
Det här är nytt!
Shooting brake
Kia breddar modellprogrammet genom att förvandla nya Proceed från tvådörrars hatchback till fyrdörrars kombicoupé.
Mer satt
Aningen lägre och längre än vanliga Ceed Sportswagon.
Lite sportigare attityd
Fastare. Hårdare stötdämpare ska ge bättre egenskaper för den körglade.
Kias styrka de senaste femton åren har varit deras insikt att förstå vem köparen är. De har aldrig försökt vara något de inte är. Deras kunder är människor som i mångt och mycket skiter blanka fan, ursäkta språket, vad de åker runt i. I Kias värld trumfar alltid lågt pris och hyfsade lastmöjligheter en sportig framtoning och fyra ringar i fronten. Det är inte konstigt att man finner dem i topp i svenska nybilsförsäljningen 2018, endast slagna av Volvo och Volkswagen.

4 792 stycken Ceed hittade hem hos nya ägare förra året, klart godkänt med tanke på att det var utgående modell. Men tredje generationen Kia ProCeed är fortfarande svaret på frågan ingen ställde. Ännu verkar formen inte vara självklar. Tidigare generationer har varit tvådörrars hatchback, numera är det en fyrdörrars shooting brake– kombi med sluttande coupélinjer. Borta är också den sökta reklamstavning från när man var som mest ängslig ”pro_ceed”. Tack och lov!
En högst subjektiv betraktelse är ändå att nya generationen är riktigt snygg. Gillar speciellt den obrutna linjen som går från vänster till höger framlykta, hela vägen över baken. Kanske lite Panamera-look i val av typsnitt och form förvisso, men samtidigt – den är ju snygg så…! Coupélinjerna kommer självklart på bekostnad av bagageutrymmet, numera ryms 594 VDA-liter, som ändå får anses godkänt. Kombin sväljer 625 liter. Information för finsmakarna: bakrutan hos ProCeed lutar 64,2 grader, till skillnad från kombins 50,9. Måtten utvändigt är något annorlunda också, 46 millimeter lägre och fem millimeter längre än Sportswagon.

För att få klarhet i vilken typ av bil vi sitter i har Kia tagit oss till en racingbana uppe bland bergen utanför Barcelona. Jag sitter i det värsta Kia har att erbjuda, ProCeed GT, med en 1,6 liters bensinmotor på 204 hästkrafter och 265 Nm, exakt samma siffror som i förra generationens värsting med andra ord. Banans första högra sväng följs av en brant klättring uppåt. Petar i sport-läget och mer motorljud letar sig in kupén på artificiell väg. Inget ont i det, det låter riktigt trevligt. Ingen bluddrande Mercedes-motor à la A 45 AMG, men så där lagom mörkt och murrigt.
Trampar fullt och den sjuväxlade dubbelkopplingslådan växlar ned automatiskt. Klättringen går något trögt, motorn varvar hårt och växlingarna dröjer en halv sekund. När jag väljer växlar själv med paddlarna blir det så klart bättre, men lådan är trots allt för seg för att verkligen utmana sina GTI-konkurrenter. Om det nu är konkurrenterna? En sak som irriterar: när du kör manuellt med paddlarna, växlar ned och varvar högt och hårt inför en kurva indikerar bilen vilken växel du egentligen borde ligga på för att spara på soppa. En grön pil pekandes uppåt och siffran sju. Tappar du bort dig bland växlingarna och vill se det, ser du bara rekommendationen, inte den faktiska växeln. Bra i vardagen, men dåligt på en bana.

Greppet är bra. Michelin Pilot Sport 4 gör jobbet väl, men tendenser till understyrning finns där. Kia har har finputsat dämparna på ProCeed och gjort dem styvare än hos vanliga Ceed vilket hjälper. Överlag är fjädrarna en centimeter lägre, fram 13 procent styvare och bak hela 44, samtidigt som krängningshämmaren bak blivit sex procent fastare. Trots viss understyrning och aningen trög låda går det så klart att ha kul på banan. Även om du inte sätter snabbast varvtid räcker effekten för att få smilbanden att leta sig uppåt, men ProCeed är ingen banbil.
Snor några varv i Ceed GT, en bil som svenska Kia tyvärr inte kommer ta in, och där finns en skillnad, en annan lätthet när du ställer siktet mot apex och gasar dig ur kurvan. Vi lämnar banan och letar oss ut på de snirkliga vägarna kring Montserrat. Solen är på väg ner, himlen påminner om en silkesslöja, och som svensk frågar man sig åter igen varför man bor där man bor? En man med kräkla i hand vallar ett tjugotal får. Bibliskt, som att tiden stått still. Jag slänger ett getöga i backspegeln, ser honom försvinna bakom oss och konstaterar att bakåtsikten är bra trots sin nya form.

Interiört är det mesta sig likt, ratten har skalats av i nederkant och ett litet GT-emblem har klistrats dit. Att bilen är framtagen och byggd i Europa, för Europa, märks. Mina 181 centimeter får utan problem plats bakom ratten, även om jag gärna skulle suttit fem centimeter lägre. Ni vet, så där sportigt, va. Det är ju ändå en shooting brake. Stolarna är nya med röda sömmar och ger bra stöd. I GT-varianten bjuds mocka- och läderfåtölj som standard, medan man i mer snikna GT-line (1,4 T-GDI, 140 hästar, 242 Nm) får nöja sig med fuskläder. Taket i baksätet är nu fyra centimeter lägre, men trots det finns acceptabelt med utrymme och komforten är godkänd. Kanske än viktigare att det är fällbart 40/20/40, vilket underlättar på skidsemestern. Inte ens dyra Volvo har det längre.
På vanlig landsväg räcker de 204 hästarna, även om det inte är någon raket vi pratar om. Styrningen känns rapp och exakt kring nollan, rattutslaget är snabba 2,44 varv, men fortfarande aningen syntetisk. Något som även tidigare generationer fått ris för.

Efter en hel dag med ProCeed kan jag fortfarande inte lista ut vem köparen är. Två vuxna och barn kan lika gärna köpa vanliga kombin. Det är en bekvämare bil till mindre pengar som lastar mer. Ett piffigt par i 50-årsåldern? Kanske, men siktar inte de in sig på Mercedes CLA? En sak är säker, priset är bra. Det är lika bra att gå all-in för 295 500 kronor, då får du stora motorn med 18 tums fälgar och läderstolar. Glastak kostar så klart extra. Autobroms, filhållningsassistent och allt annat lull lull ingår.
För GT-line med den mindre motorn, 17-tummare och fuskläder får du betala 249 900 kronor, men då reagerar till exempel inte autobromsen på människor och djur. Ett teknikpaket för 14 900 kronor råder bot på det, men då är det lika bra att gå hela vägen och köpa riktiga GT-versionen.

Vid slutet av året kommer laddhybriden av Ceed, och en fjärde karossvariant ska även presenteras. En sedan? En riktig coupé? Vi får se. ProCeed kommer med stor sannolikhet fortsätta vara en bil som säljs i blyga antal. Märkets pragmatiska köpare bryr sig inte om fräcka coupélinjer. Fast i och för sig, kollega Jonas Borglund berättade nyligen om en herre som krängde sin Aston Martin DB9 för att köpa sig en flångny Kia Stinger GT och blev toknöjd! Kanske har Kia lyckats hittat en ny kundgrupp. Kanske att ProCeed kan locka över några köpare från premiumsegmentet ändå?
Tre frågor
Ioannis Roussis – produktchef Kia Europe.
Varför är nya Proceed en Shooting Brake och inte en tvådörrars hatchback?
– Vi ser att köparna söker sig mot premiumbilarna inom c-segmentet, och en anledning till det tror vi beror på att de erbjuder fler karosstyper. Mera emotionella, mera sportiga. Vi vill se om vi kan erbjuda det premiumköparna vill ha inom vårt mainstream-segment.
Vilka är konkurrenterna?
– Vi har ingen direkt konkurrent just nu, just därför tycker vi att vi har en unik position. Just nu finns det mycket suvar i c-segmentet, och kanske att köparna börjar tröttna på det och om några år vill ha något nytt.
Är det samma 1,6-liters motor med 204 hästkrafter som i föregående Proceed?
– Det är samma, sifforna är detsamma men vi har fokuserat på CO2. Det finns vissa strukturella förändringar i motorn, som kolvar, ventiler och partikelfiltret.
Kia ProCeed 1,6T GDi
Pris
295 500 kronor, säljs nu, första kundleverans slutet av februari.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,0:1. Direktinsprutning. Borrning/slag 77,0/85,4 mm, cylindervolym 1 591 cm3. Max effekt 204 hk (150 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 265 Nm mellan 1 500-4 500 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,6 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/40 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 461, bredd 180, höjd 142, spårvidd f/b 155/156. Markfrigång 13,5. Tjänstevikt 1 363, maxlast 365, max släpvagnsvikt 1 410. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 594 liter med uppfällda säten.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,5 s, toppfart 225 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad i. u l/mil, landsväg i. u, l/mil, blandad körning 0,62 l/mil. CO2 142 g/km.
Garantier
Nybil 7 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 5 år, assistans upp till 7 år/15 000 mil vid service hos märkesverkstad.
Skatt
4 264 kr per år de första tre åren, därefter 1 042 kronor per år.
Rivaler
Hyundai i30 Fastback N
Syskonet sväljer inte lika mycket bagage, men är kralligare. 250 eller 275 hästkrafter. Ingen dubbelkopplingslåda, du får gott spaka själv.
Pris: 299 900 kr (250 hk), 339 900 kr (275 hk).
Mercedes CLA 250 Shooting Brake
Vill man ha Shooting Brake är det Mercedes som gäller. Lastar mindre, kostar skjortan och ny generation kommer i år. Vänta in den.
Pris: 343 900 kronor.