Det här är nytt!
Kraftuttaget. Den två liter stora fyrcylindriga bensinmotorn med turbo sparkar ur sig 280 hk och 350 Nm.
Adaptivt chassi. DCC adaptivt chassi ger föraren nya inställningsmöjligheter.
TFT-instrumentering. Lanserat samtidigt som senaste generationen av Passat hösten 2014, men första gången vi kör Passat med TFT på hemmaplan.
Bensindrivna TSI 280 GTR är den starkaste, dyraste och mest extrema version av Passat som Volkswagen erbjuder i dag. Den säljs bara med den sexväxlade DSG-växellådan liksom med R-Line-paket både interiört som exteriört. Den är alltid fyrhjulsdriven och den har DCC adaptivt chassi i standardutförande. Kort och gott en välutrustad pjäs som inte verkar sakna något – framförallt inte i det testade utförandet som är hyfsat extrautrustat dessutom.
Grundpriset har vi redan varit inne på, 436 000 kronor, och priset för den testade bilen ligger på 526 700 kronor med bland annat navigationssystem, panoramasoltak och en rad andra mer eller mindre intressanta utrustningsalternativ. Det är kort och gott riktigt mycket pengar, oavsett om det står Passat eller något annat på den. Men innan vi fortsätter djupare in i ämnet så ska vi backa ett par steg. Volkswagen Passat är en extremt populär bil i Sverige, allra mest som tjänstebil. Och då är det den två liter stora dieseln på 190 hästkrafter med 4Motion fyrhjulsdrift och DSG-växellåda som är det mest intressanta alternativet. Just för att den landar under 7,5 prisbasbelopp, vilket är gränsen för väldigt många som väljer tjänstebil.
Med 280-hästars bensinmotor blir Passat något helt annat. För tio år sedan var det bensinmotorerna som var herre på täppan – i alla fall om man ser till prestandainriktade familjebilar. Läs Volvo V70R, Saab 9-5 Aero och så sent som 2008 VW Passat R36. Men hur är det idag? Körbarheten och prestandan i dieselmotorerna har gjort att drivmedlet vunnit mycket mark. Å andra sidan har Volkswagens dieselgate-fusk straffat drivmedlet långt utanför det egna varumärket. Oavsett detta så känns TSI 280 spännande att närma sig, men inte fullt lika intressant att köra sett i ett vardagsperspektiv där vridmomentet är det viktiga. Visst, att köra hårt högre upp i varvtalsregistret visar tydligt att bilen har fina prestanda – inte minst i kombination med den snabbväxlande DSG-lådan.
Med Sport-läge valt stramas bilen upp och responsen blir riktigt bra. Men inte ens jag kör så under majoriteten av milen vi tillryggalägger. Det blir vardag och då behövs följsamheten, vridmomentet och körbarheten. Och det finns där, inget snack om saken. Men det känns prestandamässigt mer som en vanlig Passat – inte som värstingmodellen i programmet. När Volkswagen byggde R36-versionen av Passat så lyckades man kombinera kraftfull körbarhet med spetsprestanda, och den kombinationen saknar jag litegrann i TSI 280 GTR. Den mindre motorvolymen tillsammans med turbo ger inte samma fina följsamhet i kraftutvecklingen som R36-versionens större V6-motor. Det blir mer på/av effektmässigt.
Bränsleförbrukningen ligger vid lugnare körning med landsväg och motorväg från 0,85 l/mil och uppåt. I övrigt fungerar Passat TSI 280 GTR bra. Viss kritik mot högt vägljud på grund av 18-tums dubbfria vinterhjul ska tilläggas, men bra sittkomfort i sportstolarna. TFT-intrumenteringen fungerar klockrent och ljusbilden från LED High-strålkastarna är mycket bra. Viss kritik riktar vi mot det automatiska helljuset som tar för lång tid att gå upp på helljus igen, det borde ske snabbare. Nedbländning fungerar däremot utmärkt. Summering? Den starkaste dieselmotorn fungerar bättre i vardagslag än TSI 280 GTR. Med den blir Passat en av marknadens bästa bilar, allsidig och stark. Nu? Inte lika flexibel och vardagsstark, dessutom törstig.