
Det här är nytt!
Cupra
Tidigare hade bilen hetat Seat Ateca Cupra. Men nu är Cupra ett eget märke och första modellen är Ateca.
Effekt
300 hästkrafter är samma som Seat Leon Cupra har men är långt mer än Ateca haft tidigare.
Växellåda
Den sjustegade dubbelkopplingslådan har finjusterats för att ge snabbare och mer exakta växlingar.
Seat Ateca Cupra, eller nej förlåt. Endast Cupra Ateca menade jag förstås. Att Seats vassaste gatbilar heter Cupra går tillbaka till 1999 med halvkombin Leon som var först ut. Sen dess har även kombiversionen av samma bil blivit Cupra liksom minstingen Ibiza. Nu har Cupra växlat upp och byggt suv samtidigt som de nu står under egen flagg och har skrapat bort Seat-emblemen. För det är i princip det som har hänt, trots avsaknad av emblem är det Seat rakt igenom.

Både Ateca och Cupra-modellerna har sålt bättre än förutspått i Sverige. Är kombinationen av de bägge den gyllene medelvägen? Jag har tagit mig ner till ett väderväxlande Barcelona för att utröna om det här är rätt väg att gå. Personligen är jag ingen beundrare av suvar och prestandasuvar ligger ännu längre bort från hjärtat, men jag är öppen för en tankeställare.
Vi börjar med det viktigaste, Cupra Ateca är bestyckad med samma drivlina som Leon Cupra. Överlag är det inte så mycket nytt hos Cupra Ateca, det är snarare ett nytt sätt att sätta ihop gamla delar. Motorn är alltså en två liter stor turbomatad fyrcylindrig bensinmotor på 300 hk och 400 Nm. En motor som vi kört tidigare i Seat Leon Cupra och Volkswagen Golf R och som inte utmärker sig från konkurrenternas likvärdiga motorer. Kraftutvecklingen är väldigt linjär och motorljudet är okej men inte mer.

Atecas fyra utblås överraskar med ett tydligt och långt bludder vid nedväxlingar, något som inte känns igen från tidigare två nämnda modeller. De fyra utblåsen är även det som utmärker utseendet mest, men även Cupra-emblem och annat kjolpaket skiljer från vanliga Ateca. Exemplaret jag provkör besitter även unika kopparfärgade 19-tumsfälgar med Pirelli P Zero som står för kontakten mot asfalten. Sulorna har ljudisolerande matta på insidan av slitbanan för att dämpa buller och inget däckljud märks på de släta och tysta vägarna här nere.
I Comfort-läget går Cupra Ateca likadant som en vanlig Ateca, stabilt och bekvämt. De 300 hästkrafterna beter sig stillsamt och växellådan växlar inte ner vid minsta gaspådrag. Vrids vredet som ställer körläget, som nu inte utgörs av en knapp på mittkonsolen som på andra Cupra-modeller, till Cupra-läget blir fjädringen nästan helt stum och gången riktigt hård. Lite väl hård, men tur att det går att ställa alla inställningar individuellt. Även styrning, växellåda, motorljud och motorkaraktär är ställbart genom knapptryckningar.

Jag viker av motorvägen och in på ett, av arrangörerna, avstängt vägparti. Likt starten på ett rally radas bilarna upp bakom varandra. Första bilen sticker iväg och ljudet från utblåsen är lika tydligt utifrån som bakom ratten. Jag rullar fram till startlinjen, lägger ESP i Sport, och trycker ner bägge pedalerna samtidigt för att aktivera launch control. Klartecken ges från en skäggig spanjor med walkie-talkie i ena handen och startflagg i den andra. Fast i tanken på att det här är rally på riktigt flyger vänsterfoten av bromspedalen reptilsnabbt och bilen är med på noterna.
Snarare är det jag som blir överraskad för accelerationen på de första två växlarna är riktigt imponerande. Papperet säger att 0-100 km/h ska gå på 5,2 sekunder men känslan bakom ratten säger att det går fortare än så! Motoreffekten gör såklart sitt men fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda är nästan ett måste för en så kvick acceleration. Dock är detta enda konfigurationen på drivlina då Cupra Ateca inte går att få med manuell låda. Jag styr växelväljaren i det manuella läget, tyvärr är det inte helt manuellt utan kickdown är kvar liksom uppväxling strax innan varvstopp. Men växlingarna är väldigt explosiva och samtidigt sömlösa. Dock kunde paddlarna varit större och lite mindre plastiga.

Utan riktig kartläsare pendlar blicken konstant mellan bilens navigation och vägen. Chassit kränger mindre än väntat och styrningen är spänd men feedbacken tillbaka i ratten blir aldrig helt hundra i en suv. Det är alltid kul att köra fort men Cupra Ateca imponerar inte, men den gör mig heller inte besviken. Jag hade helt klart haft roligare i en Seat Leon Cupra, helst med manuell låda och framhjulsdrift!
Till Cupra Atecas försvar ska tilläggas att jag kört bland andra Mercedes-AMG GLC 63 S, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, BMW X4 M40i och aldrig riktigt imponerats av prestandasuvarnas vägegenskaper när de pressas till gränsen.

Med ett stadigt ökande suvsegment verkar jag tillhöra en minoritet som inte gillar suvar. Men även om Cupra Ateca inte är min favorit bör den gå hem i Sverige. Cupra Ateca har inte heller några riktiga konkurrenter. Vill du ha en snabb suv i dag får du slanta upp mycket pengar då det bara är premiumtyskarna som finns i segmentet. Cupra Ateca är så klart inte lika extrem som en Mercedes AMG GLC 63 S eller ens mindre GLA 45, men däremot vettigt prissatt, 409 900 kronor. Och betydligt mycket roligare än en Volkswagen Tiguan! Jag spår att det nya bilmärket får en lyckad start!
Cupra genom åren
1996 var första gången bokstäverna Cupra nämndes tillsammans med Seat. Då handlade det om en Seat Ibiza Cupra som även tävlade i rally. Det dröjde fram till 1999 då Leon Cupra kom och utökade Cupra-floran. Cupra symboliserar motorsport inom Seat och det är snarare inom racing än rally Seat varit mest framgångsrika. Meritlistan inom standardbilsracing är lång och störst framgångar har man haft i kategorins tuffaste mästerskap, WTCC.
Men Cupra fortsätter än idag och kammade i fjol hem segern i Europeiska TCR samt en andra plats i svenska TCR-mästerskapet – STCC. Sedan 22 januari i fjol står Cupra på egna ben och till 2020 ska fyra nya modeller presenteras. Två av dem är Leon och Leon ST. Den tredje kallas CUV, en coupé-suv eventuellt med namnet Terramar och den fjärde, som presenteras redan i år, ska stå som en helt fristående modell.
Cupra Ateca
Pris
409 900 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 9,3:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 300 hk (221 kW) vid 5 300-6 500 r/min, max vridmoment 400 Nm vid 2 000-5 200 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 1 längsgående länkarm och 3 tvärställda länkarmar per sida.
Styrning
Elservo. Vändcirkel 10,8 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 245/40 R19.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 263, längd 438, bredd 184, höjd 161, spårvidd f/b 157/155. Markfrigång 17,5. Tjänstevikt 1 615, maxlast 535, max släpvagnsvikt 2 100. Tank 55 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 485-i. u liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,2 s, toppfart 247 km/h.
Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,89 l/mil, landsväg 0,65 l/mil, blandad körning 0,74 l/mil. CO2 168 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,85 l/mil. CO2 192 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år.
Skatt
7 046 kronor per år de första tre åren därefter 1 614 kronor per år.
Rivaler
Mercedes-AMG GLA 45
Cupra Ateca har få konkurrenter i samma prisklass. GLA 45 är betydligt dyrare men bara 80 hästkrafter starkare. Och mycket trängre.
Pris: 585 900 kronor.
Volkswagen Tiguan 2,0 TSI 220 hk 4Motion
Tiguan finns inte som prestandaversion, men TSI 220 landar väldigt nära prismässigt. Något rymligare med sina 449 cm.
Pris: 387 500 kronor.