Första intrycket
Allt fint snack är inte bara tomt prat. Nya XF levererar verkligen. Sofistikerad engelsk framtoning med ambitioner att sätta tyskar på plats. Tänk om det blir så? Det har lyckats åtminstone en gång förr. Andra världskriget.
Sofistikerad
9/10
Prisvärd
7/10
Det står glasklart så fort jag öppnar dörren och insuper de fina materialen och den snygga designen. Jaguar XF siktar in sig mot tyska premiumbilar med BMW 5-serie i spetsen. Jaja, det där har vi hört förr, tänker du. När Jaguar verkligen mött konkurrenten i tester så har tysken alltid åkt segrande därifrån. Jaguar har liksom aldrig riktigt räckt till. Det verkar som om det kan komma att ändras. Jag säger kan, för nya XF har förutsättningarna.
Bilen finns med tre dieslar och tre bensinmotorer, sexväxlade manuella lådor eller 8-stegade automatlådor från ZF. De fyrcylindriga dieslarna är Jaguars egna Ingenium-motorer på två liter och effekt på 163 eller 180 hästkrafter. V6-dieseln har sitt ursprung hos PSA men Jaguar har förfinat och trimmat den till 300 hästkrafter och 700 Newtonmeter. Fyrcylindriga bensinmotorn kommer från förre ägaren Ford, är på två liter och ger 240 hästkrafter medan V6-bensinarna är treliters och ger 340 eller 380 hästkrafter där fyrhjulsdrift är standard på den senare och tillval till den förra. V6 bensinmotorerna sitter också i Jaguar F-type och är av egen tillverkning. Nya XF är byggd i aluminium och 190 kilo lättare än föregångaren, och cirka 80 kilo lättare än huvudkonkurrenten med motsvarande drivlina. Längd och höjd är sju respektive tre millimeter mindre än gamla XF medan axelavståndet har ökat med 51 millimeter vilket påverkar innerutrymmena och då främst baksätesplatserna där både ben- och huvudutrymme ökat rejält.
Jag Tar plats i XF 20d 180 automat. En motor jag kört i den mindre XE-modellen. De enda klagomålen rör ljudnivå vid acceleration där en del ljud letar sig in i kupén. Annars är motorn pigg och med på noterna.
För att inte tala om chassi och styrning där stötdämparna öppnar en extra ventil i lägre farter och därmed gör färden mjukare. I högre farter stängs ventilen och fjädringen blir mer fast utan att bli för hård. Även styrningen, som nu är elassisterad, är precis och med fin känsla.
Det man känner igen från föregångaren är ventilationsgaller som öppnas när tändningen slås på liksom växelvredet som kommer upp ur mittkonsolen. Annars är allt nytt och i mina ögon synnerligen tilltalande. XF känns betydligt mycket lyxigare än lillebror XE.
Jag Hamnar så småningom på en racerbana – Circuito de Navarra. Nästan fyra kilometer lång och byggd 2010. Här står ett gäng fyrhjulsdrivna XF S med 380 hästkrafter redo att piskas. Nej, det är ingen banbil men snabb ändå så det förslår, och välbalanserad.
Alla modeller av XF har Torque Vectoring som standard vilket betyder att innerhjulen bromsas i kurvor för att hindra understyrning. Och det fungerar, men känns bara när bilen pressas ordentligt. Andra hjälpsystem ingår också som standard, däribland Emergency Brake Assist, adaptiv farthållare med köassistans, start-i-backe-assistans med mera. Givetvis finns massor av extrautrustning att lägga till. Exempelvis InControl Touch Pro som kommer i slutet av året.
Ett infotainmentsystem utvecklat i huset, som sätter en ny standard med hur mycket data som helst. Wifi Hotspot ombord som kan driva upp till åtta enheter, starta bilen på distans och ställa in kupévärmen, spotifya, twittra, navigera, facebooka och allt annat som kan locka den ständigt uppkopplade.
Nästa bil att köras är trelitersdieseln med sina massiva 700 Newtonmeter som vräker bilen uppför Pyreneérna. Ingen trafik men kor, vilda hästar och får på vägen ibland. Det gäller att inte få sladd i en komocka och om så skulle ske tar det aktiva antisladdsystemet hand om skiten.
Väg NA-137 öster om Pamplona är krokig och kul med fin asfalt, som brukligt i Spanien. Kör på gränsen till Frankrike och hamnar på 1 600 meter för en fika. Sitter och känner och klämmer på XF.
Kvaliteten känns på topp och står inte de tyska prestigemärkena efter. En stor del av den förklaringen heter Doktor Wolfgang Epple som varit kvalitetsansvarig på BMW i 24 år. Han började på Jaguar Land Rover 2012 och resultatet är överväldigande.
Priserna verkar också konkurrenskraftiga då den enklaste modellen Pure med tvålitersdieseln på 163 hästkrafter och sexväxlad manuell låda startar på 359 900 kronor. I oktober landsätts XF i Sverige. Det är då Teknikens Värld ställer den mot väggen i ett test. Mot BMW 5-serie.