Första intrycket
GLA-modellen har en helt annan kaross än A-klass och CLA. Ser bastant men ändå elegant ut. Och det är inte bara skådebröd, bilen fungerar lika bra som den ser ut. Självklart blir den också dyrast i sin klass.
Rockarfett
9/10
Prisvärd
6/10
Redan innan kunderna över huvud taget fått titta och klämma på underverket har över 120 bilar sålts i Sverige. Alltså förhandsbeställts. Och den modell som sålt mest är den kraftigaste 170-hästarsdieseln – 220 CDI 4Matic med ett pris från 358 900 kronor. Tilldelningen för Sveriges del 2014 rör sig om 600-700 bilar, och längre fram räknar Mercedes med att sälja över 1 000 GLA på årsbasis.
Även om alla varianter bygger på samma plattform med samma axelavstånd och går under beteckningen NGCC (New Generation Compact Car), så har de egna karosser. GLA är decimetern längre än A-klass och är dessutom bredare och högre. Markfrigången är fyra centimeter högre (13,4 cm) och totalhöjden är sex centimeter högre då takrails ingår som standard. För den som kör ”på grund” och anser att markfrigången inte räcker finns en höjningssats. Går att beställa från och med i sommar. Som vanligt är tillbehörslistan längre än lång men bilen har i standarutförande Businesspaket som räcker bra, men vill man ha mer föreslås Business Plus-paket för 19 900 kronor. Innehåller bland annat bi-xenonljus, backkamera (kan vara bra då bakåtsikten är direkt dålig), farthållare och elmanövrerad baklucka.
Bilen ser kralligt elegant ut. Designen är i de flesta betraktares ögon mycket lyckad, och den har de terrängattribut som är synonymt med en suv. Exempelvis svart plast i skärmkanter och sparklådor samt underkörningsskydd (i plast).
Fyrhjulsdriftsystemet är inte permanent som i C-klass och större Mercedesbilar med längsmonterad motor och 4Matic. I GLA som har tvärställd motor kan 4Matic liknas vid Haldex, och som när fyrhjulsdrift inte behövs bara driver framhjulen, vilket spar bränsle. När hastighetsskillnader mellan hjulaxlarna detekteras kopplas bakaxeln in och det hela sker med blixtens fart, för att använda en trist klyscha. Framkomligheten upplevs som fullt tillräcklig i terräng och föraren kan få hjälp av olika system, som ABS-bromsar som bromsar hjul som inte har fäste och därmed flyttar över kraft till hjul som har, dessutom DSR (nedförsbackesassistent). För den som inte anser sig behöva fyrhjulsdrift finns förstås (billigare) framhjulsdrivna modeller.
GLA är i första hand en bil för vägen, och där är den riktigt bra. Man hör däcken en del men det beror på att bilen går så tyst i övrigt. Den har lagom hårt kalibrerad fjädring samt finfin känsla i styrningen. Stolarna fram är mjukare än brukligt i Mercedes och jag sitter skönt, men vet inte om de är bättre i längden än de gamla, hårdare sätena. Inställningsmöjligheterna är bra med höjdjustering även för passageraren. Jag hoppar in bak och får bra med plats ”bakom mig själv”. Tillräckligt med benplats och mina 178 centimeter riskerar inte att ta i taket. Bagageutrymmet är också hyggligt stort och lättlastat. En finess är att bakre ryggstödet kan vinklas uppåt 15 grader för att öka på utrymmet ytterligare utan att fälla ner sätet. Nackdelen då är att passagerare får sitta väldigt rakryggade.
Instrumentbräda, spakar och knappar har mercedeslogik och fungerar klanderfritt och enkelt. Men varför ha mätarsiffror i silver på silverfärgad botten? Kontrastlöst är ordet, ungefär lika tydligt som i Alfa 156 i slutet av 90-talet. Som tur är kan man läsa hastighetsvisningen digitalt i färddatorfönstet.
Min bil för dagen är starkaste dieseln, fyrhjulsdrift och 7G-DCT automatlåda. En bra kombination som enligt deklarationen ska dra mellan 0,49 och 0,51 vid blandad körning. Karossen har lågt luftmotstånd som enligt Mercedes är klassledande och bidrar tillsammans med snåltrimmad drivlina till den låga förbrukningen. 170 hästkrafter känns som det räcker och blir över. 215 km/h i toppfart och 0-100 på 8,3 sekunder. GLA har det mesta i säkerhetsväg som standard men kan vidareutvecklas med alla Mercedes olika system. Till alla småbarnsföräldrar en glad nyhet! Ni behöver inte köpa en Mercedes original barnstol för att bilen ska känna av om krockkudden ska vara inkopplad eller inte. Från och med nya C-klass och GLA kan man i stort sett montera vilken barnstol som helst.