Quantcast
Channel: Test & provkörningar – Teknikens Värld
Viewing all 1002 articles
Browse latest View live

Provkörning av Mercedes C 111

$
0
0

När jag hoppar in bakom ratten i Mercedes C 111-II vid Mercedes Benz Classic Center på Stuttgarter Straße 90 i Fellbach i utkanten av Stuttgart så känns det otroligt speciellt. Det byggdes bara 13 stycken C 111-bilar under 1969 och 1970 i rent experimentellt syfte och alla bilarna har stannat i Mercedes ägo. De är unika var och en på sitt sätt, samtidigt som de tillsammans är ett intressant kapitel i märkets historia – trots att modellen aldrig nådde produktion.
Så när jag lägger i ettan vänster-bakåt i den femväxlade ZF-transaxeln och rullar ut i trafiken med världens enda körbara C 111 så känns det. Otroligt. Speciellt. Mercedes Benz Classic har öppnat upp dörren för oss, och er kära läsare – något som vi tänker ta vara på.

För ett ögonblick får fotograf Lindgren fri skottvinkel utanför Mercedes museum. Mulligt!

För ett ögonblick får fotograf Lindgren fri skottvinkel utanför Mercedes museum. Mulligt!

Fem timmar och en massa mil senare vet jag knappt vilken skinkhalva jag ska sitta på – det här känns helt surrealistiskt. För bara ett par minuter sedan lyfte man bort stålstolparna så att jag kunde glida emellan med Mercedes C 111-II och köra den korta backen upp till entrén. Det vill säga entrén till Mercedes makalösa museum i Stuttgart, som till råga på allt just nu har en specialutställning med C 111-bilarna. Och, jo – museet är öppet för dagen.

De dieseldrivna rekordslagningsvagnarna. C 111-II D från 1976 och C 111-III från 1978.

De dieseldrivna rekordslagningsvagnarna. C 111-II D från 1976 och C 111-III från 1978.

När besökarna hittar våra uppfällda Gullwing-dörrar med sina kameror, då blir det intressant på riktigt. C 111 är ufot, eller rockstjärnan som anländer och varenda detalj av bilen ska dokumenteras, inte minst av den asiatiska delegationen. Helst ska även fotografen vara med på bild, och då syftar jag inte på vår Patrik Lindgren. Som just nu sitter med kameran i knähöjd, väntandes på att folkmassan ska skingras. Själv får jag vänligen men bestämt hindra dessa glada motorentusiaster från att ta över helt och hållet, en kille är redan halvvägs inne bakom ratten. Bäst att stänga dörrarna.

En underbar bild från arbetet med lermodellen, som startade redan 1967.

En underbar bild från arbetet med lermodellen, som startade redan 1967.

Det är tydligt att attraktionskraften i den här bilen är enorm än i dag. Tänk då hur det måste ha varit för besökarna som gick in på Frankfurtsalongen i september 1969 och fick se den där skapelsen med sin orange-metallic (märkligt nog benämnd som rosé-vin metallic). Snacka om att ramla baklänges. Jag menar, de formmässiga konkurrenterna var lätträknade.
Samtidigt, tänk er överraskningsmomentet i konceptet. Mercedes hade gjort vad man kunnat för att hålla projektet hemligt, något som var betydligt enklare utan Facebook och mobilkameror. Vilket ökade överrasknings­effekten ytterligare.

De uppfällbara strålkastarna andades superbil och framtid. Tufft, men inte så stilrent.

De uppfällbara strålkastarna andades superbil och framtid. Tufft, men inte så stilrent.

Men kronan på verket var ändå avsändaren – Mercedes. Ett märke som vid den tiden var att betrakta som ytterst konservativt och dessutom med en förhållandevis gammal produktpalett. Enda färskingen i försäljningshallarna var Kompakten, internt benämnd W114/115, men den hade själsligen precis lika lite att göra med det här projektet som resten av produktionsvagnarna.

Hålrummet i motorluckan ger fin-fin runtom-sikt. Produktionsanpassning?

Hålrummet i motorluckan ger fin-fin runtom-sikt. Produktionsanpassning?

Märkets motorsportsatsning var avslutad sedan länge (efter säsongen 1955) och arvet efter de radikala tävlingsbilarna samt 300 SL och kanske allra mest 300 SLR Uhlenhaut Coupé lyste med sin frånvaro. Tills nu. Då man chockade världen med en salongsnyhet som ingen hade förväntat sig.

Vi gjorde en återblick på C 111-projektet för 25 år sedan, i Teknikens Värld nr 5/1990, med en missvisande rubrik...

Vi gjorde en återblick på C 111-projektet för 25 år sedan, i Teknikens Värld nr 5/1990, med en missvisande rubrik…

Rudolf Uhlenhaut var chef för utvecklingen av personbilarna och det var han tillsammans med styrelsemedlemmen Hans Scherenberg och Doktor Hans Liebold som var ytterst ansvariga för projektet. Herr Uhlenhaut gick in genom Mercedes-dörrarna redan 1931, blev ansvarig för tävlingsverksamheten 1936 och kom att bli märket trogen till pensionen 1972. Med andra ord var detta hans sista stora projekt. Ett ypperligt tillfälle att sätta ett personligt avtryck? Kanske det.

Omslaget till TV 22/1969 där C 111 visades färdig för första gången.

Omslaget till TV 22/1969 där C 111 visades färdig för första gången.

Sanningen var att hela C 111-projektet gick utanför allt som Mercedes dittills officiellt hade sysslat med. Här stod en supersportbil med mittmonterad treskivig Wankelmotor på 280 hästar, plastkaross och multilänkbakvagn samt ventilerade skivbromsar runtom. Formen var signerad Bruno Sacco, vars design tog världen med storm och mycket riktigt rönte C 111 uppmärksamhet även långt utanför motorpressen. Fast visst var även vi synnerligen intresserade av den där teknikuppvisningen.
”Vilket drag! 0-100 på fem sekunder. Experimentvagnarna var de stora nyheterna på höstens bilsalonger. En av dem var Mercedes sportbetonade framtidsbil C 111… en mycket avancerad konstruktion med ett extremt lågt karosseri av glasfiber. Den skall tillverkas i ett fåtal exemplar och kommer inte att bjudas ut till försäljning.”

Den där bilen hade rönt stor uppmärksamhet även i dag. Tänk då 1969!

Den där bilen hade rönt stor uppmärksamhet även i dag. Tänk då 1969!

Så står det att läsa i salongsrapporteringen (tryckt i fyrfärg!) i Teknikens Värld nummer 22/1969. Dessutom landade C 111 på omslaget av nämnda publikation. Redan där i Frankfurt verkade det tydligt att en produktion inte var aktuell, men ändå fortsatte utvecklingsarbetet.
Lagom till Genevé-salongen 1970 stod serie II klar med formmässigt modifierad kaross och en fyrskivig Wankel-motor (internt benämnd M 950 F) på 350 hästar som skulle ge C 111 en toppfart på 300 km/h. Dessutom angavs accelerationen 0-100 km/h till 4,9 sekunder, vilket bilen skulle nå på första växeln.

Mercedes stod fortfarande på sig, bilen skulle inte produceras. Men det stoppade inte folk från att försöka köpa skapelsen genom att leverera blanco-checkar och Mercedes ska tydligen fortfarande ha några av dem kvar i sina samlingar. Intresset var enormt.

Den långa och låga nosen ger bilen en säregen profil.

Den långa och låga nosen ger bilen en säregen profil.

Det är väl ungefär vid den här tiden som de styrande hos Mercedes börjar fundera. Dittills hade de följt sin agenda, använt C 111-modellen som testbänk för en rad nya tekniska lösningar. Wankelmotorerna var ett stort engagemang för Mercedes, men det blev tydligt även för tyskarna att bristerna i motorkonstruktionen inte ens gick att lösa med Mercedes hjälp. Visst, de typiska barnsjukdomarna lyckades man bota, men bränsletörsten och den sämre tillförlitlig­heten – den följde liksom Wankelmotorn oavsett vem som byggde den.

C 111-II fick ny design av bakpartiet med runda lampor.

C 111-II fick ny design av bakpartiet med runda lampor.

Vid den här tiden var Wankel-tekniken på allas läppar, den ansågs vara del av fram­tiden och den erbjöd en silkeslen motorkaraktär med mycket kraft från ett kompakt format, men av detta projekt blev intet. Mercedes valde att avsluta Wankel-projektet i början av 1970-talet, ett beslut som fick ytterligare relevans när oljekrisen slog till med full kraft under 1973. Vi ska även tillägga att Mercedes hade tagit ett vidare grepp som grund i sitt beslutsfattande och räknat in allt som servicetillgänglighet samt svårigheten att klara emissionskraven i USA och framför allt Kalifornien innan de la locket på. Det nådde helt enkelt inte upp till Mercedes-nivå.

V8-motorn sitter monterad så långt fram det bara går. Brandsläckaren är modern.

V8-motorn sitter monterad så långt fram det bara går. Brandsläckaren är modern.

Men om man monterade, låt säga, en 3,5-liters V8-motor i bilen? Hur skulle det bli då, skulle det kanske vara ett alternativ för produktion? Redan under 1970 valde Mercedes att byta till 3,5-liters V8-motorer i två av bilarna för jämförande tester, något som förvisso tog superbilsudden av projektet då effekten sjönk till 200 hästkrafter. Men man vann enkelheten, driftsäkerheten och bränsleekonomin vilket inte var att förkasta.
Vår bil hade Wankel när den tillverkades, men att sparka liv i den gamla motorn skulle bli en för stor process. Så när den renoverades så föll valet klokt nog på en likadan 3,5 liter stor V8-motor.

Här syns tydligt formskillnaderna från Frankfurt 1969 och Genève 1970.

Här syns tydligt formskillnaderna från Frankfurt 1969 och Genève 1970.

Det låter mulligt när den förhållandevis lilla V8-motorn startar bakom ryggen. Precis som i exempelvis en Ford GT40 så är maskinen monterad så långt fram i chassit att man har fått göra uttag i torpedväggen för att få plats med drivningen till vattenpump och generator. Och precis som den själsliga föregångaren till C 111, 300 SL måsvinge, så är tröskelpartiet en rejäl yta att ta sig över när man ska in i bilen.

Linus med en typisk Mercedes-ratt i händerna. Radio och fungerande AC!

Linus med en typisk Mercedes-ratt i händerna. Radio och fungerande AC!

Väl på plats så slås jag av detaljkvaliteten. Detta är en prototyp och experimentvagn, men utförandet skvallrar mer om produktionsfärdig bil. Ett intryck som visar sig följa bilen likt en röd tråd under provkörningen.
Körställningen andas verkligen superbil, men till skillnad från exempelvis samtida Lamborghini Miura och Countach så är runtomsikten i C 111 riktigt bra. Till Genève-salongen 1970 så hade formen modifierats rejält med ett delvis nytt bakparti där sidostyckena av motorluckan hade fått håligheter i stället för heltäckande karosseri. Något som jag verkligen uppskattar här ute på Autobahn, man ser faktiskt vad som händer bakom bilen.

Sista versionen, C 111-IV, formligen flög fram på Nardo med bensin-V8.

Sista versionen, C 111-IV, formligen flög fram på Nardo med bensin-V8.

Några superbilsprestanda är det inte tal om, men C 111 levererar en frisk körupplevelse – på alla punkter. Den går rakt och fint i motorvägsfart samtidigt som den hanterar ojämnheter hyfsat. Att över huvud taget fundera på dessa kvaliteter när man kör en prototyp känns verklighetsfrånvänt, bilen borde inte fungera så här bra. Men det gör den och det bestående intrycket stavas – solid.

C 111-II D slog 16 rekord på Nardo 1976. Notera, de uppfällbara strålkastarna saknas.

C 111-II D slog 16 rekord på Nardo 1976. Notera, de uppfällbara strålkastarna saknas.

Den femväxlade ZF-växellådan är en njutning att hantera och jag förundras över hur man orkade lägga tid och kraft på att bygga ett så väl fungerande växellänkage till bilen. Det är Mercedes-känsla i spaken och växlarna flyter i med härlig precision.

Var det rätt eller fel av Mercedes att lägga ner C 111-projektet i stället för att tillverka? Vad tycker du? Maila!

Var det rätt eller fel av Mercedes att lägga ner C 111-projektet i stället för att tillverka? Vad tycker du? Maila!

Efter att ha lämnat Autobahn når vi efter ett tag upp på härligt kurviga och kuperade vägar helt utan trafik. Att styrningen var tung visste jag redan, men nu understryks det rejält. På den punkten hade man varit tvungna att göra något åt bilen ifall den skulle ha satts i produktion.

De pepitarutiga stolarna ger relativt bra sittkomfort, de är ställbara i längd och har justerbara ryggstöd.

De pepitarutiga stolarna ger relativt bra sittkomfort, de är ställbara i längd och har justerbara ryggstöd.

V8-motorn låter härligt och arbetar bäst i sitt mellanregister. Ett par rejäla accelerationer hinner vi med, men att varva bortom 5 000 r/­min känns meningslöst och inte särskilt kul. Varvräknaren är rödmarkerad vid 6 500 och går hela vägen till 10 000 vilket är en tydlig kvarleva från Wankel-tiden. De 350 hästarna i den fyrskiviga motorn skulle levereras vid 7 000 r/­min och jag kan bara fantisera om det härliga ljudet.

Logisk förarmiljö, hyfsad körställning och bra överblick. C 111 imponerar.

Logisk förarmiljö, hyfsad körställning och bra överblick. C 111 imponerar.

Längs serpentinvägarna visar sig C 111 ha ett bra balanserat chassi som svarar bra på alla sätt och vis. Bromsarna biter bra och vad som från början var ett trevande försök att flytta runt en nästintill ovärderlig bil i förortstrafik har nu blivit en fullfjädrad körupplevelse. Längst ner i varvräknaren syns en liten ABS-symbol som tydligt skvallrar om en av teknikerna som C 111 användes som provbänk för. En annan teknik var vindruta med inbyggd radioantenn, något som vår bil faktiskt har.

Härlig känsla i spaken som är bättre än många andra mittmotorbilars från tiden.

Härlig känsla i spaken som är bättre än många andra mittmotorbilars från tiden.

Fem år efter att projektet hade lagts på is så återuppväcktes C 111, fast denna gång med målsättningen att tvätta bort tröttstämpeln från dieselmotorn. Sagt och gjort, en femcylindrig turbodiesel med bas i 240 D-modellen monterades och sedan åkte Mercedes till Nardo i Italien i juni 1976. Där slog man 16 världsrekord på 60 timmar och nådde en snitthastighet på 252 km/h. 1978 hade man jobbat vidare med projektet och byggt en klart mer aerodynamisk kaross som mer påminde om ett flygplan än om något annat med en starkare dieselmotor monterad bakom föraren – resultatet blev ytterligare nio världsrekord med bilen som kallades C 111-III. Den mest extrema och sista versionen av C 111 hette IV, drevs av en turbomatad bensindriven V8-motor och den slog varvrekordet på Nardo 1979 med en snitthastighet på 403,978 km/h.

De små mätarna till höger om ratten ger all information som behövs om motorns driftstatus.

De små mätarna till höger om ratten ger all information som behövs om motorns driftstatus.

Då och där skrevs sista raderna i C 111-historien, tio år efter att projektet först hade visats i Frankfurt. Ett passande avslut på en teknikuppvisning och ett fordonsexperiment som, trots att det aldrig producerades, väcker stor uppmärksamhet än i dag.

Mercedes C 111


Provkörning av Cadillac ATS-V

$
0
0

Det här är nytt!

Motor: Detta är Cadillacs första V6-motor med dubbelturbo. Ett kompakt turboaggregat direkt i anslutning till avgasportarna på vardera sidan. Gasresponsen är snabb och effekten enastående.
Stötdämpare: Magnetic Ride har blivit mycket snabbare i reaktionen.
Prestanda: Accelerationen och toppfarten får många konkurrenter att verka slöa.

Det är i självaste hjärtat av Tyskland den briserar – ATS-V. Provkörningen äger rum i BMW:s stad München. Nya Cadillac ATS-V är nämligen direkt konkurrent till BMW M3/M4. Effektiva M-bilar som de flesta vill mäta sig med. Rak sexa och dubbelturbo som kramar ur 431 hästkrafter och 550 Newtonmeter från knappt tre liters cylindervolym.

Grymma trynen när Borglund tar en så kallad selfie, eller självi.

Grymma trynen när Borglund tar en så kallad selfie, eller självi.

Cadillac ATS-V finns som fyradörrars sedan och som tvådörrars coupé. ATS-V Sedan/Coupé är två centimeter längre men två centimeter smalare än M3/M4 vilket gör dem ganska snarlika måttmässigt. Cadillac är cirka 150 kilo tyngre men kompenserar det med mer effekt ur den knappt 3,6 liter stora V6-motorn med dubbelturbo. 470 hästkrafter och 603 Newtonmeter. Maskinen är ihopbultad med en snabbskiftande, åttastegad HydraMatic 8L90 av GM:s egen tillverkning som leder kraften till en elektroniskt diffbromsad bakaxel, kyld av samma oljekylare som kyler automatlådan.
Enligt Tony Roma, chefsingenjör, så är bilen byggd för bankörning men passar lika bra i det vardagliga livet. Tyvärr är den enda banan som erbjuds för dagen Autobahn. Ett inslag i det tyska, vardagliga livet.

Det här kan vara utsikten från en omkörd BMW M4. ATS-V är inte att leka med.

Det här kan vara utsikten från en omkörd BMW M4. ATS-V är inte att leka med.

Och det är nu jag ser den i backspegeln. De klassiska ljusringarna i strålkastarna som talar om att här kommer en BMW. Den kommer snabbt upp bakom, blinkar med helljuset för att jag ska flytta mig, men när bilen framför mig går in i högerfilen ger jag järnet. M3-föraren måste bli ordentligt snopen när Cadillacen försvinner och ökar försprånget med marginal. Hinner läsa 280 på mätaren innan trafiken blir tätare och farten lägre. Jag släpper skrattande förbi den stukade BMW-föraren som inte ger mig så mycket som en blick.

Kompakt, och tufft förpackad.

Kompakt, och tufft förpackad.

ATS-V går kursstabilt och förvånansvärt odramatiskt i höga farter. Styrkänslan är riktigt bra och sköts av ZF Servotronic generation II med variabel utväxling. Stötdämparna är tredje generationen Magnetic Ride Control som är 40 procent snabbare än föregående modell. Det innebär att vid 50 km/h så kalkylerar Magnetic Ride den optimala dämpningen för varje centimeter bilen rullar. Självklart kan man ställa in bilen i olika ”modes”. Tour, Sport, Snow/Ice och Track. De olika inställningarna påverkar styrning, växling, antisladdsystem och fjädring.
Jämfört med en vanlig ATS är V-versionen uppstyvad med en ny hjälpram i aluminium fram, grövre krängningshämmare och styvare bussningar. Spårvidden har ökat och bromsarna från Brembo biter rejält. Skivorna är specialbehandlade och är hårdare än brukligt och ska dessutom rosta betydligt mindre. Däcken är skräddarsydda Michelin Pilot Super Sport. Cadillac har verkligen inte sparat på krutet.

Snygg, välskräddad förarplats där allt finns.

Snygg, välskräddad förarplats där allt finns.

Inredningen står inte de tyska konkurrenterna efter varken material- eller finishmässigt. Allt jag ser och tar på har fin känsla. Ratten i alcantara är lagom tjock att greppa och Recarostolarna har 18 elstyrda funktioner där man kan ställa in så de passar krumme Quasimodo eller långryggade chefredaktör Frodin, och de flesta kroppskonfigurationer där emellan.
ATS-V Coupé kostar från 708 300 kronor medan den merutrustade Premium går på 753 000 kronor. Mycket pengar. Mycket bil. Mycket vill ha.

Ett väl fungerande baksäte, för två inte alltför långa.

Ett väl fungerande baksäte, för två inte alltför långa.

Provkörning av Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro

$
0
0

Det här är nytt!

Drivlinan: Enligt Audi världens första dieselladdhybrid med V6 och fyrhjulsdrift, angiven räckvidd på el är 56 km.
Predictive Efficiency Assistant: Ett system som via GPS instruerar föraren hur denne ska köra så snålt som möjligt.
Batteriet: Lillebror A3 e-tron har ett batteri bestående av 96 celler, Q7 e-trons består av 168 som totalt ger 17,3 kWh.

I skuggan av ”dieselgate” lanserar Audi sitt senaste steg mot framtiden. Q7 e-tron är märkets första fyrhjulsdrivna dieselhybrid någonsin.
Men när detta skrivs har den amerikanska myndigheten EPA, Environmental Protection Agency, precis presenterat sina misstankar om ytterligare fusk från den numera riktigt kritiserade Volkswagen-koncernen.
Nu riktas misstankarna även mot koncernens treliters diesel-V6:or, alltså en motor besläktad med den som sitter i nya Q7 e-tron. Något som Volkswagen dock dementerar. Men koncernen har självförvållat dragit på sig tvivlande blickar.
Samtidigt beordras säljstopp av bilar med dessa motorer i USA, bland annat Porsche Cayenne och Audi Q7. Den sistnämnda av årsmodellerna 2013-2015. Hur det verkligen står till med den historien får framtiden utvisa, men det är svårt att undvika ”elefanten i rummet” under provkörningen.

Robin gillar nya e-tron-versionen, men varför ska den vara så dyr?

Robin gillar nya e-tron-versionen, men varför ska den vara så dyr?

Enligt Audi ska e-tron-versionen av Q7 vara ”det bästa av två världar”, detta för att 0-100 km/h avverkas på 6,0 sekunder samtidigt som förbrukningen, enligt dem själva, ska ligga på 0,17 l/mil. Sportig och snål, enligt Audi. Ägnar du dig åt sådan körning som krävs för det förstnämnda kan du dock glömma det sistnämnda, och vice versa.
E-tron-versionen bygger på samma MLB 2-plattform som vanliga Q7 och är således, i grunden, avsevärt mycket lättare än sin föregångare. Utrustningen som krävs för att den ska få kalla sig e-tron, bland annat elmotor, batteri och extra elkablar, väger dock 375 kg. Det betyder att tjänstevikten ligger på smått galna 2 445 kg vilket är i klass med exempelvis Bentley Flying Spur. Lägger du till lite extrautrustning på det stiger både vikten och priset dramatiskt.

Audi Q7 e-tron

Då detta är en laddhybrid får jag börja med att koppla ifrån strömtillförseln innan jag kan bege mig iväg. ”Tanklocket” sitter på förarsidan av bilen. Med ett vanligt hushållsuttag tar det åtta timmar att ladda batteriet på 17,3 kWh fullt. Som extrautrustning erbjuder Audi ett laddskåp som kortar laddtiden till 2,5 timme, prissättningen är dock oklar på det.
Q7 e-tron startar automatiskt i EV-körläget, alltså eldrift som är ett av fyra körlägen. Övriga är Hybrid, Battery Charge och Battery Hold, i det förstnämnda jobbar e-tron som en klassisk hybrid som skickar tillbaka kraft till batteriet via bland annat bromskraftåtervinning.
I Battery Charge är huvudsyftet att just ladda batteriet och styrkan i bromskraftåtervinningen kan regleras med växelpaddlarna på ratten. Hold-läget betyder att systemet lagrar en bestämd mängd elenergi för att användas i slutet av resan, exempelvis i stadsmiljö.

Heldigitala Virtual Cockpit är standard på den svenska marknaden, men instegspriset är högt.

Heldigitala Virtual Cockpit är standard på den svenska marknaden, men instegspriset är högt.

Med fulladdat batteri ger jag mig i väg på ren eldrift, 128 hästkrafter av totalt 373 finns då tillgängligt. Färden startar vid den spanska motsvarigheten till NASA, INTA, och går till en början längs motorväg.
Trots sin massiva vikt känns Q7:an ­faktiskt ganska pigg med endast eldrift, både total räckvidd och räckvidd på el visas tydligt i den 12,3-tum stora skärmen som ersatt de konventionella mätartavlorna, Virtual Cockpit. Under presentationen uppgav Audi en teoretisk totalräckvidd på 140 mil, något som kan anses aningen optimistiskt.
Kupén är oerhört väl ljudisolerad och endast ett svagt vägbrus hörs. Provbilen är så klart fullsmetad med utrustning, däribland luftfjädring vilket gör under för komforten men kostar 24 000 kr extra.

Audi Q7 e-tron

När vi kommer ut på kurvigare landsvägar känns Q7 en aning stor även om Audi har gjort sitt bästa för att kamouflera elefanten på 2,5 ton. I uppförsbacke blir dock vikten ytterst närvarande när räckvidden minskar snabbt enligt mätaren.
För att hjälpa föraren att köra så miljövänligt som möjligt är Q7 e-tron utrustad med något Audi kallar Predictive Efficiency Assistant. Ett system som med hjälp av navigationen läser av den framförvarande terrängen, hastighetsbegränsningar, ned-, uppförsbackar, korsningar och liknande.
Som förare uppmanas jag via en grön sko i displayen och ett lätt tryck från gaspedalen att lyfta foten. Om några hundra meter sänks ­nämligen hastighetsbegränsningen. Faktiskt ett smart system som är lätt att ta till sig, och som triggar föraren att köra snålare och smartare. När jag lyfter foten från gaspedalen övergår bilen till ett så kallat coasting-läge, eller frihjul om så vill.

I vanligt hushållsuttag tar det åtta timmar till full laddning. Med snabbladdare tar det 2,5 timme.

I vanligt hushållsuttag tar det åtta timmar till full laddning. Med snabbladdare tar det 2,5 timme.

Efter blandad terräng och att jag följt bilens anvisningar på ett någorlunda normalt körsätt är batteriet till slut helt tomt. Trippmätaren står då på 35,8 kilometer. Mer än två mil kortare än Audi angivit.
Men då har jag också tvingat bilen till att endast köra på eldrift. Om jag lämnat det upp till bilens system hade den via navigationen kunnat kalkylera var elmotorn hade kunnat nyttjas på bästa sätt. Att till exempel gå över till endast eldrift när man passerar samhällen för att sedan koppla över till hybrid. Då kanske resultatet blivit annorlunda.
Med slutkört batteri byter jag till körläget ”Battery Charge”, V6-dieseln på 3,0 liter kickar igång och ljudnivån är i stort sett densamma som vid endast eldrift. Inom en halvtimme eller så är elräckvidden uppe i elva kilometer igen.
Resterande del av provturen sker i hybridläge, och elmotorn – integrerad i den åttastegade automatlådan – jobbar sömlöst ihop med dieselmotorn. Under hybriddrift uppges en snittförbrukning på 0,44 l/mil och 0,84 kWh/mil av färddatorn. Med andra ord ganska långt från utlovade 0,17 l/mil.

Audi Q7 e-tron

Q7 e-tron har säljpremiär i december till ett starpris på 825 000 kr, ett ganska saftigt prispåslag jämfört med motsvarande Q7 3,0 TDI quattro som startar på 614 000 kr. Men då har e-tron en högre utrustningsnivå som standard.
Bland annat ingår det digitala mätarhuset Virtual Cockpit, samt trezons klimatanläggning och värstingversionen av infotainmentsystemet MMI. Är du ute efter sju sittplatser är dock inte bilen för dig då batteriet upptar platsen för de två extra sittplatserna som erbjuds i vanliga Q7.

Vi kör Ferrari Testarossa, Porsche 959 och Lamborghini Countach

$
0
0

Klassiska Bilar

Det här temat publicerades i Klassiska Bilar nummer 3/2012. I samma nummer provkörde vi bland annat Saab 99 Turbo, Corvette C3 Stingray och Morris Cooper S.

KLBIL1203_omslag

Du kanske inte var ung på 1980-talet, men dröm dig tillbaka och tänk att du ligger i din säng, insvept i årtiondets skönaste musik– kanske till och med presenterade av underbare Ray Cokes på MTV Europe under kanalens första trevande år.
Ur högtalarna skralar låtar som gjort dig kär, olycklig eller som bara gjort dig till den du är – mitt i ungdomen. Folk säger att den nya generationen inte har en aning om vart den är på väg, men du vet precis vart du ska. Du ska leva drömmen och drömmen har saxdörrar. Och den elakaste karossformen världen skådat. Kombinationen stål, aluminium och läder kan inte paketeras i en läckrare form. Om någon snackar emot så kontrar du med ditt söndertummade Supertrumf-kort och visar 8D – Lamborghini Countach. Svart på vitt, allt för att mala sönder konkurrenterna. V12:a och 345 millimeter breda bakdäck. Ferrari Testarossa och Porsche 959, vad är det? Från din vägg är det tjuren från Sant´Agata Bolognese som dikterar världsordningen. Och du ska bara ha en.

De uppfällda strålkastarna, skärmbreddarna, luftintagen och så den extrema kilformen. Lamborghini Countach slår ner som en bomb i trafiken.

De uppfällda strålkastarna, skärmbreddarna, luftintagen och så den extrema kilformen. Lamborghini Countach slår ner som en bomb i trafiken.

Var det Lamborghini Countach som gällde för dig? Testarossa var aldrig min grej, inte 959 heller – för vi ska väl vara ärliga? Men jag minns så väl marknadsstånden nere på Nürburgring 1990 och glädjen när jag hittade min svarta Bburago-Lamborghini med vinge och allt. Skala 1:18 i metall. Visst var det lite otippat att just den bilen kändes så rätt – en mer vulgär och effektsökande form får man leta efter. Men det är något visst med de där kantiga formerna och jättedäcken bak… Pubertalt. Science-fiction. Och sååå förbjudet.
Drygt 20 år senare möts vi igen. På ett stort testområde strax utanför London i England. Jag med händerna i fickorna och Lamborghini Countach LP5000 QV med dörrarna uppfällda.

Väg dina ord, annars faller bilan! Linus sammanfattar Lamborghini Countach samtidigt som både bilen och han svalnar.

Väg dina ord, annars faller bilan! Linus sammanfattar Lamborghini Countach samtidigt som både bilen och han svalnar.

Ferrari Testarossa slog ner som en bomb med sina jalusier och en toppfart på 290 km/h när den presenterades vid Paris-salongen 1984. En bil av den nya tiden som skulle sätta Countach på plats. I dag står den och myser på tomgång. Testarossa är bilen som kanske mer än någon annan förkroppsligar 1980-talet men även om jag var Ferrari-torsk redan då så fastnade jag aldrig för formen. I stället blev det 288 GTO och sedan toktrånade jag efter en F40 i femton år innan jag faktiskt fick köra en. Och vilken sjuk upplevelse det var, men det är en annan historia. Liksom Porsche 959 – för det är en helt annan historia. Den var teknikmonstret från ingenjörs-kyliga Tyskland. Så kompetent, så snabb och långt före sin tid. Formmässigt den diametrala motsatsen till Countach och Testarossa. Liten, rund och nästan tillbakadragen – i alla fall i det här sällskapet. Just därför var den aldrig i närheten av min pojkrumsvägg. Satt den på din?

Kör på känsla är bästa lösningen i Countach för mätarna är allt annat än lättavlästa.

Kör på känsla är bästa lösningen i Countach för mätarna är allt annat än lättavlästa.

Gammal kärlek rostar aldrig så därför är det förbi saxdörren jag kliver när första bilen ska köras. Över den höga tröskeln och ner i den djupt skålade… stolformade saken. Den totalt läderklädda interiören i Countach är precis lika overklig som resten av bilen och motor­ljudet likaså. Ihåligt och tungt på samma gång, kraftfullt redan vid tomgång. Det lurar ett monster bakom ryggen, men det sover inte. Bara väntar på högerfoten. ”Men kom igen din fjant, du har väntat i över 20 år så sätt fart. Plocka ner mig från väggen och gör det du ska!”

Sex förgasare, tolv cylindrar, fyra kamaxlar, 48 ventiler och 455 hästkrafter. Plus ett av världshistoriens fetaste motorljud.

Sex förgasare, tolv cylindrar, fyra kamaxlar, 48 ventiler och 455 hästkrafter. Plus ett av världshistoriens fetaste motorljud.

Den tungtrampade kopplingen går i botten och det ännu mer tungarbetade växellänkaget aktiveras – ettan åker i. 5 000 r/min, sedan upp med kopplingen. Bakhjulen vrider loss direkt, varvtalet stegras och bilen skjuter iväg samtidigt som den lämnar en rökridå efter sig. Bränt gummi i sin ädlaste form?

Skinn vart man än ser inne i Lamborghini. Sittställningen är liggande. Var det någon som sa rymdskepp?

Skinn vart man än ser inne i Lamborghini. Sittställningen är liggande. Var det någon som sa rymdskepp?

Körställningen är mer racersportvagn än vanlig bil och det finns inte ett enda inslag i Lamborghini Countach som är normalt – allt andas science fiction.
Men glöm inte att den här grund­konstruktionen är ungefär 40 år gammal.
Mitt i bilen sitter den 5,2 liter stora V12-motorn monterad på längden. QV-modellen lanserades på Genéve-salongen 1985 som ett svar på Ferrari Testarossa som med sina 390 hästar hade fler än Countach LP500S. Med 400 kubikcentimeter större volym och fyra ventiler per cylinder hoppade effekten upp till, på 1980-talet, hårresande 455 kusar. Knappast gammaldags, men den har förgasare, vilket även då var rent stenålders.

Lamborghini Countach 5000 QV

Men det finns inget stenålders med accelerationen. Full gas på tvåan, bilen känns planterad mot underlaget och precis norr om 7 000 r/min skickar jag i trean och planterar högerfoten. När fyran åker i har vi passerat 200 km/h på mätaren, bilen går fortfarande klippstabilt och det där ljudet – det är utan tvekan det mest aggressiva jag hört i en standardbil. Åter blir det en koppling till racerbilarnas värld, för det är ihåligt men ändå kraftfullt med en rejäl kropp – precis som Ferrari 512 på Le Mans 1971. Och med en spets som gör att ljudet i sig skulle räcka som bevekelsegrund för att köp. Så bra är det.

Lamborghini Countach 5000 QV

Visst låter det bra? Inte bara ljudet, utan Countach som helhet? Men dessvärre kommer baksmällan långt innan jag kliver ur bilen. Okej, chassit arbetar bra och lyckas både få ner kraften i backen. Trots det korta axel­avståndet så känns inte bilen lynnig ens när den provoceras så att bakvagnsgreppet går förlorat. Styrningen är medeltung och det är lätt att sikta in bilen med precision i kurvorna och det blir aldrig tal om understyrning. Lamborghini Countach är balanserad, problemet är bara att bilen inte känns färdigkonstruerad. Koppling och växelföring är de tyngsta jag någonsin råkat ur för – med råge. Instrumenteringen är extremt svåravläst och inte blir det bättre av att både vatten- och oljetemp är helt skymda av ratten.

Lamborghini Countach 5000 QV

Onödigt gnäll? Det kommer mer… Efter ett rejält körpass runt banan med ivrigt växlande upp och ner, hårda bromsningar från hög fart som skvallrar om att 80-talsbromsarna inte är lika vassa som motorn är effektiv, så lugnar jag ner tempot och tar det långa yttervarvet för att kyla ner. Vänsterbenet har fått bra motion och behöver vila, men det finns ingenstans att stödja foten. Till slut skjuter jag in foten under kopplingspedalen på samma sätt som i min Lotus Europa från 1970 men det är inte optimalt.

Lamborghini Countach 5000 QV

När vi anländer i depån får det höga tröskelpartiet agera sittplats ett tag. Tankarna måste samlas. För jag är besviken. Inte så mycket på min gamla dröm om Countach, den baserades på en myt, en ikon. Formen är fortfarande lika mycket herrejösses och den gillar jag verkligen. Synd att inte vingen satt på, men många ägare tar av dem eftersom de korroderar. Nej, det handlar om funktionen. Motorn är en sanslös pjäs med ett ljud bortom sans och balans, men koppling och växellåda – varför måste de vara så tunga? Och stödet för kopplingsbenet, det borde ha funnits där. En smärre detalj, men om jag hade en 5000QV skulle jag köra den hårt och länge, så ofta det gick. Vilket blir enklare om man inte har kramp i kopplingsbenet. När jag dryftar mina tankar i sällskapet möts jag av attityden att ”man kan ju inte kritisera en legend, begreppet Countach är ju större än bilen själv”. Men varför inte, det måste väl vara tanken att bilen ska köras om man äger den?

Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa, Porsche 959

Tre riktiga fetingar med siktet inställt på horisonten med löfte om att kunna infria alla förväntningar. Man kan säga vad man vill om 1980-talet men bilar som dessa gör det värt att minnas. De förkroppsligade myterna, skapade drömmarna och krossade veklingarna.

Gatans gladiatorer

Testa Rossa eller Testarossa? > Namnet Testarossa betyder röd topp eller röd huv och avser färgen på motorns ventilkåpor. Racerbilen Ferrari Testa Rossa såg dagens ljus någon gång sent under säsongen 1957 och modellen vann både VM för sportvagnar och 24-timmarsloppet på Le Mans 1958.
När nya Testarossa premiärvisades i Paris 1984 hade namnet, som synes, skrivits ihop. Till 1992 gick Testarossa igenom en rejäl föryngringskur och det långa namnet skrotades – bilen blev 512TR. Vilket blev 512M 1994 när sista modifieringen utfördes. Tillverkningen lades ner 1996.

Countach – en orgie i form. > Första Countach visades som en prototyp på Genéve-salongen 1971 och något liknande hade världen aldrig tidigare skådat. 1973 visades den produktionsklara modellen, även det i Genéve, och 1974 gick produktionen igång med LP400-modellen. Smal kaross och V12-motor på fyra liter och 375 hästkrafter. LP400S blev första modellen med skärmbreddare då bakdäcken vuxit till monstruösa 345/35 VR15. 1982 växer motorn till 4,8 liter och LP500S introduceras. Tre år senare kommer 5000QV som plockar 455 hästar ur 5,2 liter V12-motor. Sent under 1988 introduceras jubileumsmodellen och i maj 1990 tillverkas sista Countach.

959 ger eko än i dag. > För Porsche var 959 första försöket med en supersportbil och det var ett försök som gick helt utanför ramarna. Visserligen nådde modellen viss tävlingsframgång med olika versioner i både rally och racing, men det var som teknikstudie för landsvägen som den kom att göra mest nytta. Ställbar luftfjädring som var självjusterande, ställbar fyrhjulsdrift, låsningsfria bromsar och för tiden otroligt avancerad självdiagnostik öppnade tekniska vägar som Porsche använder sig av än idag. Alltså inte bara snabb utan även smart.

Ferrari Testarossa tog vid efter Berlinetta Boxer-familjen som kröntes av BB512i 1981 och Testarossa lanserades hårt, brett och snaskigt 1984. Om jag sluter ögonen kommer bilderna tillbaka – tidningsbilderna. Testarossa veks ut överallt i motorpressen och även om inte jalusierna föll alla i smaken så var det något med de strikta linjerna som lockade.
För den breda publiken dök den vita Testarossan upp i tredje säsongen av Miami Vice, men jag gillade Sonny Crockets Daytona Spider. Men den bilen var en replika vilket Enzo Ferrari ogillade och därför sprängdes den framför kamerorna. I stället blev det en vit Testarossa, eftersom Enzo hade räknat ut att bilen skulle synas bättre i nattscenerna då. Den vita färgen gick att beställa till Testarossa, men bara till just den modellen.

Ferrari Testarossa har förvisso svagaste motorn i gänget, men känslan som tolvan förmedlar är desto starkare.

Ferrari Testarossa har förvisso svagaste motorn i gänget, men känslan som tolvan förmedlar är desto starkare.

Till vår Tema-körning hade vi bokat en grymt fin bil, en av de tidiga med centrumbultade fälgar och allt. Men då den voltades (!) bara knappa veckan innan vi skulle köra så fick vi leta djupt i hatten innan den här gråa kaninen kunde dras upp. En bil i bra bruksskick som har fått stora keramiska bromsar och 19-tumsfälgar från en betydligt nyare F430.
I övrigt är den helt standard vilket bland annat innebär mittmonterad 180-graders V12:a på knappt fem liter och 390 hästkrafter (svenska och schweiziska specifikationen sa 385 hk) med fyra ventiler per cylinder, torrsumpsmörjning och femväxlad låda monterad under motorn – precis som i BB512i. Kaross- och ramkonstruktion är i stort sett identisk med den hos Countach med plåtförstärkt rörram och alumiumkaross – förutom dörrar och tak som är av plåt. Men det finns stora skillnader mellan bilarna. En av de största är körställningen och hela processen att ta sig in. Testarossa är, hur märkligt det än låter, mer som en helt vanlig bil. Visst är den låg, men interiört är den öppen och inte alls lika klaustrofobisk som Countach. Inget vikande med ben och akrobatiska övningar för att ta plats, bara att sätta sig.

Linus ser avslappnad ut trots att han får ta i rejält för att ratta runt tungstyrda Testarossa. Känslan av supersportbil är alls lika påtaglig som i Countach.

Linus ser avslappnad ut trots att han får ta i rejält för att ratta runt tungstyrda Testarossa. Känslan av supersportbil är alls lika påtaglig som i Countach.

När Teknikens Värld med Dagge Hogsten i spetsen testade Testarossa i nummer 8/1987 imponerades man av motorn och framvagnsgreppet i hastigheter upp till 200 km/h – sedan inte så mycket mer. Detaljarbetet ansågs inte värdigt en bil som kostade dubbelt så mycket som en Porsche 911 Turbo, det var för mycket Fiat över anrättningen. Vad är det mest bestående minnet av testet i dag då?
– Fyra månader utan körkort, utan tvekan, berättar Dagge.
Han hade hämtat bilen i Jönköping och skulle köra norrut, men passerade ganska snart en traffipax i alldeles för hög hastighet.
– Jag misstänkte att det var en polis och slog av på tempot, de tog mig för 186 km/h. Men det var det värt, det var första gången jag satt i en Ferrari.
I dag visar Testarossa framfötterna då motorn är en grym pjäs, som dessutom känns lite mer rumsren än Lamborghinis. Kraftutvecklingen är imponerande redan från låga varv och likt alla Ferrari-motorer, ny som gammal, levererar även denna en spets som bara italienska motorgudar kan prestera. Det är stålhårt, tätt och finstämt på samma gång – motorn är en juvel. Och växellådan/koppling är mycket bättre än i Lamborghini. Den långa spaken med sin runda knopp flyter smidigt i aluminiumkulissen och att hitta rätt behöver man inte oroa sig för. Växlingarna går förvisso inte ultrasnabbt och känslan är mer klassisk än modern.

Den fem liter stora tolvcylindriga motorn har faktiskt växellådan under sig, hur konstigt det än låter.

Den fem liter stora tolvcylindriga motorn har faktiskt växellådan under sig, hur konstigt det än låter.

Chassirörelserna är platta och lätta att läsa även nära gränsen, vilket inger förtroende. Styrningen ger bäst respons i gänget, till viss del beroende på 19-tumshjulen. Men styrningen är samtidigt extremt tung, både i låga och högre farter – något som stämmer väl överens med de gamla testresultaten från 1987. Även bromsarna biter rejält, något annat vore katastrof med kolfiberskivor och jätte-ok.

Varvräknaren är graderad till magiska 10 000 men är rödmarkerad redan vid 6 750... Oavsett, grymt typsnitt på mätartavlorna.

Varvräknaren är graderad till magiska 10 000 men är rödmarkerad redan vid 6 750… Oavsett, grymt typsnitt på mätartavlorna.

Ferrari Testarossa ger på många sätt de väntade reaktionerna, många är positiva och vissa är negativa. Bara att gå runt den ger ett glädjerus. Inte så mycket för att den är snygg, smaken är som baken, utan snarare för att den så ända in i bänken utstrålar 1980-tal.
Motorn är magisk och den femväxlade lådan lirar skönt, men det räcker inte hela vägen. Det som verkligen brister är kvalitetskänslan, som i och för sig också var väntat. I kupén märks ett rejält slitage på klädsel och paneler trots att bilen knappt gått 2 000 mil sedan den var ny. Att hitta nya inredningsdetaljer är knappt att tänka på och det är inte helt enkelt att själv sköta servicearbetet på boxer-tolvan då många punkter kräver att motorn lyfts ur. Det, plus att modellen ännu inte riktigt fått något uppsving som entusiastbil har hållit priset nere. Testarossa är att betrakta som rena klippet rent prismässigt – i alla fall i det här gänget.

Ettan ligger nedåt till vänster i den snygga alumiumkulissen. Just kulissen gör det svårt att växla fel, fast å andra sidan drar den ner växlingshastigheten.

Ettan ligger nedåt till vänster i den snygga alumiumkulissen. Just kulissen gör det svårt att växla fel, fast å andra sidan drar den ner växlingshastigheten.

Porsche 959 har gått långsamt uppåt i pris under det senaste decenniet och den förmedlar en exklusivitet som få andra bilar kommer i närheten av. Anledningen? Den byggdes bara i 329 exemplar, men inte ens det räckte för att ta sig in på mitt pojkrum. Nonchalant? Säkert, men försök ändra på en stursk tonåring med siktet inställt…

Ferrari Testarossa

Åren som kringflackande testförare och motorjournalist har fått mig på andra tankar och intresset för teknik är nu centralt. Med det som bakgrund inser jag snabbt att den där bilen i alla fall borde ha övervägts för en plats i pojkrummet. Det räcker att läsa specifikationen för att man ska bli lätt febrig. När jag senare hittar hela instruktionsboken på engelska som en pdf-fil på nätet är jag farligt nära att gå åter i barndom – på ett bra sätt. ”Även Porsche 959 lyder under naturlagarna” står det på sidan 4 – om någon skulle ha tvivlat. Sedan följer en tabell med bromssträcka i meter från olika hastigheter. Enligt Porsche skulle det krävas, utan reaktionstider, 428 meter att stanna från 320 km/h. Under idealiska förhållanden, i de allra flesta lägen måste föraren kalkylera för längre sträcka än så. Bara så att man vet.

Så enkel, så komplicerad. Porsche 959 erbjuder överraskningar åt båda hållen och är lättkörd som en VW Golf från 1990-talet. Men den går som f-n.

Så enkel, så komplicerad. Porsche 959 erbjuder överraskningar åt båda hållen och är lättkörd som en VW Golf från 1990-talet. Men den går som f-n.

Sedan kapitulerar jag. Glöm inte att 959 är 25 år gammal, men trots det har den allt det där som vi i dag hittar i de övre marknadssegmenten. Självjusterande stötdämpare där föraren kan välja olika hårdhet på dämpning samt höja och sänka bilen. Självjusterande fördelning av drivkraft mellan fram och bak med hjälp av elektroniskt justerad lamellkoppling i oljebad. Föraren kan även själv välja kraftfördelning. Som mest kan 80 procent av kraften läggas bak och det går även att spärra bilen 50/50 mellan fram och bak. Nämnde jag seriekopplade turboaggregat och sexväxlad låda? Kolfiberkaross (förutom dörrar och huv i aluminium) och självbärande kaross. Magnesiumfälgar med ihåliga ekrar samt konstant ringtrycksövervakning. Som sagt, Countach 5000QV har förgasare…

Trots han har solen i ögonen vågar han inte klaga, med all rätt. Minsta lilla gnäll bakom ratten i en Porsche 959 skulle föranleda kompanibestraffning på redaktionen.

Trots han har solen i ögonen vågar han inte klaga, med all rätt. Minsta lilla gnäll bakom ratten i en Porsche 959 skulle föranleda kompanibestraffning på redaktionen.

Trots detta så är det inte teknik i kubik som kommer rusande när man tar plats bakom ratten – det är ett lugn och en känsla av att ”här känner man igen sig”. Det ser ut som i vilken Porsche 911 som helst, i alla fall de som tillverkades på 80- och 90-talet. Vilket helt tar bort känslan av supersportbil. Bilen är inte låg, man kryper inte in på plats och man ligger inte ner och kör. Det som skiljer mot en normal 911 märka i detaljerna såsom vreden till stötdämparjusteringen framför växelspaken och instrumentering för fyrhjulsdriftsystemet. Men det ska visa sig att mer än så skiljer.

Porsches verkliga Akilleshäl är motorrummet. Osexigt, osnyggt och otroligt tråkigt att titta på.

Porsches verkliga Akilleshäl är motorrummet. Osexigt, osnyggt och otroligt tråkigt att titta på.

Den 2,85 liter lilla motorn framstår som rena dvärgen i sällskapet, men dess racinggener från Le Mans-vinnarna 935 och 956 skvallrar om en ulv i fårakläder. Blocket är luftkylt medan topplocken med fyra ventiler per cylinder är vattenkylda. De två turboaggregaten är seriekopplade och har var sin laddluftkylare. Det ena aggregatet börjar ladda runt 2 000 r/min och det andra vid 4 000 r/min. Totalt levereras 450 hästkrafter vid 6 500 r/min och 500 Nm vid höga 5 500 r/min.

Magnesiumfälgar med ihåliga ekrar och ett system för ringtrycksövervakning. Porsche 959 var sannerligen en teknikuppvisning på 1980-talet.

Magnesiumfälgar med ihåliga ekrar och ett system för ringtrycksövervakning. Porsche 959 var sannerligen en teknikuppvisning på 1980-talet.

Porsche 959 är sjukt potent, men den har inte samma jävlar anamma redan vid låga varv som de andra två. Man måste passera 5 000 r/min innan det smäller till – men då smäller det rejält även med moderna mått mätt. Helt plötsligt är det full fart på båda turbinerna och motorn stressar sig själv – turboeffekten tar över helt. Accelerationen likaså. Varvtalsstegringen från 5 000 r/min upp till 7 600, då bränsleinsprutningen stryper framfarten, går blixtrande snabbt och mitt i turbofrenesin märks en tydlig spets hos Porsche 959. För att behålla spetsen gäller det att dra max och sedan växla snabbt, annars försvinner laddtrycket och effekten med den.

Två detaljer som interiört avslöjar 959 från en normal 911 är vreden för stötdämpar- och höjdjustering av karossen.

Två detaljer som interiört avslöjar 959 från en normal 911 är vreden för stötdämpar- och höjdjustering av karossen.

Rent känslomässigt räcker 959 inte lika långt som Ferrari Testarossa eller framför allt Lamborghini Countach, men när vi väger in körbarhet och explosivitet plockar 959 viktiga poäng. Okej, den saknar ljudkulissen och det är en stor negativ punkt i sammanhanget men i övrigt är den sanslöst effektiv. Och modern. Den sexväxlade lådan har mer vridmoment att hantera än Lamborghinin, men trots det är koppling och växellåda lika lättmanövrerad som i vilken ny sportbil som helst.
Längs de kurviga slingorna genom skogen avslöjar sig 959 som understyrd på det lätt fuktiga underlaget, men det går att korrigera med gasuppläpp vid rätt tillfälle – sedan tar fyrhjulsdriften över. Det handlar aldrig om den mest renodlade körkänslan, fyrhjulsdriften tar bort mycket av vägkontakten men den ger samtidigt en effektivitet som de andra saknar. Enbart positivt? Nej, knappast. Men tillräckligt för att vara grymt imponerande. För samtidigt som den är mest effektivt så är den med god marginal den mest lättkörda i sällskapet.

Porsche 959

Dessa tre är drömbilar och samtidigt bildrömmar. Det finns säkert lika många olika betraktningsvinklar på dessa tre som det finns bilentusiaster. När vi tittar nyktert på dem blir en sak snabbt säker, Porsche 959 är den bästa bilen av de tre – med hästlängder. Lättkörd, smart och dessutom snabbast. Långt före sin tid och fortfarande fräsch idag. Lamborghini och Ferrari ligger långt efter, men plockar poäng med sina fantastiska motorer och utseendet. De talar till de mjuka känslorna, de som går att påverka. Porsche 959 är en teknikstudie där sanningen är svart eller vit – för i rymden finns inga känslor. Att den med sin invecklade konstruktion kräver mest avancerat underhåll är egalt och ska ses som en smärre plump i protokollet. I alla fall om du är en inbiten Porsche-man. För egen del vet jag inte längre på vilket ben jag ska stå. Porsche 959 är en nyvunnen favorit.
Men samtidigt… det är något visst med de där kantiga formerna och jättedäcken bak.

Stort tack till: Alvaro Crego på Charles Ivey, Andrew Donaldson på Oakfields och Peter Ward på Autofficina.

Stort tack till: Alvaro Crego på Charles Ivey, Andrew Donaldson på Oakfields och Peter Ward på Autofficina.

Provkörning av Range Rover Evoque TD4 AWD

$
0
0

Det här är nytt!

Ny dieselmotor. Jaguar Land Rover har konstruerat en egen dieselmotor som finns i två effektutföranden, 150 respektive 180 hk.
Förlängd serviceintervall. Nu 3 360 mil mellan serviceintervallerna. Och de tre första är gratis.
Ny front. Stötfångaren har fått större luftintag, grillen har ny design.

Range Rover Evouqe är en stormande succé för företaget. Sedan introduktionen 2011 har det sålts närmare 450 000 exemplar. Var tredje bil som säljs inom den indiskägda koncernen är en Evoque och på fabriken i Halewood utanför Liverpool jobbar 4 500 anställda 24 timmar per dygn.
Nu kommer bilen med sitt andra facelift, det första kom 2013, och på sätt och vis kan jag förstå att Range Rover går väldigt försiktigt fram med modellen för att inte avskräcka de kunder som vill byta upp sig några årsmodeller.
2013 kom en nioväxlad automatlåda och nu är det dags för en helt ny dieselmotor, tillverkad av Jaguar Land Rover själva. De räknar med att de behöver så många motorer själva att det är lönsamt att investera i en ny fabrik i stället för att köpa motorer annorstädes.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Den nya Ingenium-motorn är mer raffinerad och modern. På spansk motorväg pekar varvräknarnålen på runt 2 000 r/min och då går det ändå 130 km/h. Evoque är med andra ord ännu tystare än ”förra” generationen och det enda som gör att fågelkvittret inte hörs in i kupén är vindbruset från ytterbackspeglarna som uppstår runt 100 km/h och förstås ökar med farten.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Nu har vi än så länge bara fabriksuppgifterna att gå på men enligt dessa är Ingenium-motorn med två liters cylindervolym och 180 hästkrafter drygt decilitern snålare per mil än den gamla. Motoralternativen känns dock ungefär lika snabba, både i sprint och toppfart. Den nioväxlade automatlådan tar lite tid att vänja sig vid men när man väl gjort det är den guld.

Range Rover Evoque TD4 AWD

Det finns även en 150 hästar stark Ingenium och med den hamnar du enligt Range Rover på 0,42 liter per mil. Det är den snålaste modellen från företaget någonsin, men då får du bara framhjulsdrift och 6-växlad manuell låda.
Utöver den nya dieselmotorn har det alltså hänt väldigt lite med Evoque. Främre stötfångaren är ny och har fått större lufthål att andas igenom. Grilldesignen är ny men skiljer sig mellan de olika utrustningsnivåerna. Den bakre takspoilern har fått ett integrerat bromsljus, högt placerat.

På utseendefronten, så gott som, intet nytt.

På utseendefronten, så gott som, intet nytt.

På insidan är det ännu lite bättre materialval än tidigare men den nya åtta tum stora bildskärmen är oduglig i solljus, framförallt om du har en taklucka i glas.
Evoque har alla fördelar kvar från när den vann ett test i nummer 22/2014 och konkurrensen var inte dålig: Porsche Macan S Diesel och BMW X4 xDrive30d.
Skön att köra, komfortabel, snygg att se på och förhållandevis snål, ja nu ännu snålare.
Den har också kvar de nackdelar den hade, det vill säga ett trångt baksäte och ett snålt tilltaget bagageutrymme.
Fyra vuxna kan ge sig i väg på långresa i Evoque men får kompromissa med antalet ­väskor och kanske får finna sig i att gnugga lite tvätt i hotellrummets handfat.

Provkörning av Lancia Stratos HF

$
0
0

Klassiska Bilar

Den här provkörningen publicerades i Klassiska Bilar nummer 2/2015. I samma nummer provkörde vi bland annat Grus-Kalles Volvo PV, Lancia Flavia 2000 Coupé, Citroën CX 2400 GTI och Rover SD1 3500 SE.

KB-1502-omslag

Den är så liten, men ändå så tar den över rummet helt och hållet. Den är så gammal, men ändå är det få moderna bilar som enbart med hjälp av sin utstrålning lyckas förmedla känslan av ”framtiden i dag” bättre.
Lancia Stratos HF är så mycket en ytterligheternas vagn man kan tänka sig och vi älskar varenda en av de 371 centimeterna som bilen mäter. Inte så mycket för vad den kan (för det vet vi ju inte riktigt ännu!) utan för vad den står för. En enorm motorsportframgång och ett stilgrepp som satte avtryck i bilvärlden likt få andra. Men när man kokar ner de mer triviala fakta från tiden så blir bilden, till en början, en annan.

De två alcantara-klädda stolarna ger bätte komfort än vad man kan tro. Ratten är kopplad till den kanske mest reaktiva styrningen i världen.

De två alcantara-klädda stolarna ger bätte komfort än vad man kan tro. Ratten är kopplad till den kanske mest reaktiva styrningen i världen.

Lancia Stratos HF tillverkades under en tolvmånadersperiod 1973-74 i 492 exemplar i de fem färgerna mörkblå, ljusblå, gul, röd och Kermitgrön. Enda anledningen till att den byggdes var för att klassa in modellen för internationell motorsport, närmare bestämt för rally.
Bilarna med den Kermitgröna kulören var svårsålda, alltså ännu mer svårsålda än vad Stratos var generellt. Att köpa en ny Stratos var fortfarande möjligt i början av 1980-talet, så dåligt sug var det efter den extrema bilen hos handlarna. Det gynnade inte heller bilen att den kostade i runda slängar dubbelt så mycket som en ny Ferrari 246 GT Dino, med vilken Stratos delade mekaniken.
Hur stora rabattsatser som i slutänden krävdes för att finna nya hem åt bilarna ska vi låta vara osagt, men de borde ha varit synnerligen kännbara för handlaren.

Det är inte mycket som syns, mest den stora luftrenaren. Tvärställd motor, växellådan bakom föraren. Allt fäst i en stark hjälpram.

Det är inte mycket som syns, mest den stora luftrenaren. Tvärställd motor, växellådan bakom föraren. Allt fäst i en stark hjälpram.

Så vad fick man för pengarna? Gatbilen Lancia Stratos HF led av riktigt dålig byggkvalité med rent usel passform på karossen. Den lilla kupén blev snabbt ultravarm på grund av den stora vindrutan och ljudnivån var konstant hög tack vare (!) den tvärställda V6-motorn direkt bakom ryggen. Med andra ord hade Stratos många egenskaper som ofta kännetecknar riktiga skitbilar. Sådana som vanligtvis passerar revy för att sedan obemärkt försvinna ner i historiens avgrund.
Men detta gäller inte Lancia Stratos HF. Den kom, den sågs, den segrade och resten är motormässig historia av allra finaste kaliber. Tre WRC-titlar i rad 1974-76 och en i grunden rent överlägsen prestanda, vad sägs om det?

Arkivet

Teknikens-Varld-provkorning-1974-lancia-stratos-hf-stradale

Det är en ynnest att sitta bara ett par meter ifrån Teknikens Världs kompletta arkiv. Här finns allt vi har publicerat, inte minst provkörning av både gat- och rallyversionerna av Lancia Stratos. Den förstnämnda provkördes i TV 24/1974 och det har visat sig vid senare efterforskningar att exemplaret som kördes var den första bilen som tillverkades. Och superlativen haglade. I TV 17/1975 lät Per Inge Walfridsson oss provköra den Stratos han tävlade med i England. Förväntningarna om en besinningslös best föll på skam, i stället framstod den som en riktigt snäll racerbil för rallybruk.

Allting började 1969 då Fiat köpte upp sina skuldtyngda italienska märkeskollegor Ferrari (produktionsdelen, inte racingavdelningen) och Lancia. Detta hade ju kunnat föranleda en viss satsning på de olika grenarnas spetskompetens, men så blev icke fallet.
Både Lancia och Fiat tävlade inom rally, men det var utan tvekan Lancia som var mest framgångsrika. Trots detta valde moderbolaget Fiat att via sin motorsportavdelning (som bland annat förvärvat Abarth) utmana genom att homologisera och rallypreparera 124 Spider-modellen, först med 1,4- och senare med 1,8-litersmotor. Vilket inte räckte för att vara konkurrenskraftiga mot Porsche 911 och Alpine A110. Så man blickade vidare, mot Ferrari. Och deras nya 308 GT4-projekt, märkets första gatbil med V8-motor, med tanken att den skulle kunna bli en rallyvinnare.

Takspoiler, bakspoiler, skärmbreddare och hönstrappa. Älska Stratos!

Takspoiler, bakspoiler, skärmbreddare och hönstrappa. Älska Stratos!

I samma veva var Lancias stallchef, Cesare Fiorio, starkt övertygad om mittmotorkonceptets framtida framgång även inom rally. Framhjulsdrivna Fulvia hade varit en stor framgång, men all sådan har ett bäst-före-datum och Fulvia var farligt nära sitt.
Redan vid Turins bilsalong 1970 hade Bertone visat sin designstudie Stratos Zero, en extremt kilformad och framtidsosande låg skapelse – som hade fått sin V4-motor från just Lancia Fulvia placerad i mitten av bilen.
Vad som hände sedan var smått sanslöst.

Vettig körställning, till och med ett fotstöd till kopplingsfoten. Linus trivs som fisken i vattnet!

Vettig körställning, till och med ett fotstöd till kopplingsfoten. Linus trivs som fisken i vattnet!

Fiorio insåg snabbt att den där lågbyggda kilen inte hade mycket med verkligheten att göra, allra minst som rallybil på en fartsträcka. V4-motorn skulle inte heller räcka till, men det skulle däremot den Ferrari V6-motor på 2,4 liter som Fiat tillverkade. Och Bertone, som hade designat och byggt Stratos Zero, verkade vara intressanta att arbeta med.
På något outgrundligt sätt lyckades Fiorio övertyga alla inblandade parter om att han skulle få tillgång till de 500 motorer och växellådor som behövdes. Han lyckades även tillsammans med Nuccio Bertone och Marcello Gandini ta fram prototypen till nya Stratos på bara ett år, övertyga Lancia att bilen skulle produceras och inte minst – se till att grundlägga för en helhjärtad satsning på att vinna WRC med den då helt oprövade bilen.

Lancia Stratos HF

Vi ska inte heller glömma att Mr Fiat himself, Giovanni Agnelli, på Turin-salongen 1971 sa att Stratos aldrig skulle passa in som rallybil hos Fiat/Lancia.
Vi kan, med emfas, understryka att Cesare Fiorio var ett företagspolitiskt geni som visste hur man fick sin vilja igenom. Och han hade extremt duktigt folk på ingenjörssidan såsom Mike Parkes (tidigare hos Ferraris racingteam) och Gian Paolo Dallara. Enda avsteget från ursprungsplanen var att bilen fick tillverkas i Bertones fabrik i Grugliasco i stället för hos Lancia. Men bilen tillverkades, det är huvudsaken. Och det står Lancia på den.

Enligt utsago från tiden så skulle reservhjulet vara stötupptagande, alltså en del i ett krockskydd för de åkande. Kreativt tänkande, men troligtvis fel...

Enligt utsago från tiden så skulle reservhjulet vara stötupptagande, alltså en del i ett krockskydd för de åkande. Kreativt tänkande, men troligtvis fel…

Den lilla lätta plastdörren glider upp och det blir till att trycka in rumpan först, vinkla huvudet samtidigt som benen viks in på plats. När dörren stängs går det inte att missa den enorma dörrfickan som är en av de där legendariska detaljerna. För i det runda facket skulle det få plats en hjälm och det finns en likadan ficka på passagerarsidan. Fräckt!
Sidorutorna har varken vev eller elhiss, här finns bara en skruv som håller hela sidorutan i plast. Lossa skruven och låt rutan glida ner till vald höjd och skruva fast igen. Lättare än så blir det inte.

Rally!

Lancia-Stratos-Rally

Tänk dig ljudet när Walter Röhrl mosar fram med sin Lancia Stratos på fullt ställ och med fulla spjäll!

Enda anledningen till att Lancia Stratos kom att tillverkas var att WRC-reglerna krävde det. För att kunna klassa in en rallybil så var den tvungen att ha tillverkats i 500 exemplar, något som regelmakarna hävdade att Lancia hade gjort under 1974. Från 1 oktober 1974 var modellen aktiv som rallybil på den internationella arenan och den var framgångsrik från samma dag. Lancia vann WRC 1974-76 och man vann totalt 17 WRC-rallyn fram till och med säsongen 1981 vilket var modellens sista säsong. I rallytrim körde man med två versioner av V6-motorn. Den första var som i gatbilen med två ventiler per cylinder, men senare byggdes fyrventilstoppar vilket gav ett rejält hopp uppåt effektmässigt. Björn Waldegård tog sin första WRC-seger med just Lancia Stratos i Svenska VM-rallyt 1975 (hans stora internationella genombrott var segrarna i Monte Carlo-rallyt 1969-70 med Porsche). Han följde upp med ytterligare två segrar i Stratos, italienska Sanremo-rallyt 1975 och 1976. Den sistnämnda framgången gav honom märkligt nog sparken från Lancia, då Waldegård blev för stark för teamets stora italienska stjärna – Sandro Munari.

Den extremt rundade framrutan tillsammans med de inåtlutade sidorutorna ger bilen en minst sagt annorlunda form. Upplevelsen från bakom ratten är inte långt ifrån en Le Mans-racer från sent 1960-tal, så liten är kupén.
Samtidigt är överblickbarheten framåt mycket bra. Och precis lika dålig är bakåtsikten.

Ferrari-motorn startar direkt trots att den är kall och hela bilen känns både kärv och lite bångstyrig när vi kryssar ut i ösregnet på den brittiska landsbygden. Bara tanken på att köra en Stratos har varit minst sagt upphetsande. Att göra det i det här vädret ingick inte i tanken, men vad gör man?
Tio minuter senare har jag hunnit konstatera en rad saker. Som att jag sitter förvånansvärt bra i de skålade stolarna. Och att styrningen är riktigt vass, liksom reaktionerna i bilen. Jag har aldrig kört en bil så mycket med gasen som Lancia Stratos HF.

Typsnittet för logotypen hör till de mer extroverta, inget snack om den saken. Man undrar ju vad som hade hänt om bilen hetat Fiat och tillverkats i 5 000 ex?

Typsnittet för logotypen hör till de mer extroverta, inget snack om den saken. Man undrar ju vad som hade hänt om bilen hetat Fiat och tillverkats i 5 000 ex?

Tack och lov avtar regnet och jag kan börja utforska bilen under mer vettiga omständigheter, det vill säga på torrt underlag. Varpå Stratos växer. Där den femväxlade lådan, med ettan dogleg vänster bakåt, var kärv och trilskandes tidigare – där märks bara en härlig växelföring och sköna steg när tempot stiger. V6-motorn mår bara bra av att varvas och med ägarens goda minne (han åker bredvid!) så utnyttjar jag hela varvtalsregistret. Vilket innebär drygt 7 000 r/min på varvräknaren, på pappret 190 hästkrafter och ett ljud att dö för.

Överblick modell svår. Fem mätare med vital information som sitter extremt tight ihopbuntade. Inte helt enkelt att hålla reda på vad som är vad.

Överblick modell svår. Fem mätare med vital information som sitter extremt tight ihopbuntade. Inte helt enkelt att hålla reda på vad som är vad.

V6-motorn som sitter på tvären mitt i bilen är helt byggd i aluminium och den har dubbla överliggande kamaxlar per cylinderbank. Det är ingen jätte till motor, men den ger en känsla av ständigt närvarande kraft i förhållandevis lätta Stratos. En kraft som ökar och ökar utan egentliga effektsteg. Det blir bara mer av det roliga.
Det korta axelavståndet, bara 218 centimeter, bygger grunden för extremt snabba chassireaktioner. Vilket Stratos har i mängder, så visst kan man försätta sig i konstiga situationer. Men jag tror hemligheten är att köra bilen med gasen när man väl är inne i kurvorna, då går det att få till ett lugn. Det fungerar i alla fall i dag och det fungerar riktigt bra.

Vår bil har 15-tums rallyfälgar, så kallade coffin-spoke. Just dessa hjulen är köpta från Rowan Atkinsson som hade en Stratos ett tag.

Vår bil har 15-tums rallyfälgar, så kallade coffin-spoke. Just dessa hjulen är köpta från Rowan Atkinsson som hade en Stratos ett tag.

Eller så gör man som Björn Waldegård och Sandro Munari gjorde när de byggde legenden kring Stratos som rallybil – kastar den in i kurvorna och tvingar den ut i ställ med motorn ständigt på toppvarv!
Chassikonstruktionen innebär dubbla tvärställda länkarmar samt coilover fram medan bakvagnen har fjäderben, en minst sagt udda och ovanlig kombination. Men det ger bra fjädringsväg till den krävande bakvagnen, inte helt oviktigt i rallysammanhang.

Tänk att det ändå sitter ett Lancia-emblem på den där bilen. Inte helt självklart med tanke på historien, men ändå helt rätt.

Tänk att det ändå sitter ett Lancia-emblem på den där bilen. Inte helt självklart med tanke på historien, men ändå helt rätt.

Grunden till Stratos är en självbärande kaross i plåt som sedan klätts med front, bakparti samt dörrar i plast. Två tankar, en på varje sida bakom kupén ger totalt 80 liter att leka med. Och när det går fullt på fyran och femman åker i så suger maskinen i sig en hel del. Men sedan avtar det roliga, för Lancia Stratos blir snabbt lätt i fronten när farten når tresiffrigt i miles räknat. Lätt front kombinerat med den vassa styrningen är ingen bra kombination och jag tänker inte utforska några gränser i dag. Men det ska sägas att sällan har en så liten bil levererat ett så stort och kraftfullt hjärta som här.

Backen kan vara lite kärv att få i, tills man verkligen förstår var den ligger.

Backen kan vara lite kärv att få i, tills man verkligen förstår var den ligger.

De där 190 hästkrafterna räcker gott och väl till för att ge den drygt 40 år gamla bilen klart moderna prestanda. Vilket gör det synnerligen intressant att vandra upp och ner genom växlarna, mellangasa och bara njuta av livet bakom ratten.
Ferrari Dino-bromsarna är inte riktigt på par med resten av bilen, vilket blir en sällsynt plump i protokollet.

Här vill man sjunka ner, gripa tag och kasta sig iväg. Dessutom snygga stolar.

Här vill man sjunka ner, gripa tag och kasta sig iväg. Dessutom snygga stolar.

Men vad spelar det för roll? När jag kliver ur efter dagen med Stratos och ser tillbaka på den orange-röda skapelsen så kippar jag fortfarande efter andan. Framtiden är här!

Provkörning av Volvo S60 Cross Country D4

$
0
0

Det här är nytt!

Unik: S60 Cross Country är den enda högbyggda och stryktåliga sedanbilen i världen just nu.
Markfrigång: S60 CC har 20 centimeters markfrigång, 6,5 centimeter högre än S60.
Hög standard: I grundpriset, som är högt, ingår högsta utrustningsnivån Summum.

Livsstilsattityd säljer. Det är om inte annat fantasifulla hembygdskänslor, Zlataneffekt och all annan reklamsvenskstämpel som uttrycker bilarna från Volvo Cars tydliga tecken på. Det ska vara trovärdighet, friluftstänk och tuff robusthet för hela slanten. Ett smart drag, eftersom försäljningen globalt ökar.

Volvo S60 Cross Country D4

Nischbilar behöver inte per automatik vara kassakor men kan i det stora hela betyda massor och bidra till förändringstankar kring ett varumärke. Något annat skäl går inte att se efter provkörning av Volvos senaste korsbefruktning, S60 Cross Country. Den kompakta fyrdörrars mellanklassedanen har dragit på sig galonbyxorna. Några direkta konkurrenter till bilen finns inte, men amerikanska AMC Eagle och Subaru Outback visade redan på 80- respektive 90-talet att fyrdörrars sedankaross inte var det som kunderna önskade sig mest av allt. Tiderna förändras dock och när pyttipannor som BMW X6 och Mercedes GLE Coupé är mode upplevs S60 CC ändå som en rätt reko typ.

Volvo S60 Cross Country D4

Chassit är plockat direkt från V60 Cross Country som visat sig skarpare än både Audi Allroad och VW Alltrack. Rejäl markfrigång på dryga två decimeter gör bilen ändamålsenlig även när vägen är gropig. Men nu är S60 CC ändå mest anpassad för ordinär asfalt eftersom det dunsar hårt i karossen över broskarvar, potthål och tjälskott. Lyxiga 18-tumshjul är standard, provbilen rullar på 19 tum vilket även försämrar ljudkomforten. V60 CC i enklare utföranden går att få med mindre 16 tum vilket ger mer däckskuldra och behagligare gång.

Volvo S60 Cross Country D4

Är det en AMC Eagle? Är det en Legacy? Nej, det är S60 CC!

Designmässigt ser bilen bättre ut i verkligheten än på bild där det är svårt att få ihop den slimmade taklinjen med rejäl markfrigång. Personligen anser jag att bakstammen skulle behöva mer svarta horisontella detaljer som hos V60 CC, i nuläget blir det för upphissat utseende över bakpartiet.

Volvo S60 Cross Country D4

Dieselmotor D4 med 190 hästkrafter är enda alternativet som står till buds, antingen 2,0-liters fyrcylindrig tillsammans med framhjulsdrift eller 2,4-liters femcylindrig till fyrhjulsdrift AWD. Karaktären hos de båda drivlinorna är helt olika, kraftfulla och snåla D4 2,0 är testlagets verkliga motorfavoriter det senaste året. Liksom alla andra högbyggda Cross Country- och XC-modeller är topphastigheten begränsad till tillräckliga 210 km/h.
Det snäva modellutbudet med hög utrustningsnivå (Summum) ger S60 CC högt pris vilket hämmar bilen som kommande folkbil. Med D3-drivlina (150 hk) och enklare utrustningsnivå skulle bilen ha större säljpotential. Nu kommer modellen förbli en parentes, om än en attraktiv sådan.

Provkörning av Nissan NP300 Navara

$
0
0

Det här är nytt!

Motor. Helt ny fyr­cylindrig diesel på 2,3 liter. Två effektuttag, den starkare med dubbelturbo.
Multilänk. Jo, Nissan kallar den så. Den stela bakaxeln är upphängd i fem länkar och fjädras av skruvfjädrar.
Säkerhet. I ­modeller med högre utrustningsnivå finns autobroms vilket är unikt för klassen.

Bilen den ska ersätta har funnits i tio år och går i pension vid årsskiftet. En robust, oöm och omtyckt jobbarbil som led av klena vevlager under tidiga år. Från 2012 kunde man även få Navara med treliters V6-diesel på 231 hästkrafter, förutom den vanliga 2,5-litersfyran.

Ja men, här står två jobbargubbar och poserar.

Ja men, här står två jobbargubbar och poserar.

Nu kommer en helt ny Navara och den vi ska koncentrera oss på är Double Cab, dubbelhytten, eftersom den säljer cirka 80 procent medan King Cab, enkelhytten, alltså står för cirka 20. Det som skiljer förutom hytt- och flaklängd är bakvagnsupphängningen där enkelhytten har bladfjädrar och dubbelhytten skruvfjädrar. Och det är skillnad som natt och dag i komfort och vägbeteende trots att båda modellerna har stel bakaxel. Double Cab har två längsgående länkar och en tvärlänk som tillsammans med skruvfjädrar ger en åkkomfort i paritet med en suv eller crossover. Nissan påstår att konstruktionen ska vara lika robust och lasttålig som en bladfjäderkonstruktion.

Snyggare profil med mindre luftmotstånd.

Snyggare profil med mindre luftmotstånd.

För att utröna om den nya upphängningen är bättre än den gamla (bladfjädrar) har Nissan med sig innevarande generation Double Cab. Vi kör uppför ett berg på knaggliga, gropiga, branta och vidriga grus/stenvägar. Den nya bilen går mjukt och obehindrat medan den gamla rister, skakar och studsar. Bladfjädrar. Smaka på ordet. De består av järnblad som skaver mot varandra, så gott de kan, eftersom järn mot järn inte glider så gärna mot varandra. Friktionen är stor och fjädringen, den som ändå finns, hänger inte med. Det var nog bra en gång i tiden, när vagnar drogs av djur. Därför är det lite förvånade att inte enkelhyttmodellen av nya Navara också har skruvfjädring.

Flaket har blivit större och till­behören fler.

Flaket har blivit större och till­behören fler.

Den nya fyrcylindriga dieseln finns i två effektutföranden – 160 eller 190 hästkrafter som utvinns ur 2,3 liter med dubbelturbo till den starkare. Denna motor uppges vara 24 procent snålare än förra 2,5-litersmaskinen. Växling görs med sexväxlad manuell- alternativt sjustegad automatlåda som för kraften till fördelningslådan. På panelen kan man välja bakhjulsdrift, fyrhjulsdrift hög och fyrhjulsdrift låg, samt med en knapp spärra bakaxeldifferentialen. Nytt är nedförsbackeassistans och start-i-backe-hjälp samt för klassen unika säkerhetssystem, som till exempel kameror runt om och frontalkollisionsvarning med autobroms.
Vi kör på slingrande landsvägar på ett vinterstängt Mallorca. Nästan öde vägar längs flertalet hus med till-salu-skyltar. Medelhavet häver sig stilla, folktomma stränder och 20 grader i luften. Kanske bästa tiden att vara här?

Mer personbilsstuk på inredningen. Bra stolar.

Mer personbilsstuk på inredningen. Bra stolar.

Navara går mjukt och tyst. Visst knarrar motorn en del vid acceleration men annars är det behagligt, ungefär som i en suv. Svänger upp på motorvägen mot Palma och kommer upp i 185 km/h. Inte illa för en pickup men så har man också sänkt luftmotståndet en hel del. Navara går stadigt även i hög fart och styrningen är helt okej för biltypen. Lite vevig med sina 3,5 rattvarv mellan stopp till stopp, framför allt på hårnålsvägar, men ändå med en del vägkänsla. Inredning och instrumentering har fått mer personbilsinspirerad design och bättre material även om instrumentpanel och annat är i hård plast. Stolarna är rejäla, på gränsen till sköna och baksätet har förbättrats så till vida att vinkelförhållandet ryggstöd/dyna inte längre är 90 grader. Folk behöver alltså inte längre sitta som märlor bak.
Nissan har gjort ett bra jobb och förvandlat en skumpig pickup till en bekväm pickup. Att de tror på den bevisas av fem års garanti/16 000 mil.

Dynan bak kan fällas upp för lastning av skrymmande gods.

Dynan bak kan fällas upp för lastning av skrymmande gods.


Provkörning av Fiat Tipo 1,6 120 HP DS

$
0
0

Det här är nytt!

Hela bilen. Fiat Tipo är en helt ny bil som först kommer som sedan, därefter halvkombi och slutligen som riktig kombi. Det är väl först med de senare versionerna som bilen blir intressant i Sverige där vi inte har någon större kärlek till fyradörrars sedaner.

Fiat är modiga, eller dumma nog, att återintroducera modellnamnet Tipo på marknaden.
Tipo utsågs till Årets Bil i Europa 1989, det brukar vara en bra grund för att i ett senare skede av livet anses vara ett misslyckande. Det räcker ju med att gå tillbaka till Årets Bil 2015, Volkswagen Passat. Inte så mycket för bilen i sig men för ”Dieselgate”.
Fiat Tipo sålde hyfsat i Sverige under ett par år. Det gjorde den på bra utrymmen, hög utrustningsnivå och ett lågt pris. Men snart kom verkligheten ikapp och försäljningen dalade i snabb takt. Globalt tillverkades två miljoner Tipo mellan 1988 och 1995. Hyfsat men inte exceptionellt när det gäller äldre Fiat-modeller.

Tipo kommer även med 1,4 bensin på 95 hk och 1,3 diesel med lika många hästkrafter.

Tipo kommer även med 1,4 bensin på 95 hk och 1,3 diesel med lika många hästkrafter.

Nu gör Fiat exakt samma grej med nya Tipo. Det handlar främst om utrymmen och utrustningsnivå. 520 liter bagage i ett rejält utrymme bak är helt okej och i klass med en annan storlastande sedan, Seat Toledo. När det gäller sedanbilar brukar inte tillverkaren redovisa vad de rymmer med nedfälld baksätesrygg, om det ens går att fälla den. Men Fiat har varit vänliga att lämna denna information till eder favoritreporter: 823 liter.
Bagageutrymmet öppnar stort men när det ska stängas finns där inget handtag på insidan! Du blir alltså oftast nedsmutsad vid stängning. Klar miss där.
Italienarna släpper ut Tipo som sedan först. Lite märkligt kan tyckas då de själva tror att halvkombin kommer att stå för drygt femtio procent av försäljningen. I Sverige får vi vänta till hösten 2016 innan denna Golf-utmanare anländer och det är bara för Fiat att hoppas att det fåtal sedaner som kommer hit inte hinner ställa till med någon skada. Jag menar om det skulle visa sig finnas några barnsjukdomar.

Mjukt och trevligt materialval på insidan och bra känsla i vred och spakar. Bild-display.

Mjukt och trevligt materialval på insidan och bra känsla i vred och spakar. Bild-display.

Designen har trollats fram på företagets eget designcenter i Turin (Centro Stilo Fiat), annars har ju italiensk biltillverkning påfallande ofta dille på att använda sig av andra italienska formgivare, typ Pininfarina eller Giugario.
Fronten påminner mycket om modernare Kia. Sedd från sidan känns den nästan som en blåkopia på BMW 3-serie. Utan Fiat-logga hade det varit omöjligt att artbestämma bilen.
Nu är ju skönhet till det yttre inte något som speglar insidan, men faktiskt ­fortsätter Tipo att imponera när det gäller bagage och kupéutrymmen. Instrumentpanelen ser modern ut och det förefaller vara bra material som använts, känns så i alla fall. I mitten sitter en fem tum stor bildskärm som är standardutrustning, det är även en multifunktionsratt. Backkamera och TomTom 3D navigation med pekskärm är dock extrautrustning, liksom justerbart svankstöd i de främre stolarna.
Det är gott om utrymme i axelbredd både bak och fram, bak finns tre riktiga sittplatser. Benutrymmet bak är inte överdådigt bra men fullt godkänt.
Bagageutrymmet är som sagt stort men hjulhusen gör det inte så lättlastat.

Så tyckte vi om Tipo 1991

fiat-tipo-test-1991

Fiat Tipo 1600 DGT ingick i ett stort test av 15 bilar i Teknikens Värld nummer 4/91. Det var blandade känslor. Så här skrevs det bland annat.
”Karossen ansågs rymlig och praktisk. Prislappen är rätt och utrustningsnivån mycket hög.
Men motorn, 1,6 liter och 90 hästar, ansågs dålig med obefintligt bottendrag. Ändå, eller kanske just därför, drog den näst mest bensin. Motorljudet ansågs emellertid ganska väl isolerat, däremot brusade det kraftigt från de bakre sidorutorna. Hur mycket berodde på vilket exemplar man körde – någon som kunde ge en vink om hur det stod till med byggkvaliteten hos Fiat.
Som vanligt får man ta det onda med det goda när man köper italienskt ansåg testlaget, ”men när det gäller Tipo överväger tyvärr det onda.”.

Tipo som sedan kommer i första hand till Sverige med 1,6-liters bensinmotor på 110 hästkrafter och endast sexväxlad automat. Den kommer att kosta 164 000 kronor.
Enär detta är en italiensk pressvisning fanns inte det alternativet på plats och jag får i stället en 1,6-liters diesel på 120 hästar med manuell låda i min hand. I dag oklart i vilka karossformer den kommer till Sverige.
Det är emellertid hyfsat med knuff i dieselmotorn och den sexväxlade lådan löper fint mellan lägena. Så långt allting bra.
Men detta är inte förarens bil, och det har aldrig heller varit meningen.
Styrningen är minst sagt vag och det tar en stund innan bilen förstått att jag vridit på ratten och vill svänga.

Tre separata stolar men sätesfällningen är 60-40.

Tre separata stolar men sätesfällningen är 60-40.

Fjädring och stötdämpare är ganska hårt anspända och det slår en del i groparna i vägbanan. Men det skramlar inte och det är ju lovande.
Vindbruset från bakdörrarna finns där men inte alls som förr och något borde ju ha hänt på 25 år.

PeO Kjellström gillar Tipo men hittar fel...

PeO Kjellström gillar Tipo men hittar fel…

För att Fiat Tipo ska ha en chans i Sverige krävs att det blir en (mycket) sansad prisbild. Då förstås på främst kombi och halvkombi. Men det vet varken jag eller Fiat något om i dagsläget.

Provkörning av Porsche 911 Carrera S

$
0
0

Det här är nytt!

Dubbelturbo. Carrera-modellerna av 911 är för första gången överladdade, med ett turboaggregat på varje sida om motorn.
4-hjulsstyrning. Nu finns bakaxelstyrningen som tillval till Carrera S. Systemet är det samma som på 911 Turbo och GT3.
PASM. Adaptiva fjädringssystemet ingår numera i standardutrustningen till alla Carrera-modeller.

Porsche har monterat turboaggregat på 911 i fyra decennier men det är först nu entusiasterna blir upprörda. Anledningen är att det inte står Turbo på bilen, trots att den har turbo. Så har det inte varit förut. När en 911 har haft turboladdning så har den hetat 911 Turbo och varit jättemycket snabbare än alla andra 911-versioner. Så är det inte längre.
När Porsche nu låter 991-generationen genomgå en uppdatering införs turbo­laddning över hela motorutbudet, på alla modeller som heter Carrera. 911 Carrera och Carrera S har fram tills nu haft 3,4 respektive 3,8 liters cylindervolym. Nu har båda modellerna en 3,0-liters boxersexa. Trots kubiktappet ökar effekten med 20 hästkrafter och vridmomentet med 60 newtonmeter. Carrera har därmed 370 hästkrafter och Carrera S 420.

Motorluckan med vertikala ribbor och de nya bakljusen avslöjar halvnya 911 Carrera.

Motorluckan med vertikala ribbor och de nya bakljusen avslöjar halvnya 911 Carrera.

Det är med stor anspänning vi tar flyget till Kanarieön Teneriffa för att vrida om startnyckeln för första gången i en turboladdad 911 Carrera. Hur ska den låta? Har boxermotorn tappat sin charm?
På papperet ser det ut som att Porsche har gjort allt rätt. Carrera och Carrera S har blivit starkare, snabbare och snålare. Båda motorerna har fått 20 nya hästkrafter och 60 newton­meter ökat vridmoment. Samtidigt drar de tolv procent mindre bensin. Snålaste 911 nu är Carrera med PDK-låda som klarar sig på 0,74 l/mil i EU-körcykeln. Med den gamla 3,4-litersmotorn var siffran 0,82 l/mil.
Förklaringen till effektökningen och förbrukningssänkningen stavas turbo. Längst ned på vardera sida om motorn finns ett turboaggregat. Det ena arbetar på låga varv, det andra på höga. Det här är, som sagt, inte första gången Porsche arbetar med turbo. En titt bakåt i historien visar att originalturbon – 930 Turbo lanserad 1975 – också hade en turbomotor på 3,0 liter, men med 110 hästkrafter mindre och tre gånger högre bränsleförbrukning än nya 911 Carrera.

Standardratten mäter 375 mm i diameter. GT-ratt kostar extra och är 15 mm mindre.

Standardratten mäter 375 mm i diameter. GT-ratt kostar extra och är 15 mm mindre.

När det till slut blir dags att vrida om nyckeln i nya 911, en 911 Carrera S med PDK-låda och Sport Chrono-paket, låter det rätt. Den nya motorn med internkod 9A2 låter ungefär likadant som föregående 9A1-motorn, det vill säga metalliskt, rått, nästan lite skevt men alldeles underbart.
Ändå är det mesta nytt. Treliters­motorn är till stora delar en ny konstruktion, med endast 1,1 millimeter kortare slaglängd men väsentligt tajtare cylinderborrning än de gamla motorerna. Förändringarna, där turboaggregaten är största boven, gör att nya motorn är 35 kg tyngre. Viktökningen kompenseras av att andra delar i bilen har bantats.
På väg från huvudstaden Santa Cruz, upp mot vulkanen Teide blir det tydligt att Porsche inte har försökt maskera turbokaraktären. Vid gaspådrag kan man tydligt höra vinandet från turboaggregaten och man får vänta en stund på att kraften ska komma. Väntetiden är förstås inte alls lika lång som med 1970-talets ketchupturbo men tillräckligt för att man ska hinna lägga märke till den.

Med Sport Chrono-paketet följer reglaget på ratten som ändrar bilens inställningar.

Med Sport Chrono-paketet följer reglaget på ratten som ändrar bilens inställningar.

När effekten och vridmomentet väl kommer hinner man dock inte tänka så mycket. Med PDK-låda och Sport Chrono gör Carrera S 0-100 km/h på 3,9 sekunder. 911 har därmed passerat den magiska fyrasekundersgränsen för första gången. Så här snabb har en 911 Carrera aldrig varit förut.
Med snabbare acceleration och lägre förbrukning borde det ju inte vara någon tvekan – nya turbomotorn är bättre än de gamla sugmotorerna. Men är den lika underhållande? Här kommer åsikterna att gå isär. För det första är ljudet inte det samma. Nya 911 Carrera har inte samma sågklingeylande på riktigt höga varv som förr och inte samma grumliga morr i nedre änden av varvskalan.

Den aktiva spoilern åker som vanligt upp i höga hastigheter.

Den aktiva spoilern åker som vanligt upp i höga hastigheter.

För det andra är den inte lika varvvillig. Porsche påtalar att maxvarvet är 7 500 r/­min, vilket inte är så mycket mindre än den gamla motorns 7 800 r/­min. Men om man tittar på var maxeffekten nås så framträder en annan bild av motorn. Trelitersmotorn når max effekt vid 6 500 r/­min, de gamla 3,4- och 3,8-litersmotorerna vid 7 400 r/­min. Körningen blir därför annorlunda, man har inte lika mycket att vinna på att försöka hålla motorn uppe vid maxvarvet. Bättre ur förbrukningssynpunkt, sämre ur underhållningssynpunkt.

Bakaxelstyrning

Porsche kallar det virtuell förlängning av axelavståndet, men det handlar om klassisk fyrhjulsstyrning. Under 50 km/h styr bakhjulen upp till 2,8 grader emot framhjulen för att bilen ska kännas kortare än den är. Det här minskar vändcirkeln med 0,4 meter. Över 80 km/h styr bakhjulen i stället åt samma håll, upp till 1,5 grader, som framhjulen för att simulera en längre hjulbas och ge lugnare köregenskaper i hög fart. Det finns ingen mekanisk koppling mellan bakhjulen och ratten. Bakhjulen styrs av varsin elmotor som är kopplad till ECU-enheten. Systemet är utvecklat av ZF som kallar det AKC (Active Kinematics Control).

Ansiktslyftet är inte bara motormässigt, utseendemässigt har Porsche gjort några små men påtagliga förändringar. Frontspoilern har fått en tydlig V-form och slimmade blinkers. Dörrhandtagen har en ny, mer avskalad utformning och bakljusen har ny form som ger med tredimensionellt utseende. Det lättaste sättet att skilja en turbo-Carrera från en sug-Carrera är dock på luftintaget på motorluckan som nu har vertikala ribbor i stället för vågräta. Allt sammantaget små förändringar som ändå gör 911 lite piggare.

Inuti finns flera välkomna nyheter. Ny rattdesign med inspiration från 918 Spyder är en. Helt nytt infotainmentsystem med större pekskärm och Carplay-anslutning är en annan. På ratten syns en tredje nyhet. Bilar utrustade med Sport Chrono-paket får samma runda reglage för körinställningar som finns i 918. I stället för att som förr trycka på knappar på mittkonsolen vrider man på vredet för att välja Normal, Sport, Sport+ eller Individual. I mitten finns dessutom en Sport Response-knapp som omedelbart ställer in drivlinan för maximal acceleration under 20 sekunder, lämpligt till exempel inför omkörningar.
Landsvägarna runt Teide är så osedvanligt knaggliga att jag tackar PASM-guden för att han/hon har sett till så att det adaptiva fjädringssystemet med magnetiska dämpare numera är standard i alla Carrera-modeller. Nytt är också att man kan extrautrusta Carrera-bilarna med samma bakaxelstyrning som debuterade på 911 Turbo och GT3.

Erik försöker komma överens med den Miami-blåa pastellkulören.

Erik försöker komma överens med den Miami-blåa pastellkulören.

Det råder ingen tvekan om att 911 har blivit en bättre bil efter uppdateringen, den har fått fler säkerhetssystem, den är snålare, starkare, snabbare och bekvämare. Men frågan är om det behövdes. Är det vad 911-köparna vill ha? Den tekniskt fulladdade 991.2 står väldigt långt ifrån sextiotalets enkla 911 Carrera som stack ut ur mängden med sin omvända men okomplicerade konstruktion.

Vi kör Volkswagen-pickuper – T1, T2 och T3

$
0
0

Klassiska Bilar

Det här temat publicerades i Klassiska Bilar nummer 6/2014. I samma nummer provkörde vi bland annat AC Cobra och Triumph TR3A, samt besökte Volvos Torslandafabrik.

Klbil1405_omslagB

Historien är lika genial och enkel som en modern produkt av sin tid. En framsynt bilhandlare såg ett potentiellt affärsområde och i ett effektivt efterkrigs-Europa i uppbyggnadsskede var det ett lätt beslut att skapa en transportör av allehanda varor och gods.
Ben Pon var bilhandlare av andra generationen och Pon’s Automobielhandel i holländska Amersfort sålde en av de första VW Typ 1 – personbilen – utanför Tysklands gränser redan 1947.
Men redan 1946 vid ett besök på VW-fabriken i Wolfsburg såg Pon lasttrucken ”Plattewagen” som fabriken använde för interntransporter. I princip en fyrhjulig flakmoppe med VW-motor bak och en lastyta framför föraren.
Pon skissade ner ett alternativ med spegelvänd layout. Föraren placerades ovanpå framaxeln vilket gav massor av utrymme till last bakom en enkel hytt. Idén förädlades raskt av Volkswagenteknikerna och 1948 stod första prototyperna klara. Resten är som man säger historia.

Gemensam nämnare för VW Typ 2 T1-T3 är svansmotor och förarhytt placerad ovanpå framaxeln. Konceptet dog ut först 2013.

Gemensam nämnare för VW Typ 2 T1-T3 är svansmotor och förarhytt placerad ovanpå framaxeln. Konceptet dog ut först 2013.

Första VW-lastbilen – ett täckt skåp – rullade ut ur fabriken i Wolfsburg 12 november 1949. Året efter kom ”Folkabussen” som blev megapopulär och 1952 kom den flakförsedda pickupversionen.
Sedan 1956 tillverkas Volkswagen Transporter i fabriken i Hannover men sammansättning har även skett i Brasilien, Argentina, Mexiko och Australien.

Det var bättre förr. Åtminstone snyggare. VW Typ 2 T1 med delad vindruta, ”Split window”, är en udda raritet. De flesta fick slita ont som arbetsfordon och har skrotas.

Det var bättre förr. Åtminstone snyggare. VW Typ 2 T1 med delad vindruta, ”Split window”, är en udda raritet. De flesta fick slita ont som arbetsfordon och har skrotas.

Nomenklaturen på Typ 2 med tillägget ”T”, för Transporter, plus efterföljande generationssiffra är egentligen en efterkonstruktion i samband med att T3 (i Storbritannien kallades den givetvis annorlunda, T25) ersattes av framhjulsdrivna och vätskekylda T4-generationen så sent som 1990.
I ett historiskt perspektiv är det dock de svansmonterade luftkylda boxermotorerna som är mest intressanta. Typ 2 T1 tillverkades 1950-57 (i Brasilien till och med 1975), T2 1967-1979 (i Brasilien lades tillverkningen ner december 2013!) och T3 1979-92 (de sista i fyrhjulsdrivet Syncro-utförande).
Vi lånar glimrande exemplar av de första tre generationerna från Michael Luft, inbiten VW-älskare från Kungälv och även Teknikens Världs flitigt anlitade biljurist.

Precis som Volkswagens arbetshäst Typ 2 har otaliga roller klär Klassiska Bilars reporter Hedberg i olika urstyrslar. Som här, budschas i VW T2 1969.

Precis som Volkswagens arbetshäst Typ 2 har otaliga roller klär Klassiska Bilars reporter Hedberg i olika urstyrslar. Som här, budschas i VW T2 1969.

Skicket på de tre flakbilarna är fint renoverat, stundtals bättre än nyskick. Att de är torrgaragerade och ompysslade efter konstens alla regler hjälper förstås till. Som medåkningsbil toppar vi Transporter-laget med en VW T3 Dubbelhytt Syncro som rullat som brandbil i Göteborg.

Många firmor lät speciallackera sin VW-pickup för att sticka ut i mängden, men visst platsar även kulörta färger i hästhagen. Svansmotor ger bra framkomlighet.

Många firmor lät speciallackera sin VW-pickup för att sticka ut i mängden, men visst platsar även kulörta färger i hästhagen. Svansmotor ger bra framkomlighet.

Jag Äntrar den blågula VW Typ 2 T1 1966, som har något kapad fjädring vilket ändrar uttrycket något men förenklar insteget. Är föraren över medellängd behövs smidig kropp, akrobatikrörelser eller helst både och för att komma snabbt på plats.
Rattstången går rätt ner genom hyttgolvet där fotpedalerna står upp som tre gråsvarta liljor ur durken. Efter lite lirkande med armar och fötter är man på plats och första intrycket är verkligen ”människa och maskin”. Hytten känns provisorisk men var vardagens arbetsplats för massor av yrkeschaufförer i efterkrigs-Europa.
För att inte tala om tummelplats för diverse hippieaktiviter i samband med samåkning till Woodstock… Säg det en VW Typ 2 T1 inte har upplevt.

Förarplatsen är funktionell så det förslår. Ren plåt, böjda täckskivor och rakskurna säten. Notera strålkastarinsatserna som skjuter in i kupén.

Förarplatsen är funktionell så det förslår. Ren plåt, böjda täckskivor och rakskurna säten. Notera strålkastarinsatserna som skjuter in i kupén.

Dagens provkörningsövning är även den i nära samarbete med gräs och naturdrifter. Som lantbrukarens tjänstefordon var T1 rationell så det förslog.
Faktiskt var även den skåpförsedda Transportern minst lika populär för agronomer eftersom det stängda lastutrymmet enkelt kunde härbärgera får, kalvar eller mindre schweiziska fjällkor. Första årsmodellerna hade vanliga sidohängda lastdörrar, skjutdörr kom senare. Inte stora som ladugårdsdörrar, men de fick ändå tilltalsnamnet ”Barndoor” i USA.

Lågt placerad luftkyld svansboxermotor är huvudingrediens i det lyckade VW Typ 2-receptet. Stor lastyta på flaket och slitstark teknik gav låg driftsekonomi.

Lågt placerad luftkyld svansboxermotor är huvudingrediens i det lyckade VW Typ 2-receptet. Stor lastyta på flaket och slitstark teknik gav låg driftsekonomi.

Det svarta hårda bakelittunnbandet till ratt är oprecis i styrningen, den tunna plåten skickar in de flesta (o)ljud.
Växelspaken är tunn och smal men växlarna lirkas in med klart och mekaniskt klick trots den långa växelföringen bak till svansmotorn. Körställningen blir krumt framåtlutad, dels för att kunna se ut genom vindrutan med låg övre taklinje, dels för att orka ta omtag när det ska snurras på ratten. Vändcirkeln är ypperligt kompakt, något som uppskattas när det ska vändas strax före gödselstacken.
Vi kör i princip olastat i dag, vilket gör att vi spinner till lite i skiten, lite mer last på flaket hade gjort susen för framkomligheten.

Med last på flaket är det fullgas som gäller i de flesta lägen. Kör man ”tomt” kan det ibland hända att hastighetsmätarnålen kommer över 100 km/h…

Med last på flaket är det fullgas som gäller i de flesta lägen. Kör man ”tomt” kan det ibland hända att hastighetsmätarnålen kommer över 100 km/h…

Efter sejouren ut i grönskan lotsar vi över oss till VW Typ 2 Pickup T2. Beigegrå av årsmodell 1969, bara tre år yngre än dagens lantbrukarpickis men så mycket modernare.
T2:orna kallas populärt för det amerikanska ”Baywindow”, även i Sverige, på grund av den välvda stora vindrutan. Utsikten bakom den lakritsremssmala ratten, med lika markant busslutning som hos T1, är av en helt annan kaliber.
Instrumentbräda i plast och med gott om utrymme är det lätt att förstå att detta blev en arbetsplats för de allra flesta körserviceyrken över hela världen.

En budbil kommer lastad! Bredare och längre flak gör mer plats för gods samtidigt som yttermåtten hålls kompakta. Stryktålig flakbeklädnad gör susen.

En budbil kommer lastad! Bredare och längre flak gör mer plats för gods samtidigt som yttermåtten hålls kompakta. Stryktålig flakbeklädnad gör susen.

Så sent som förra året lades tillverkningen av Typ 2 T2 ”Kombi” ner i Brasilien! VW-entusiaster gråter ännu. Brassetaxirörelser letar fortfarande efter vad som ska platsa som avlösare.
För att komma i rätt känsloläge tar vi ut den lånade T2:an på riktigt köruppdrag. Paket ska levereras, många av Klassiska Bilar-läsarna har nog fortfarande skarpa minnesbilder när T2:or snurrade runt i stadskärnorna i sin iver att komma med bud till rätt adress i rätt tid.
Boxermotorn orrar på bra trots last på det extra breda samt extra långa flaket. Effektuttaget är måttliga 48 hästkrafter, men gott om bottendrag gör ändå färden säker.

T2 introducerades hösten 1967 med modernare utseende och delvis ny teknik. Förarplatsen är betydligt rymligare med mer komfort.

T2 introducerades hösten 1967 med modernare utseende och delvis ny teknik. Förarplatsen är betydligt rymligare med mer komfort.

Sett i backspegeln var nog tempot överlag ändå lugnare förr. Att hinna med dagens budskubbisar hade inte fungerat. Bättre då att masa sig fram i lagom takt, hälsa käckt på folk med kepan och ta tid på sig att fylla i körjournalerna.

Den luftkylda svansmotorn förstorades till 1 584 cm2 med mer effekt men framförallt bättre vridmoment. Råstyrkan behöves i uppförsbackar!

Den luftkylda svansmotorn förstorades till 1 584 cm2 med mer effekt men framförallt bättre vridmoment. Råstyrkan behöves i uppförsbackar!

Dagens sista skift innebär också en tidsresa även om 24 år är alldeles för kort tid i Klassiska Bilar-perspektiv. Men den lånade VW Typ 2 T3 1988 kunde karossmässigt varit från debutåret 1979 och hade då passerat bilklassikerstatusen 30 år med råge.
När T3 debuterade strax före 80-talets intåg var det med spikraka linjer och korrugerade sidolämmar. Modellen ansågs i ett nafs modern och proper, utan ett dugg av tidigare bullig VW-aura över sig.

Stående koppling- och bromspedal är synomynt med T1/T2. Trots lång överföring bak till svansmotorn är både ingrepp och precision skarpa.

Stående koppling- och bromspedal är synomynt med T1/T2. Trots lång överföring bak till svansmotorn är både ingrepp och precision skarpa.

Men längst bak var det i alla fall fyrcylindrig boxermotor som alltjämt gällde. Men till årsmodell 1981 knuffade Volkswagenfolket i Hannover in en rak, kraftigt tiltad på grund av utrymmesskäl, fyrcylindrig sugdieselmotor på 50 hk för att vara med i matchen när oljebrännare blev på modet i lätta lastbilssvängens Västtyskland. Tempot hos dessa dieselbilar är makligare än hos de tidigaste T1:or, söligt är bara förnamnet. 1983 skedde nästa regelbrott när boxerbensinaren ansågs behöva bättre kylning.

Fortfarande rullar VW T3 i daglig tjänst tack vare sin goda slitstyrka och robusthet.

Fortfarande rullar VW T3 i daglig tjänst tack vare sin goda slitstyrka och robusthet.

I Brasilien skiftade även VW T2 Kombi till vattenkylt, men först 2005. Vätskekylt på kantiga Typ 2 T3 – syns på den extra, lågt placerade, kylargrillen i fronten – blir med största 2,1-litersmotorn på hela 112 hästkrafter snälltågsnabb i jämförelse med tidigare T3 och en raket ställd mot äldre T1/T2. Klassiska Bilars modertidning Teknikens Värld testade en Caravellebuss VW T3 112i med nya motorn under rubriken ”Porschebussen”.
Den mediumblåa T3-pickupen på bilderna har just 112i-spisen under flaket och tillsammans med femväxlad manuell låda – med ettan snett ner till vänster och resten av kuggarna i klassiskt H-mönster – modernt rask i trafiken. En anledning till att man fortfarande ser T3:or utföra vardagligt värv än i dag.

Betydligt förbättrad komfort och en förarhytt konstruerad som en säkerhetsbur ger plus.

Betydligt förbättrad komfort och en förarhytt konstruerad som en säkerhetsbur ger plus.

Överblicken framåt över trafiken och bakåt över lasten är superb. Kontrollkänslan och upplevelsen av att vara i händelsernas centrum är påtaglig. Tacka den mekaniska konstruktionen för detta. Samtidigt isolerar man sig som förare något från omvärlden tack vare avsaknaden av motorsmatter. Precis som hos T1 och T2 är T3 befriande fri från motorbuller på grund av svansmotorn. I stället känns det som att sitta i knäet på en jätte. Man åker bara med. Vilket blir extra tydligt i denna den starkaste ”normala” 112i-versionen.

Genomgående låsbart lasturymme under flaket är praktiskt och smidigt för ömtåligt eller stöldbegärligt fraktgods. Kan till och med bli en sovplats!

Genomgående låsbart lasturymme under flaket är praktiskt och smidigt för ömtåligt eller stöldbegärligt fraktgods. Kan till och med bli en sovplats!

I Sydafrika lurade VW-folket ner Audis femcylindriga i det låga maskinrummet hos T3 och Porsche i Weissach laborerade med 3,2-liters boxersexa i tio handbyggda exemplar! Upplysningsvis finns fortfarande några firmor som specialiserat sig på efterkonverteringar just för Porschemontage.

Vätskekyld 2,1-liters boxermotor på 112 hästkrafter ger Porsche-vibbar! Bra med ork och ovanligt stark konstruktion. Ändå relativt bränslesnål.

Vätskekyld 2,1-liters boxermotor på 112 hästkrafter ger Porsche-vibbar! Bra med ork och ovanligt stark konstruktion. Ändå relativt bränslesnål.

Vi ger oss hän och leker fastighetsskötare bland miljonprogrammets husblockskvarter. Personligen känner undertecknad sig som hemma eftersom det var här på de betongsäkra innergårdarna jag slet ut mina första två trampbilar. Den blå färgen matchar snyggt HSB-fasadernas plåtbeklädnad.
Ute på vägen igen hälsar T3 snyggt till sina äldre föregångare med koncept svansmotor/förarplats ovanpå framaxeln/långt flak men fungerar fortfarande att ha som bruksbil. Kan vara bra att veta om du söker en rymlig vardagsvagn med klassikerkänsla.

Smattret lägger sig över byn. En luftkyld VW-boxermotor på högvarv hörs lång väg. Ändå är det relativt låg bullernivå i hytten.

Smattret lägger sig över byn. En luftkyld VW-boxermotor på högvarv hörs lång väg. Ändå är det relativt låg bullernivå i hytten.

Vi hänger av oss dagens arbetskepsar och backar tillbaka de stiliga pickuperna till sina torra garageplatser.
Känns tryggt att veta att i alla fall dessa pensionerade arbetare har en värdig plats och inte bara blev utnötta av tidens hårda arbeten för att sedan förfalla i glömska.

Ingen vet hur gammal en VW-pickup kan bli. Tre generationer VW Typ 2 skiner i blek vårsol. Motorn bak är huvudsaken.

Ingen vet hur gammal en VW-pickup kan bli. Tre generationer VW Typ 2 skiner i blek vårsol. Motorn bak är huvudsaken.

VW T3-entusiasten Grzegorz Wysonkinski kör sin fina T3 Syncro dubbelhytt brandbil. 5 000 mil med nybilskänsla, bra foto-bil!

VW T3-entusiasten Grzegorz Wysonkinski kör sin fina T3 Syncro dubbelhytt brandbil. 5 000 mil med nybilskänsla, bra foto-bil!

Provkörning av Lexus RX 450h

$
0
0

Det här är nytt!

Hela bilen: Allt är nytt.
Längden: Själva bilen är tolv centimeter längre, och hjulbasen fem centimeter längre.
AVS: Adaptive Variable Suspension. Fjädring som sväljer alla gupp i hela världen. Mest tack vare…
… Roll Skyhook Control: Ett system som håller bilen slät mot vägbanan. Trots att vägbanan inte alls är slät.

Jag körde fast med den första generationen Lexus RX. I ungefär tio centimeter snö på Södra Berget i Sundsvall. Det var i januari 1999. Den gången kom nån som kände en kompis till en kompis och drog loss mig med en gigantisk Cheva Silverado med en dieseltank på flaket. Alltså en sån tank som man tankar traktorer ur. Det satt säkert ett klistermärke med texten ”Real men don’t eat sushi” på Chevan. Men det minns jag inte i så fall.
Men jag minns att redan då var Lexus RX en omåttligt komfortabel bil. Det är den även nu, i fjärde generationens reinkarnation. Och den här gången är risken minimal att jag ska köra fast, eftersom det är snustorrt och 15 grader varmt utanför Lissabon, där världens motormurvlar samlats för att imponeras av den helt nya Lexus RX 450h.

Lexus RX har blivit större. Marcus Engström kämpar för att inte bli det… Båda är aggressivt formgivna.

Lexus RX har blivit större. Marcus Engström kämpar för att inte bli det… Båda är aggressivt formgivna.

Den har blivit större på utsidan, tolv centimeter längre och en centimeter bredare. Nu är Lexus RX 450h 489 centimeter lång och 189,5 centimeter bred. Hjulbasen har blivit fem centimeter längre, och det är det som märks mest på insidan, framför allt för baksätespassagerarna som förutom att de kan justera ryggstödets lutning elektriskt även har ett rejält benutrymme att sträcka ut sig på numera. Den är dock exakt lika hög som den utgående generationen, 168,5 centimeter. Trots det sitter jag enormt mycket längre från taket i nya RX 450h jämfört med föregångaren. Körställningen är som i ”lillebror” NX kraftigt förbättrad jämfört med tidigare RX. Justermånen på stol och ratt är bra, och omgivningen är klart förarorienterad. Dock är knappmängden lite väl tilltagen, inte riktigt på Porsches ”vi-sätter-väl-en knapp-här-också-nivå”, men inte långt ifrån.
Lexus har ökat sin försäljning i Sverige med 88 procent under 2015, tack vare NX. Jag (och Lexus också faktiskt) tror att det beror på att det saknades en kombi i programmet. Nu är ju NX en crossover och ingen kombi, men ändå tillräckligt nära kombi för att svenska fraktfantaster ska köpa bilen. Dessutom är Lexus NX rimligt prissatt, den kostar från 361 700 kronor och är förmånlig att äga och köra för företag. Nog om den.

539 liter är marginellt mindre än den svenska måttstocken V70:s 575 liter, men lasttröskeln är hög.

539 liter är marginellt mindre än den svenska måttstocken V70:s 575 liter, men lasttröskeln är hög.

Nya Lexus RX 450h har en prislapp som börjar på 599 500 kronor. Om du vill ha den i F  Sport-utförande, som bilen i den här provkörningen, står det genast 719 900 kronor på prislappen, plus 11 900 kronor för avtagbar dragkrok (mycket bra att fästa draglinan från tidigare nämnda Silverado i om det mot förmodan skulle behövas). Om du vill ha Premiumpaket – vilket du vill om du har drygt 700 000 kronor att köpa bil för – så kostar det 49 900 kronor extra. Jag har mycket svårt att tro att Lexus försäljning drar iväg med ytterligare 88 procent tack vare nya RX inträde på den svenska marknaden. Men det är inte tanken heller.

3 frågor

Alain-Uyttenhoven-LexusAlain Uyttenhoven – chef för Lexus Europa.

Hur påverkar ­Dieselgate Lexus?
– Man ska komma ihåg att en väldigt liten del av världen använder diesel som bränsle i personbilar. Vi pekar inte finger åt någon och säger ”vad var det vi sa?”. Vi på Lexus ser att det i det långa loppet blir dyrare och dyrare att få dieselmotorer att klara miljökraven, medan hybridtekniken blir billigare och billigare. Brytpunkten mellan ”ren” diesel och hybridteknik kommer närmare.
Kommer Lexus att ge sig på andra drivmedel, andra än hybridmotorerna?
– Självklart! Visionen för Toyota och Lexus är att alla bilar ska bli elektriska. Frågan är bara hur vi ska tillverka elen. Jag tror att vätgas är nästa stora grej. Förbränningsmotorerna kommer att ersättas av bränsleceller.
Varför kommer ingen ladd­hybridversion av RX?
– Varför skulle vi stoppa i 200 kg batterier i en bil och öka priset på den med 100 000 kronor bara för att köra tre mil på el med den på morgonen? De nuvarande laddhybriderna ser vi på marknaden enbart för att de är kraftigt subventionerade av en del länders regeringar.

För nära 800 000 kronor (panoramaglastak går att få för 16 300 kronor) har man fått en fullutrustad bil som precis som sina RX-föregångare med suffixet ”h” drivs av ”Lexus Hybrid Drive System”, en sexcylindrig 3,5-liters V6 som tillsammans med en främre el­motor och elmotorn som driver bakhjulen vid behov ger en sammanlagd effekt av 313 hästkrafter. Enligt Lexus gör systemet sitt jobb mest och bäst i stadstrafik, med många start/stopp då elmotorerna jobbar med att sätta bilen i fart. Bränsleförbrukningen anges till 0,53 liter/mil vid blandad körning och koldioxidutsläppen börjar vid 120 g/km. Siffrorna har naturligtvis ingenting alls med verkligheten att göra, men stämmer hundraprocentigt med EU:s sätt att mäta. Ingen skugga ska falla på Lexus, men förbrukningssiffran under provkörningen understeg aldrig 0,8 liter/mil.

Lexus Hybrid Drive System, mest effektivt i stadstrafik med många start/stopp.

Lexus Hybrid Drive System, mest effektivt i stadstrafik med många start/stopp.

Lexus Hybrid Drive-systemet utger sig inte för att vara nytt, men är förbättrat på alla möjliga punkter. Insugsportar och förbränningskammare har finputsats för att förbättra effektiviteten och material har lättats och bytts ut. Enligt Lexus tankesätt ändrar man inte i onödan på något som fungerar tillfredsställande. Precis som batterierna som fortfarande är av nickelmetallhydrid-typ. Det finns inget bättre, enligt Lexus ingenjörer.

Förarorienterat, men lite för mycket knappar och information.

Förarorienterat, men lite för mycket knappar och information.

Något som förbättrats avsevärt är känslan av att ha en ”riktig” växellåda i bilen. RX 450h har precis som tidigare CVT-låda, ingen favorit i min värld eftersom känslan av att ”köra bil” maskeras enormt. Beroende på vilken utrustningsnivå bilen du köper/kör finns olika körprogram: Normal, Eco, Sport och Sport +. Och det är det sista som är bäst. Man vrider vredet till Sport och petar växelväljaren till vänster och vips har bilen fiktiva växellägen. Då kan man växla med ”paddlar” på ratten. Faktiskt känns det nästan som en vanlig växellåda, men inte riktigt.

Elektriskt lutningsbart ryggstöd i baksätet, och dessutom mycket benutrymme. Tummen upp!

Elektriskt lutningsbart ryggstöd i baksätet, och dessutom mycket benutrymme. Tummen upp!

Jag tror dock inte att speciellt många köpare av Lexus RX 450h bryr sig om växellägena. Mest för att de kommer att invaggas i sån enorm komfort att de sällan eller aldrig ens kommer att tänka på något så futilt som att växla när de kör bil. Det är nämligen komforten som gör nya RX450h så imponerande. Den nya och jättekantiga designen kommer att gillas av många, hatas av vissa men inte gå någon förbi. Men komforten…! Dels har ljudet i kupén sänkts bland annat genom ombearbetning av luftflödet runt backspeglar. Och om du köper tillräckligt dyra paket till din RX 450h för att den ska innehålla AVS, Adaptive Variable Suspension och Active Stabilizer Suspension så är det bara att gratulera: Sveriges uselt underhållna vägnät är ett minne blott. Du kommer aldrig mer att uppleva en dålig väg, eftersom bilen då innehåller ett system som räknar ut i förväg hur stötdämpare och krängningshämmare ska hålla bilen helt plan mot vägbanan (alltså trots att vägbanan är allt annat än plan).

Lexus RX 450h

När det inom kort blir dags för test på svensk mark lovar vi att utveckla hur systemet fungerar. Systemet kallas Roll Skyhook Control, och det är nästan så att bara det gör bilen värd alla pengar den kostar. Oerhört imponerande. Vi körde på riktigt dåliga grus- och asfaltsvägar på landsbygden utanför Lissabon och trots potthål kändes vägbanan bättre än E4:an norrut från Stockholm. Kanske ett dyrt sätt för Trafikverket att tillgodose befolkningens behov, men för 719 900 kronor asfalterar man inte särskilt många mil vägar…

Provkörning av Ford Mondeo Kombi 2,0 TDCi AWD

$
0
0

Det här är nytt!

iAWD. Ford har utvecklat sitt fyrhjulsdriftsystem själva och kallar det intelligent. iAWD ska kunna detektera hjulspinn redan innan det uppstår och skicka kraft till bakaxeln. Kraftfördelningen kan man följa i ett infofönster på instrumentbrädan, mest som en gimmick.

Trots att den är i det närmaste fulladdad med prylar är den ändå cirka 10 000 kronor billigare än (utgående) Volvo V70 AWD Momentum, som i och för sig är ganska välutrustad. Båda har det mesta i säkerhetsväg som exempelvis aktiv bromsa-själv-funktion. Ford Mondeo känns som en jättebil jämfört med många andra i klassen, och tittar man på de utvändiga måtten är den sex centimeter längre än V70. Ändå är Mondeo på det hela taget inte mycket rymligare. Nog skrivet om det. Stor är den.

Lååång och slank, men utrymmet i baksätet är inte så märkvärdigt.

Lååång och slank, men utrymmet i baksätet är inte så märkvärdigt.

Hoppar in på förarplats. Den elektriska stolen har tio inställningar och massage, och det låter väl lockande och skönt. Men hur jag än ställer in så känns det inget vidare. Skulle vilja sitta lägre i förhållande till ratt (som också är elektriskt inställbar) och instrumentbräda, men det går inte. Kanske alla elmotorer i stolsunderredet tar för mycket plats? Dessutom är dynan för hård i mitt tycke. Även om ”stjärtkuddarna” också går att justera (inte mina, stolens) så blir det inte bekvämt. Så även ryggstödet som har tre separata svankstöd. Nej, jag är inte nöjd. Och varför är dynlängden småbilskort? Varför är inte den justerbar? Tycker inte att jag är speciellt vanskapt och klagar sällan på stolar, men det här är inte bra nog. Tror faktiskt att den vanliga standardstolen utan dessa finesser är skönare.

Lite rörigt är det allt med alla knappar på ratten och mängder av information bland instrumenten.

Lite rörigt är det allt med alla knappar på ratten och mängder av information bland instrumenten.

Annars är Mondeo en bekväm och tystgående bil. En milslukare med underhållande och bra köregenskaper. Tvålitersdieseln med 180 hästkrafter räcker mer än väl och den sexväxlade automatlådan gör ett fint jobb. Stor tydlig skärm i mitten där man kan sköta det mesta i fråga om infotainment, navigation, uppkoppling och så vidare. Däremot är instrumentklustret inte lika tydligt. Mycket info som blir plottrigt och man vet inte riktigt var man ska fästa blicken. Många olika inställningar kan blippas fram i vänster mätarfönster via rattknapp, som färddator, olika säkerhetssystem, och hur fyrhjulsdriften arbetar, bland annat.

Stor lastyta men utrymmet blir inte helt plant när ryggstödet fälls, och bättre hade varit 40-20-40.

Stor lastyta men utrymmet blir inte helt plant när ryggstödet fälls, och bättre hade varit 40-20-40.

Ford kallar fyrhjulsdriften iAWD, alltså intelligent AWD och är utvecklad av Ford själva. En mängd sensorer, datorer och relästyrdon avgör hur kraften mellan axlarna ska fördelas via momentfördelare beroende av hastighet, gaspådrag, styrvinkel, upp/nedförsbackar, halka med mera. Det är ett aktivt system som överför kraft till bakaxeln innan hjulspinn uppkommer.

Det finns en uppsjö med inställningar för att göra färden bekvämare, men tyvärr, skribenten är inte nöjd.

Det finns en uppsjö med inställningar för att göra färden bekvämare, men tyvärr, skribenten är inte nöjd.

I ett kommande test ska vi köra bilen på våra nollfriktionsrullar och avgöra hur pass bra iAWD fungerar – men det verkar lovande. Vid start med relativt mycket gaspådrag kan man i infofönstret se hur kraften fördelas mellan fram- och bakaxel och vid jämn fart på torr asfalt är bilen framhjulsdriven. I extrema fall, exempelvis om framhjulen står på is och bakhjulen har fäste så kan 100 procent av momentet föras över till bakhjulen.
Så det mesta verkar Business-klass i den fyrhjulsdrivna Mondeon, men för min, Guds och andras skull – gör något åt stolarna.

Nya Audi A4 Avant mot resten

$
0
0

I testet ingår följande bilar:

  • Audi A4 Avant 2,0 TFSI 190 hk S tronic
  • BMW 318i Touring Steptronic
  • Mazda 6 Wagon 2,0 165 hk automat Vision
  • Mercedes C 180 Kombi automat
  • Peugeot 308 Sportwagon Active PureTech 130 Automat
  • Skoda Octavia Combi TSI 150 hk DSG Style
  • Subaru Levorg 1,6i GT CVT
  • Toyota Avensis Touring Sports 1,8 Life Multidrive S

Provkörning av Toyota Auris Touring Sports 1,2T

$
0
0

Det här är nytt!

Motor: En ny 1,2-litersmaskin ersätter den gamla på 1,6 liter. 116 hästar, lägre förbrukning och tystare gång gör att Toyota tror på stor framgång.
Detaljer: Stötfångare fram och bak är tillfixade och LED-strålkastare finns som tillval. Ny infotainmentskärm invändigt. Nytt säkerhetsystem är standard.

Det första riktiga konsumentalternativet för den miljömedvetne bilisten var små dieselmotorer. Efter det kom hybriderna med kombinerade el- och förbränningsmotorer. Nu verkar det vara små, välpaketerade bensinmotorer som gäller.
Precis som alla andra hänger Toyota på trenden och senaste kortet i leken är en fyrcylindrig 1,2-liters turboladdad bensinmotor på 116 hästar, som ersätter den gamla på 1,6 liter.

1,2T gör 0-100 på 10,8 sekunder och toppar 195 km/h.

1,2T gör 0-100 på 10,8 sekunder och toppar 195 km/h.

Toyota räknar fortfarande med att hybridversionen är den som kommer stå för störst del av försäljningen, cirka 60 procent. Men de tror ändå att den lilla bensinaren kommer bli en succé. Ja, varför inte. Den är både tyst och relativt snål, och med den steglösa automatlådan sker accelerationer mjukt och bekvämt. Automatlådan är förvisso lite svår att vänja sig vid. Den steglösa uppbyggnaden gör att det känns som om växellådan slirar på kopplingen vid gaspådrag. Men vid mjukare körning är den som sagt riktigt fin och mjuk. I högre hastighet blir den dock rätt bullrig, men då pratar vi dryg motorvägsfart.
För att få fart på den lilla kombin krävs det att motorn varvas ganska hårt, vilket gör att bilen vid dessa tillfällen inte är speciellt tyst längre.

I stora kombitetstet fick Auris sämst betyg vad gäller bagage. Ej plant lastgolv vid fällning.

I stora kombitetstet fick Auris sämst betyg vad gäller bagage. Ej plant lastgolv vid fällning.

Det är i samband med facelift som Auris får de nya motorerna (en ny 1,6-liters diesel från BMW kommer också). På utsidan noterar vi något ommöblerade främre och bakre stötfångare samt LED-strålkastare. På insidan återfinns en ny 4,2-tums pekskärm och färre knappar. Säkerhetssystemet Toyota Saftety Sense är standard och innehåller bland annat autobroms.
Faceliftade Auris med 1,2T-motorn finns i butik nu och priset med manuell låda startar på 191 900 kronor. Touring Sports, det vill säga kombi, kostar 9 000 till och vill du ha automat så är det ytterligare 15 000.

Interiörmässigt har det inte hänt så mycket. Skärmen är ny och backkamera är standard. Meningslösa växlingspaddlar.

Interiörmässigt har det inte hänt så mycket. Skärmen är ny och backkamera är standard. Meningslösa växlingspaddlar.


Provkörning av Volkswagen Golf GTI Clubsport

$
0
0

Det här är nytt!

Elstyrd differentialbroms. Fördelar kraften mellan framhjulen på ett imponerande sätt och ger bra grepp vid acceleration.
Aerodynamik. Ett aerodynamiskt paket som är betydligt mer avancerat än hos någon tidigare Golf.
Boost. Under ca 10 sekunder åt gången levererar motorn 290 hästar, en ökning med nästan 10 procent av grundkraften.

Volkswagen har gjort jubileums-versioner av Golf GTI fyra gånger tidigare, vid 20, 25, 30 och 35-årsfiranden. Nu när Golf GTI fyller 40 år är det dags igen, denna gången heter den Golf GTI Clubsport.
Volkswagen har så klart skruvat upp effekten jämfört med vanliga Golf GTI. Turbomotorn på två liter levererar nu 265 hk och 350 Nm, 35 hästkrafter mer än vanliga Golf GTI. Inte nog med det så har Clubsport begåvats med en så kallad Boost-funktion där effekten höjs till hela 290 hk och 380 Nm under cirka 10 sekunder. När motorn hunnit återhämta sig, tar ungefär 10 sekunder, fungerar Boost-funktionen igen. Detta är för att göra slitaget minimalt men även erbjuda kraftig acceleration och mycket körglädje. Motorn kommer från grunden från Golf R och ger nästan lika mycket effekt. Clubsport är som vanliga GTI enbart framhjulsdriven medan Golf R driver på alla fyra. Detta sparar vikt och Golf GTI Clubsport har en angiven tjänstevikt på endast 1 375 kg, DSG-lådan ökar vikten till 1 395 kg. Detta ger att GTI Clubsport gör 0-100 km/h på 5,9 sekunder och toppar 249 km/h med DSG-lådan, 6,0 sekunder och 250 km/h med manuell låda.

Golf GTI har länge varit en populär bil och har efter sju generationer sålts i över två miljoner exemplar. Det vinnande konceptet är en liten lätt bil med en hel del kraft under huven till ett överkomligt pris. Nu hedras den med specialversionen Clubsport.

Golf GTI har länge varit en populär bil och har efter sju generationer sålts i över två miljoner exemplar. Det vinnande konceptet är en liten lätt bil med en hel del kraft under huven till ett överkomligt pris. Nu hedras den med specialversionen Clubsport.

Körningen ägde rum på Portimão som ligger utanför Faro i södra Portugal. Jag har kört på många av Europas bästa banor men denna är nog bannemig den roligaste. Extremt ­kuperad med många snabba kurvor både uppför och nerför vilka satte bilen på rejäla prov. Som racingförare har jag tävlat med bakhjulsdrivna bilar och har hela tiden varit lite skeptisk till framhjulsdrivet då jag tycker att de bara understyr och är tråkiga att köra.

Den snygga och greppiga alcantara-ratten är svår att släppa ifrån sig.

Den snygga och greppiga alcantara-ratten är svår att släppa ifrån sig.

Volkswagens tekniker förklarar för mig hur den nya elektriskt kontrollerade differentialen gör att bilen varken understyr eller överstyr genom att ge rätt kraft till rätt hjul. Det låter ganska orealistiskt i teorin men han har rätt. Jag blir mäkta imponerad när jag gasar fullt mitt i kurvan på tvåans växel och bilen kommer dit jag styr med knivskarp precision. Diffen jobbar perfekt med antisladden och endast vid alldeles för hård och sen instyrning känns det att elsystemen jobbar. Kör man rätt funkar det utmärkt, kraften går till rätt hjul och det varken spinner eller understyr. Riktigt kul att köra och imponerande att en framhjulsdriven bil får ner så pass mycket effekt i banan!
Speciellt för Clubsport är även en hårdare fjädring som modifierats för mer grepp tack vare uppdaterat aerodynamik-paket. Till Clubsport finns även Michelin Sport Cup 2 däck som tillval, bra på banan men småfarliga om det är blött.

Här njuter vår yngste redaktionsmedlem på en av Europas roligaste banor.

Här njuter vår yngste redaktionsmedlem på en av Europas roligaste banor.

Annat som är nytt i Clubsport är den progressiva styrningen som gör att mindre styrvinkel behövs för att styra bilen. Mellan fulla rattutslag är det nu bara 2,1 rattvarv jämfört med 2,75 hos vanliga GTI.
Nyheten som syns mest är såklart den uppgradera aerodynamiken. Det ger ett tuffare utseende men det är inte det som är huvudtanken. Vingarna genererar mycket marktryck, mest genom den stora vingen på bakluckan och genom splittern på främre stötfångaren. Vingarna märks av då bilen är väldigt stabil i snabba kurvor trots en del ojämnheter i asfalten. I fronten har Volkswagen gjort det lättare för luften att passera bilen genom luftintagen framför framhjulen. Även sidokjolarna har fått ny design för att ge bättre aerodynamik. Förutom bakvingen hjälper även nya diffusern till att suga ner bilen mot marken.

För en så pass lätt bil behövs inte större bromsar.

För en så pass lätt bil behövs inte större bromsar.

Inuti GTI Clubsport är det ­typiskt Volks­wagen. Största skillnaden är Alcantararatten med rödmarkering och sportstolar. Provbilen var även extrautrustad med skalstolarna som tillval, på bana sitter man bra utan att det ska vara för hårt eller för trångt. Väljer du manuell växellåda hälsar GTI Clubsport till tidigare GTI med växelknopp som liknar en golfboll. Clubsport finns även med 6-växlad DSG-låda som fungerar bra men den manuella lådan är riktigt fin så det vore synd att välja bort den. En annan detalj som kommer från tidigare Golf GTI är svarta dekorer på sidan av bilen som även utsmyckas med Clubsport-loggor. Både 3- och 5-dörrar finns att välja mellan.
Bilen har inte fått något officiellt pris i Sverige men kostar 34 500 euro i Tyskland. Bilen finns att köpa i Sverige i början på 2016 men den första leveransen dröjer till sommaren.

Provkörning av Volkswagen Multivan 2,0 TDI 4Motion T6

$
0
0

Det här är nytt!

Bränsleekonimin: Euro 6-klassade motorer ger lägre utsläpp.
Nytt infotainment-system: Mycket enkelt att koppla ihop telefon med bil. Både Android och iPhone.
Fler säkerhetssystem: Lane Assist, Emergency Brake System, City Safety. Ja. Allt finns faktist.

Du har två barn eller fler, en fru/man/kompis, en lånad hund och hur många cyklar som helst som ska transporteras. Inte en gång, utan ­alltid. Det är bara utrustningen som förändras i takt med årstiderna. Skidor på vintern. En grill och trädgårdsmöbler på våren. Loppisfynd på sommaren. You name it. Du behöver en skåpbil. Men du vill ju åka komfortabelt också. Och fort.

Engström framför ett av sina drömfordon.

Engström framför ett av sina drömfordon.

204 hästkrafter, fyrhjulsdrift och komfort som i en personbil. Det är rätt långt ifrån Volkwagen T1. Men nu skriver vi 2016 och generationen heter T6, och utrustning som adaptiv farthållare, autobroms samt helljus­assistans finns att tillgå. En specialversion kallad ”Generation SIX” finns också. Den är baserad på Multivan Comfortline och har LED-strålkastare, tonade rutor och extra kromdetaljer. Det går även att beställa denna version med tvåtons-lack och retroinspirerade 18-tumsfälgar.

Fortfarande bussvinkel på ratten, men det är en del av charmen.

Fortfarande bussvinkel på ratten, men det är en del av charmen.

Interiören kläs i alcantara och läder. Men det vill du inte ha, eftersom det är jättesvårt att få bort glass och motsvarande spill från alcantara. Och tvåtonslack är kul på bild, inte i verkligheten. De 204 hästkrafterna gör inte Multivan T6 till någon raket, men körningen är klart komfortabel och förbrukningen rimlig (0,89 l/mil vid lite för snabb motorvägskörning). Det som imponerar mest är interiören som går att ställa in efter behov. Med enkla handgrepp flyttar man stolsraderna framåt eller bakåt, i provkörningbilen satt två kaptensstolar och en tredje rad med tre platser – som naturligtvis går att lyfta ur om den inte behövs.

Volkswagen Multivan T6 TDI 4Motion

Förarmiljön är personbilslik, men ­ratten har fortfarande klassisk bussvinkel. Den tvära vindrutan och korta nosen gör körupplevelsen speciell, men ändå behaglig. Det enda problemet med Multivan är prislappen. Som vanligt är det dock efterfrågan som styr, och andrahandsvärdet är högt vilket gör köp av en Multivan till en säker affär.

Volkswagen Multivan T6 TDI 4Motion

Provkörning av Renault Mégane GT

$
0
0

Det här är nytt!

Allt. Renault har utvecklat en helt ny Mégane, utan en plåtbit gemensam med föregångaren. Bara motorer och växellådor är arvegods.
Infotainment. Det som sticker ut är framför allt en mycket stor tryckskärm à la Volvo XC90 och en uppsjö av inställningsmöjligheter. Instrumentering, belysning, motorljud, gasrespons – allt kan skräddarsys.
Fyrhjulsstyrning. Sportmodellen har Renaults nya fyrhjulsstyrning.

Utseendet är atletiskt. Mégane har blivit bredast i klassen med en spårvidd på 159 centimeter. Det är snyggt utfört och bakom linjerna står faktiskt en svensk designer, Agneta Dahlgren. Några knasbollskvaliteter står inte att finna. Alla minns väl Mégane II från 2002, med den karaktäristiska ankstjärten signerad dåvarande designchefen Patrick le Quément. Den ansågs för kontroversiell och när nye chefen Carlos Ghosn tillträdde ersatte han den fula ankungen med mer konventionella produkter.
Om det var så lyckat kan diskuteras, knasbolldesignen sålde bra och den utgående Mégane-serien har presterat betydligt sämre. Mégane har halkat efter och blivit omsprungen av Opel Astra, Skoda Octavia, Peugeot 308 och Ford Focus.
Just därför är nya Mégane väldigt efterlängtad av Renault-handeln och en väldigt viktig lansering för bolaget.

Till Mégane GT tar herr Stjerna på sig bästa GT-brillorna. Dubbla, rombformade utblås bara på GT.

Till Mégane GT tar herr Stjerna på sig bästa GT-brillorna. Dubbla, rombformade utblås bara på GT.

Renault Mégane har inte bara blivit bred, den är också längre och mäter nu 4,36 meter, drygt sex centimeter mer än föregångaren. Hjulbasen har förlängts med knappt tre centimeter samtidigt som bakre överhänget har kortats med drygt två centimeter. Tomrummet i hjulhusen mellan däck och skärmkant har minskats.
Utrymmena är normala för klassen. Baksätet erbjuder riktigt bra huvudhöjd, men inte lika översvallande benutrymme. Bagageutrymmet är en svagare punkt, där man måste lyfta bagaget över en ganska hög tröskel. Lastgolvet blir heller inte plant när baksätet fälls ned.
Stolarna har skön stoppning. Ovanligt i klassen är att baksätet i grunden är uppbyggt som två fåtöljer. Visst kan tre personer sitta i bredd, men då sitter man på det som skulle ha gett sidostöd.

Bakljusen får bilen att se bred ut. Bakhjulsstyrning ska göra bilen stabil i landsvägskörning.

Bakljusen får bilen att se bred ut. Bakhjulsstyrning ska göra bilen stabil i landsvägskörning.

Drivlinorna är desamma som på utgående modellserien. Fem olika motoralternativ står på menyn, alla fyrcylindriga. Två diesel på 110 respektive 130 hästkrafter. Minsta bensinmotorn är på 1,2 liter och finns med två effektuttag, 110 respektive 130 hästkrafter. Toppmodellen Mégane GT har en 1,6 liters bensinmotor på 205 hästkrafter och en sexväxlad dubbelkopplingslåda. Renault tror att deras storsäljare blir 1,2 liters-modellen på 130 hästkrafter. En tidig signal om att de flesta i branschen tror på en comeback för bensinmotorer i Golfklassen. Många förutspår en kraftigt dalande dieselandel de kommande fem åren. Bensinmotorerna är billigare att tillverka, nöjer sig med enklare avgasrening och har blivit riktigt snåla.

18 tums-fälg är standard på GT. 225/40 däck sitter på.

18 tums-fälg är standard på GT. 225/40 däck sitter på.

Men det är inte motorn som är ny i Mégane. När jag kör ut från flygplatsen i Lissabon är det första som slår mig den stora bildskärmen. Men till skillnad från Peugeot har Renault – tack och lov – avhållit sig från att integrera klimatinställningarna i bildskärmsmenyn. I stället kan jag vrida på två rejäla vred tills önskad temperatur är inställd. Visst, det är gammeldags – men det fungerar faktiskt bäst så.

Bildskärmsinställningar: Hur ska hastighet och intensitet vara på svankmassagen?

Bildskärmsinställningar: Hur ska hastighet och intensitet vara på svankmassagen?

Däremot kan jag i princip ställa in allt annat i hela världen på den stora bildskärmen. Gasrespons, växlingspunkter om jag kör en bil med automatlåda, och fem olika färger på kupébelysningen – röd, lila, grön, blå eller brun. Visst fungerar inställningsmöjligheterna bra, men jag har svårt att se vilket behov Renault tillfredsställer med sin nya ”multi-sense”-teknik. Jag har aldrig hört någon klaga på att han inte kan lysa upp kupén i färgsprakande lila. Och funktionen ”svärmor tidigarelägger hemresan efter jul” är fortfarande inte färdigutvecklad.
På vägen är Renault Mégane ingen större sensation. Den gör det man förväntar sig. Jag provkör den 130 hästkrafter starka dieselmotorn som jag tycker gör ett bra jobb. Med manuell låda ska den dra 0,4 liter per mil enligt EU-normen. Mer spännande är den hybriddiesel som kommer 2017. Med den lovar Renault att man kommer under 0,3 liter per mil i körcykeln. Någon laddhybrid är däremot inte på gång.

Mégane ser muskulös ut med sina markerade skuldror.

Mégane ser muskulös ut med sina markerade skuldror.

Den 205 hästkrafter starka GT-modellen bjuder på en annan körupplevelse, men jag vet ärligt talat inte om den är att föredra. Seriemässigt kombineras GT med Renaults sjustegade dubbelkopplingslåda. Växlingsjobbet utförs mjukt men kanske inte klassnabbast. GT-modellen presenteras som en familjeduglig prestandamodell utan ambitioner på racing. Men chassit är hårt avstämt, precis som på storebror Talisman vidarebefordrar torsionsaxeln varje ojämnhet direkt från asfalt till skinka. GT-mässigt, men kanske i jobbigaste laget. GT-versionen har för övrigt en annan inredning än basversionen, med riktiga sportstolar.

Precis som Talisman har toppversionen av Mégane den allra nyaste konstigheten från Paris, nämligen fyrhjulsstyrning. Upp till 80 km/h styr bakhjulen mot och ger därmed mer spänst åt ekipaget samt snävare vänd­radie. I högre hastigheter styr bakhjulen åt samma håll som framhjulen vilket ger större stabilitet. Sensationen är av den lågmälda naturen, hade det inte stått i pressmaterialet hade jag ärligt talat inte tänkt på att bakhjulen vrider på sig.
Det är för övrigt inte första gången fyrhjulsstyrning sätts i produktion. På 80-talet testade Honda och Mazda ”4WS”, och nu erbjuder även Porsche bakhjulsstyrning.

Bildskärmen kan ställas i olika färger. TFT-skärm är inte standard.

Bildskärmen kan ställas i olika färger. TFT-skärm är inte standard.

Priset är inte klart när detta skrivs, men Renault planerar att öppna orderböckerna under januari. Då skulle det inte förvåna mig om lilla bensinmotorn startar på 159 900 kronor med enklaste utrustningen, den som ingen köper. Renault uppger att volymmodellen med 130 hästkrafter kommer att kostar 10 000 kronor extra, och man kan nog räkna med ännu ett påslag för Zen-utrustningen.
Tillsvidare är femdörrars halvkombin allt som erbjuds. Tredörrarskarosser är iskalla på marknaden och Renault satsar hellre vad de kan på den förlängda kombiversion som kommer senare under 2016.

Bästa tvättsvampen för din bil

$
0
0

Mitt i vintersäsongen, även om de fungerar lika bra under sommaren och resten av året, testar vi på redaktionen olika typer av tvättsvampar. Det finns ett oändligt antal olika sorters tvättverktyg ute på marknaden och vi ska undersöka vad som egentligen känns och är bäst!
Vidare så har tvätthinkar med smutsavskiljare blivit allt vanligare. Och jag slår ett slag för dessa. Det du behöver för en lyckad tvätt är en tvätthink med raster, en tvättsvamp av bra kvalitet och ett schampo som ger låg friktion mellan tvättsvamp och lack.

Glöm inte att komplettera med ett raster till hinken som gör att du inte får upp grus i svampen.

Glöm inte att komplettera med ett raster till hinken som gör att du inte får upp grus i svampen.

Använd med fördel två tvätthinkar, ena med en bilschampolösning, den andra fyller du med färskvatten. Först doppar du tvättsvampen i schampolösningen, svampar en panel på din bil och därefter så doppar du din smutsiga tvättsvamp i färskvattenhinken för att få den helt fri från kontamineringar. Allt för att eliminera tvättrepor. Komplettera gärna båda dina hinkar med raster, så kallade ”Grit guards”. Det är ett nät som placeras längst ned i hinken och som gör att du inte får upp smuts och sten i svampen.


 

Flexipads Merino Super Soft Wash Thumb Mitt

Tvätthandske Flexipads Merino Super Soft Wash Thumb Mitt

Pris: 189 kronor.

+ Passar som handen i handsken!
Går ej att maskintvätta!

En tvätthandske med tumgrepp känns lyxig och säker för din bils lack. Tumgreppet gör handsken skön att använda och gör tvätten till ett rent nöje!

Handhavande: 4
Resultat: 4
Helhetsintryck: 4

Totalbetyg: 12/15


 

Tvättsvamp med schampo och vax

Tvättsvamp med schampo och vax

Pris: 10 kronor.

+ Finns på de flesta bensinstationer.
Löddret räcker inte till mer än halva bilen.

En svamp med både schampo och vax är en bra idé i teorin, men rent praktiskt så behövs två tvättsvampar för att tvätta hela bilen. Svampen är prisvärd om än tunn!

Handhavande: 3
Resultat: 3
Helhetsintryck: 3

Totalbetyg: 9/15


 

Long Hair Sheepskin Car Wash Wool Mitt

Tvätthandske Long Hair Sheepskin Car Wash Wool Mitt

Pris: 249 kronor.

+ Mjuk mot lacken!
Avsaknaden av tumgrepp gör tvättvanten sladdrig.

En tvätthandske av fårskinn och merinoull känns lyxig, den här är dock aningen stor och passar inte min hand speciellt bra. Aningen dyr!

Handhavande: 3
Resultat: 3
Helhetsintryck: 2

Totalbetyg: 8/15


 

Tvättsvamp från Biltema

Tvättsvamp från Biltema

Pris: 15 kronor.

+ Stor svamp som är skön att hålla i!
Borde finnas i storpack!

Biltemas tvättsvamp är riktigt skön att hålla i, den går att tvätta många gånger i maskinen och är därmed kostnadseffektiv och ergonomisk i samma andetag.

Handhavande: 4
Resultat: 4
Helhetsintryck: 4

Totalbetyg: 12/15


 

Autoglym tvättsvamp svart våfflad

Autoglym tvättsvamp svart våfflad bäst i test

Pris: 25 kronor.

+ Våfflad yta ger en exklusiv känsla
Svår att hitta i bilvårdsbutiker offline.

Våffelsvampen är här för att stanna, den känns genuin i sin helhet och ger ett makalöst bra resultat i kombination med ett bra schampo. Hållbar, går att tvätta om och om igen.

Handhavande: 5
Resultat: 5
Helhetsintryck: 5

Totalbetyg: 15/15


Missa inte våra bilvårdsguider
Du har väl inte missat våra olika bilvårdsguider som hjälper dig att ta hand om din bil på bästa möjliga sätt – samtidigt som du kan spara pengar? Du hittar våra bilvårdsguider här, exempelvis hur du tvättar din bil på bästa sätt och hur du ska göra för att få bäst resultat vid vaxning.

Provkörning av Cadillac CTS-V

$
0
0

Det här är nytt!

Motor. Cadillacs kraftigaste motor i företagets 112-åriga historia. 6,2 liters stötstångs-V8 med kompressor.
Stötdämpare. Magnetic Ride har blivit mycket snabbare i reaktionen.
Toppfart. 320 km/h med en fyrdörrars sedan är i nivå med supersportbilar.

General Motors har efter många tunga år vänt skutan på rätt köl, kravlat upp ur livbåtarna med kikaren riktad framåt. De ser även Europa som en större marknad än vad man gjort tidigare, och bygger därför bilar som ska attrahera kräsna européer. Ford har gjort det med nya Mustang, Jeep med nya jeepar och GM, hittills, med nya Corvette. Vad amerikanerna sedan några år insett är att det inte räcker med en stor motor, många hästkrafter, stela axlar och en tafflig inredning. Det funkar inte. Det måste vara mer seriöst, byggt med stil och finess, och det är nya Cadillac CTS ett levande bevis på.

Vinge på bakluckan, det behövs säkert när det går fullt i 320 km/h.

Vinge på bakluckan, det behövs säkert när det går fullt i 320 km/h.

Framför allt CTS-V, värstingen där man tryckt ner 6,2-liters V8:an från Corvette, adderat en kompressor som mosar ut sig 649 hästkrafter och 855 newton­meter i vridmoment genom en åttastegad GM 8L90 automatlåda med växelpaddlar, vidare till de multilänkfjädrade, diffbromsade bakhjulen.
Det hiskeliga maskineriet gör att den relativt tunga bilen ändå slungas iväg till 100 km/h på 3,7 sekunder och toppfarten är 320 km/h. I dessa två grenar är BMW M5 klart distanserad och kan i jämförelsen närmast ses som trött. Den gör 0-100 på 4,3 sekunder och toppar 305 km/h om den inte är spärrad vid 250 km/h.

Konstruktionen med stötstänger är gammal men ger låg tyngdpunkt.Med hjälp av kompressor ger den också 649 vilda hästar.

Konstruktionen med stötstänger är gammal men ger låg tyngdpunkt.Med hjälp av kompressor ger den också 649 vilda hästar.

Men allt handlar inte om att åka fort rakt fram. Det måste gå att svänga också, och att stanna. Tyvärr fanns ingen bana tillgänglig och heller ingen krokig väg. Ett trafikerat, tyskt Autobahn var allt som stod till buds och den svänger inte så kraftigt även om man kör drygt 200. Bilen rullar tungt, tyst och stabilt – och styrkänslan finns där, känns exakt.
Styrväxeln levereras av ZF, samma leverantör som BMW använder. Cadillac själva säger att bilen är redo, direkt från fabrik, för bankörning. Eller som vardagsbil med allt vad det innebär.
Föraren kan bolla med olika körprogram och ställa in touring, sport och track, samt även ställa in antisladdsystemet för väg- eller bankörning. CTS-V har den senaste generationen Magnetic Ride som ställer in stötdämparna 40 procent snabbare än den tidigare generationen. Däcken kommer från Michelin och är specialkomponerade för CTS-V.

Mycket sköna stolar med vansinnigt många inställningar.

Mycket sköna stolar med vansinnigt många inställningar.

Bromsarna levereras från Brembo. Sexkolvsok fram med 390 millimeters skivor garanterar kort stoppsträcka. Bra så långt alltså, eller snarare, man har tagit i utav helsike och man blir inte besviken över inredningen heller.
Fina, påkostade material och hög sammansättningskvalitet, sköna stolar med mängder av inställningar. Snyggt utan att vara pråligt. Säkerhetsutrustningen är omfattande men det går inte att få autobroms till CTS-V, däremot till den fyrcylindriga modellen med 276 hästkrafter, som också finns med fyrhjulsdrift.

Visst passar de ihop, ­Borglund och Cadillac CTS-V? De ser rätt slipade ut båda två.

Visst passar de ihop, ­Borglund och Cadillac CTS-V? De ser rätt slipade ut båda två.

För att komma tillbaka till V8-motorn så är den försedd med cylinderavstängning för att gå snålare när man inte behöver så mycket kraft, men 1,3 liter milen vid blandad körning är inte direkt snålt. Å andra sidan kommer inte hästkrafter av luft allena, det måste till soppa också, men BMW M5 kontrar med 0,99 under samma premisser. M5 kostar från 970 800 kronor medan Cadillac CTS-V kostar från 917 000 kronor.
Jag tror jänkarna har något här. Även om CTS-V kanske inte klår M5 i verkligheten, vilket vi för närvarande inte vet, så är den kompetent så det räcker.

Viewing all 1002 articles
Browse latest View live