Det här är nytt!
Nygrillad
Kraftigare markering av kromlisten (Signature wing) som löper under grillen och in i strålkastarna. Infattningen av dimljusen har ny design.
Nybakad
Nedre delen av bakre stötfångaren har nytt utseende.
Elektrisk handbroms
Den gamla hederliga handbromsspaken har fått ge vika.
Det finns biltillverkare som utan att vare sig tveka eller skämmas skulle basunera ut detta som en helt ny bil. Men Mazda är ärliga och förklarar att även om det hänt en del så är det bara fråga om en ny årsmodell. Tack för det! Till det yttre är det verkligen inte mycket som skett. Grillen har ny design med en kraftigare kromlist, eller ”signature wing” som japanerna kallar den. De högre utrustningsnivåerna får strålkastare med full LED-teknik. Infattningen av dimljusen har fått ett nytt utseende och luftintaget i nederkant är lite omstukat. Men det krävs i stort att du ställer 2016 bredvid 2017 för att du ska upptäcka skillnaden. Ytterbackspeglarna har försetts med infälld blinkers och den bakre stötfångaren har fått ny design i nederkant.
På insidan har ratten fått ny greppvänligare utformning och från utrustningsnivån Vision och uppåt ingår rattvärme, en av de bästa innovationerna i bilvärlden de senaste åren. Det stora som skett är egentligen en omgruppering av utrustningsnivåerna. Högsta klass, det vill säga Optimum, kommer nu att få i stort sett samma spec som CX-3, CX-5 och Mazda 6 Optimum. Det innebär att den blir dyrare, och för de som inte vill betala allt för mycket införs den något mindre utrustade Vision Plus.
Även om Optimum är den dyraste Mazda 3 (kostar 227 500 kr för 2,0 165 hk och 247 500 för 2,2 DE 150 hk) är det den som säljer bäst. Optimumköparna 2017 kan nu gotta sig åt bland annat adaptivt helljus, adaptiv farthållare, fil-assistent, autobroms för landsväg upp till 160 km/h, head-up display i färg och mycket annat. Och i alla utrustningsnivåer finns nu en elektrisk handbroms, slut på snitsiga handbromsvändningar med andra ord. Däremot får alla nya Mazda 3-ägare ett uppdaterat autobromssystem för stadskörning, upp till 80 km/h säger Mazda. Det ska också reagera för fotgängare upp till 40 km/h.
På motorsidan tillkommer 1,5 DE på 105 hästkrafter som var en av de bilar jag körde i Barcelona. Inget större fel på den, men visst känns det riktigt klent mot den större 2,2 DE på 150 hästkrafter. Bottenvridet är inte mycket att hurra för och det knackar allt för mycket på låga varvtal för att det ska vara godkänt 2017. Betydligt trevligare då att ratta den 165 hästar starka bensinmotorn som alltjämt är toppnumret i Mazda 3.
Någon MPS-version är inte aktuell. Det är inte heller laddhybrid eller el-bilar ännu, Mazda har varit ett av de företag som hållit sig väldigt långt borta från detta, i alla fall officiellt. Men det kommer. Nästa helt nya generation Mazda 3 som kommer att visas 2018 är en bil som på sikt kommer att få ta del av detta.

G-vectoring finns på andra Mazda-bilar och kommer nu även till Mazda 3. Ett egenutvecklat system som förbättrar stabiliteten och känslan av kontroll vid kurvtagning. Om man ska tro Mazda.
I övrigt kvarstår den känsla vi redan har för Mazda 3. Ett trevligt chassi med skarp styrning. Stabil men samtidigt lättfotad. Tio års garanti är ett bra köpargument. Vi har dock haft stora klagomål på att Mazda 3 är alldeles för bullrig. Japanerna hävdar att den är tystare nu. Men det har vi hört förut och på spanska släta vägar är det mesta tyst. Så välkommen till Sverige och den bistra verkligheten! Då får vi se, eller rättare sagt höra.