Det här är nytt!
Bensinpartikelfilter
Up GTI är en av de första Volkswagen-modellerna att levereras med ett bensinpartikelfilter.
GTI-dekor
Up har försetts med de karakteristiska röda dekorinläggen.
Smartphone-integrering
För att få navigation i Up måste man ha en smartphone att koppla ihop med bilen. Ingen fabriksmonterad skärm finns att köpa.
Jag blickar ut genom det immiga flygplansfönstret, ovan molntäcket är den nyvaket ljusblå morgonhimlen mönstrad med vad som ser ut som vita kritstreck. Väl medveten om att det i själva verket är tonvis med flygplansavgaser kan jag inte låta bli att tycka att det är vackert. Mitt i en tanke gör planet en tvär gir åt höger följt av ett kontrollerat dyk genom de mjuka molnen. På andra sidan möts jag av de franska alpernas snötäckta toppar som omger kuststaden Nice, där startskottet för provkörningen av Volkswagen Up GTI går.

Up är Volkswagens minsta modell och med sin blygsamma storlek ska den vara bäst lämpad att ta sig an storstaden. Men bilen som står framför mig här i ett soldränkt Nice har tilläggsbeteckningen GTI. Bokstäver som såklart för tankarna till GTI-klassens upphov, Golf GTI Mk1 från 1976. Volkswagen menar att Up GTI är en hyllning till Mk1 och likheterna är många. När både Polo och Golf vuxit sig för stora och starka är det Up GTI som är närmast, både sett till storlek och prestanda.
Ur-GTI:n hade en fyrcylindrig 110 hästkrafter stark motor med elektronisk bränsleinsprutning på 1,6-liter. Resultatet blev att sprinten till 100 avverkades på nio sekunder, med en toppfart på 182 km/h. Prestanda som på 1970-talet gjorde att de stora sedanerna som höll till i omkörningsfilen allt oftare fick gästspel i backspegeln i form av den kolsvarta grillen med röd dekorlist.

Dåtidens Golf mätte in på 371 cm på längden och 163 cm på bredden. Dagens Up är 1,3 cm bredare och 11 cm kortare och även prestandan är snarlik, Up GTI tar 8,8 sekunder på sig till 100 km/h och toppfarten är 196 km/h. Up drivs dock av en betydligt mindre motor, en trecylindrig litersnurra som med hjälp av en turbo producerar 115 hästkrafter.

Med dagens konkurrens är det inte tillräckligt för att ta över omkörningsfilen, men kvar finns designspråket i form av den röda dekorlisten som löper längs grillen. Med nyfunnen GTI-beteckning tarvas ett miljöombyte för Up, från staden och ut på den slingrande kustvägen som löper från Nice till furstendömet Monaco.

Invändigt återfinns Volkswagens förnuft, var sak har sin plats och materialvalen är precis som förväntat av en tysk småbil. Stolarna är ergonomiskt riktiga och för att ytterligare anspela på GTI-temat är de klädda med den skotskrutiga tygklädseln ”clark” (viktig att stava med gemener för att särskilja det från Polo och Golf där de stavar med stort ”C”).

Styrningen saknar den naturliga känslan men tar igen det genom kvickhet och precision. Tyngden är väl avvägd och det är möjligt att styra in den 1 070 kg lätta bilen genom kurvorna på ett lekfullt vis, extra roligt blir det att ta hjälp av bromsen när man slänger in den i en snabbare böj. Bromsarna är biffigare i GTI:n än i standard-Up.
GTI:n kommer även standardutrustad med sportfjädring som sänker bilen 15 mm. Att bilen är en lättviktare gör den festlig att köra, med så pass lite effekt och smala däck är greppnivån inte astronomisk och man behöver inte riskera att bli av med körkortet för att ha roligt på gränsen. Chassisättningen är fast utan att bli stötig och gången känns väl avstämd. Up känns som en större bil än vad den är då gången inte är så studsig som den annars kan vara i småbilar.

1,0 litersmotorn saknar en del bottenvrid och det blir en viss fördröjning på låga varv. För att riktigt kunna njuta gäller det att man letar sig högre upp i registret, för det är där, över 3 000 r/min, trepipen kommer till liv på riktigt. Att behöva växla några gånger extra tillför enbart njutning, den sexväxlade manuella lådan känns tajt och är trivsam att hantera.
Volkswagen Lupo GTI
Up GTI är den första Up att få de tre ikoniska tilläggsbokstäverna, GTI och har således ingen riktig föregångare, närmast kommer Lupo.
Volkswagen Lupo GTI tillverkades mellan 2000-2005 men är trots det inte ett helt vanligt inslag i trafiken. Besläktad med Seat Arosa är Lupo ett nätt litet lättviktsbygge. Vågen stannar på 978 kilogram och bilen mäter in på 352 centimeter på längden, vilket är snarlikt Up GTI.
Lupo GTI kom utrustad med en fyrcylindrig, tvärställd, 1,6 liter stor radmotor som producerade 125 hästkrafter. 0-100 km/h gick på 8,2 sekunder, vilket faktiskt är 0,5 sekunder snabbare än Up.
Effekten hos Lupo låg dock högt upp i registret så någon körbarhet vid låga varv var det inte att tala om. Sverige belönades vid lansering endast med cirka 100 stycken Lupo GTI – en raritet med andra ord.
Trots sin nätta motorstorlek ger bilen ifrån sig ett dovt muller så fort man nuddar vid gaspedalen. Det beror på att Up har ett syntetiskt motorljud. En terrier som låter som en rottweiler, det tillför ingenting. Ärlighet varar längst och jag hade mycket hellre velat ha den ettriga sången från trepipen snarare än ett låtsasmuller. Och inte går det att stänga av heller.
Den slutgiltiga frågan lyder: Kan Up GTI fylla gammel-Golfens stora skor? Nej, jag tror inte det. Men det är ingen fara, för det är få, om någon, av dagens bilar som kan det. Den råa mekaniska känslan är inte möjlig att uppnå med dagens säkerhets- och miljökrav.
Up är ett prisvärt lyckopiller som inte skäms för sig ens i jetsetens Mecka. Med ett startpris på 169 900 kronor får man mycket standardutrustning och en mycket lekfull liten stadsbil, som inte gör en besviken när man får för sig att nosa upp en kurvig landsväg – tvärtom!
Volkswagen Up GTI
Pris
169 900 kronor, säljs nu, första kundleverans: mars.
Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) mellan 5 000-5 500 r/min, max vridmoment 200 Nm mellan 2 000-3 500 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.
Styrning
Elektromekanisk. Vändcirkel 9,8 meter.
Bromsar
Skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6 tum, däck 195/40 R17.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 241, längd 360, bredd 164, höjd 147, spårvidd f/b 141/143. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 070, maxlast i.u, max släpvagnsvikt 0. Tank 35 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 251-959 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,8 s, toppfart 196 km/h.
Bränsleförbrukning
Blandad körning 0,56-0,57 l/mil. CO2 110 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.
Skatt
338 kronor per år. Bilar registrerade efter 1 juli 1 590 kr per år i tre år.
Rival
Suzuki Swift Sport
Senare i år släpper Suzuki sportversionen av testvinnaren Swift. Med liknande storlek och koncept blir Swift egentligen den enda riktiga rivalen till Volkswagen Up.
Pris: 199 900 kr.