Första intrycket
Härlig kombination av prestanda och fin vardagskomfort. Dubbelkopplingslådan är snabb och snål, gör rättvisa åt ekipaget. Giulietta är inte särskilt rymlig, men kompenserar det med personlighet.
Personlig
9/10
Prisvärd
6/10
Toppversionen i Giulietta-serien har som tidigare den turboladdade 1750-motorn som i den nya utgåvan ger 240 hästkrafter. Låter effektsiffran bekant? Jodå, det är samma motor som i märkets nya sportbil Alfa Romeo 4C. En annan nyhet är att Giulietta QV får samma sexväxlade dubbelkopplingslåda som 4C.
Det gör Giulietta Quadrifoglio Verde till ett högst dugligt GTI-alternativ. Prestanda finns, samt ett visst mått av vardagsduglighet men framför allt har den en stor skopa karaktär.
Med ”launch control” accelererar bilen till 100 km/h på sex sekunder blankt, vilket innebär att den slår klassens mönsterelev, Golf GTi, på fingrarna med några tiondelar. Förra generationen Giulietta QV med 235 hästkrafter gjorde för övrigt 0-100 km/h på 6,8 sekunder, med vanlig manuell låda.
Vad är då launch control? I Alfa Romeo Giulietta innebär det att jag trycker till en knapp på ratten, håller nere bromsen och ger full gas med växelväljaren i ”Drive”.
Motorn lägger sig nu på omkring 2 700 varv, vilket ger idealiskt grepp när jag släpper bromsen och låter bilen löpa.
Mjukvaran är billig och enkel och ger bilen en släng av trackday-status. Samtidigt måste sägas att finessen tillför ungefär lika mycket vardagsnytta som röststyrning på teckenspråk.
Motorn har ett mustigt tilltal som finkalibrerats för att efterlikna det klassiska Alfa-ljudet som gjorde märkets gamla sugmotorer kända. Om det låter likt vill jag låta vara osagt, men det låter i alla fall.
Fakta: Fyrklöverns historia
Fyrklövern, ”Quadrifoglio Verde” på italienska, har suttit på Alfa Romeos tävlingsbilar sedan 1923 då Ugo Sivocci målade dit den på huven allra första gången. Tydligen förde den tur med sig, Sivocci vann Targa Florio, och på loppen som följde målade alla Alfa Romeo-förare samma fyrklöver på huven. Fyrklövern hamnade senare även som dekoration på fabrikens ”civila” toppmodeller, och från 1980-talet även i modellnamnet.
Vridmoment finns det, på papperet 340 Nm vid 2 000 varv. Dubbelkopplingslådan växlar raskt, men jag tycker inte att den känns lika distinkt som jag minns DSG-lådan i Golf GTI. Men kanhända spelar minnet mig ett så kallat spratt.
Uppdateringen av turbomotorn har inte bara gett fem extra hästkrafter jämfört med gamla Giulietta Quadrifoglio Verde, motorn har dessutom blivit snålare och gått från 0,76 till 0,70 liter per mil. Samtidigt har avgasreningen förbättrats så att motorn nu klarar EU6-reglementen, obligatoriskt från och med september 2015.
Racingattributen är så förutsägbara att man kan knappast behöver titta i utrustningslistan. Kjolar, aluminiumpedaler och svart interiör. Naturligtvis är ratten platt nedtill.
Standard är 18 tums fälgar, sportstolarna är klädda i läder och alcantara. Med en vippbrytare kan man ställa gas- och styrrespons i tre olika lägen.
Men prylarna skadar inte komforten. Sportstolarna är inte värre skålade än att man sitter bekvämt till och från jobbet. Sportchassi är standard och utomordentligt väl avstämt mellan komfort och prestanda.
Jämfört med Volkswagen Golf GTI, som med DSG-automatlåda kostar 304 000 kronor, vinner Alfa Romeo Giulietta prisduellen. Den nya toppversionen i Giulietta-familjen kostar 294 990 kronor, och med tanke på att automatlåda, 18 tums-fälgar och delläderstolar är standardutrustning så känns priset inte helt oävet.
Det går för övrigt att komma billigare undan. Man kan beställa ”QV Line pack” till sin vanliga Giulietta och får då allt värdelöst i toppversionen, från tonade rutor till aluminiumpedaler, men inte motor och dubbelkopplingslåda.
Som att få vinet utbytt till kranvatten på vinprovningen, men behålla kristallglasen.