Första intrycket
C-klass är för tillfället en av mina favoritbilar, C 300 Hybrid ger ett gott intryck men det gör även dess konventionella syskonbilar.
Nytänkande
6/10
Prisvärd
6/10
Med start i Malmö kliver jag in i helt nya Mercedes C 300 Hybrid, första gången en hybriddrivlina erbjuds till C-klass. Modellen må vara helt ny men tekniken som sitter under skalet, och gör skäl för namnet C 300 Hybrid, har i själva verket hämtats från en annan modell.
Drivlinan är nämligen exakt samma som sitter i storebror E 300 Hybrid. Dieselmotorn är rakt av densamma som i C 250 BlueTEC, alltså en 2,1-litersspis som levererar 204 hästkrafter och 500 newtonmeter.
I C 300 Hybrid får dieselmotorn dock lite extra skjuts av en elmotor som sitter monterad vid växellådan och ger 27 hästkrafter. Totala effektsiffran uppgår till 231 hästkrafter och 0-100 km/h klaras av på 6,4 sekunder vilket är 0,2 sekunder snabbare än C 250 BlueTEC.
Drivlinereceptet känns dock igen från ärkerivalen BMW ActiveHybrid 3. Stor förbränningsmotor som får måttlig assistans från en svag elmotor. En elmotor som sitter där mer för att ge högre effekt än för att sänka förbrukningen.
Som vanligt i C-klass sitter jag mycket bekvämt i stolar som går att ställa in i alla möjliga ledder i en välisolerad kupé inredd med högklassiga material. Precis som förväntat helt enkelt. Visst, det mesta är extrautrustning och det är lätt att totalpriset drar iväg till ofantliga summor när du kryssat för de bekvämligheter du vill ha.
Det enda som utseendemässigt skiljer C 300 Hybrid från övriga C-klass-utbudet är en liten mätare placerad i högra mätarhuset som lyder EL. Power. Här visas hur mycket el som just nu används och hur mycket som laddas tillbaka vid inbromsning.
Med mycket lätt gasfot orkar elmotorn sätta fart på bilen och jag hinner komma upp till cirka 30 km/h innan elmätaren pekar på rött och dieselmotorn puttrar igång. Enligt Mercedes ska C 300 Hybrid ha en snittförbrukning på 0,36 liter per mil och släppa ut 94 gram koldioxid per kilometer. Siffror som betyder att C 300 Hybrid kvalificerar sig som miljöbil.
Men trots att förbränningsmotorn snabbt slår av och lämnar över till elmotorn vid medlut och gasavsläpp så är det svårt att komma ned till de siffrorna i verkligheten. Efter mycket blandad körning på motorväg, landsväg och stadskörning landar snittförbrukningen på 0,62 liter per mil.
Men C 300 Hybrid känns alert, faktiskt piggare än C 250, tack vare att elmotorn hjälper till i det lägre varvtalsregistret. En nackdel är dock att elmotorn med tillhörande batterier ökar vikten med 120 kg jämfört med syskonet C 250. Vikt som märks en aning längs kurviga vägar även om den fina styrningen och torque vectoring-systemet gör sitt bästa för att dölja det.
Ytterligare en sak som skiljer hybriden från dess syskon är bagageutrymmet som rymmer 435 liter, 45 liter mindre än övriga modeller
på grund av batteriets placering. Men känn ingen oro, din golfbag går in utan problem.
Längs E4:an rullar C 300 på som det väglok den är och jag åker mycket komfortabelt även fast provbilen inte är utrustad med luftfjädring. Det här är verkligen en paradgren för C 300. Det finns gott om kraft som tack vare assistans från elmotorn levereras direkt, släpper jag på gasen stängs dieselmotorn av och frikopplas, och det är endast elmotorn som driver.
Väl uppe i fart så klarar elmotorn faktiskt av att driva bilen förvånansvärt länge även om procenttalet för batteriet minskar snabbt. Gaspedalen måste behandlas mycket varsamt för att du ska lyckas, men det går. När mer kraft behövs kickar dieselmotorn snabbt i gång och tar sömlöst över drivningen igen.
Vid inbromsning laddas batteriet snabbt upp, dock gör bromskraftåtervinningen att bromskänslan blir något inkonsekvent, något som tar ett tag att vänja sig vid.
Men hybriddrivlinan gör sig så klart bäst i stadsmiljö, vid kökörning är det nästan enbart elmotorn som jobbar så länge batteriet har tillräckligt med kräm. Det blir lite av en utmaning att köra så mycket som möjligt på elmotorn och bilarna bredvid som står stilla och spyr ut avgaser känns nästan som fossiler.