Seat Leon Cupra ST 4Drive DSGDet här är nytt!
Mer effekt
Leon Cupra tar slutligen klivet upp till 300-ligan.
Mer vrid
Från 350 till 380 newtonmeter som finns mellan 1 800–5 500 r/min.
LED
Strålkastare med full LED-teknik är standard.
Fyrhjulsdrift
I kombination med kombikaross och DSG-låda går det nu att få Leon Cupra med fyrhjulsdrift.
Det börjar bli svårt att hålla reda på Seat Leon Cupra nu, modellen har uppdaterats och finslipats i fler steg än de flesta andra bilar. När första Cupra-versionen av senaste Leon lanserades 2014 hade den 265 hästkrafter, eller 280. Kunderna kunde välja effektuttag, dock inte de svenska som hänvisades till den starkare versionen. Inför årsmodell 2016 uppdaterades Leon Cupra till 290 hästkrafter i samma veva som modellen satte nytt varvrekord för framhjulsdrivna bilar på Nürburgrings nordslinga. Nu, bara ett år senare, är det dags för en ny uppdatering av Leon Cupra. Det sker kort efter att standardmodellen genomgår ett milt ansiktslyft där några nya detaljer ska ge Leon ny fräschör.
För Leon Cupra innebär den senaste uppdateringen att den blir Seats starkaste modell någonsin. Nu är det ingen större sensation eftersom Leon Cupra ända sedan början av 2000-talet har utgjort toppen av modellutbudet, men ändå. Det kan om inte annat ses som en milstolpe att Seat för första gången har lyckats klättra upp till 300-gränsen. 300-hästarsmotorn skiljer sig inte från den utgående 290-hästarsvarianten. Det är samma fyrcylindriga 2,0-litersmotor (kallad EA888) som tidigare men effekten har skruvats upp från 290 till 300 hästkrafter och vridmomentet från 350 till 380 newtonmeter. För att vara en hårt turboladdad bensinmotor finns vridmomentet vid ovanligt låga varvtal, 1 800–5 500 r/min.
Fakta: Drivning på alla fyra
Leon Cupra 2,8 V6 2000
Första generationen Leon Cupra blev en milstolpe för Seat eftersom den var först att spränga 200 hk-gränsen, och dessutom var fyrhjulsdriven. En 2,8 liter stor V6-motor utan överladdning gav 204 hästkrafter. 0-100 km/h gick på 7,3 sekunder.
I samband med ansiktslyftet har Leon Cupra fått ett antal tekniknyheter som absolut inte är skäl nog för nuvarande Leon Cupra-ägare att byta in sina gamla bilar mot nya. Det är nya LED-ljus fram, bak och inuti samt säkerhetssystem som är lite smartare än tidigare. Autobromssystemet bromsar numera inte bara för bilar utan även för fotgängare och den utvidgade adaptiva farthållaren Traffic Jam Assist finns numera som tillval. Mer än så är det inte. Vi lägger det åt sidan och tittar i stället på den, för svensk del, mest intressanta nyheten.
Leon Cupra har fram tills nu endast funnits i framhjulsdrivet utförande. Och med 290 hästkrafter på framhjulen och ett extremt välbalanserat chassi har Leon Cupra gått och blivit något av en framhjulsdriftsfavorit här på redaktionen – få framhjulsdrivna bilar är så kompetenta och underhållande som spanjoren. Nu introduceras fyrhjulsdrift. I kombination med sjuväxlad dubbelkopplingslåda och kombikaross kan man få sin Leon Cupra med samma typ av fyrhjulsdrift som sedan tidigare funnits i kusinen Golf R, det vill säga Haldex-typ. Gör det Leon Cupra bättre, eller rentav sämre? Att svara på den frågan är inte helt lätt här i Barcelonas utkanter. Här står våren redan i hög blom, vägarna är torra och släta och behovet av fyrhjulsdrift obefintligt. Att känna fyrhjulsdriftens fördelar kan alltså bli svårt.
Som tur är har Seat dock ordnat med en halkbana i anslutning till racerbanan Castelloli där vi influgna journalister ska få uppleva hur den nya, fyrhjulsdrivna Cupran är. Kalas, tänker jag och sträcker mig efter knappen som kopplar ur ESP-systemet. Till ingen nytta, visar det sig. Seat-instruktören i passagerarstolen säger nej, koppla ur antisladdsystemet får vi inte. Det som på förhand såg ut att kunna bli en underhåll… förlåt, informativ sladdövning på den polerade betongbanan blir därför inte mer än en gäspning. Efter att ESP-systemet med bryska ingrepp har förstört mina försök till uppställ ger jag upp. Men det spelar egentligen ingen roll. Hur Leon Cupra beter sig med fyrhjulsdrift vet vi egentligen redan. Att Leon är systerbil till Volkswagen Golf är en illa dold hemlighet och Cupra-versionen är i stort sett identisk med Golf R som sedan flera år funnits med exakt den drivlina som Leon Cupra nu har fått. Golf R är ingen dålig bil, i Sportscombi-utförande med DSG-låda är golfen en av de mest vildsinta familjetransportörer som kan köpas för under en halv miljon kronor.
Jag säger därför tack och hej till halkbanan och ställer mig i stället i kö för att köra på den riktiga racerbanan. Och vilken bana det är! Parcmotor Castelloli är som Ring Knutstorp på steroider – 4,1 kilometer lång, 11 kurvor, stora höjdskillnader, två raksträckor och på ett ställe korsar den till och med sig själv. Av ännu en outgrundlig anledning vill Seat inte att vi kör den fyrhjulsdrivna bilen på banan, här får vi hålla till godo med den framhjulsdrivna. Det är ingen större uppoffring, med framhjulsdrift och manuell växellåda känns Cupran som en väldigt snabb bil. Den är inte lika snabb som den fyrhjulsdrivna, men eftersom det lever om mer, med mer hjulspinn och en lättare bakvagn blir fartsensationen större.
Jag tar sats från depån och bromsar snabbt i nedförsbacken som avslutas med en skarp högerkurva. Därefter bär det uppåt, och uppåt! Bansträckningen är som sagt böljande och utsikten från banans högsta punkt är vacker för den som anser sig ha tid att titta på den. I de branta uppförskurvorna får framhjulen kämpa för att få ned kraften. Mellan framhjulen sitter en VAQ-diff från Haldex (numera BorgWarner) som reglerar kraftfördelningen hydrauliskt. Den gör det bättre än alla så kallade e-diffar som endast använder ESP-sensorerna och bromsarna för att styra kraften, men i de allra extremaste situationerna blir det ändå en del kraftryckningar i ratten.
Ute på de vanliga vägarna får vi tillåtelse att köra den fyrhjulsdrivna Leon Cupra ST 4Drive DSG och skillnaden är stor. Med fyrhjulsdriften, som inte kostar mer än 7 000 kronor att lägga till, växer Cupran en halv storlek och blir imponerande effektiv. I det här utförandet går 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Det är faktiskt exakt lika snabbt som en Porsche 718 Cayman med PDK-låda – en tvåsitsig sportbil som kostar från 521 000 kronor. Fyrhjulsdriften gör inte att Leon Cupra blir roligare. Den blir däremot en av marknadens mest allsidiga bilar. Knappa in körprofilen Cupra och kasta runt den på en bana, eller välj Comfort-läget och lasta in hela familjen – få bilar klarar båda delarna.