
Glöm för en dag Hamilton, Vettel eller Verstappen. Klistra i stället ditt eget namn på bil och hjälm och ge dig ut på din favoritslinga, det kan vara allmän väg eller avlyst motorbana. Det viktigaste är att det är kurvigt, ju slingrigare desto bättre. Och du, glöm din kompis, make eller maka – någon mer än du själv ryms nämligen inte i brittiska sportbilen BAC Mono.
Bröderna Briggs, Neil och Ian, från Liverpooltrakten startade år 2009 sin firma BAC – Briggs Automotive Company. Målsättningen var att utveckla en renodlad körmaskin som inte liknande något annat. Med hjälp av nyrekryterad spetsad personalstyrka tillsammans med tajt samarbete med underleverantörspecialister som Cosworth, Hewland, Sachs, AP och Kumho debuterade ”Mono” drygt två år senare.

Hurrarop och resultat lät inte vänta på sig, BAC Mono levererade på de flesta punkter som bröderna Briggs & Co satt upp. Men först nu går det att beställa BAC Mono för svenskt bruk, tack vare nystartade Johns Garage i Borås. Ägaren John Larsson kommer från en verklig bilfamilj, där farfar var med och grundade E.G. Larsson, känd VAG/Scania-handlare.
– Bilintresset är genuint och tidigare drev vi Porsche Center, men nu renodlar vi vår verksamhet till att syssla med personligt dedikerade bilköp och då är nya BAC Mono ”spot on”, berättar John Larsson när vi rullar ut den Gulf-blå Mono ur försäljningshallen.

Den bleka vintersolen letar sig tungt över granskogen och mörka skyar bådar inte gott. Än så länge några plusgrader i både luften och på marken. Att halka runt på blöta vägar med en specialutrustad BAC Mono för sisådär 2,5 miljoner kronor är det sista jag vill så jag stressar på vårt redan pressade tidsschema.
John Larsson är nyligen hemkommen från ett track day-event på himmelska Circuit de Spa-Francorchamps och även när jag silar en del av hans säljarsnack så är den filtrerade sanningen att det är få bilar som ger sådana kickar som BAC Mono. John personligen har tidigare tävlat med Porsche 911 och är en duktig racechaufför, men tydligen ska Mono gå utanpå det mesta.
John är kortare än övertecknad och eftersom varje BAC Mono skräddarsys med bland annat formanpassat säte blir det till att trycka ner sig lite extra. Stolen är fast monterad, med möjlighet att justera pedalställ och ratt. Allt för att få en så perfekt körställning som möjligt. Det finns ”öppnare” sitt- och ryggdynor att beställa, om man skulle få för sig att låna ut sin Mono till mer bredaxlade och bredarslade typer än en själv.

Jag kliver över den näpna öppna karossen, placerar en fot på stolen och hasar ner på ett högst osnyggt sätt. Räknar med att in- och ursteg blir bättre ju mer man kör Mono. Selar på mig flerpunktsbältet och John monterar snap-on-ratten. Ratten liknar en kantig alcantaraklädd F1-kringla med vitala knappar inom tumavstånd och centralt monterad multiinfoskärm. Det enda som saknas nu är en startgrid och pole position. I stället ger jag mig ut på egen hand, extra fyndigt i och med att Mono är en singelsitsare, på kurviga vägar sydväst om Borås.
Kringelikrokarna är många och landskapet böljande. Att köra under dagtid minskar antalet arbetspendlare, landsvägarna är så gott som mina egna. Och Monos förstås. Maskinen bakom ryggen är en särpräglad historia. Rak fyrcylindrig sugmotor på 2,5 liter, ursprunget är Cosworth-Duratec, men BAC har justerat den efter allra bästa förmåga. Första modellversionerna hade 2,3-liters motor, den nya drivlinan har lite med den att göra. Maximal effekt är 305 hästkrafter, vridmomentet är 308 newtonmeter och med en torrvikt på 580 kg blir effektförhållandet det allra bästa – 5,25 hk/kg ger himmelska prestandaupplevelser. Även om den inofficiella tjänstevikten lägger på 100 kg extra.

Mono rör på sig ändå – rejält. Acceleration 0-100 km/h går på snabba 2,9 sekunder, toppfarten uppges till i sammanhanget rimliga 274 km/h. Rent teoretiskt borde Mono rulla på ännu snabbare, men den öppna karossen utan extra formelvingar ger inte tillräckligt med downforce. Sekventiell sexväxlad låda som tillåter att crossväxlas utan koppling ger ryggdunkar av bästa sort. För att spara på materialet – och av ren vana – fäller jag ändå ner den lilla kopplingspedalen inför varje kuggskifte. Motorkaraktären är fyllig och spetsig på samma gång, ljudkulissen lite skramlig och ingår i lättviktskonceptet i övrigt.
Allt har minimerats för att få ner vikten. Över 4 000 r/min vaknar fyran till liv ordentligt, resten av körningen blir kriminellt rolig och snabbt olaglig. Önskar att jag också hade ett Spa att dundra fram på. Dagens första lätta snöflingor börjar dala ner florsockerliknande från den allt mörkare himlen. Jag kör in till kanten för att beskåda Mono i detalj. Kanske kan vädret samtidigt lätta.

Formen liknar ingenting annat, de värsta italienska sportvagnarna söder om Alperna inräknat. BAC Mono är en ensitsig formelbil med kaross som hjälpligt döljer ursprunget. Hjulställen ligger i princip öppna men grus- och vattensprut håller sig undan tack vare smart utformade täckande hjulhus och Mono är helbilsgodkänd inom EU med rätt krav på lyse, säkerhet och skydd. Men egentligen är det här så nära en F3-bil gjord för gat- och särskilt bankörning man kan komma. Sammansättningen är väldigt tilltalande och detaljutförandet på högsta nivå. Det märks att bröderna Briggs lagt ribban högt.
Målbilden för Briggs Automotive Company är att uppfylla internationella FIA-reglementet, de tyska DTM-bilarna låg bland annat som grund vid utvecklingen. Det innebär mycket kolfiberstruktur som vilar på ett stålrörschassi. Viktfördelningen är optimala 48/52 fram/bak, perfekt hos en formelbil som både ska gå att köra med hängslen och svångrem eller med det aktiva, femstegade tractionsystemet i helt öppet läge.

Förutom bröderna Ian och Neil, som basat över design respektive teknik, märks flera kända människor som ingår i BAC-ledningen. Bland annat Guy Harvey som tidigare designat bilar för både Renault och Mercedes, test- och formelföraren Oliver Webb som bland annat vann Le Mans Series-klassen 2014 samt styrelsemedlemmen Alexandre Gama som tidigare innehaft liknande positioner inom Volkswagen, Audi, Ford, Renault och Mitsubishi. Ett prominent gäng således. Radical, Ariel, Caterham, KTM och de allra hårigaste versionerna från Lotus är direkta konkurrenter till Mono.
Uttrycket kollegor matchar dock temat bättre, jag tror nämligen att den som väljer en Mono även har fler körverktyg i sitt flerbilsgarage. Jämför med en walk-in-closet där det finns rätt kläder för alla tillfällen. BAC Mono är nämligen enastående i att förmedla precision och körglädje som inget annat. Inte ens det vassaste från McLaren eller Porsche kommer i närheten. Det görs nämligen inga gatlegala formelbilar.

Ålar mig ner igen i Mono för en sista avslutande provtur. Snön singlar fortsatt ner från himlen, men vad gör väl det? Pressar på genom redan kända kurvkombinationer och det som bäst biter sig fast i minnesbanken är direktheten – nerven – hos styrning och chassi. Det räcker att förflytta blicken så riktar Mono in sig åt rätt håll. Snudd på magiskt. Förmodligen går det att köra med kontrollerad välbalanserad bakvagnssladd, så nätt uppfattas Mono genom hjulupphängningar och hjulfästen.
Bromsarna har ett fenomalt bett, men så är just provexemplaret utrustad med keramiska skivor med racebelägg. Den lätta Mono hejdas faktiskt snabbare än det mesta jag rattat. Även fälgarna är lättade jämfört med standard-Mono. Kolfiberhjulen är 23 procent lättare än original lättmetalldito, tillsammans med bromsutrustningen är det mycket ofjädrad vikt som skalats bort vilket ger än mer spets åt närvarokänslorna. Det enda rekommenderade R-däcket levereras i nuläget av Kumho men kommer under 2019 att kompletteras av fler gummival.

När oljor, däck och för att inte tala om föraren uppnått arbetstemperatur är Nirvana nära. Även om den där specifika ett-med-maskinen-känslan ändå inte infinner sig beroende på övertecknads orutin av BAC Mono och kommande (o)vädrets makter är det samstämmighet som gäller för hela slanten. Mono uppfattas väldigt lite som en bråkstake. Det är lätt att dribbla bort BAC Mono med snack om värde för pengarna, men eftersom det är du och ingen annan som ryms i glädjefarkosten nummer ett är det helt upp till dig att avgöra om du är värd Mono eller inte. Vare sig du har råd eller ej.
BAC Mono
Pris
Cirka 2 200 000 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 13,0:1. Borrning/slag 89,0/100,0 mm, cylindervolym 2 488 cm3. Max effekt 305 hk (227 kW) vid 7 700 r/min, max vridmoment 308 Nm vid 6 000 r/min.
Kraftöverföring
Mittmotor, bakhjulsdrift. 6-växlad sekventiell manuell låda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring (ställbar) fram och bak, krängningshämmare fram och bak. Vertikala fjäderben med dubbla triangellänkar fram och bak.
Styrning
Vändcirkel 15,8 meter.
Bromsar
Ventilerade och borrade skivor fram och bak. Keramiska bromsar som tillval.
Hjul
Lättmetallfälg alt. kolfiber. Fälgbredd fram 7,5 tum, däck fram 205/40 R17, fälgbredd bak 8,5 tum, däck bak 245/40 R17.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 257, längd 395, bredd 180, höjd 111, spårvidd f/b 180/184. Markfrigång 10. Tjänstevikt 721 maxlast 79. Tank 35 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 75 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 2,9 s, toppfart 274 km/h.
Bränsleförbrukning (NEDC)
Blandad körning ca 0,67 l/mil. CO2 ca. 112 g/km.
Garantier
Nybil 1 år. Skatt: 1 754 kronor per år de första tre åren, därefter 382 kronor per år.
3 frågor
John Larson – importör av BAC Mono och ägare av Johns Garage.
Nämn några fördelar med Mono!
– Körkänslan är något som slår det mesta, bilen har väldigt mycket mekaniskt grepp vilket gör den extremt underhållande att köra, som en stor och väldigt snabb gokart som man kan köra med kontrollerad ”drift” i nästan alla farter! Sen är Mono välbyggd och välkonstruerad med mycket hög kvalitet och detaljfinish vilket blir uppenbart när man ser och upplever bilen.
Hur ser service/garantiåtagandet ut?
– Vi kommer erbjuda service för BAC här i Borås via min samarbetspartner MB Motorsport som är en väldigt duktig bilverkstad med fokus på sportbilar, hjulinställningar med mera. Mattias som driver den firman har genomgått utbildningar på BAC för att kunna sköta och underhålla bilarna på den svenska marknaden.
Hur ser ni på utvecklingen av denna typ av försäljning i Sverige?
– Väldigt positivt! Som liten aktör är det lättare att vara flexibel och kunna anpassa erbjudandet för att passa kundönskemål. Oavsett hur stort utbud av bilar man har så är det svårt att ha exakt rätt bil för varje kund. Jag är själv väldigt noggrann när jag söker bil till mig själv, på samma sätt vet jag att det finns många kunder som väljer sin bil med omsorg och där vill jag hjälpa till!