Det här är nytt!
Subaru Global Platform
Generation fem av Impreza är helt ny. Bilen baseras på samma plattform som XV.
Designen
Impreza har blivit mer och mer slätstruken genom åren. Numera finns det inte mycket kvar, förutom fyrhjulsdriften och boxermotorerna, som vittnar om att detta är Subarus mest kända modell.
Säkerheten
Impreza har, förutom en krocksäker konstruktion, massor av säkerhetsfunktioner som standard.
Generation fem av Impreza lanserades i hemlandet Japan redan i mars 2016. Först i september förra året presenterades den i Europa på Frankfurt-salongen, och nu angör den alltså svensk mark. Den främsta anledningen till att det dröjt, är att Impreza har fått stå tillbaka till förmån för lanseringen av nya XV.
Apropå crossovern XV, som kom till Sverige i höstas, så delar nya Impreza nästan all teknik med den. Impreza är nästan samma bil som XV, men med nio centimeter lägre markfrigång och utan inplastade stötfångare och hjulhus. De byggs på samma bottenplatta – Subaru Global Platform – som introducerades samtidigt med senaste XV och som är den plattform som samtliga modeller från den japanska tillverkaren ska baseras på framöver.

Styrningen är det inget fel på, och inte heller chassit – som i och med den nya plattformen är helt nyutvecklat.
Impreza är, tack vare den nya plattformen, redan från början förberedd för hybrid- och eldrivlinor, men kommer till att börja med med samma motorer som i XV. Detta innebär en motor på 1,6 liter och en på 2,0 liter, båda bensindrivna. På klassiskt Subaru-vis med fyrhjulsdrift som standard. Det bör nämnas att fyrhjulsdrift, speciellt i kombination med bensinmotor och automatlåda, än i dag är ytterst ovanligt i klassen.
Samtidigt med att snön börjar falla från den gråmulna himlen går turen längs de skånska, kurviga vägarna. Styrningen är det inget fel på, och inte heller chassit – som i och med den nya plattformen är helt nyutvecklat. I kurvorna kränger bilen minimalt och när vägbanan blir ojämn sväljer fjädringen håligheterna med bravur.
Växellådan är Subarus Lineartronic – som egentligen är helt steglös, men eftersom de europeiska kunderna inte gillar detta har simuleringar av växelbyten programmerats in. Något som japanerna inte förstod sig på, men som de motvilligt gick med på för att attrahera fler kunder. I Impreza är växellådan inte roligare än i någon annan modell. I kombination med den större bensinmotorn, som är den enda som erbjuds för provkörning i dag, är det ett väldigt varvande och ylande.
Impreza väger mindre än XV, vilket har gjort att tiden från 0-100 km/h har sjunkit med 0,6 sekunder till 9,8 sekunder men den känns inte piggare för det. Den 156 hästkrafter starka tvålitersmotorn utan turbo låter som en stucken gris och effekten känns faktiskt lägre än vad den uppges vara.

Inredningen är nästan identisk med den i syskonmodellen XV. Många knappar att hålla reda på, speciellt på ratten. Infotainmentsystemets touchdisplay är lätthanterlig. Apple Carplay och Android Auto finns för den som vill koppla upp sig.
Interiören i nya Impreza är helt ny för modellen, men ser nästan identisk ut med den i XV, och har många likheter även med övriga Subaru-modeller. Den som trivs i deras andra modeller, trivs alltså också här. I och med den nya plattformen har Impreza blivit 4,5 centimeter längre, tre centimeter bredare och en centimeter högre än föregående generation. Tack vare detta har baksätet blivit rymligare. 2,5 extra centimeter för både ben och huvud gör det riktigt rymligt. Även fötterna har fått lite extra utrymme – 6,5 centimeter på bredden och drygt en på höjden.
Jag sitter bekvämt bakom mina egna 180 centimetrar och det finns egentligen inte mycket att klaga på. Det skulle i så fall vara avsaknaden av någon form av strömförsörjning till baksätespassagerarnas tekniska utrustning. Att baksätet har blivit större innebär också att lastvolymen, med båda sätena fällda, har vuxit till sig med 40 extra liter, nu 385-1 310 liter. Små detaljer som jag uppskattar är till exempel insynsskyddet i bagaget – som är utdragbart i stället för en uppfällbar hatthylla som i många konkurrerande modeller.

Bagageutrymmet har inte vuxit jämfört med föregående generation. Däremot ges mer lastutrymme med sätena fällda, då baksätet blivit större.
Vad jag däremot inte uppskattar är den relativt höga ljudnivån i kupén. Den skrikiga motorn ackompanjeras av påtagligt vägbuller från 17-tumshjulen.
I japanska krocktester nådde både Impreza och XV högre säkerhetsbetyg än någon annan tidigare krocktestad bilmodell. Nya Impreza har även en rad tekniska finesser som ska motverka olyckor. Bland annat adaptiv farthållare med autobroms, filhållningsassistent, döda vinkelvarnare, trötthetsvarnare med mera – som standard. Samlingsnamnet för Subarus säkerhetsfunktioner är EyeSight.

Baksätet är, med tanke på bilens storlek, riktigt rymligt. 12-voltsuttag eller andra finesser saknas dock.
Subaru Sverige gör antagligen rätt i att bedöma försäljningsfördelningen för XV och Impreza som 80/20 – till XV:s fördel. I Sverige säljer plastdoppade karosser på styltor extra bra. Dessutom sticker XV ut från mängden med sitt bulliga, lite ruffigare utseende, medan Impreza inte sticker ut utseendemässigt från konkurrenterna i klassen överhuvudtaget.
Den nya Imprezan ger sig in i Golf-klassen med permanent fyrhjulsdrift och hög säkerhet som största köpargument. Bensinmotor, automatlåda och fyrhjulsdrift i en ”helt vanlig” Golf-klassare känns som ett framgångsrecept på papperet. Och så hade det också varit om motorerna och växellådan lirat i en annan liga. Impreza är en bra bil, men drivlinorna gör ingen glad.