kW/mil. Räckvidd (WLTP) 26,3 mil.


Garantier
Nybil i. u, rostskydd 10 år. Batteri 8 år/15 000 mil.


Skatt
360 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen ID.3 R

Volkswagen ID.3
Bilen alla elbilar kommer att jämföras med framöver är ID. 3, oavsett biltyp. Samma pris, längre räckvidd, förmodligen rymligare men leverans först andra halvåret 2020.
Pris: Ej fastställt, ca 330 000 kronor.

Hyundai Kona Electric 64 kWh Long Range Trend 2019

Hyundai Kona Electric
Med lilla batteriet på 39 kWh har Kona Electric snarlik batterikapacitet, men räckvidden i WLTP är faktiskt längre, 28,9 mil. Kona är 4,16 meter lång, kortare än MG ZS.
Pris: 359 900 kronor.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1002

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!