Det här är nytt!
Pickup
Strada var länge en liten lastbil från Fiat, nya Fullback ger sig nu in i den större hantverkarklassen med hull och hår.
4×4
Fyrhjulsdrivning är nytt för modellutbudet hos Fiat Professional.
Dubbelhytt
Den större femsitsiga Double Cab är enda hyttalternativet för Fullback, precis som hos de flesta konkurrenterna.
Utrustning
Fullback säljs endast i fullutrustad version – inklusive värmare, skinnklädsel och navigation. Pris till företagskunder (exklusive moms) är 257 500 kronor.
Déjà vu-känslan är total. Trots blodröda Fiat-emblem i grillen, på fälgarna och baklämmen känner man ändå igen nya hantverkarpickupen Fullback. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) har gjort det enda rätta, köpt in sig i en pålitlig befintlig produkt i stället för att investera miljarder och därmed riskera att floppa.
Fullback är tvilling till Mitsubishi L200, bilarna tillverkas på samma produktionslina hos Mitsubishi Motors fabrik i Laem Chabang, Thailand. FCA-koncernen har även samarbetsavtal med såväl Mazda (sportbilen MX-5/124 Spider) som Renault (lätta lastbilen Trafic/Talento). Det är tidens melodi. Fiat och fyrhjulsdrift var länge enbart synonymt med terrängfordon till den italienska militären men sedan kom Panda 4×4 och ställde allt på ända.

Har man aldrig kört en bil i 4×4-pickupklassen kan en kortare provtur runt bilhandlarkvarteret vara som en tidsresa. Bakåt i tiden.
I och med Chrysler-Jeeps intåg i Fiatkoncernen i modern tid har flera modeller med drivning på alla fyra debuterat. FCA:s transportbilsdivision Fiat Professional väljer att sälja Fullback Double Cab enbart med fyrhjulsdrift i Sverige. Utomlands finns Fullback även som enkelhytt ”Single Cab” eller förlängd enkelhytt ”Extended Cab” med flak, plus en version med naken ram bakom hytten för valfri påbyggnad.
Har man aldrig kört en bil i 4×4-pickupklassen kan en kortare provtur runt bilhandlarkvarteret vara som en tidsresa. Bakåt i tiden. Styrningen är oftast inte personbilslik, karossen är stor och utförandet överlag mer av brukskaraktär än inställsamt modern. Men den som rattat pickuper tidigare blir en gnutta imponerad av Fullback (syskonet Mitsubishi L200 vann för övrigt pickup-testet i Teknikens Värld nr 24/2016). Styrningen är kommunikativ, överblicken är godkänd – backkamera är standard – och utförandet som säljs i Sverige är maxat utrustningsmässigt. Skinnklädsel, navigation och Webasto-värmare är standard. Lägger du till 15 000 kronor ingår femstegad automatlåda i stället för sexväxlad manuell låda, detta tillsammans med metalliclack är de enda tillvalen. Automatlådan ökar på komfortnivån men även bränsletörsten – från 0,64 till 0,72 l/mil. Under provkörningsperioden med automatväxlad Fullback snittade vi dock på 0,84 l/mil. Helt klart godkänd verklig siffra med tanke på bilstorleken.
Trots omfånget väger Fullback hyfsat lätt. Tack vare smart ramarbete och den 2,4 liter stora fyrcylindriga dieselmotorn helt i aluminium landar tjänstevikten på strax över två ton. Även drivlinan är av Mitsubishifabrikat, den långslagiga dieseln har bra bottendrag som passar biltypen. Vridmomentet 430 Nm finns dock tillgängligt först relativt högt upp i varvtalsregistret, från 2 500 r/min. En klar fördel är att automatlådan inte växlar ned vid körning i manuellt läge – skiftar själv gör man antingen med växelspaken eller rattpaddlarna – vilket gör att man kan använda motorns segdragning fullt ut.
Fyrhjulsdrivningen bygger i grunden på bakhjulsdrift med möjlighet att koppla in även framaxeln, växellådan har hög- och lågväxel samt spärrbar mittdifferential. På isiga dalavägar i Sälentrakten ger inkopplad fyrhjulsdrift avsevärt stabilare köruppträdande, ökar på trygghetskänslan och givetvis även framkomligheten. Allt styrs enkelt via vredet ”4X4 Electronic Selector” placerat mellan stolarna. I läge ”4LLC” (fyrhjulsdrift, låg växel, låst centraldiff) tuggar sig Fullback tryggt fram genom halvmeterdjup nysnö.
Markfrigången är 21 centimeter men detta är uppmätt rakt under kardanknutarna, vid sidan om knutarna är det luftigare – är man duktig terrängsbilsförare kan man komma långt med Fullback. Frigångsvinkel fram är 30 grader, bak 22 grader, rampvinkeln 24 grader och maximal sidolutningsvinkel 45 grader. Men kom ihåg, den svenska terrängkörningslagen hindrar dig att ens köra ut på en gräsmatta!
Hytten är bland de rymligaste i klassen, särskilt baksätet som inte är av nödkaraktär som hos vissa konkurrenter. Bakom baksätets ryggstöd finns ett bra stuvutrymme för saker man inte vill lägga synligt i kupén eller under bar flakhimmel. Framstolarna är platta men håller för långresor. Ratten har kort skjutmån och busslutning, ändå sitter de flesta bra som Fullbackförare. Instrumentbrädan är plastig och navigationsutrustningen är som hämtad ur en biltilbehörskatalog från slutet av 1990-talet. Tidsresan gör sig påmind till och från. ”Mopar” står det tufft i präglingen på det svarta originalmonterade flakskyddet i slagtålig plast, Dodge och Plymouths gamla varunamn på muskelbilar är nu eftermarknadsprodukter inom FCA-sfären.

Rejäl flakinklädnad i plast men vi saknar beklädnad på ovansidan. ”Mopar” står det tufft på hyttväggen.
Perfekt med tåligt skydd över flakplåten men nog borde den skyddande grova plasten även kunnat gjutits över flakkanten som extra skydd? Pickupklassen ökar i Europa, även privatpersoner börjar snegla åt flakbilar. Ett tydligt exempel på detta är lanseringen av Mercedes-Benz X-klass, som i grunden är Nissan Navara. Kommer den att hota listettan Volkswagen Amarok? För den nordamerikanska marknaden är intresset för pickuper i Fullback-storlek ringa, over there är det endast ”fullsize/Ford F-150” som gäller. Därför skippar FCA-koncernen att lansera Fullback i USA men i Mellanöstern döps bilen om till Dodge Ram 1200! Frågan är om inte det ”tuffare” Dodge Ram-varumärket skulle passa denna utstyrda italienare även här i Europa? Även om déjà vun skulle vara densamma.