Quantcast
Channel: Test & provkörningar – Teknikens Värld
Viewing all 1002 articles
Browse latest View live

Provkörning av BMW 330d xDrive Touring

$
0
0
BMW 330d xDrive Touring

Det här är nytt!

Längre
Jämfört med sin föregångare är nya Touring-versionen 7,6 centimeter längre varav 4,1 centimeter mellan axlarna.
Uppkopplad
Bilen är ständigt uppkopplad och kan uppdateras utan att åka till verkstad.
Laddhybrid
För första gången någonsin går det att få 3-serie Touring med en laddbar drivlina.

Sedan lanseringen av 3-serie 1975 har fokus alltid legat mer på sport än komfort men med den helt nya G21-generationen är det mer sant än någonsin. G21 är internkod för Touring-versionen av 3-serie medan vanliga sedanen benämns G20. På ren svenska – 3-serie kombi helt enkelt.

Från front till B-stolpe är det en exakt likadan bil som sedanen som står framför mig här i München. Jämförd med sin föregångare är taket därefter lite mer sluttande och sidorutorna mellan C- och D-stolpe har fått ett nytt utförande. Den kända Hofmeister-knycken har omformats till en lite mer utdragen linje i nederkant av rutan vilket gör att bilen från sidan upplevs som längre. Något som också stämmer när måttbandet åker fram. G21 är totalt 7,6 centimeter längre än föregångare F31 och av dessa extra centimetrar är 4,1 placerade mellan axlarna.

BMW 330d xDrive Touring

Innan jag åkte på denna provkörning var jag inriktad på att köra den förväntade storsäljaren på svensk marknad, 320d. Men BMW visade sig ha andra planer och framför mig på en av BMW:s många lokaler i hemstaden München står en flotta av mörkblå 330d xDrive. Något som betyder treliters rak sexa som levererar 265 hästkrafter. En fantastiskt trevlig motor som vi känner igen från modeller som bland annat X3, X5, X7 samt 5- och 7-serie.

Tack vare kombibaken bär denna mindre likheter med Lexus än sitt sedansyskon som vi provkört och testat ett flertal gånger tidigare. Liksom sitt syskon bygger kombin på BMW:s nya modulära CLAR-plattform som även ligger som grund till bland annat 5-serie. Tack vare detta är den nya kombitrean lättare än sin föregångare, men skillnaden är inte mer än tio kilo. Skillnaden för sedanen mot sin föregångare är 55 kg. Skillnaden mellan sedan och Touring är cirka 100 kg beroende på motor och utrustning.

BMW 330d xDrive Touring

Den nya plattformen betyder också att tyngdpunkt är lägre och spårvidden bredare. Det sistnämnda med så mycket som drygt fyra centimeter fram och två bak. En förklarande orsak till varför dagens provbil upplevs rulla stadigt och mycket tryggt när vi slänger oss mellan kurvorna på landvägar utanför München. Något som även för mig till styrningen som är mycket imponerande. Framhjulen tar styrning så fort man vrider bara en aning, känslan är lagom tung och utväxlingen direkt, inte ett uns till understyrning märks av. I stort sett lika bra som sedanen då det är svårt att märka några av de extra kilona kombin släpar på.

Sedanversionen har tidigare jämförts med Alfa Romeo Giulia som kom och fick förra generationen 3-serie att framstå som mjuk och bekväm. Den nya trean har verkligen ryckt upp sig men trots det skulle jag säga att Giulia bjuder på mer körglädje på rätt väg. En sak är dock säker – det finns ingen kombiversion av Giulia.

BMW 330d xDrive Touring

Den starka motorn drar sig effektivt ur kurva efter kurva och den åttastegade automatlådan matar de greppvilliga fyra hjulen i stort sett sömlöst med kraft. Maximalt vridmoment om 580 newtonmeter levereras redan från 1 750 r/­min och det är en lika trevlig bekantskap som hos syskonmodellerna. I den lilla trean känns den dock nästan som för mycket för vanligt vardagsbruk. Den mindre 190-hästarsversionen 320d kommer att räcka till i Sverige.

BMW 330d xDrive Touring

Utöver dessa två dieslar kommer även en svagare 318d, 150 hästar, samt ett urval av bensinmotorer med 184, 258 eller 374 hästkrafter. Alltså i stort sett samma utbud som hos föregångaren. En stor nyhet är däremot 330e, en modell som kommer att vara högintressant här hemma då det blir första gången trean går att kombinera med hybriddrivlina och kombikaross. Den får vi dock vänta på till sommaren 2020 även om sedanen finns redan i höst. Mer om 330e i en separat text nedan.

De 3-serie vi provkört och testat tidigare i Teknikens Värld har samtliga varit utrustade med adaptiv M-sportfjädring, kostar 12 000 kronor extra, som tillåter föraren att anpassa fjädringens egenskaper med ett knapptryck. Men något som BMW skryter om är de nyutvecklade dämparna som är standard. De kallas Lift Related Dampers och handlar i korthet om att dämparna blir hårdare i ändlägena när de pressas hårt och samtidigt mjuka i de lägen där de vanligen befinner sig.

BMW 330d xDrive Touring

En liknande lösning som vi sett på bilar från Citroën i bilar som C4 Cactus och DS 7 Crossback. Bilar där det verkligen fungerar bra och ger en god komfort vid normal körning. Men tyvärr så bjuder BMW även denna gång endast på bilar utrustade med den adaptiva M-fjädringen… En lösning som gör sitt jobb mycket bra och stramar upp bilen när jag önskar en mer aktiv körstil, men inte riktigt levererar när Comfort-läget är aktiverat. Färden upplevs då som struttig och lite väl ”på” för att vara trivsam under längre turer.

Utöver dessa två alternativ finns även M Sport-fjädring som inte är adaptiv och i grunden använder sig av samma nya dämpare som standardversionen men med en hårdare sättning.

BMW 330d xDrive Touring

Som vanligt hos BMW är stolarna mycket bra med gott om justermån vilket gör det lätt att hitta en bra körposition för att greppa den tjocka ratten. Tack vare den mer utdragna taklinjen upplevs utrymmet i baksätet som rymligare även om det är helt okej även i sedanen men i Touring känns det mer trivsamt helt enkelt.

LÄS MER: BMW satsar på bränsleceller – med hjälp av  Toyota

Något BMW verkar vara mycket stolta över med den nya kombitrean är något så enkelt som de gummidraperade ytorna i bagagerumsgolvet som förhindrar att last glider runt under körning. Detta är dock inte standard och ingår bagagerumspaketet tillsammans med knappar till fällning av ryggstöd i bakkant av bagageutrymmet, 3 100 kronor. Lite snålt kan tyckas för en så pass enkel konstruktion.

BMW 330d xDrive Touring

Vid lansering i september är det 320d, 330d eller 330i som gäller med eller utan xDrive. Senare i november kompletteras utbudet med 318d, 320i samt M340i xDrive.


Laddhybriden 330e

BMW 330e 2019

För första gången kommer kombiversionen av 3-serien att kunna kombineras med laddbar hybriddrivlina. Något som är bekant från den förra generationen med sedankaross. Skillnaden från då menar BMW är att denna generation från start har utvecklats med hybriddrivlinan i åtanke, något som var en efterkonstruktion hos F30.

Denna drivlina i kombination med kombikaross torde bli högintressant för den svenska marknaden när den kommer under sommaren 2020. Redan nu i augusti kan du dock få en sedanversion av 330e.

Nu har BMW placerat batteripaketen under baksätet där bränsletanken vanligen sitter, vilket betyder att bränsletanken nu sitter ovan bakaxeln under den främre delen av bagagegolvet och ger en liten puckel. I den bakre delen av lastutrymmet är lastgolvet ställbart i två nivåer.

Förbränningsmotorn är densamma som i 320i, alltså 184 hästkrafter. Den får hjälp av en elmotor på 83 kW, integrerad i den åttaväxlade automatlådan, som matas med batteripaket på 12 kWh och ska räcka till 66 kilometers elkörning enligt WLTP-körcykeln. Sammanlagd systemeffekt är 252 hästkrafter i standardkörläge. Väljer du det nya så kallade XtraBoost-körläget kan effekten under tio sekunder höjas till 292 hästkrafter för att underlätta omkörningar eller liknande.

BMW uppger en förbrukning på 0,23 l/mil i hybridläge eller 1,63 kWh/mil för enbart el. Elmotor ska även klara av att på egen hand driva bilen i hastigheter upp till 140 km/h. Förväntat pris på 330e Touring är från 493 900 kronor.

BMW 330d xDrive Touring

Pris
513 900 kronor, säljs nu, första kundleverans september.


Motor
Diesel. Längsmonterad 6-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 84,0/90,0 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 265 hk (195 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 580 Nm mellan
1 750-2 750 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 5 tvärställda länkarmar per sida.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/50 R17.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 285, längd 471, bredd 183, höjd 145, spårvidd f/b 157/157. Markfrigång 13,5. Tjänstevikt 1 745, maxlast 605, max släpvagnsvikt 1 800. Tank 59 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 500-1 510 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,4 s, toppfart 250 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,65 l/mil, landsväg 0,51 l/mil, blandad körning 0,54 l/mil. CO2 140 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,63 l/mil. CO2 164 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 5 år.


Skatt
6 193 kronor per år de första tre åren. Därefter 3 141 kronor per år.

Rivaler

Audi A6 Avant 40 TDI

Audi A4 40 TDI quattro Avant
Avsevärt mycket dyrare än både Volvo och BMW. Samtliga bilars motorer levererar 190 hästar och har automatlåda.
Pris: 446 900 kronor.

Volvo V60

Volvo V60 D4 AWD
Jämfört med både 3-serie och A4 är V60 större och rymmer därmed med last. Totalt 29 liter mer än hos BMW.
Pris: 373 900 kronor.


Provkörning av Mazda CX-30 Skyactiv-G

$
0
0
Mazda CX-30 Skyactiv-G

Det här är nytt!

Ny modell
Karossformen placerar CX-30 mellan en vanlig suv och en suvcoupé och storleksmässigt landar CX-30 mellan CX-3 och CX-5 med sina 440 cm.
Skyactiv-X
CX-30 är Mazdas andra bil att få den helt nya motortekniken.
Nästa generation
CX-30 är Mazdas andra bil, efter Mazda 3, bland märkets nya generation bilar.

Biltillverkarna fortsätter att pumpa ut nya suvmodeller och skillnaderna mellan klasserna, och inte minst mellan bilmärkenas egna modeller, blir mindre och mindre. Mazda är inget undantag när de nu lanserar sin tredje suv CX-30. Suven som placerar sig mellan CX-3 och CX-5, både storleks- som prismässigt, borde förstås heta CX-4. Men då CX-4 redan finns i Kina som ett kupéderivat av CX-5 fick Mazda improvisera.

CX-30 bygger på Mazda 3 och det gör CX-30 till Mazdas andra modell som ingår i märkets senaste generation bilar. Mazda 3 som jag själv provkörde tidigare i år lämnade ett kul och bra helhetsintryck. Samma positiva trend fortsatte när vi senare testade trean mot Mercedes A-klass och Skoda Scala. Testet vanns förvisso av A-klass men Mazdan blev slagen av en ynka poäng.

Mazda CX-30 Skyactiv-G

Lämnar vi det interna syskonet och sätter CX-30 i perspektiv mot konkurrenterna är CX-30 i samma storleksklass som exempelvis Peugeot 3008 och Skoda Karoq och många fler.

Provkörningen är lagd strax utanför tyska Frankfurt och vägarna är inte helt olika våra svenska. Asfalten är inte lika grov och högljudd som den svenska men håligheter och rejäla skarvar sätter komforten på prov. Ett prov CX-30 klarar bra genom att svälja det mesta den kommer över utan vidare ansträngning tack vare sin förvånansvärt mjuka stötdämpning.

Mazda CX-30 Skyactiv-G

En mjukt fjädrad suv brukar inte vara det bästa receptet för en bra och tight styrkänsla men på den punkten är CX-30 inte långt ifrån Mazda 3. Och det är ett väldigt bra betyg. Styrkänslan känns igen så pass mycket att jag faktiskt ibland glömmer bort om jag sitter i CX-30 eller Mazda 3. Att interiören är nästintill identisk är förstås en bidragande orsak men även att CX-30 förmedlar väldigt lite suvkänsla på grund av, eller tack vare, sin låga körställning.

Mazda CX-30 Skyactiv-G

Stolen i sig har bra stöd och justermånen är god. Pluspoäng till Mazda att sittdynan nu är justerbar i höjdled även i framkant. En härlig touch till den sportiga nerven som finns i styrningen är den riktigt sköna manuella lådan. Tight känsla under inspirerande körning samtidigt som den är lätt att hantera i alla lägen.

Här spelar också Mazdas mildhybridsystem in positivt då det matchar motorvarvet vid uppväxling för att minimera ryckiga växlingar. Detta ska inte förväxlas med automatisk mellangas vid nedväxling då den lilla elmotorn bara hjälper till vid uppväxlingar. Den CX-30 jag börjar i har just den nämnda lådan men kombinationen med den klena bensinmotorn på 122 hästkrafter innebär samma problem som i Mazda 3. Motorns avsaknad av turbo gör att vridmomentet kommer vid högre motorvarv, vilket i sin tur drabbar körningen negativt då jag allt som oftast måste ligga på en växel lägre än jag är van vid. Här är automatlåda helt klart värd en tanke.

Mazda CX-30 Skyactiv-G

Halvvägs längs loopen är det dags för bilbyte och jag har redan hunnit köra 180 km/h på Autobahn, pressat längs kurviga skogsvägar och kört i stadstrafik. CX-30 känns behaglig i alla lägen och det enda som brister är bensinmotorns ringa kraft på låga varv.

CX-30 kommer till Sverige med både diesel och fyrhjulsdrift – två egenskaper som blir allt ovanligare hos suvar i den här storleksklassen. Inga av bilarna på plats är fyrhjulsdrivna men dieselmotor och automatlåda blir en stor konstrast mot den första provkörningsbilen.

Mazda CX-30 Skyactiv-G

Varken dieselmotorn på 1,8 liter eller automatlådan är underhållande men samarbetet är bra och effektivt. Motorn jobbar ganska vibrationsfritt och automatlådan växlar när jag vill. Förutom när jag kommer tillbaka till byn vi utgick ifrån, i uppförsbackarna fastnar växellådan på en lägre växel som fyller kupén med ett konstant oväsen.

LÄS MER: Mazdas första elbil kommer 2020

Förutom de två nämnda motorerna kommer CX-30 även med den helt nya Skyactiv-X-motorn som ni kan läsa om här. Diesel och Skyactiv-X har ett prispåslag på 27 000 respektive 30 000 kronor jämfört med 122-hästars bensinaren.

Mazda CX-30 Skyactiv-G

Mazda CX-30 är lätt att gilla, krasst sett tillför den inte så mycket till världen men det är en trevlig bil att köra samtidigt som kupéstuket inte inkräktar alltför mycket på bagageutrymmet. Slutligen är ingångspriset på 249 000 kronor faktiskt ganska vettigt med tanke på den höga standardutrustningen där bland annat elbaklucka, LED-strålkastare, keyless och navigation ingår.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 122 hk

Pris
249 000 kronor, säljs nu, första kundleverans hösten 2019.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Cylinderavstängning. Kompression 13,0:1. Borrning/slag 83,5/91,2 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 122 hk (90 kW) vid 6 000 r/­min, max vridmoment 213 Nm vid 4 000 r/­min. Elmotor 8 hk, batterityp litiumjon, 24 V.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 6-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 215/55 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 266, längd 440, bredd 180, höjd 154, spårvidd f/b 157/157. Markfrigång 17,5. Tjänstevikt 1 320, maxlast 607, max släpvagnsvikt 1 300. Tank 51 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 430-1 406 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 10,6 s, toppfart 186 km/h.


Bränsleförbrukning
(WLTP): Låg 0,80 l/mil, extra hög 0,65 l/mil, hög 0,53 l/mil, medium 0,59 l/mil, blandad körning 0,62 l/mil. CO2 141 g/km.


Garantier
Nybil 3+7 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år


Skatt
2 082 kronor per år de första tre åren, därefter 470 kronor per år.

Rivaler

Skoda Karoq 2019

Skoda Karoq TDI 115
En praktisk suv som utnyttjar karossen mer effektivt. Jämförbar bensinmotor på 150 hk kommer, TDI 115 billigast i nuläget. Finns med fyrhjulsdrift. Pris: 261 500 kronor.

Peugeot 3008 2017

Peugeot 3008 PureTech 130
Det låga priset gäller den spartanskt utrustade Access. Med nästa utrustningsnivå stannar priset på 262 900 kr. Finns med diesel men inte med fyrhjulsdrift.
Pris: 229 900 kronor.

Teknikens Värld kör Mazdas nya motor Skyactiv-X

$
0
0
Mazda CX-30 Skyactiv-G

Motorn är unik då det är den första serietillverkade motorn som använder sig av SPCCI, Spark Controlled Compression Ignition, som på svenska blir tändningskontrollerad kompressionständning. Tanken är att ta den höga effekten och den effektiva avgasreningen från bensinmotorn och kombinera det med dieselns höga vridmoment och låga förbrukning.

Motorn är en komplicerad historia men kraftigt förenklat påstår Mazda ha uppnått detta genom två huvudsakliga skillnader mot en vanlig bensinmotor. Det första är ett extremt högt kompressionsförhållande på 16,3:1 som komprimerar bensin- och luftblandningen tills den nästan självantänder. Det ger en näst intill simultan antändning när tändstiftet väl ger ifrån sin gnista, och förbränningen blir betydligt mer effektiv.

Den andra skillnaden är att blandningen innehåller en större andel luft vilket möjliggör att större del av bensinen förbränns, samtidigt som temperaturen i förbränningskammaren hålls lägre.

LÄS MER: Mazdas Skyactiv-bensinmotorer ska bli lika rena som elbilar

På plats bakom ratten i en manuellt växlad Mazda 3 känns den nya motorn som en pigg bensinmotor. Vridmomentet är förvisso bara 11 enheter högre, 224 Nm, än i 122-hästaren vilket är lite jämfört med effektskillnaden upp till 180 hästkrafter i Skyactiv-X. Men vridet kommer vid mycket lägre varv och körbarheten är avsevärt mycket bättre.

Man ska inte köpa Skyactiv-X för att det är en rolig motor, vid högre varv dånar det inte speciellt välljudande och den upplevs inte särskilt snabb. Om den är så snål som Mazda säger får vi återkomma till när motorn kommer till Sverige i höst. Men det finns ett problem med den. Nästan varje gång jag går på gas hör jag ett oskönt ljud från motorn. Det är ett metalliskt skrapande som uppträder i olika ljudnivåer. Tydligast märks det med automatlådan då de framträder vid nästan varje växling. Det är förseriebilar på plats men Mazda påstår att motorerna är produktionsklara.

Provkörning av Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

$
0
0
Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Det här är nytt!

Designen
Nya lyktor och ny grill men framför allt en ny skuldra med tre olika linjer.
Mildhybrider
Flera motor­alternativ förses med mildhybridteknik. Men tyvärr är det bara S-bilarna som får det fina 48-voltsystemet, resten får 12 volt.
Quattro ultra
Allroad blir enda modell som får den bränslebesparande fyrhjulsdriften ultra. Övriga Quattro-bilar har permanent fyrhjulsdrift.

Audi svarade för en mäktig modelloffensiv förra året och passade på att genomföra en omfattande designförändring och en stor teknisk uppdatering. Då är det självklart att vissa modeller hamnar lite i kläm. Som uppdaterade mellanklassaren A4. Plattformen är densamma som på den generation som presenterades inför modellår 2016. Det betyder att Audi hade behövt göra kostsamma förändringar i hela produktionskedjan för att få A4 att hänga med modeller som A6, A7 och A8 som alla tre visade upp nya generationer förra året.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Därför tvingas också Audis experter och talespersoner på plats vid provkörningen i bergen norr om italienska Bolzano att gång på gång hitta på (bort)förklaringar. Nej, Audi A4 kommer inte att få någon laddhybriddrivlina. Först heter det att det är för dyrt, sen att marknadsavdelningen gjort analysen att efterfrågan är för svag och lite senare är svaret att Audi kommer att satsa på sin g-tron, sin biogasdrivna bil i A4-familjen.

Ändå finns alltså möjligheten till en A4 e-tron på samma sätt som plattformen rymmer syskonbilen Volkswagen Passat GTE. Kan det rätta svaret möjligen vara att VW-koncernen precis som alla andra måste ransonera sina batterier? I vilket fall går svenska tjänstebilskunder miste på en riktigt fin upplevelse.

Uppdaterade g-tron kommer i höst och finns inte med på provkörningen i Italien. Nej, Audi A4 får inte heller samma design med dubbla bildskärmar som finns i bland andra A6. Det hade blivit för dyrt. 10,1-tumspekskärmen hanterar i stället ett uppdaterat informationssystem med flera nya digitala tjänster och uppdaterad navigator. Vill du ha en helt digital instrumentpanel behöver du köpa till MMI Plus.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Nej, Audi kommer att inte att sälja sin diesel-S4:a i USA, där blir det bara bensinare. 48-volts-mildhybridsystemet från A6-familjen kommer bara till S4 och S4 Avant och den effektiva fyrhjulsdriften som kallas Quattro ultra, säljs bara till bensinmotorerna. Mildhybridsystem är en stor nyhet i uppdaterade A4-familjen men två motorer – dieseln på 190 hästkrafter och dieseln på 231 hästkrafter – får inte ens 12-voltsystemet. Det är verkligen nya tider då Audi tvingas skära ner på antalet alternativ och marknadsanpassa utbudet hårdare än tidigare. Det kan också tolkas på det viset att en helt ny generation A4 inte är speciellt långt borta.

Av alla alternativ utanför flygplatsen i Bolzano väljer jag en Allroad med en bensinare på två liter och 245 hästkrafter. För att ändå försöka få ihop en trolig storsäljare kombinerar jag det med att också provköra den 190-hästkraftersdiesel som finns i en vanlig Avant, en kombi alltså. Skillnaden mellan en A4 Avant och en A4 Allroad finns på utsidan. Allroad är lite bredare och hjulen står lite bredare isär. Här finns också de typiska Allroad-detaljerna vid hjulhusen och undertill. Allroad har också ett golv som klarar lite mer stryk underifrån.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Markfrigången har höjts med 35 millimeter där större hjul ger en liten del av höjningen. Tyvärr vill inte Audi meddela någon markfrigång för vare sig Avant eller Allroad, de säger inte mer än att Allroad har höjts 35 millimeter. Det är inte första gången det är svårt att få fram en siffra för markfrigången från en biltillverkare och förklaringen jag får är att det inte finns någon standard för hur det här ska mätas vad gäller hjulstorlek och last med mera. En klen men trolig förklaring.

Utgående A4 Allroad hade en markfrigång på 17 centimeter. Oviljan att berätta om bilens höjd ligger kanske i att flera konkurrenter står högre ovanför markytan. Nya Volvo V60 CC klarar till exempel ett hinder på 20,5 centimeter.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Fortsätter vi jämförelsen med den Allroad vi haft i bilhallarna fram till i maj i år ser du skillnaden främst på skuldrans linje. På den nya modellen är den delad i tre och aningen lägre. Den förra var spikrak. Nya Allroad har också en lite lägre, men större grill, som är lite mer fri från motorhuven än tidigare. Små men tydliga skillnader när du ser bilarna bredvid varandra. Lastutrymmet har minskat med fem liter trots att bilen växt två centimeter på längden och det är samma innermått. De 20 millimeterna ska i stället finnas i den nya grillen.

LÄS MER: Audi utvecklar mobil laddstation

Men nu längtar i alla fall jag ut på vägen. Italien bjuder på strålande sol och vi behöver ta oss upp till 2 000 meters höjd för att temperaturen ska sjunka från 28 till 14 grader. Allroad klarar alla typer av vägar och knorrar inte när serpentinvägarna slingrar sig uppförs eller nedförs. Ute på motorvägen skyndar vi fram i höga motorvägsfarter ivrigt konverserande. För det är tyst och behagligt och som en mjuk skön svalkande linneskjorta att köra nya A4 Allroad.

Styrningen är inte fjäderlätt men det är ändå lätt att styra eftersom det är helt linjärt och exakt. Jag behöver inte jobba så mycket med bilen, vi samspelar bra. Fjädringen fungerar som allra bäst i komfortläget och där tycker jag också att styrning och gas- och växellåderespons är som mest behagliga.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Sportläget är inte ens det speciellt hårt eller brutalt. A4 Allroad är en bil som fungerar bra hur du än ställer in den – den är välbalanserad oavsett vilket körläge du väljer. Den sjustegade automatlådan är mjuk och på gränsen till för långsam i sportläget, det är svårt att provocera fram en sportbil ur Allroad och inte ens när jag får en kortare sväng i nya S4 blir det för nervöst eller för hårt.

Mildhybridsystemet på 12 V märks inte alls – precis som det ska vara. Och när jag växlar till 190-dieseln – en beprövad drivlina som får vara kvar i A4 – är det inte ens då någon skillnad. Det är lika tyst i kupén och den sjustegade lådan ser till att jag har kraften när jag behöver den.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Redan när A4 Allroad presenterade dagens generation fick den beröm för sin fina komfort och fram tills dess att nästa generation presenteras blir det också A4 Allroads styrka jämfört med konkurrenterna. Mercedes och BMW satsar på Allroad-versioner på E-klass och 5-serie så A4 Allroad får fortsätta konkurrera internt med Volkswagen Passat Alltrack och externt med Volvo V60 CC och Subaru Outback.

Teknikens Värld senaste stora test bland den här typen av bilar – som du hittar i nummer 6 i år – vanns av Volvo V60 CC. Där fick även Volkswagen Passat Alltrack fler poäng än syskonet Allroad. Den omfattande uppdateringen och de nya motorerna har i alla fall tagit A4 Allroad närmare toppen. Återstår att se om det räcker hela vägen.

Tre frågor

Holger Nittel, Audi

Holger Nittel – Chef för fyrhjulsdriften Quattro ultra samt Sportdifferential.

Varför har ni inte den nya fyrhjulsdriften på alla era Quattro-bilar?
– Vi har bedömt att det blir för dyrt och vi har dessutom Quattro ultra bara till TFSI-bilarna, inte TDI-versionerna.
Vad skiljer i bränsleförbrukning mellan en quattro och en quattro ultra?
– Fyrhjulsdriften, quattro, förbrukar 0,5 liter mer per tio mils körning och med quattro ultra är den förbrukningsökningen bara 0,2 liter per tio mil. Det är väldigt lite.
Varför finns det ingen laddhybridversion av A4, den byggs ändå på samma plattform som Volkswagen Passat som har sin populära GTE?
– Vi har gjort den bedömningen. Audi A4 kommer i höst med en motor för biogas och det är den satsningen som gäller för Audi.

Audi A4 45 TFSI Allroad Quattro

Pris
443 300 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 9,6:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 245 hk (180 kW) vid 5 000 r/­min, max vridmoment 370 Nm mellan 1 600–4 300 r/­min. 12-voltsystem mildhybrid på 3,1 kW.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift quattro ultra. 7-växlad automatlåda, S-tronic.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med multilänkaxel. Bak multilänkaxel. Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,7 m.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/55 R17. 18-tum på testbilen.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 282, längd 476, bredd 202, höjd 149, spårvidd f/b 158/157. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 750, maxlast i. u, max släpvagnsvikt 1 900 kg. Tank 58 liter. Bagage­volym (VDA-liter) 495-1 495 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 6,1 s, toppfart 247 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,86 l/mil, landsväg i. u l/mil, blandad körning 0,68 l/mil. CO2 155 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
5 655 kronor per år de första tre åren, därefter 1 328 kronor per år.

Rivaler

Volvo V60 Cross Country 2019

Volvo V60 T5 AWD Cross Country
Så länge BMW inte jobbar fram en lite högre version av BMW 3-serie blir det här A4 ­Allroads huvudkonkurrent. Hög markfrigång.
Pris: Från 400 000 kronor.

Subaru Outback 2020

Subaru Outback 2,5i
Vi fick se en ansiktslyft variant våren 2018 men nästa vår är det dags för nästa generation. Outback är ändå relativt tidlös med många nöjda kunder. Har ett mycket bra säkerhetspaket.
Pris: Från 394 900 kronor.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

$
0
0
Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Med en Ford Mustang Bullitt och en Dodge Challenger i garaget är förstås anspelningen på den klassiska filmen ”Bullitt” med Steve McQueen i huvudrollen ingen unik idé direkt. Visst, okej, i filmen kör skurkarna en Dodge Charger men muskel-Dodge som muskel-Dodge, typ.

Det finns ett par skillnader till som spelar roll för handlingen. Vår Dodge Challenger har en beskedlig V6-motor på 3,6 liter och drygt 300 hästkrafter. Jag skriver drygt eftersom de 300 gäller om du kör på bensin, men europaimportören AEC har i ett försök att göra muskelbilen lite snällare mot miljön konverterat motorn för etanol. Tyvärr finns det ännu inte några effekt- eller förbrukningssiffror för E85-versionen.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

I filmversionen har Dodgen självklart V8:a men Challenger GT har numera ändå fyrhjulsdrift, en lyx som filmvärldens kanske främste stuntförare, Bill Hickman, säkert hade gillat när han försökte köra ifrån McQueens Mustang.

I vår version tar jag rollen som kommissarie Frank Bullitt. I filmen översätts Bullitts grad ”lieutenant” till löjtnant, men kommissarie stämmer bättre. Robin är en trovärdig skurkförare Phil, i filmen spelad av Bill Hickman, och i stället för skott från hagelgeväret ”Winchester pump” är det fotograf Glenn som avfyrar sin Canon-kamera genom sidorutan.

San Franciscos borgmästare var angelägen om att marknadsföra sin stad med hjälp av filmer och stängde av flera kvarter för biljakterna. Steve McQueen hade först tänkt sig att spela in i Boston. Industriområdet utanför Jordbro tar inte emot oss med lika öppna armar men det är det närmaste en amerikansk 1970-talsmiljö vi kommer i ett vårgrönskande Stockholm.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Och det blir heller inte lika tufft för bilarna som backarna i San Francisco, även om en lös kontakt till kylaren får Mustangen att koka under ett par nervösa minuter. Som tur är stannar Phil (Robin) och väntar på Bullitt (mig) medan Mustangen svalnar.

Tack vare lättmetallfälgarnas intåg behöver vi heller inte gå runt och samla ihop navkapslar efter fotograferingen. För den som är uppmärksam ska det gå att räkna till sex (!) hoppande navkapslar från Dodgen under jakten. Lika uppmärksamma filmtittare, och lyssnare, kan också notera att ljudet från Steve McQueens Ford Mustang 390 GT Fastback och Bill Hackmans Dodge Charger återanvänts i filmen ”The Seven-Ups”.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8
Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Glenn vill självklart plåta hjulspinn och rykande däck, precis som i filmen. I stället för att fuska med rökmaskiner har Ford byggt in ett speciellt körläge, Line Lock, som gör det enkelt, ja, i alla fall efter en snabb titt i handboken. Och på tal om fusk. Steve McQueen har fått mycket beröm för att han gjorde så många av bilstunten själv. Men en sak avslöjar McQueen. När Frank Bullitt syns i backspegeln är det McQueen som kör men när han inte syns är det någon av stuntförarna Carey Loftin, Bud Ekins eller Loren Janes som håller i ratten.

Även om det är Ford som tagit efternamnet Bullitt till en lite tuffare version av sin Ford Mustang GT så är det Dodge som allra mest lever kvar i 1970-talsidyllen. Att kliva in i en Dodge Challenger 2019 är som att förflytta sig över 40 år tillbaka i tiden. Det är bara den stora bildskärmen i mitten av instrumentbrädan som direkt påminner om 2010-talet, och om Jeep Renegade.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8
Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Dodge Challenger har ett busigt yttre och bilen ser mystiskt farlig och tuff ut. Mina tonåringar ber mig om skjuts ”i den där röda sportbilen” och lyssnar inte när jag försöker förklara vad som skiljer Dodgens 300 hästkrafter, V6:a, en sex åttastegad automatlåda och mjukt satt fjädring från Mustangens 460 hästkrafter, V8:a, sport- eller banläge och sexväxlad manuell låda.

Instrumenteringen i Dodge Challenger är ett märkligt hopkok av gammalt och nytt och av italiensk och amerikansk (o)logik. Styrningen är diffus och bilen vandrar gärna över vägbanan. Jag behöver korrigera linjen genom kurvorna hela tiden. För att matcha den farliga designen hade det behövts en V8:a under huven.

Dodge har gett GT-versionen fyrhjulsdrift men bilen är i grunden bakhjulsdriven. Det dröjer innan framaxeln får vara med i leken. Effektkurvan på V6:an är lite märklig och jag har inte alls den kraft i bottenregistret som kännetecknar en muskelbil från USA.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Ford Mustang Bullit är aningen mer genomtänkt även om den vackra växelspaken tvingas trängas med reglage och knappar från Fiesta och Focus. Växellådan ligger fint i handen och i komfortläget blir bilen näst intill dräglig i vardagstrafik. Jag vill växla och jag vill ta i Mustangen. Jag vill känna kontakten med V8-motorn och jag börjar förstå varför det här är en så populär vardagssportbil i USA.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Bullitt kostar hela 70 000 kronor mer än en vanlig Mustang GT, med samma femliters V8:a, och för det får du lite dekaltrim och tio hästkrafter mer tack vare insug från Shelby GT350 och uppdaterad motorstyrning. Motorn låter lite mer och lite råare och ja, det är förstås värt en del. Men 70 000 kronor, nja, en V8: GT funkar minst lika bra. Pengarna kommer att behövas till bensin…

De olika körprogrammen ger en stor variation och i sportläget får jag mer skönt V8-muller i kupén och mellangas vid nedväxlingarna som gör det omöjligt att smyga fram. Fråga bara mina grannar.

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Biljaktscenen i ”Bullitt” är över tio minuter lång och slutar med att Dodgen – med förare och ”hitman” – brinner upp. Så våldsamt går det inte till när vi parkerar vår Dodge Challenger utanför Exclusive Cars lokaler i Stockholm. Vår jakt är över. Nu undrar vi bara en sak: varför fick vi inte med någon Jacqueline Bisset i en gul Porsche 356 cabriolet?

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6

Pris
349 900 kronor.


Motor
Bensin. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 10,2:1. Borrning/slag 96,0/83,0 mm, cylindervolym 3 605 cm3. Max effekt 309 hk (227 kW) vid 6 350 r/min, max vridmoment 363 Nm vid 4 800 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elektrisk servo. Vändcirkel 11,9 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 9,5 tum, däck 245/45 R20.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 305, längd 503, bredd 192, höjd 145, spårvidd f/b 161/162. Markfrigång 11. Tjänstevikt 1 865, maxlast 381, max släpvagnsvikt 2 004 kg. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 459 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 6,5 s, toppfart 220 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stadskörning, 1,24, landsväg 0,78, blandad 1,03 l/mil. CO2 245 g/km. (Gäller bensin).


Garantier
Nybil 2 år.


Skatt
360 kronor per år de tre första åren med E85. För bensinaren gäller 15 285 kr/år första tre åren därefter 3 308 kronor per år.

Plus och minus
+ Tjänstebil. Varför välja Passat? Kolla med chefen, den går ju på etanol ju! 360 kr skatt.
+ Stilen. Sluta kämpa emot. Lång motorhuv och fläskiga stolar. We love it!
– V6. Ja, i vissa kretsar kanske du får skämmas med V6. Strunta i dem, de är bara avundsjuka.
– Stor. Behöver Challenger verkligen vara över fem meter lång? Trångt i parkeringsgaragen.

Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Pris
532 500 kronor.


Motor
Bensin. Längsmonterad 8-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 12,0:1. Borrning/slag 93,0/92,7 mm, cylindervolym 5 038 cm3. Max effekt 460 hk (338 kW) vid 7 250 r/min, max vridmoment 529 Nm vid 4 600 r/min.


Kraftöverföring
Motor fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel undre H-länk och två tvärlänkar per sida.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 12,2 m.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd f/b: 9/9,5 tum, Fram 255/40 R19. Bak 275/40 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 272, längd 479, bredd 192, höjd 138, spårvidd f/b 158/166. Markfrigång 14,4. Tjänstevikt 1 818, maxlast 287, max släpvagnsvikt 0. Tank 61 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 408 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,6 s, toppfart 263 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 1,66 l/mil, landsväg 0,88 l/mil, blandad körning 1,24 l/mil. CO2 277 g/km.


Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
18 709 kronor per år de första tre åren, därefter 4 012 kronor per år.

Plus och minus
+ V8. Klart att V6 duger, men klart det ska vara V8 i en amerikansk muskelbil.
+ Launch control. Otroligt onödigt däckbrännar-verktyg. Underbart!
– Dyr. Mycket bang for the buck i Mustang GT, skippa Bullitt.
– ”Svag”. Eller ja, nåja. I USA får du 487 hästkrafter i din Bullitt. I Europa endast 460.

Vinnare: Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Dodge Challenger GT SXT 3,6 V6 mot Ford Mustang Bullitt Fastback V8

Nog är det annorlunda på andra sidan Atlanten alltid. Ford Mustang kommer aldrig här bli en bil att köra ungarna till förskolan med eller pendla in till jobbet i. Det används den ju till i USA – bland annat… Bullitt-versionen känns överflödig, framför allt prismässigt, då du endast får tio extra hästkrafter, lite interiört lull-lull och dekaltrim. I USA har Bullitt-versionen får ännu mer pulver – 487 hästkrafter – mer rimligt. När det kommer till amerikanska muskelbilar handlar det dock till slut om känslor och kraft. Både Forden och Dodgen kan fås med båda i massor. Men ser vi på bilarna med svenska ögon, vi vill ha lite ordning och reda, är Forden en bättre sammansatt produkt. Interiört känns allt modernare och körmässigt går den vinnande ur striden. Grattis!

Du kan läsa vår provkörning av Ford Mustang Bullitt i Teknikens Värld nummer 25/2018 och en provkörning av en bakhjulsdriven Dodge Challenger 3,6 V6, bensin, i Teknikens Värld nummer 10/2019.

Provkörning av Porsche Cayenne S Coupé

$
0
0
Porsche Cayenne S Coupé

Det här är nytt!

Coupé
Den stora nyheten är slankare karossform med mer bakåtlutade A-stolpar och framåtlutade D-stolpar.
Högre grundnivå
Jämfört med vanliga Cayenne har Coupé högre utrustningsnivå som standard med bland annat Sports Chrono och panoramaglastak.
Unik utrustning
Coupé särskiljs med extrautrustning som inte erbjuds till vanliga Cayenne som kolfibertak och egna klädselalternativ.

Det hela startade 2007 när BMW presenterade sin X6, en modell som när det begav sig blev utskälld på grund av dess vulgära design, som till skillnad från X5 som den baseras på bestal bilen på dess praktiska funktioner. Modellen blev nästan synonym med en slösande livsstil, en nagel i ögat på gemene man. Den var länge ensam i sin klass men nu verkar vindarna ha vänt och varenda biltillverkare med självaktning måste ha en coupé-suv i utbudet.

Nu har turen kommit till Porsche som självklart vill vara med och dela på kakan. När dagens tredje generation Cayenne började utvecklas stod det klart från början att Porsche ville göra något mer med modellen än en konventionell suv. Strax efter utvecklingsstarten drog också projekt Cayenne Coupé igång jämsides.

Porsche Cayenne S Coupé

Jag lämnar vårvärmen i Stockholm och landar i ett österrikiskt Graz som bjuder på ösregn. Framför mig står nya Cayenne Coupé iklädd en lysande Lava Orange-färg. Framifrån är det svårt att direkt skilja den från en vanlig Cayenne förutom att det är något som inte ser helt rätt ut. Jag går sakta runt sidan av bilen och den mest uppenbara skillnaden blir tydlig.

Taklinjen är 13 millimeter längre och det ger en avsevärt mycket slankare profil. A-stolpen är bakåtlutad med en grad och D-stolpen mycket mer än så i motsatt riktning. Visst ger det ett sportigare intryck men frågan är om det rotar sig djupare än bara ytan.

Porsche Cayenne S Coupé

Denna design kommer så klart med en del kompromisser som att bagageutrymmet är nästan 170 liter trängre än det hos vanliga Cayenne. Nu ryms 600 liter med baksätet intakt och den sluttande bakrutan gör att det inte går in några höga prylar. Jag slänger in min mjuka duffel och stegar mot förardörren. Väl på plats i kupén är det inte mycket som skiljer från syskonet. Stolarna är lika omkramande som vanligt och just denna bil är utrustad med sportstolarna som har integrerat huvudstöd, ett av tre olika stolsalternativ att välja på.

Nyckeln läggs i mugghållaren och där den vanligen ansluts sitter i stället ett fast vridreglage monterat till vänster om ratten. Den 2,9-liters V6 med dubbelturbo som hör till Cayenne S Coupé vaknar till liv med ett dovt gurglande och vindrutetorkarna kämpar för att hålla sikten fri. Bak händer inte så mycket alls bortsett från det härliga ljudet de fyra avgasutblåsen producerar, i bakrutan saknas nämligen torkare.

Den Cayenne S Coupé jag sitter i levererar 440 hästkrafter och placerar sig i mitten av det nuvarande utbudet. Instegsversionen har en treliters V6 med 340 hästar och toppversionen Cayenne Turbo Coupé maffiga 550 hästkrafter och 770 newtonmeter.

Porsche Cayenne S Coupé

På de smala landsvägarna är det till en början svårt att placera bilen, den känns väldigt stor och det är svårt att få ett hum om var den högra sidan av bilen befinner sig. Vanliga Cayenne är en stor bil och Coupé-versionen är dessutom 19 millimeter bredare på sina ställen. Efter några mil kommer jag över det nervösa flackandet med blicken i höger sidospegel och kommer bättre överens med bilen, dags att börja njuta av körningen.

I normalt körläge upplevs den minst lika bekväm som syskonet med ett härligt storbils-gungande över ojämnheter, något jag kan tacka den adaptiva luftfjädringen för. Den kostar 22 300 kronor extra medan konventionella stålfjädrar är standard.

Porsche Cayenne S Coupé

De smala vägarna tvingar mig att stundvis korsa mittlinjen och bilens filbytesvarnare ger ifrån sig ett rymdskeppsliknande ljud. Tacksamt nog går det att stänga av då det mest blir irriterande på vägar som dessa. Vredet för att växla mellan de fyra körlägena sitter liksom hos 911 på ratten och erbjuder Normal, Sport, Sport+ och Individual. Placeringen är optimal och jag slipper ta ögonen från vägen för att leta rätt på en knapp eller liknande som vanligen sitter någonstans på mittkonsolen. Ett klick åt höger och Sport-läge aktiveras.

Ljudbilden blir direkt mer framträdande då spjällen i sportavgassystemet öppnas. Fjädring och styrning spänner upp sig och gasresponsen blir kvickare. Visst blir bilen mer alert runt de skarpa kurvorna men detta är ingen lättviktsracer och dess vikt på 2,2 ton gör mig genast varse om det. Motorn i S-versionen passar perfekt medan Turbon visserligen har sina goda sidor men för det mesta känns den som ”lite för mycket”, särskilt i vanlig vardagstrafik.

Porsche Cayenne S Coupé

Det är mycket extra pengar att lägga på 110 fler hästkrafter bara för att kunna ha ”Turbo” skrivet på bagageluckan. Cayenne S Coupé räcker gott och väl. Tro mig. Grundpris för den är 995 000 kronor medan Turbo kostar saftiga 1 464 000 kronor. Instegsmodellen får du för 830 000.

Men när jag blir tvungen att vrida blicken åt annat håll än framåt för att kontrollera döda vinkeln blir en till kompromiss med denna karossform tydlig. Sikten snett bakåt är i stort sett obefintlig på grund av de breda C- och D-stolparna. Det sitter visserligen små sidorutor bakom bakdörrarna men de har mest en designmässig funktion och erbjuder inga fördelar gällande sikt.

På bagageluckan sitter en liten läpp för att markera övergången till den framåtlutade bakrutan. Vid 90 km/h så växer den dock till en rejäl fläskläpp som sträcker sig över hela bagageluckans bredd. Ovanför bakrutan där taket slutar sitter ytterligare en vinge. Men det gör faktiskt ingen nytta över huvud taget. Den sitter endast där av designmässiga skäl, något som Porsche själva inte hymlar om, ”takprofilen ser för rund ut utan en vinge där”, säger en representant för Porsche på plats.

Porsche: Diesel är ett avslutat kapitel

De fantastiska vägarna som är mycket intressanta för oss som älskar att köra bil bjuder på en lång rad av utomordentliga fotomöjligheter. När jag stannar för att fotografera passerar en grupp äldre personer ute på tur och stannar för att titta på bilen och mig förundrat. Efter en stund tar sig en dam till tal och frågar varför de har sett så många likadana bilar på samma ställe under dagen. Jag förstår hennes undran och troligen kommer en sådan här koncentrerad population av Cayenne Coupé vara svårfunnen i verkliga livet framöver. Det är en nischbil av rang som delar kundgruppen.

I mina ögon är Cayenne Coupé inte så mycket mer än en designprodukt för att tillfredsställa marknaden. Visserligen en mycket väl utförd sådan men mitt personliga val faller ändå på den vanliga Cayenne.

6 frågor

Wolfgang Butschek, Porsche

Vad fick er att bygga Cayenne Coupé?
– Vi försöker hela tiden hitta nya versioner av Cayenne. När vi påbörjade utvecklingen av vanliga Cayenne ville vi också bygga en sportigare version. Så åtta månader efter starten av Cayenne började utvecklingen av Coupé-versionen. Vi ville göra mer än bara byta tak på bilen och ta tillvara på de sportiga delarna från modeller som 911.

Just nu är Turbon toppversionen och i slutet av året kommer även hybriden. Har ni planer på en ännu vassare version framöver?
– Kanske det, du får helt enkelt vänta och se, säger Wolfgang med ett leende.

Hur kommer försäljningsfördelningen mellan Cayenne och Cayenne Coupé att se ut?
– Vi förväntar oss att Coupé-versionen kommer att stå för ungefär 30 procent av försäljningen.

Vem är det som köper en Coupé i stället för vanliga Cayenne?
– Skillnaden mellan kunderna är nog inte så stor, kanske att Coupé-kunderna är lite yngre och de som prioriterar design mer.

Vad var den största utmaningen under utvecklingen av bilen?
– Det krävdes en hel del förstärkningar i taket för att möjliggöra glastaket som inte har några tvärgående ribbor i glaset, det i kombination med att få till den aktiva spoilern på bakluckan var de största utmaningarna.

Stämmer det att takspoilern egentligen inte tillför några aerodynamiska fördelar?
– Ja det stämmer. Utan den ser taklinjen lite för rund ut så den sitter enbart där av designmässiga skäl.

Porsche Cayenne S Coupé

Pris
995 000 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 11,2:1. Borrning/slag 84,5/86,0 mm, cylindervolym 2 894 cm3. Max effekt 440 hk (324 kW) vid 5 700-6 600 r/min, max vridmoment 550 Nm mellan 1 800-5 500 r/min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,1 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd f/b 9/10,5 tum, däck fram 275745 R20, bak 305/40 R20.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 290, längd 493, bredd 198, höjd 168, spårvidd f/b 167/167. Markfrigång 19. Tjänstevikt 2 125, maxlast 700, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 75 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 625-1 540 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,0 s, toppfart 263 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 1,15 l/mil, landsväg 0,82 l/mil, blandad körning 0,94 l/mil. CO2 216 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad förbrukning 1,29 l/mil.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.


Skatt
12 182 kronor per år de första tre åren, därefter 2 670 kronor per år.

Rivaler

BMW X6 2020

BMW X6 M
Pionjären inom klassen. En bil som faktiskt upplevs som mer vulgär än Cayenne Coupé. Detta är en bil för den som älskar att synas. På gott och ont. Nya X6 kommer snart.
Pris: Ej fastställt.

Mercedes-AMG GLE Coupé

Mercedes-AMG GLE 63 4Matic Coupé
Tvåa på bollen var Mercedes som vid det här laget har flera coupé-suvar på marknaden.
Pris: 1 219 000 kronor.

Provkörning av BMW 118d Automat

$
0
0
BMW 118d Automat

Det här är nytt!

Framhjulsdrivning
1-serie bygger på samma plattform som Mini och har blivit framhjusdriven.
Design
Fronten sticker ut, kaxigt.
Motor
Toppversionen M135i får den starkaste fyran någonsin i en BMW.

När första 1-serie kom 2004 var det många BMW-puritaner som rynkade på näsan. En BMW i golfklassen? Nej tack! Men åren gick och det visade sig att marknaden visst var mogen för en bayrare i halvkombiformat. Nu är det dags igen för BMW:s fans att förfasa sig. Nya 1-serie är nämligen F-R-A-M-H-J-U-L-S-D-R-I-V-E-N.

Jag lämnade en blankrad här för att nyheten verkligen skulle sjunka in. Men egentligen ska man inte bli alltför chockad. Man har ju sett det komma – bakhjulsdrift och raka sexor ligger inte riktigt i tiden när man ska göra bilar i kompaktklassen. För övrigt har BMW 2-serie Active Tourer varit i produktion i fem år, med familjebuss-look och framhjulsdrivning. Varumärket har överlevt, mot alla odds.

BMW 118d Automat

Dessutom är nya 1-serie en fining på vägen. Chassit är hämtat från Mini och har vässats med ett flertal nya förkortningar. ARB – Aktornahe Radschlupfbegrenzung” – är en slags avancerad antispinnfunktion som förkortar tiden mellan signal och reaktion. ARB-tekniken är ett carry-over från BMW i3 och dämpar understyrningstendenserna som finns i framhjulsdrivna bilmodeller. Standard är också DTC, Dynamic Traction Control, som flyttar fram antisladdsystemets ingrepp så långt som möjligt, för vänner av o-assisterad körning.

Enligt BMW sätter man en ny standard för kördynamik i kompaktklassen. Jag skulle inte skriva under på den beskrivningen. Däremot tycker jag att BMW lyckats riktigt bra med att kombinera bra åkkomfort med ett visst mått av körglädje. Med framhjulsdrivningen har BMW lyckats öka innerutrymmena, något som alltid har varit 1-series akilles-häl. Jämfört med förra generationen är benutrymmet tre centimeter bättre i baksätet. Men att kalla det rymligt vore att ta i.

BMW 118d Automat

Jag hade förväntat mig mera av en bil med för storleksklassen generösa 2,67 meter i hjulbas. Takhöjden bak är bra. Men insteget till baksätet är trångt, skorna liksom fastnar i dörröppningen på vägen in. Och är man på väg till mittplatsen tvingas man bresa, mansgris eller inte, på grund av kardantunneln.

Den finns på alla versioner, inte bara de fyrhjulsdrivna. Det finns nämligen båda sorterna i programmet. 1-serie börjar med bensindrivna 118i, dieseldrivna 116d och 118d, alla framhjulsdrivna. I toppen på menyn hittar vi fyrhjulsdrivna 120d xDrive och sport­versionen M135i xDrive. Mer om sistnämnda i separat presentation.

Bilen jag provkör först är 118d på 140 hästkrafter. En väldigt välisolerad diesel som smyger fram i 1 600 varv på motorväg. Motorljudet hörs mest på tomgång, när vi kommer ut på landsväg drunknar det lilla motorknattret i väg- och vindljud. Färddatorn indikerar att den nöjer sig med 0,6 liter per mil. NEDCkorr värdet är 0,44 liter mil.

BMW 118d Automat

En kalasmotor, men tyvärr lär den ratas av många köpare eftersom den går på diesel. Extra sorgligt i detta fall eftersom BMW är den tillverkare som har kommit längst med avgasreningen. När tyska bilistorganisationen ADAC testade dieselbilars utsläpp i verklig körning i vintras var det BMW X1 med just 18d-motorn som gjorde bäst ifrån sig. I både testbänk och i verklig körning låg NOx-utsläppen under lagkraven.

Hybridmodellen lyste med sin frånvaro under presslanseringen. Men det lär komma en hybridversion om något år, BMW har ju lovat elektrifiering i alla modellserier.

BMW vill gärna vara ”förarens bil” och det är väl därför de har utrustat provbilen med sportstolar. Synd, för jag tycker de kunde ha varit aningen mer generösa i bredden. Nu sitter jag väldigt tight, även när skålningen är inställd i bredaste läget. Mer sport-uttryck: Innertaket är svart och kupén är mörk.

BMW 118d Automat

Fönsteröppningarna baktill är avsmalnande och C-stolpen saknar fönster helt och hållet. Lägg till en liten bakruta och du har receptet för trendig bildesign av i dag – och för dålig runtom-sikt. Men det gör ingen större skada, 1-serien är lättparkerad ändå tack vare att man har vårdat de kompakta yttermåtten. Bilen är till och med några millimeter kortare än föregångaren, nya 1-serie är 4,32 meter lång och passar klockrent mitt i C-segmentet.

Instrumentpanelen har i stort sett hämtats från nya 3-serie men anpassats till 1-series mått. Vi känner igen det digitala klustret i TFT-skärmen, mittsektionens skärm och klimatknappar. Det är lovvärt att man har delat upp funktionerna, men värmeknapparna lämnar en del övrigt att önska. De är små, blanka och kräver att man tar ögat från vägen. Vad är det för fel på ett vred?

BMW 118d Automat

Precis som de andra nya modellerna från BMW har den ”System 7.0” med stor skärm och uppkopplingsmöjligheter. Av alla nya finesser tycker jag den digitala nyckeln är vettigast. En digital nyckel laddas ned i din telefon, sedan öppnar du dörren genom att hålla telefonen mot dörrlåset. Vill du låna ut bilen kan du skicka den digitala nyckeln till dennes smarta telefon. Men röststyrningen har inte hängt med utvecklingen, BMW kan inte svenska.

Designmässigt har det hänt saker främst i fronten. BMW har som bekant drabbats av svår njursjukdom som får organen i fråga att expandera. Nya 1-serie är inget undantag, utan är tvärtom svårt drabbat. Strålkastarna är också större och som kronan på verket har man satt dit ett par ståendes luftintag som verkar hämtade från Toyota Prius. Det låter som en eftergift för 100 miljoner bilköpande kineser. Men i verkligheten ser bilen bra ut, inte sant?

BMW 118d Automat

Bagageutrymmet rymmer 380 liter, 1 200 liter med fällda ryggstöd. Normalt i klassen. Baksätet har ett tredelat ryggstöd, en lyxig detalj som uppskattas inte bara av skidåkare. Fälls ryggstöden framåt blir lastgolvet dock inte riktigt plant.

Sammantaget känns nya 1-serie som ett stort kliv framåt, främst för infotainmentdelen och för det större innerutrymmet. Om det räcker för att öka närvaron på marknaden lär bli en prisfråga när den börjar säljas i slutet av september. Framhjulsdriften? Äntligen!


BMW M135i xDrive – Hårdingen

BMW M 135i xDrive

Bilbytet under provkörningen ger helt nya intryck. Jag kliver in i en mörkblå M135i xDrive. Fyrhjulsdriven, sänkt tio millimeter och försedd med BMWs hittills starkaste fyrcylindriga motor – 306 hästkrafter ur två liters cylindervolym.

Chassit är ställbart från hårt till stenhårt, det här är en bil som vill köras aktivt. Styrningen är mer direkt än vanligt, ”M Sport Steering” kallas det. Jag kör inte på någon racerbana, men de småkurviga landsvägarna i Bayern är ett utmärkt surrogat.

Med gas ut ur kurvan känns skillnaden jämfört med de framhjulsdrivna syskonen. Standard är en Torsen-differential som låser framhjulen, M-sportfjädring och M-sportbromsar. Karossen är styv i sig och M135i har styvats upp extra med förstärkta krängningshämmare.

Fabriken anger 0-100 km/h på 4,8 sekunder om man utnyttjar Launch Control, något som måste vara en av bilvärldens minst använda finesser.


Tre frågor

Marcel Wiets

Marcel Wiets – Projektledare, BMW Digital Services.

När kommer BMW:s röststyrning på svenska?
– Vi arbetar med att integrera fler och fler språk, men jag kan inte kommentera när vi kommer med svenska.
Jag kan förstå att det är smart att styra komplicerade aktiviteter med rösten, men vad är det för poäng med att be om lite mer värme i kupén muntligt? Det går ju fortare att ställa om värmen med fingret.
– Om du kör på en hårt trafikerad gata så kan det vara besvärligt att ta blicken från vägen för att lokalisera knappen. Det är helt enkelt så mycket enklare att säga ett kommando till bilen. Vi jobbar med att göra fler och fler funktioner tillgängliga med röstkontroll.
Finns det skillnader mellan olika marknader när det kommer till hur mycket man använder röstkontrollfunktionen?
– Det finns skillnader. Många i Kina använder det, och även i USA. I Europa finns det skillnader mellan marknaderna, men det ökar.

BMW 118d Automat

Pris
Ej fastställt, säljstart 28 september 2019.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 90,0/84,0 mm, cylindervolym 1 995 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) mellan 2 500-4 000 r/­min, max vridmoment 350 Nm mellan 1 750-4 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 8-växlad automatlåda alt 6-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 205/55 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 267, längd 432, bredd 180, höjd 143, spårvidd f/b 156/156. Markfrigång 15. Tjänstevikt 1 505, maxlast 475, max släpvagnsvikt 1 300. Tank 42 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 380-1 200 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,4 s, toppfart 216 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,48 l/mil, landsväg 0,38 l/mil, blandad körning 0,41-0,44 l/mil. CO2 108-116 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 5 år.


Skatt
3 136 kronor per år under de tre första åren, därefter 2 070 kronor per år.

Rivaler

Audi A3 30 TDI

Audi A3 2017

Audi A3 30 TDI har en 1,6 liters dieselfyra på 116 hästkrafter och en saftig prislapp. Bara femdörrars sedan 2018.
Pris: 271 300 kronor.

Alfa Romeo Giulietta B-Tech 1,4 120 hk

Alfa Romeo Giulietta

För den som verkligen vill ha något udda i garaget. Giulietta är snygg, trevlig på vägen men inte särskilt rymlig. B-Tech-versionen har en rad mörkglansiga detaljer.
Pris: 239 000 kronor.

Provkörning av Ford Mondeo Kombi Titanium Business Edition 2,0 HEV

$
0
0
Ford Mondeo Kombi Titanium Business Ed. 2,0 HEV

Det här är nytt!

Drivlina
Mondeo med kombikaross kommer som Hybrid. Ny diesel på två liter finns också på menyn.
Design
Små ändringar i fronten och baken.
System
Adaptiv farthållare, fartbegränsare och start & stopp-system kommer nu till modellen.

Oavsett om du hajar till vid denna provkröning eller den går dig förbi så förstår jag dig. Både modell och drivlina hör till gårdagens nyheter men nu finns de för första gången i kombination: Ford Mondeo kombi som lanserades 2016 och hybridteknik som funnits på marknaden i omkring 20 år.

Drivlinan, en tvåliters Atkinsonmotor och elmotor som tillsammans ger 187 hästkrafter har funnits i sedanversionen av Mondeo i tre år men nu finns den alltså i kombi- och hybridsuktande Sverige. Kanske ska det ta fart på försäljningen, blott 306 bilar har sålts i landet under årets första fem månader.

Ford Mondeo Kombi Titanium Business Ed. 2,0 HEV

Om det har med dalande intresse för den specifika modellen eller segmentet att göra låter jag vara osagt, själv tycker jag det är skönt att få kliva in i en helt normal bil och inget högbygge med Darth Vader som största inspirationsskälla. Inne i Mondeo märks det att tiden har gått, snittet känns inte purfärskt men samtidigt finns det inget att anmärka på.

Elmotorn sätter bilen i rull men sedan tar bensinmotorn över, bara vid minimalt gaspedalstryck under gynnsamma förhållanden håller den kommandot på egen hand. Det ser jag via staplar och mätare till vänster om hastighetsmätaren – med blotta örat eller via vibrationer märks inte övergången alls.

LÄS MER: Ford ska bygga elbilar på VW-teknik

Bilen går tyst och tungt vilket har sin grund i att det är en stor bil som togs fram med även den nordamerikanska marknaden i åtanke. Vid konstant fart hör jag varken motorljud, vindbrus och knappt trafiken runt mig genom rutorna. Vägbrus hörs dock, mest från hjulhusen bak.

Ford Mondeo Kombi Titanium Business Ed. 2,0 HEV

Tystanden bryts abrupt vid häftig acceleration – eller i alla fall försök till acceleration. Den steglösa växellådan har samma gummibandskaraktär som andra så kallade CVT-lådor på marknaden. När farten tillslut uppnåtts återställer sig lugnet i kupén.

Det var länge sedan jag körde en så komfortabel bil som Mondeo. Stolar passar olika kroppar men dessa elmanövrerade i halvskinn passar mina 178 och 65 (nåja) kg perfekt. Jag kan köra i timmar utan vare sig minsta ryggvärk eller döda skinkor. Jag klockar mig för en snittförbrukning på 0,65 l/mil enligt trippmätaren, vilket rimmar med WLTP-siffrorna men skiljer sig från Fords ursprungliga uppgift på 0,44 l/mil, och viker av från motorvägen.

Det är dags att fylla på bränsle i tanken som har krympt med 13,5 liter jämfört med ”vanliga” kombin för att ge plats åt batteripaketet. Tyvärr har det även inkräktat på bagageutrymmet både till volym och till användarvänlighet. Utrymmet har krymp med 122 liter och försvåras av en otymplig puckel på golvet direkt innanför bagageluckan.

Ford Mondeo Kombi Titanium Business Ed. 2,0 HEV

Att kombiversionen fått hybriddrift är inte den enda nyheten, Mondeo som modell har fått ett lyft som kanske först är svår att ta. Ändringarna är dock inte helt busfärska utan kom först på den amerikanska tvillingbilen vid namn Fusion 2017. Grillen har ett lite nytt stuk för att bättre passa vid sidan av nya Focus och stötfångaren fram samt dimljusen har ny form. Baktill märks en kromlist som löper in i baklamporna men i övrigt känns plåtvecken igen.

LÄS MER: Mondeo firar 25 år – få bilar kvar

Körmässigt har nu Mondeo inte allt för nya funktioner som adaptiv farthållare, fartbegränsare och start & stop-funktion. Infotainmentsystemet SYNC 3 är av modernt snitt som speglar din Iphone, Android Auto finns dock ännu inte i Sverige när detta skrivs. Växelspaken är av vridtyp om du har valt den åttaväxlade automatlådan som finns till den nya tvålitersdieseln i de två högre effektuttagen på 150 och 190 hästkrafter. Bara den sist nämnda säljs i Sverige och utgör tillsammans med den tidigare bensinaren på 1,5 liter alternativen till hybriden.

Ford Mondeo Kombi Titanium Business Ed. 2,0 HEV

Blev du sugen på en ny Mondeo gör du bäst i att stövla till din Fordhandlare inom kort. Tillverkaren skär ner och med det stryks modeller i paletten, C-Max är först ut. Även om inte Mondeo är bekräftad så kan det mycket väl bli fallet. Då står Ford utan en helt vanlig bil i mellanklassen, något som känns märkligt. Det har varit märkets jaktmarker i årtionden.

Ford Mondeo Kombi Titanium Business Edition 2,0 HEV

Pris
409 250 kronor. Säljs nu.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 12,3:1. Borrning/slag 87,5/83,10 mm, cylindervolym 1 999 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 6 000 r/­min, max vridmoment 173 Nm vid 4 000 r/­min. Elmotor 120 hk (88 kW), total effekt 187 hk, batterityp litiumjon, 1,4 kWh.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. Steglös automatlåda (CVT-låda).


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 12,4 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/40 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 285, längd 487, bredd 185, höjd 150, spårvidd f/b 159/158. Markfrigång 12,7. Tjänstevikt 1 830, maxlast 430, max släpvagnsvikt 750. Tank 49 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 403-1 508 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,4 s, toppfart 187 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,54 l/mil, landsväg 0,47 l/mil, blandad körning 0,49 l/mil. CO2 111 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Låg hastighet 0,72 l/mil, medium hastighet 0,49 l/mil, hög hastighet 0,55 l/mil, extra hög hastighet 0,69 l/mil, blandad körning 0,61 l/mil. CO2 139 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
1 672 kronor per år per år under de tre första åren, därefter 360 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen Passat Sportscombi GTE 2020

Volkswagen Passat GTE
Passat GTE är en laddhybrid som är tio centimeter kortare än Mondeo och nu kommer i uppdaterad version. Modernare, och dyrare.
Pris: 458 500 kronor.

Toyota Corolla Touring Sports 2,0 Hybrid 2019

Toyota Corolla Touring Sports 2,0 Hybrid
”Självladdande” hybrid som Forden. Stora motorn och Executive-paket krävs för att kunna mäta sig med Mondeo.
Pris: 322 500 kronor.


Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

$
0
0
Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Vi har precis tagit till oss hybridtekniken när det är dags för nästa begrepp. Mild-hybriden. Förbrukningsvinsten är mindre än vad vi är vana vid från ”riktiga” hybrider men merpriset är å andra sidan lågt. Skillnaden är att en hybrid som till exempel Toyota Prius har en elmotor som är så stark så att den kan driva bilen framåt av sig själv. Mildhybrider är däremot betydligt svagare på elsidan. Elmotorn hjälper bara till med att dra igång bilen. Du kan inte köra ljudlöst på el, men tekniken sparar energi på marginalen och dessutom blir starten mjukare och mer komfortabel.

De första mildhybriderna på marknaden arbetade med samma 12 volts-system som konventionella bilar har, men de senaste åren har bilindustrin tagit fram bilar med 48 volt-system. Den högre spänningen gör det möjligt att arbeta med högre effekter på elmotorn, vilket betyder bättre acceleration, mer komfortabelt ingrepp, större bränslebesparing och tystare gång.

Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Hur mycket man sparar finns det olika uppgifter på. Audi som var tidigt ute med 48 volt-system uppger en besparing i vanlig trafik på fyra centiliter per mil, motsvarande omkring 10 gram koldioxid per kilometer. Volvo anger en besparing på upp till 15 procent, och det är också det som de flesta andra tillverkare kommunicerar. Det skulle betyda nästan en deciliter mindre per mil under optimala omständigheter.

Om det stämmer i verkligheten ska vi testa i dag. Till vårt förfogande har vi en alldeles ny mildhybrid, Volvo XC60 B4. Det är nämligen i XC60– och XC90-familjerna mildhybriderna gör debut hos Volvo. Två olika drivlinor erbjuds för närvarande i XC60-serien, båda med bokstaven ”B”i beteckningen. B4 ger 197 hästkrafter, B5 ger 235 hästkrafter. Detta är bara början, snart kommer alla Volvo med diesel- och bensinmotorer ha någon form av mildhybridisering.

Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Att Volvo – och övriga aktörer inom bilindustrin – tror på tekniken är uppenbart. Volvo har slutat erbjuda XC60 i det här utförandet, med AWD och automat, utan 48 volt-system. För att ha en bil att jämföra med har vi lånat en begagnad XC60 D4 från Bilia i Stockholm. Det ska med en gång erkännas att duellen blir trubbig. Den nya bilen med 48 volt-system är just det vi säger – ”ny”. Det står 16 mil på mätaren när vi börjar, den begagnade bilen är mer än inkörd, den är från 2018 och har gått hela 7 000 mil. Det borde ge den en fördel på flera centiliter.

Om bilarna drar lika mycket tolkar vi det som en stor framgång för den nya tekniken. Om däremot den gamla versionen är påtagligt snålare är 48 volt kanske inte så mycket värt i verkligheten.

Vi börjar med att köra bilarna varma. Sedan stannar vi och fyller tankarna tills det rinner över. Med det avklarat är det dags för dagens testkörning, övertecknad Mikael Stjerna i mildhybriden och Oskar Krüger i XC60 D4 till att börja med. Först kör vi några mil i närförortstrafik, och lägger sedan några mil ut till Saltsjöbaden och Gustavsberg. Klockan 11.30 har vi kört tio mil och på färddatorn i ”den gamle” XC60 D4 står det 0,71 liter per mil. En låg genomsnittsförbrukning med tanke på att bilen bjuder på mycket luftmotstånd och väger över två ton. Men den nya mildhybriden är snålare än så. På färddatorn läser vi av 0,66 liter per mil.

Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Efter en kort lunchpaus ger vi oss iväg igen och nu kör vi mot Nynäshamn, tur och retur. Det betyder farter på 70-110 km/h. På returen tar vi oss genom Stockholm innan vi ska sluttanka bilarna i Solna. Enligt färddatorn har vi hållit en genomsnittshastighet på 64 km/h under 20,1 mil. Vi tankar först upp mildhybriden. Efter tredje ”stoppklicket stannar pumpen på 12,85 liter. Det betyder 0,64 liter i genomsnitt. Vi kör fram ”en gamle”, XC60 D4 från 2018 utan hybridisering. Efter tre stoppklick i pumpen har vi fått i 12,48 liter. Det betyder 0,62 liter per mil. Inte ens om vi fyller till det rinner över i överfyllnadsventilen får vi i mer än 12,68 liter.

Tveklöst är den äldre, oraffinerade dieselbilen snålast i den här mätningen. Men skillnaden är liten, drygt två centiliter per mil. När den nya mildhybridbilen blir inkörd kommer den med stor sannolikhet ligga några centiliter under i förbrukning. När Teknikens Värld i andra sammanhang har mätt förbrukningen före och efter inkörning har särskilt dieselbilar uppvisat tydliga skillnader. Därför tror vi att mildhybriden kommer att bli minst några centiliter snålare per mil när den är ordentligt inkörd. Säkert så mycket snålare att den de facto blir snålare än den konventionella XC60 D4.

Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Men vi måste erkänna att en viss besvikelse infinner sig. Många i bilindustrin talar om besparingar på 15 procent – inklusive Volvo – och vi hade hoppats på ett tydligare resultat. Under körningen höll vi järnkoll på förbrukningen som anges i färddatorerna. Enligt dessa var mildhybriden relativt sett snålast när vi körde i stadstrafik. Vilket är fullt logiskt. Det är i start/stopp-trafik som den elektrifierade startmotorn gör skillnad jämfört med den konventionella dieselmotorn.

Trots det är skillnaden i koldioxidutsläpp synnerligen ringa i körcykeln. Nya mildhybriden B4 noterar 142 gram i CO2-utsläpp, medan den förra versionen utan mildhybridteknik hade 144 gram i CO2-utsläpp (Båda värdena enligt testcykeln NEDC-korr).

Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Komfortmässigt är skillnaden mer uppenbar. Mildhybriden har mjukare starter. Så snart foten lyfter från bromspedalen drar elmotorn igång förbränningsmotorn. Elmotorn är kopplad via en drivrem till förbränningsmotorns vevaxel. I den gamla XC60 D4 från 2018 kan man känna att motorn rister till när man släpper bromspedalen, den typiska start/stopp-skakningen, men i mildhybriden är starten mjukare.

Det bästa är kanske att Volvo bjuder på 48 volt-tekniken utan prispåslag. Du får alltså sju hästkrafter extra, mer komfort och en snålare och mer miljövänlig drivlina för 425 900 kronor. Du kan fortfarande köpa den manuellt växlade versionen utan mildhybridteknik för 406 000 kronor. Skillnaden, 19 900 kronor, är exakt vad Volvo normalt tar för automatlådan.

Volvo XC60 AWD B4 mot Volvo XC60 AWD D4

Det kraftigare alternativet XC60 B5 kostar för övrigt 455 900 kronor. För konsumenten är det inget svårt val. Om man nu är inne på XC60-spåret, vill säga. Dessutom slippar man den skamfyllda bokstaven D på bakluckan.

Vinnare: Volvo XC60 AWD B4

Som du just läst i texten haltar jämförelsen lite. Den ena motorn, D4, har gått 7 000 mil och är därmed inkörd, medan dieselmotorn med mildhybridteknik, B4, endast gått 16 mil när vi hämtar ut den. Själva definitionen av rå och långt ifrån inkörd. D4 blev alltså drygt två centiliter snålare per mil. Vi törs ändå påstå att B4-motorn kommer gå vinnande ur striden i det långa loppet.

Hur många mil det krävs för att en bil ska vara ”inkörd” finns det många teorier om. Därom tvista de lärde. Men låt säga några hundra mil i alla fall. Strikt miljömässigt är det inga enorma vinster det handlar om, det skiljer bara 2 gram CO2 modellerna emellan. Men Volvo bjuder på sin 48 volt-teknik, lägger på sju extra hästkrafter och ger mer komfort vid start och stopp. Allt för samma pris som tidigare. Vad den verkliga, inkörda, förbrukningen blir ska däremot bli spännande att se i ett senare skede.

Volvo XC60 AWD B4

Pris
435 900 kronor, säljs nu.


Motor
Diesel-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,8:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 197 hk (145 kW) vid 4 000 r/­min, max vridmoment 420 Nm mellan 1 740-2 520 r/­min. Elmotor 14 hk (10 kW), total effekt 211 hk, batterityp litium-jon, i. u.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring fram, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak tvärställd bladfjäder av kompositmaterial.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/55 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 286, längd 469, bredd 190, höjd 164, spårvidd f/b 165/166. Markfrigång 22. Tjänstevikt 2 065, maxlast 455, max släpvagnsvikt 2 400. Tank 71 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 505-1 432 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,4 s, toppfart 205 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): CO2 142 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Låg hastighet 0,84 l/mil, medium hastighet 0,62 l/mil, hög hastighet 0,54 l/mil, extra hög hastighet 0,66 l/mil, blandad körning 0,64 l/mil. CO2 167 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
6 433 kronor per år per år under de tre första åren, därefter 3 211 kronor per år.

Provkörning av Honda S2000

$
0
0
Honda S2000 Moderna Klassiker

Året är 2009 och jag håller på att sälja den Ford Focus ST jag dumt nog köpte ny två år tidigare.­ Det går trögt, men plötsligt ringer en man och erbjuder mig ett byte mot hans Honda S2000. Efter övervägande anser jag mig inte behöva en bil som den och tackar nej. Sedan köpte jag en Saab 9-3 Coupé med automatlåda i stället. Nu, nästan tio år senare får jag chansen att sätta mig på förarplats i S2000 och uppleva vad som kunde ha varit mitt billiv i tidiga tjugoårsåldern.

S2000 lanserades vid millennieskiftet men namnet­ syftar inte på årtalet. Däremot motorstorleken. Under den långa huven sitter en rak fyra med två liters cylinder­volym som levererar 241 hästkrafter vid 8 300 r/­min! Den sitter monterad långt bak i motorutrymmet, hela vägen bakom fjäderbensfästena vilket gör att S2000 kan beskrivas som en frontmittmotorbil. Tack vare detta har Honda lyckats fördela 1 390 kg 50/50 fram och bak, med andra ord optimalt för en sportbil av denna kaliber.

Honda S2000 Moderna Klassiker

Fotograf-Patrik, jag och ägaren Robert Almevik står på en parkeringsplats i Linköping när en medelålderns man i en Porsche Boxster glider förbi och vinkar glatt innan han parkerar och går fram till oss.

– Vad är det här för något, är den ny? Jag har förståelse för misstaget då S2000 faktiskt har en tidlös design och den varken ser ut eller känns så gammal som den är. Dess bakåtdragna låga profil­ känns minst sagt sportig och de tillplattade breda framskärmarna är en bidragande orsak.

Hondas designer Daisuke Sawai har haft självförtroende bakom pennan och inte känt behovet av att tillföra något drastiskt. Det är ganska befriande att se när vi jämför med dagens bilar som har vinklar, veck och detaljer utströsslade överallt.

Honda S2000 Moderna Klassiker

Sittbrunnen är liksom motorn placerad långt bak, och när jag placerar rumpan i de skinnklädda skålade sportstolarna känns det som att jag sitter på bakaxeln. Nästan så jag kan sträcka ut handen och lägga den på bakhjulet. Interiören är ovanligt avskalad och allt är placerat för att sätta föraren i centrum, passageraren reduceras till ett bihang utan något att säga till om.

Till höger om ratten sitter kontroller till klimatanläggningen och till vänster manövreras stereon, allt kan nästan nås utan att händerna flyttas från ratten. Stereon sitter för övrigt snyggt dold bakom en lucka täckt av borstad aluminium. På så sätt göms det som brukar vara en tydlig tidsmarkör.

Startnyckeln är konventionell och passar på höger sida av rattstången som inte är justerbar. Jag vrider om men S2000 förblir tyst. Till vänster vid radiokontrollerna sitter en stor rund röd knapp som startar galenskapen. En oerhört vanlig detalj i dagens bilar, men när S2000 kom hade nästintill ingen annan biltillverkare det. I vår systertidning Teknikens Värld ansågs den rent av vara provocerande när Dag E Hogsten gjorde en första provkörning 1999.

Honda S2000 Moderna Klassiker

Jag trycker in den och motorn vaknar till liv. Tyvärr är det inte den motor som tidigare nämnts. Just detta exemplar är importerat från USA och vid modelluppdateringen 2004 fick S2000 på den marknaden en större maskin. Den har borrats upp till 2 157 kubikcentimeter och levererar samma effekt, 241 hk, men vid 7 800 r/­min. Maxvridet är marginellt högre med 220 i stället för 208 newtonmeter. Den största skillnaden är dock att denna motor har maxvarv på 8 200 r/­min i stället för sanslösa 9 000 r/­min. Synd!

Lägger min hand om den svarvade växelspaksknoppen­ i aluminium och för den förvånansvärt kort fram till ettan, klick! Kopplingen kräver noll tillvänjning, den är perfekt från början och vi glider iväg. Tidigare än väntat måste jag gå vidare till tvåan och trean, S2000 känns tam och lådan är extremt lågt växlad. Men så trivs den också på varvtal där andra bilars motorer redan skulle ha rasat.

Honda S2000 Moderna Klassiker

Vid 6 500 r/­min börjar det hända saker, Hondas berömda VTEC aktiveras och S2000 går från Jekyll till Hyde. Ljudet blir råare och accelerationen­ kraftig, den solfjäderformade digitala varvräknaren närmar sig rödmarkering och nästa växel klickar i med en oerhörd precision. Vilken växellåda! Tack vare placeringen krävs inget länkage och spaken går rakt ner i lådan, vilket ger en mycket mekanisk och tillfredställande känsla. De korta slagen gör den till en fröjd att hantera och vid aktiv körning är handen nästan fast monterad på växelspaken. Det krävs för att hålla S2000 inom det ganska smala effektbandet.

Nu önskar jag att motorn var den europeiska som orkar längre. Fast samtidigt är det kanske lika bra då de stora digitala siffrorna visar hastigheter som en laserpistolanvändare inte skulle ignorera. S2000 har en förmåga att locka fram hornen i pannan­ och det är då den är som absolut bäst.

Honda S2000 Moderna Klassiker

Chassit är mycket vridstyvt för en cabriolet och med hjulupphängning bestående av dubbla triangellänkar runt om är väghållningen fantastisk. Just detta exemplar har dock eftermarknadsfjädring som ger ett lätt struttigt och stötigt uppförande och är inget som bidrar till god komfort.

Styrningen är elassisterad och exakt, den lätta bilen reagerar blixtsnabbt. Med svanskotan i stort sett placerad på bakaxeln får jag mycket god feedback upp via ryggraden. Honda S2000 är helt enkelt en fantastisk körmaskin.

Honda S2000 Moderna Klassiker

Det börjar duggregna, jag tar ner tempot och stannar­ för att fälla upp taket. Det manövreras på elektrisk väg med en knapp bredvid handbromsen som också måste vara åtdragen. Den svarta tygsuffletten omsluter snabbt kupén och förankras med två krokar i rutramen.

Nu upplevs S2000 som trång, och vid normal användning gör sig kompromisserna påminda. Runtomsikten är dålig trots att denna uppdaterade version har bakruta i glas till skillnad från tidigare årsmodellers plastruta. Den oisolerade suffletten släpper igenom en hel del buller och sus.

Honda S2000 Moderna Klassiker

På grund av den fantastiska lådans låga utväxling ligger varvtalet högt även på sjätte växeln i vanlig landsvägshastighet, och jag inser att det snabbt skulle bli tröttsamt vid längre transporter på motorväg.

I bagageutrymmet ryms knappt en helgpackning för två. Men det är inte så S2000 ska upplevas. Den är ingen bil man pendlar till jobbet med eller har som endabil. Den är en modern klassiker och ska användas i sitt bästa element. Så vi lägger det rationella tänkandet åt sidan – och jag ångrar mitt beslut från 2009. Livet är för kort för att köra tråkiga bilar. Som tur är finns det en hel del S2000 till salu, till och med den bil vi kört i dag.

Hondas prisade motor F20C

Honda S2000 Moderna Klassiker

Liksom med NSX höll Honda inte igen när de skulle utveckla S2000, de tog tillvara på sin racingerfarenhet och då särskilt när det gäller bilens hjärta som går under internkoden F20C. Den är fyrcylindrig, högvarvig, saknar överladdning och levererar 120 hästkrafter per liter. När den lanserades var effekten motsvarande den från större V6-motorer. Fem år i rad blev F20C belönad med International Engine of the Year i klassen 1,8-2,0-litersmotorer.

Visste du att…

Honda S800

1966 lanserades Honda S800 och då liksom nu knöt namnet an till cylinder­volym. En fyrcylindrig motor på 791 kubik levererade 70 hästkrafter och varvade till 10 000 r/min. Den såldes som både roadster och coupé fram till 1970.

Honda S2000

Pris
Ursprungligt pris (2005): 326 000 kr. Uppskattat pris (2019): 100 000-300 000 kr.


Motor
Bensin, 4-cylindrig radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Insprutning. Cylindervolym 2 157 cm3 (1 997 cm3). Max effekt 241 hk vid 7 800 r/­min (241 hk vid 8 300 r/­min), vridmoment 220 Nm vid 6 800 r/­min (208 Nm vid 7 500 r/­min).


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.


Hjul
Fälg f/b, 7/8,5 tum, däck fram 215/45 R17, bak 225/40 R17.


Mått/Vikt (cm/kg)
Axelavstånd 240, längd 412, bredd 175, höjd 129, spårvidd f/b 147/151. Tjänstevikt 1 390 (1 350), maxlast 150 (190). Tank 50 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,7 s (6,2 s). Toppfart 240 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning 0,99 l/mil.

Provkörning av Ford Focus ST

$
0
0
Ford Focus ST

Det här är nytt!

Motor
Cylindervolymen har ökat från 2,0 till 2,3 liter och hästkrafterna har gått från 250 till 280. Vridmoment från 350 till 420 Nm.
Körlägen
För första gången har Focus ST olika körlägen där bland annat stötdämpning, styrning och motorljud ändras.
Styrning
Focus ST har snabbare styrning än Fiesta ST och femton procent snabbare än vanliga Focus.
Bromsar
Rejälare bromsar med större skivor har presterat fyra gånger bättre i Fords utmattningstester jämfört med tidigare generation.

Testanläggningen är enorm och jag kan inte annat än fantisera om möjligheterna vi skulle ha med den här ytan till våra tester. Terrängbanor, halkbanor och komfortbanor med grov asfalt blandat med både kullersten och potthål är bara ett axplock av de varierande testbanorna som omringas av en högfartsoval.

Jag befinner mig strax utanför Belgiska staden Lommel på Fords testcenter – ett av de största privatägda i världen. Snabbt hittar jag min favorit bland testbanorna, Track 7, eller Handling Road som Fords personal oftast kallar den. En mil av slät asfalt som med sina vitt varierande kurvkomplex har till uppgift att reda ut, och utveckla, bilens körglada egenskaper.

Ford Focus ST

Track 7 är lätt att förväxla med en racingbana men det simulerar i stället en kurvig, trafikfri och laglös landsväg. Buskul! 280 hästkrafter sätter direkt bra fart på den orangea Focusen. Rödmarkeringen ligger redan strax efter 6 000 r/­min och Ford är tydliga med att de har satsat på en vridstark, snarare än en varvvillig, turbomotor. Vilket inte minst märks på det höga vridmomentet, 420 Nm mellan 3 000 och 4 000 r/­min.

Körbarheten ligger på topp med motorns urstarka karaktär vid låga varv, men samtidigt är det kul att dra varvräknaren till stoppet tack vare ljudet och kraftutvecklingen. En kombination som inte är självklar för turbomatade fyror i den här effektklassen.

Växellådan lever upp till förväntningarna med riktigt sköna och tighta lägen. Kopplingen är hård och med den automatiska mellangasen är nedväxlingar ett rent nöje när fyran blir trean in i den första högersvängen.

Ford Focus ST

Den direkta styrningen är exakt och jag får genast ett stort förtroende för bilen. Det är en mekanisk känsla som förmedlas när den långa högersvängen blir tightare och bilen lägger maximal vikt på vänster hjulpar. Ner på tvåan i takt med att vägen svänger skarpt åt vänster och avgassystemet smattrar när den automatiska mellangasen gör sitt.

280 hästkrafter, och framför allt 420 Nm, kan ofta vålla problem för framhjulsdrivna bilar vid maximalt gaspådrag ut ur långsamma svängar som denna. Det spinner lätt på innerhjulet innan kraften förs över till högerhjulet med hjälp av den elektroniska differentialen från Borg Warner. Bilen drar sig ur svängen på ett väldigt imponerande vis och jag blir lika förvånad varje gång över hur bra nya framhjulsdrivna bilar lyckas få ner så mycket kraft i asfalten!

Kurvkombinationerna fortsätter pröva Focus ST men varken snabba eller långsamma kurvor avslöjar några brister. Inte ens i banans svåraste parti där vägen slingrar sig fram över höjningar och svackor. Trots minimalt tryck på marken när däcken nästan lättar från asfalten är balansen fortfarande där.

Ford Focus ST

Ovanligt på den här sortens vägar är ett parti med kullersten, men just det har Track 7 i slutskedet och här blir jag direkt påmind om den extremt hårda fjädringen. Focusen studsar fram och upplevs helt stelbent. Efter sekunder av famlande lyckas jag byte körläge med ett tryck på rattknappen och på bråkdelen av en sekund mjukar stötdämpningen upp sig rejält – aldrig tidigare har jag märkt en så stor skillnad hos elektroniskt ställbara stötdämpare. Vilket förvisso beror på att Focus ST som sagt är väldigt hård när den är hård.

Tillbaka i det sportigaste ”Track”-läget när underlaget återgår till asfalt och kupén fylls av det mulliga ljudet från turbofyran. Ljudet förstärks elektroniskt i de sportiga lägena men körandes är det inget jag reagerar på, det låter rätt och bra.

Det mest älskvärda med nya Focus ST kommer fram efter ytterligare varv då jag pressar den hårdare och hårdare. Ju hårdare körstil, desto bättre går bilen! Precis när det känns som att framhjulen ska tappa fotfästet glider bakvagnen ut en gnutta och hjälper i stället bilen att styra och det går att köra ännu fortare. En detalj som är så viktig för den där känslan att bara vilja köra mer och mer!

Ford Focus ST

– Väldigt kul att du kände så för det var ett av målen vi haft med Focus ST. Att föraren ska hitta, och lära sig, nya saker med sin bil, säger Leo Roeks, chef för Ford Performance Europa.

Vad Leo också nämner är att Focus ska vara en kul bil som funkar i vardagen. Vilket förklarar varför Ford inte redovisar någon varvtid runt Nürburgrings nordslinga eller försöker utmana med flest hästkrafter. En anledning till varför Ford tänker så med Focus ST är att det förmodligen kommer en ännu värre version: Focus RS. Värstingen som funnits i tre tidigare generationer hade senast 350 hästar och fyrhjulsdrift. En mycket hårdare typ helt enkelt.

Över den medvetet dåliga asfalten på nästa testbana är Focus ST inte lika imponerande som på den förra banan. Men komforten är bra för biltypen. Stötdämpningen funkar bra, drivlinan är lätthanterlig och stolarna ger ett bra stöd för kroppen. Men kanske viktigast för vardagsegenskaperna är att Focus ST kommer i kombiutförande med ett prispåslag på 6 000 kr. Och att 2,3 liters bensinaren går att byta ut mot 190 hästars diesel för samma pris.

Ford Focus ST

Varken kombi eller diesel finns för provkörning men med största sannolikhet är det klassens klart mest underhållande dieselkombi. Men det är med bensinmotorn Focus ST kommer till sin rätt, för då är den riktigt bra.

Tre frågor

Leo Roeks, Ford.

Leo Roeks – chef för Ford ­Performance i Europa.

Ford Fiesta ST är en väldigt bra bil. Har den varit målbild för nya Focus ST?
– Ja problemet vi hade var att överträffa just Fiesta ST som anses vara måttstocken i sin klass. Men vi tycker att vi har lyckats.
Vad var målet med Focus ST?
– Att bygga en bra och kul vardagsbil. Att det finns snabbare bilar i klassen bryr vi oss inte om.
Focus RS, vad kan du säga?
– Ja, nej, kanske, jag vet inte.

Ford Focus ST

Pris
359 000 kronor, säljs nu, första kundleverans hösten 2019.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 87,6/94,0 mm, cylindervolym 2 261 cm3. Max effekt 280 hk (206 kW) vid 5 500 r/­min, max vridmoment 420 Nm vid 3 000-4 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,3 m.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/40 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 270, längd 439, bredd 183, höjd 146, spårvidd f/b 157/156. Markfrigång 12. Tjänstevikt 1 508, maxlast 492, max släpvagnsvikt 1 600. Tank 52 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 375-1 354 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,7 s, toppfart 250 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 1,08 l/mil, landsväg 0,62 l/mil, blandad körning 0,79 l/mil. CO2 179 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Ingen uppgift.


Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje service utförd av auktoriserad märkesverkstad.


Skatt
8 223 kronor per år de första tre åren.

Rivaler

Honda Civic Type R 2019 bak

Honda Civic Type R
Snabbare, hårdare och obekvämare. Hondan är fortfarande klassens snabbaste bil men Focus är mer anpassad för vardagen.
Pris: 361 000 kronor.

Volkswagen Golf GTI TCR

Volkswagen Golf GTI
Golf GTI är varken motormässigt med sina 245 hk, eller med väguppträdandet lika kompetent som Focus. GTI-folkan borde vara billigare.
Pris: 350 400 kronor.

Provkörning av Audi Q7 50 TDI

$
0
0
Audi Q7 50 TDI

Det här är nytt!

Fronten
Grillen har gjorts mer stående, ”för att ge bilen mer prestige”.
Fyrhjulsstyrning
Samma 48 volts mildhybridsystem som i Audi Q8 betyder att man har kunnat utrusta bilen med t ex fyrhjulsstyrning.
Mer assistans
Nu har Q7 över 30 assistansfunktioner.

Ortsnamnen är som tagna ur Sagan om Ringen. Jag passerar Parknasilla och Aghatubrid och riktar nosen mot Callanafersy. Med det sagt förstår du förstås att jag kör på ”the Ring of Kerry” i sydvästra Irland. Vägen är makalöst vacker men också smal och krokig. Inpressad mellan stengärden och häckar är varje möte hasardbetonat. Audi Q7 är 1,97 meter bred och jag är glad över att slippa möta mig själv. Har Audis PR-team googlat fram rutten eller provkörde de den i verkligheten? Men kanske ville man demonstrera körglädjen på krokiga vägar.

Audi Q7 50 TDI

Nya Q7 har luftfjädring som standard och fyrhjulsstyrning som tillval och det har gjort den stabilare på snabba landsvägar och mer lättparkerad i city. I hög fart styr bakhjulen mot, i låg fart styr de med, upp till fem grader. Skillnaden märks faktiskt i stadstrafik och du kan göra en u-sväng där andra femmeters-suvar får ta omtag.

Q7 känns oerhört stabil och kränger ytterst sparsamt genom de irländska kurvorna. Men, ärligt talat, hur mycket som beror på fyrhjulsstyrningen eller de nya elektro-mekaniska krängningshämmarna är svårt att säga. Även gamla Q7 var stadig.

Mer nyheter: Du tar enklast nya Q7 på den nya grillen med vertikala ribbor. Mildhybridsystemet med 48 volts elsystem är också nytt i Q7 och är det samma som sitter i Audi Q8 som presenterades nyligen. 48 volts-systemet är en förutsättning för den strömkrävande fyrhjulsstyrningen och krängningshämmarna. Men framför allt gör 48 volts-systemet det möjligt att lagra mer energi och därmed spara fler droppar bränsle.

Audi Q7 50 TDI

Så snart jag lyfter på gasen slår motorn av och motorgeneratorn laddar batteriet. Det minimala dieselknatter som kunde förnimmas ersätts av ett lätt irländskt vindsus. Elmotorn skjuter sedan på när det behövs, utan att man som förare märker något. Men det gör skillnad. 2021 ska snittutsläppet i Europa vara nere i 95 gram koldioxid. Eftersom dieselmodellerna tappar marknadsandelar till förmån för bensindrivna bilar går koldioxidutsläppen upp, vilket pressar tillverkarna att komma fram med ny, snålare teknik.

Audi menar att systemet sparar upp till sju centiliter per mil i genomsnittlig körning, en siffra som förstås avser bensinversionen.­ Själv kan jag konstatera att dieselbilen jag kör i snitt drar 0,7 liter per mil enligt färddatorn. Det är hyfsat snålt för en över två ton tung bjässe med en treliters V6-diesel på 286 hästkrafter.

Audi Q7 50 TDI

Men det blir ändå en häftig malus-skatt att betala. Nya Audi Q7 släpper ut från 174 gram koldioxid. Det betyder minst 10 000 kronor i malusskatt per år de första tre åren. Efter årsskiftet lär det bli betydligt dyrare. 174 gram är nämligen utsläppet enligt NEDC-korr, vilket är WLTP-siffror som omräknats till NEDC-nivå. Efter årsskiftet ska man betala för de verkliga WLTP-siffrorna och det lär kosta flera tusenlappar extra per år jämfört med NEDC-korrsiffrorna.

Invändigt har man också rotat om. Den nya heldigitala tryckskärmlösningen från flaggskeppet Q8 har hittat in i Q7. Framför ratten finns en stor bildskärm vars innehåll kan ställas in beroende på om jag vill ha fokus på färddata, farten eller navigeringskartan från Google. I mitten sitter en ännu större bildskärm. Google-kartbilderna tillhör definitivt de bästa på bilmarknaden i dag.

Audi Q7 50 TDI

”Digital key” som gör det möjligt att öppna och starta bilen med hjälp av (vissa) telefoner är en smart finess. Men strikt användarmässigt vill jag påstå att den tryckskärmsstyrda klimatanläggningen fungerar sämre än de fysiska vreden i gamla Q7.

Självklart är bilen förberedd för den autonoma – självkörande – framtiden. Men den vidunderligt vackra ”Ring of Kerry” är inte autonom för fem öre. Under långa sektioner av vägen klarar inte systemet av att identifiera några kantlinjer, och filhållningsassistenten kopplar därför ur. Den adaptiva farthållaren gör sitt jobb så länge en irländare kör framför mig. Men att låta farthållaren automatiskt gå efter skyltad hastighet vore självmord.

Audi Q7 50 TDI

Här står det 80 km/h på skyltarna innan skymda hårnålskurvor på vägar så smala att man bara kan mötas nos mot nos. Det är bara att inse – det kommer att ta lång tid innan vi kan släppa ut självkörande bilar på hela vägnätet.

Precis som tidigare erbjuder den 5,06 meter långa Audi Q7 oceaner av utrymme. Som standard har den fem säten och ett bagageutrymme som kan ta upp till 2 050 liter. En tredje sätesrad är tillval. Baksidan av myntet är förstås en viss grad av otymplighet. Men Q7 är förvånansvärd hanterlig. Dels för att exemplaret jag provkör har tillvalet fyrhjulsstyrning. Men också för att fönsterlinjen har en gammeldags, horisontell nederkant. Det bjuds med andra ord på något så ovanligt som en rejäl skopa runtom-sikt.

Audi Q7 50 TDI

Dieselmodellen som heter Q7 45 TDI, 231 hästkrafter, är insteget till sjunde himlen. Sedan följer Q7 50 TDI och en bensindriven modell, Q7 55 TFSI, på 340 hästkrafter. 2020 kommer Audi att presentera en laddhybridmodell som kombinerar en bensinmotor med eldrift. Själv ska jag ta en paus i provkörandet och se mig om i byn Dromquinna (!). Undrar hur hon ser ut…

Tre frågor

Eike Poslednik Audi

Eike Poslednik – Projektledare Audi Q7.

Vad ger 48 volts-systemet?
– Det betyder framför allt att vi kan bygga in fler funktioner. Fyrhjulsstyrning förutsätter till exempel 48 volt. Det betyder också att vi kan spara in mer energi vid retardation. Bilen kan nu ”coasta” utan någon förbrukning alls. Sammantaget har förbrukningen minskat med sju centiliter per 10 km.
När sparar mildhybridtekniken mest – är det i citytrafik med start/stopp eller på landsväg?
– Det beror på hur man kör. Det är inte bara vid inbromsning och starter man sparar energi, så snart du lyfter foten från gaspedalen laddas batteriet.
Är mildhybridtekniken en följd av kundkrav eller en följd av EUs krav på max 95 gram CO2 i genomsnitt?
– Båda faktorerna spelar in. EUs krav tvingar oss att hitta på något för att få ner CO2-utsläppen. Det här är en bidragande lösning. Samtidigt är det också så att systemet ger en tydlig besparing som uppskattas av bilägarna.

Audi Q7 50 TDI

Pris
Audi Q7 50 TDI Quattro Tiptronic 286 hk 686 500 kronor, säljs nu, första kundleverans oktober.


Motor
Diesel. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 83,0/94,1 mm, cylindervolym 2 967 cm3. Max effekt 286 hk (210 kW) mellan 3 500-4 000 r/­min, max vridmoment 600 Nm mellan 2 250-3 250 r/­min. 48 volt-system. Mildhybrid med generator/motor.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med 5 länkarmar. Bak multilänkaxel med 5 länkarmar.


Styrning
Elmotordriven servo. Tillval fyrhjulsstyrning. Vändcirkel 12,5 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8,0 tum, däck 255/60 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 299, längd 506, bredd 197, höjd 174, spårvidd f/b 168/169. Markfrigång max 24. Tjänstevikt 2 165, maxlast 665, max släpvagnsvikt 2 700. Tank 75 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 865-2 050 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 6,3 s, toppfart 241 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC-korr): Blandad körning 0,66-0,68 l/mil. CO2 174-178 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.


Skatt
Från 10 290 kronor per år under de tre första åren, därefter 4 348 kronor per år.

Rivaler

Volvo XC90 T6 AWD Inscription facelift 2020

Volvo XC90 B5 Mildhybrid ­Diesel 235 hk
Volvo stora suv börjar komma till åren men är fortfarande väldigt konkurrenskraftig. Utrymme och sjusitslösningen är starka kort. Snålare än Q7! Laddhybridmöjlighet är ett plus.
Pris: 649 900 kronor.

BMW x5 xDrive30d

BMW X5 xDrive30d 265 hk
Helt nya X5 lanseras i år. Nya körassistenter finns också. Med 4,92 meter i längd är den mer kompakt än Audi Q7.
Pris: 663 800 kronor.

Provkörning av Bentley 4½ Blower

$
0
0
Bentley 4 1/2 Blower

B

lower Bentley är bilen som Bentley själva aldrig ville bygga, som aldrig kom att bli den framgångsrika tävlingsbil som det var tänkt och som aldrig borde ha blivit lika uppmärksammad som sina framgångsrika syskonbilar. Men historien visar tydligt att dessa kompressormatade bestar från brytet mellan 1920- och 30-tal har varit, och än i dag är, de mest mytomspunna av Bentleybilarna från tiden då märket stod på helt egna ben. Allra mest så i den djupgröna nyansen med Union Jack på sidan.

Bentley 4 1/2 Blower

Från början byggdes bara fyra tävlingsbilar av den här typen, därefter de nödvändiga 50 produktionsbilarna som krävdes för att tävlingsbilarna skulle klassa in. Ytterligare en monterades samman i efterhand av överblivna delar, totalt 55 stycken. En parentes skulle kunna tyckas, men Bentley 4 ½ Blower kom att bli sinnebilden av den klassiska brittiska racerbilen. Just därför har en stor del av de mer normala Bentley-bilarna från 1920-talet i efterhand konverterats för att se ut just så här. Så även vår bil som började sitt liv som en 4,5 utan kompressor med fyrsitsig kaross.

Bentley 4 1/2 Blower

Walter Owen Bentley grundade sitt företag 1919 och kom från en bakgrund först inom motorcykelracing och sedan flyget – som motorkonstruktör. Först vidareutvecklade han ett tidigare misslyckat flygmotorkoncept och därefter byggde han sin egen motor. En konstruktion som anses ha haft stor positiv inverkan på de allierades förmåga att bedriva krigsföring i luften under första världskriget.

När freden väl var undertecknad fick W.O. Bentley en skvätt pengar från brittiska staten som kom väl till pass när han grundade sitt företag. Inom några år hade han etablerat sig själv som biltillverkare och redan 1924 kom hans 3-litre att ta hem första segern på Le Mans. Bentley gick under det glada 20-talet från att vara något okänt till att bli bilen att ha i societetskretsarna.

Bentley 4 1/2 Blower

Fem segrar vid 24-timmars på Le Mans från 1924 till och med 1930 kom att bli avgörande för märkets spridning. Först med 3-litre Sport och Super Sport. Sedan med 4 ½ och till sist två gånger om med Speed Six med rak sexa på 6,5 liter. Men vart tog vår Blower vägen? Sanningen är att den kompressormatade besten aldrig blev någon tävlingsmässig framgång – trots att det var just för racing som den togs fram.

W. O Bentley ville aldrig bygga den här typen av racerbil, än mindre de 50 exemplaren som krävdes för att få 4 ½ Blower klassad för tävling. Hans svar på mer effekt stavades alltid större motorer – aldrig kompressor. Hela idén kom från Tim Birkin, en av Bentley-teamets främsta förare och en självskriven karaktär bland de legendariska Bentley Boys. En racinghjälte från en tid då alla racerförare var hjältar, vissa mer än andra.

Bentley 4 1/2 Blower

Just här måste vi nämna teamkollegan, investeraren och mannen med världens hårdaste namn – Woolf Barnato. Nämnde Woolf ställde upp i 24-timmars på Le Mans tre gånger (1928–1930) och vann alla tre – med Bentley. Han investerade i Bentley under 1920-talets första hälft och gick därefter in som majoritetsägare. W. O hade fullt förtroende för Barnato. Han ska ha sagt om Woolf ”den bäste föraren som vi någonsin hade och även den finaste brittiska föraren av sin tid. Han begick aldrig några misstag och han följde alltid order”.

Sir Henry Ralph Stanley ”Tim” Birkin utvecklade bilen via sitt eget företag och just därför kallas bilen även för the Birkin Blower. Woolf Barnatos påtryckning räckte sedan för att övertyga W. O om att tillverka de nödvändiga 50 bilarna. Men detta var samtidigt som börsen kraschade i USA och bara året senare var pengarna slut – Bentley köptes upp av Rolls-Royce.

Blower Bentley ställde upp vid Le Mans 1930, men bröt. Något som var ytterst ovanligt för de annars så driftsäkra bilarna från fabriken i Cricklewood i väst-nordvästra utkanten av London. Bästa Blower-resultatet blev Birkins andraplats i ett obskyrt GP i Frankrike, egentligen inte mycket att skriva hem om.

Bentley 4 1/2 Blower

Jag ger motorn två rejäla supar innan start, pumpar in lite soppa direkt i insugningsröret via ett handtag på instrumentpanelen. Se det som en ytterst manuell choke och det krävs, annars kommer bilen aldrig att starta. Med förgasarna monterade längst fram och längst nere vid kompressorn, som i sin tur sitter längst fram på bilen, så blir startsträckan för bensinen en omöjlighet. Dessutom i uppförsbacke. Men genom att pumpa in en skvätt direkt i insuget – det gör susen.

Bentley 4 1/2 Blower

Tändningen är ställd max tillbaka, ”retarded”, via reglaget i ratten. Med två rejäla vippströmbrytare slås magnettändningen på, därefter soppapumparna. Nu ökar pulsen. Jag lovar, det är så. Sedan är det bara startknappen kvar. När jag trycker till och den 4 398 kubikcentimeter stora raka fyran startar är ljudet så mäktigt att jag ryggar tillbaka från min plats bakom ratten.

Lokalens utformning här hos Stanley Mann Racing ger ett enormt eko och när jag bruppar på gasen så upplevs allting röra sig här inne. Ett vasst och kraftfullt ljud fyller varje tomrum och synen blir lite dimmig och de mekaniska vibrationerna skickar svallvågor rakt in i skelettet. Diset som fyller lokalen kan liknas vid Lützen-dimman.

Bentley 4 1/2 Blower

Så snart som motorn startat justeras tändningen uppåt. Redan nu, innan bilen ens rullat en meter så är det tydligt. Det här är en mekanisk upplevelse av episka mått. Och gud – vad jag älskar det! Det krävs rejäl kraft för att trycka ner kopplingspedalen och hyfsad armstyrka för att dra växelspaken i rätt läge. Första växeln kuggar i, med en uttalad mekanisk känsla där också. Det finns ingen isolerande effekt någonstans i spaken, det blir snuskigt tydligt att ett drev möter ett annat.

Släpper sakta upp kopplingen. Bara kopplingen, finns inget behov att möta med gasen. Att ta sig ur lokalen är inte helt enkelt, det kräver fullt rattutslag vid rätt tillfälle – men det går. Plötsligt rullar vi, om än bara på tomgångsvarv på runt 600 r/min och det där rattvridandet känns i armarna.

Bentley 4 1/2 Blower

Drygt en timme senare, efter lite plåtning, är vi ute och kör på samma väg som Bentleys testförare använde back in the days. Fabriken låg inte långt ifrån Radlett där Stanley Mann Racing har sitt säte på the Fruit Farm. Längs dåtidens teststräcka var killarna tvungna att passera Brockley Hill på vad som i dag är väg A5. Eller, rättare sagt, bilarna var tvungna att passera testet vid Brockley Hill. Den som inte klarade 50 mph (80 km/h) vid toppen av backen ansågs inte tillräckligt bra och den då för tunga karossen skrotades. Med 250 hästar från den nybyggda motorn tillgodo och minst dubbelt så mycket vridmoment blir den där backen aldrig några problem med vår Blower.

Bentley 4 1/2 Blower

Fartupplevelsen är i sig makalös, redan i lägre farter. Men det känns i kroppen att den här bilen kan gå, den skjuter bra fart redan vid halvgas. Motorn är en makalös pjäs med enkel överliggande kamaxel och fyra ventiler per cylinder. Kamdrivningen sker via kugghjul längst fram på motorn och övre delen av blocket samt topplocket är gjutet i ett stycke. Alla detaljer inuti och utanpå är stora, för att inte säga enorma. Vilket gäller hela bilen, inte bara motorn.

De första trevande stegen ute på vägen – jag vill knappt prata om det. Första detaljen att lära sig är att gaspedalen sitter i mitten och bromsen till höger, något som fungerar klart bättre än väntat. Dessvärre kan jag inte säga samma sak om växellådan. Jag dubbeltrampar både upp och ner, men har grymt svårt att få i nästa växel utan skrap. Att växla ner, det kan vi lämna helt och hållet.

Bentley 4 1/2 Blower

– Du, det är lugnt. Lådan är nyrenoverad, den är mycket tajtare än vad den borde vara men det släpper väl om tusen mil berättar mekanikern Andy som är min co-driver för dagen.

Det är först när jag är på väg att missa en växel som jag lyckas tajma växlingen perfekt, vilket får mig att förstå. Jag måste vänta längre. Växla från tvåan till friläge – vänta – och sedan växla från friläge till trean. Sedan upprepa samma procedur upp till fyran, men riktigt så enkelt är det ändå inte. För den där väntetiden blir kortare ju mindre varvtalet behöver falla mellan växlarna. Med andra ord är det längre väntan mellan lägre växlar och kortare mellan högre. Vilket blir självklart när man tänker på det. Nedväxling då?

– Du, för att vara helt ärlig. Jag kör de här bilarna varje dag och denna är ”a handful”. Gör så här i stället – bry dig inte om nedväxling. Du kan starta på fyran om det skulle vara så. Och ska du absolut ner en kugge, ta det då efter vägbyte – aldrig innan. Det blir bara… problem, berättar Andy.

Bentley 4 1/2 Blower

Så jag låter högre växeln ligga i och upptäcker tjusningen med Blower Bentley. För här finns en urkraft av sällan skådat slag. När kompressorn viner för fullt och jag närmar mig 3 000 r/min på andra växeln går det undan. På riktigt undan.

Körupplevelsen går inte att jämföra med något annat hittills. Förvisso körde jag rekordslagnings-Bentleyn Mother Gun för några år sedan, men den var en helt annan sak. En sittplats med kaross utformad bara för hög hastighet och rekordslagning med 8-liters rak sexa på 360 hästar. Hysterisk. Här är det mer… normalt.

Fast ändå inte. Den rosenpolerade instrumentpanelen är ett tydligt exempel. Mängden reglage, mätare och annat konstigt är överväldigande. Begreppet kombiinstrument eller multifunktion var inte uppfunnet på 1920-talet, något som jag njuter av i dag. Det är omöjligt att hålla koll på allt, så jag fokuserar på oljetryck, vattentemp och de två droppglasen. Oljan ska droppa i rätt takt för att smörjningen till kompressorn ska bli optimal och när oljan blir varm förändras viskositeten och droppandet ökar i takt – då får man justera.

Bentley 4 1/2 Blower

Jag ger mig på ett par försök till inspirerad kurvtagning, men det är inte alls bilens rätta element. Stela axlar fram och bak, men kanske framför allt extremt mycket vikt fram (bland annat genom kompressorns placering) gör bilen mer än lovligt understyrd. Så jag styr ut på öppnare och mer flödande landsvägar. Efter ett tag sitter de där växlingarna och förståelsen för att man måste planera sin körning en smula har satt sig.

Plötsligt kan jag slappna av, låta axlarna sjunka ner och bara njuta av denna stilbildande skapelse. Vinden omsluter mig på förarplatsen, men just i dag skulle jag inte vilja ha det på något annat sätt. En ytterst positiv stormvarning.

Stort tack till Stanley Mann Racing som gjorde provkörningen möjlig. Om du blivit sugen så står bilen till salu i Radlett, England.

Bentley 4 ½ Blower 1930

Pris
Ursprungligt pris (1930): 1 475 pund, chassi utan kaross. Jo, de såldes faktiskt så. Uppskattat pris (2017): En välbyggd Blower-replika som denna kostar från 10 000 000 kronor och uppåt.


Motor
Bensin, fyrtakt. Fyrcylindrig längsmonterad radmotor, enkel överliggande kamaxel. Fyra ventiler per cylinder. Amherst Villiers Mk IV Rootes-typ kompressor, dubbla SU HVG5-förgasare. Dubbel Bosch magnettändning. Borrning/slag 100,0/140,0. Cylindervolym 4 398 cm3. Max effekt 250 hk (186 kW) vid 3 000 r/­min. Max vridmoment uppgift saknas.


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. Osynkroniserad 4-växlad manuell växellåda av så kallad D-typ.


Hjul
Ekerfälgar. Däck 6.00 breda på 21 tum höga fälgar runt om.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 296, längd drygt 4 meter. Tjänstevikt cirka 1 730 kg. Uppgifter om tankvolym saknas.


Fartresurser
Accelerations- och toppfartsnoteringar saknas och är beroende av vilken utväxling bilen utrustats med.


Bränsleförbrukning
Uppgifter som vi känner till det saknas. Men på full gas, på högsta växeln, så gick det åt fyra liter bränsle i minuten.

Artikeln är tidigare publicerad i Klassiska Bilar nummer 10/2107.

Test av vinterdäck 2019/2020

$
0
0
Vinterdäcktest 2019/2020

I 2019/2020 års stora test av vinterdäck, både dubbade och icke-dubbade friktionsdäck, ingår följande 18 däck, listade i bokstavsordning och indelade efter däcktyp.

Testet finns för nedladdning lite längre ned på denna sida.

Dubbdäck

  • Bridgestone Noranza 001
  • Continental IceContact 3
  • Gislaved NordFrost 200
  • Goodyear UltraGrip Ice Artic
  • Kormoran Stud 2
  • Michelin X-Ice North 4
  • Nokian Hakkapeliitta 9
  • Nokian Nordman 7

Nordiska dubbfria däck

  • Continental ContiViking Contact 7
  • Federal Himalaya ICEO
  • Linglong Green-Max Winter
  • Michelin X-Ice 3
  • Nexen Win Guard Ice Plus WH43
  • Nokian Hakkapeliitta R3

Mellaneuropeiska dubbfria däck

  • Continental WinterContact TS 860
  • Delinte WD6
  • Goodyear UltraGrip Performance Gen-1
  • Michelin Alpin 6

Våra däckexperter

Linus Pröjtz Linus Pröjtz
Testförare och reporter hos Teknikens Värld sedan snart 20 år och ansvarig för våra däcktester sedan 2001. Kör en del racing, men testar desto mer.
Ruben Börjesson Ruben Börjesson
Ruben har varit aktiv inom internationell motorsport, förarinstruerande samt biltestande under hela sitt liv. Extremt erfaren.
Kalle Grundel Kalle Grundel
Fabriksförare i rally hos Ford, Lancia samt Peugeot i rallyns Grupp B på 1980-talet. Grupp A-världsmästare med Volkswagen Golf GTI 1984. Dessutom erfaren biltestare.

 

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

= 49 kr
Köp 2 nummer för 49 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Provkörning av Ford GT

$
0
0
Ford GT

Det här är nytt!

Kraftkällan
Där gamla Ford GT från 2005-06 hade en 5,4-liters V8 med kompressor, där har nya GT en V6 på 3,5 liter och turbo. Den förstnämnda med 550 hästar, den sistnämnda med 647 hästar.
Konstruktionen
GT bygger numera på en chassikonstruktion i kolfiber runt de åkande, med hjälpramar i aluminium fram och bak.
Aktiv aerodynamik
Både fram/under bilen och den bakre vingen ändras beroende på körstil samt inställning av bilen.

Den blå Ford GT-bilen kommer rakt emot mig, men föraren ställer sig på bromsarna i god tid ute på banan. Bilen niger en aning, det växlas ner och sedan vänder färden åt motsatta hållet.

Banslingan på Tierp Arena är lite annorlunda och allra mest här, mitt inne på stadionområdet. Jag står vid räcket, i förlängningen bakom där dragracebilarna brukar starta, och runt omkring är det höga byggnader och läktare som stänger in ljudet. Kanske det bästa som händer i dag? Nja, kanske inte – men inte långt ifrån. När Ford GT-bilen tagit sig igenom hårnålskurvan­ och siktar mot andra hållet, när banan ligger rak och vattenpölarna är ur spår, då kliver föraren fullt på gasen på tvåans växel. Varvtalsstegringen är snabb, bilen sätter sig och skjuter fart på samma gång och då kommer det – ljudet.

Ford GT

Den här typen av bilar sätter jag samman­ med ljudupplevelsen. Och Ford GT är en upplevelse värd namnet, tro mig. För när ljudvågorna studsar mellan läktarkomplexen här på Tierp Arena så fortplantar det sig in i kroppen på ett sätt som innebär ren och skär magi för motorsjälen. Ford GT levererar, redan innan jag klivit över tröskeln.

Enkelt uttryckt finns det tre sätt att betrakta en Ford GT. Sedan den först visades 2015 så har den varit ett extremt skyltfönster för Ford, helt enkelt för att den faller in under kategorin ”skitfrän bil!”. En ännu mer extrovert typ än den Ford GT som tillverkades­ under mitten av 2000-talet och dessutom mer exklusiv då den bara kommer att produceras­ i 1 350 exemplar till 2021 då tillverkningen läggs ner mot ungefär 4 000 för föregångaren.­

Ford GT

Det är första sättet att betrakta GT, vilket stämmer med verkligheten. En bil som har kolfiberchassi, kolfiberkaross (och just denna bil är även extrautrustad med kolfiberfälgar) konstruktionslösning för hjulupphängningarna à la racerbil och aktiva aerodynamiska hjälpmedel faller in under den kategorin. Dubbelturbomatad V6-motor på 3,5 liter och 647 hästkrafter, kopplad till en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och, självklart, en effektiv differentialbromsfunktion. Den redovisas med 11,7 liters bagageutrymme så det är tydligt – det här är en körupplevelse och inget annat. Den är extrem på alla sätt, utan att vara i närheten av begreppet hyperbil.

Det andra sättet att betrakta den är egentligen raka motsatsen. Att helt och hållet se den som en hommage till gamla klassiska och makalöst framgångsrika racerbilen Ford GT40 från 1960-talet. Men det stämmer inte heller. Trots att jag sedan barnsben varit som besatt av allt som heter GT40 så kan jag ändå inte se nya GT på det viset. För GT är så mycket mer än så, från en tillverkare som historiskt sett har extremt liten erfarenhet av den här typen av fordon.

Ford GT

Vilket för oss in på det tredje sättet att betrakta Ford GT, ett sätt som växer fram under min tid tillsammans med bilen på Tierp Arena. För Ford GT har utvecklat sin egen historia, inte minst på racerbanorna där den varit extremt framgångsrik. Den är ingalunda enbart en hyllning till vad som varit, ingalunda heller bara en modern ”skitfrän bil!”. Den är något av den gyllene medelvägen.

När jag öppnar den stora men lätta dörren och fäller den uppåt/utåt så får jag vibbar från gamla GT40. Tröskeln är bred och det syns redan utifrån att förare och passagerare sitter­ nära varandra mitt inne i bilen. I stolar vars utformning skulle ha platsat i vilken sience-fiction-film som helst. Tänk Kapten Kirks stol på Starship Enterprise. Precis som i gamla GT40 där tröskelpartierna utgjorde plats för bränsletankarna. Vid insteget i nya GT uppskattas den lägre tröskel­höjden, men jag saknar att en del av taket öppnas med dörren.

Ford GT

Manövern att ta sig in är tight, men det funkar. Börjar med att sätta in höger ben, landar rumpan i stolen samtidigt som jag fäller ihop kroppen och håller ner huvudet för att inte dra det i taket. Väl på plats sitter jag bra och körställningen blir klockren. Stolen är fast monterad, men pedalerna är enkelt skjutbara och ratten justerbar.

Framför växelvredet, som känns igen från exempelvis Ford Focus, sitter startknappen.­ Foten på bromsen, trycker på knappen – boom! I med ettan, ut på banan. Känner direkt en skärpa som lovar gott. Faktiskt från allt. Motor, växellåda, chassi, styrning och bromsar.

Ford GT

Första varvet avverkas i milt tempo, men förtroendet för bilen finns där från början. Det känns rätt från start, så ut på varv två får bilen visa mer vad den kan. Hårnålen inne i stadionområdet är en märklig företeelse med ojämn beläggning, men så snart banan ligger rak skjuter vi fart. Jag har skruvat inställningen till sport via det lilla vredet på rattens vänstra sida vilket ger både direktare gasrespons och distinkta växlingar.

Längst upp på rattkransen tänds lampa efter lampa i rask takt när varvtalet ökar och jag missar faktiskt ett par växlingspunkter innan jag lärt mig tekniken. För det gäller att växla precis innan sista lampan tänds. I alla fall på de lägre växlarna, för annars tar varven slut och man får tugga på varvtalsstoppen. Aldrig optimalt.

Ford GT

Accelerationen är monumental, även när trean och fyran hoppar i. Motorn är en grymt fin blandning av flexibilitet och explosivitet. Det finns alltid massor av kraft men vad som är bäst – bilen kan hantera allt som motor och drivning erbjuder.

Det som är näst bäst är ljudupplevelsen inne i bilen, det låter fantastiskt. Få bilar låter lika bra inuti som utanför, men gamla GT40 var definitivt en av dem och nya GT är inte långt efter – trots turbomatningen. Motorn kommer faktiskt från pickupen F150 Raptor, även om den modifierats på de flesta plan. Vevaxel, vevstakar samt kolvar och turbomatning/intercoolers­ skiljer liksom det faktum att Ford GT har torrsumpsmörjning.

Ford GT

Jag fortsätter att köra i Sport-läge, trots att det finns ett Track-läge som bland annat sänker bilen hela fem centimeter. Från tolv centimeters markfrigång till bara sju. Men banan är för ojämn, underredet skulle slå i ganska brutalt med bara sju centimeters markfrigång. Därför får Sport ligga kvar.

Extra intressant­ med Ford GT är lösningen för fram- och bakvagn som har både torsionsfjädring och spiralfjädring. För det första ska sägas att stötdämpningen och spiralfjädringen sitter centralt i bilen och aktiveras via tryckstänger, racingteknik rakt igenom. Spiralfjädringen används när bilen har tolv centimeters markfrigång, men kopplas sedan bort vid sju centimeters markfrigång då bara torsionsfjädringen arbetar.

Ford GT

Stötdämparna är ställbara och känslan är fast, men ändå flexibel. Det syns att bilen kränger en smula i vändningen inne på stadionområdet. Från fullt på femman till full broms och nedväxling till tvåan, bilen reagerar klockrent. Känslan i bromspedalen är mycket bra och bromskraften hör till de bättre jag någonsin upplevt. Greppet i de standardmonterade Michelin Pilot Sport Cup 2-däcken är högt och en känsla växer fram – det går alltid att bromsa senare.

Chassireaktionerna och styrningen imponerar konstant. Från ett fast och extremt spårstabilt uppträdande vid full gas och full broms, till direkta reaktioner utan att bli stirrig i kurvorna. Styrningen är skönt avvägd med mycket bra respons och den relativt tunna ratten är också skön att hålla i. Små rattutslag och framvagnen reagerar klockrent­ på så kallad trail-brake, det vill säga att jag som förare ligger kvar på bromsen så länge som möjligt för att hålla så mycket av vikten som möjligt över framaxeln.

Ford GT

Viktfördelningen är 44/56 fram/bak, så att på detta sätt belasta fronten med mer vikt är bara bra.  På det sätt som Ford GT reagerar vid exempelvis lätt vänsterbroms eller minimalt gassläpp mitt i kurva är klockrent, bilen roterar enkelt och blir därmed medstyrande. Ytterst positivt.

Förtroendet växer och det ska sägas, trots att banslingan bitvis är både tight och långsam så är bilen hur rolig som helst att köra. Aldrig att den känns som för mycket. Tanken på hur bra Ford GT skulle kunna prestera vid vårt stora sportvagnstest Bankalaset, runt ännu tightare Ring Knutstorp, är läskande.

Ford GT

Under avkylnings- och fotovarven växer känslan fram av en extremt välbalanserad bil vars olika typer av prestanda vägs upp av varandra. Förutom bromsarna, som är ännu bättre. Dessutom är det en lekfull och rasande rolig bil att utnyttja till fullo, även på bitvis­ tighta Tierp Arena.

Om du blivit sugen på en ny, sorry. Alla de 16 bilarna som tilldelats Sverige är sålda trots ett pris på runt 5 500 000 kronor (priset sätts i euro) och redan nu skvallras det om betydligt högre priser på andrahandsmarknaden. Nåväl, ett bekymmer som inte kommer att drabba undertecknad. Men upplevelsen kommer jag att leva på länge, för Ford GT är en vinnare även här.

Ford GT

Pris
Cirka 5 500 000 kronor, hela svenska tilldelningen är redan såld.


Motor
Bensin. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 9,0:1. Borrning/slag 92,5/86,7 mm, cylindervolym 3 497 cm3. Max effekt 647 hk (482 kW) vid 6 250 r/­min, max vridmoment 750 Nm vid 5 900 r/­min.


Kraftöverföring
Mittmotor, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring och torsionsfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar per sida. Bak dubbla triangellänkar per sida. Fjädring och stötdämpning centralt monterade, aktiveras via tryckstänger.


Styrning
Hydraulisk servo. Vändcirkel 12,2 m.


Bromsar
Ventilerade keramiska skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg, alt. kolfiberfälgar som extrautrustning. Fälgbredd 8,5 tum fram, 11,5 tum bak. Däck fram 245/35 R20, bak 325/30 R20. Ford GT standardmonteras med Michelin Pilot Sport Cup 2.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 271, längd 478, bredd 200, höjd 111 (106 i sänkt läge), spårvidd f/b 169/166. Markfrigång 12/7. Torrvikt 1 385, tjänstevikt cirka 1 500. Tank 57,5 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 11,3 liter!


Fartresurser
Acceleration 0-97 km/h under 3,0 s, toppfart 347 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 2,14 l/mil, landsväg 1,31 l/mil, blandad körning 1,68 l/mil. CO2 349,6 g/km.


Garantier
Basgaranti 3 år, lack 3 år, rost 6 år, vägassistans 3 år (sköts av Allianz).


Skatt
26 477 kronor per år under de tre första åren, därefter 5 609 kronor per år.

Rivaler

McLaren 600LT

McLaren 600LT
Årets segrare av Bankalaset är en hårdkokt rackare som bjuder på en sjukt renodlad körupplevelse. Allra mest för en duktig förare.
Pris: Cirka 2 500 000 kronor.

Ferrari F8 Tributo

Ferrari F8 Tributo
Den uppdaterade efterträdaren till Ferrari 488 får motor från Pista-versionen på 710 hästar och likt Ford GT 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Pris: Uppgift saknas.


Bakom kulisserna: vinterdäcktest

$
0
0
Vinterdäcktest 2019

Teknikens Värld har testat vinterdäck i egen regi sedan 2001 (vinterdäcktestande i tidningen har dock pågått sedan 1960-talet) och i dag är det inte bara i Sverige vårt årliga test av vinterhalvårets däck är populärt. I våra grannländer så som Norge och Finland läses Teknikens Världs vinterdäcktest flitigt. Till och med tyskar, italienare och ryssar – och säkert många andra nationaliteter – tar del av testet.

LÄS OCKSÅ: Fem tips om vinterdäck

Vinterväg i vinterdäcktest 2019

I våra vinterdäcktest får läsaren en viss inblick i hur det går till när vi testar ett stort antal däck varje år, men för första gången får ni läsare och besökare nu hänga med bakom kulisserna. Teknikens Världs reporter och däckexpert Linus Pröjtz, ansvarig för däcktesten i tidningen sedan 18 år tillbaka, berättar i filmen hur saker och ting går till samt kommer med lite tips. I filmen ser du också Teknikens Värld-medarbetarna Ruben Börjesson, mångårig trafikpolis, förarutbildare och verksam inom internationell motorsport, samt Kalle Grundel, erfaren fabriksrallyförare med en Grupp A-rallyvärldsmästartitel under bältet och dessutom en rutinerad biltestare.

Årets stora vinterdäcktest finns att läsa i Teknikens Värld nummer 20/2019 som just nu finns ute i butikernas tidningshyllor. Du kan även välja att ladda ned testet här nedan.

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

= 49 kr
Köp 2 nummer för 49 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Provkörning av Volvo XC60 T8 Twin Engine Polestar Engineered

$
0
0
Volvo XC60 T8 Twin Engine Polestar Engineered

Det här är nytt!

Polestar
Andra gången Polestar klämmer ur sig en ”egen” suv.
Öhlins
De manuellt ställbara stötdämparna gör under för XC60.
Guld
Den glimrande färgen återfinns på alltifrån säkerhetsbälten till däckens ventilhattar!
Utrustning
En hel del lull-lull ingår i Polestar-paketet. Bland annat 21- alternativt 22-tums stora smidda fälgar.

Polestar som eget varumärke ­erbjuder än så länge modellerna 1 (sportig GT-sports­laddhybrid) och 2 (eldriven crossover) som båda bygger på teknik från huvud­företaget Volvo Cars. Inom ett par år kommer nya el-suven Polestar 3 som bygger på uppdaterad SPA2-plattform.

Men Volvo har även valt att nyttja det tidigare racingstallsnamnet som kompletterande sportversioner till 60-serien. Vi har tidigare kört S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered, läs Teknikens Värld nr 25/2018. Nu är det dags för säljsuccén suven XC60 att laddas med liknande sportchassi, effektoptimering och bromsutrustning som matchar ökad prestanda.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Ståendes utanför Polestars huvudkvarter­ inne på det väldiga Torslandaområdet blir nyhetens behag ännu tydligare. Under överinseende av vd Thomas Ingenlath har en tidigare gråbrun kontorsfastighet fått nyskinande vit fasad och helt nytt inkråm som tydligt och avskalat speglar det nya bilmärket med säte i Sverige men produktion borta i Kina.

Den vita prov-XC60:n med alla Polestar-attribut märks, inte enbart med ”Vita huset” som fond. Även om utseendet är åt det mer diskreta­ hållet så är bilen lite av en nackvridare, kanske särskilt i hembyn Göteborg.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

De stora smidda 22-tumshjulen (21 tum är standard) i egen ”diamantslipad” design sticker ut mest, de tar verkligen för sig. Viktreducering av den ofjädrade vikten ute vid hjulen med upp till 15 procent är siffror som gör skillnad i verkligheten. Som hos alla XC60 med större hjul än 20 tum krävs utanpåliggande skärmbreddare i plast – annars blästras karossen – som matchar in snyggt.

Mellan de spretiga Y-formade fälgekrarna skymtar bromsutrustningen från Akebono med stora guldfärgade bromsok och fullventilerade skivor som mäter 19 tum fram respektive 17 tum bak. Drivlinan består av tvåliters VEA Drive-E på framaxeln och elmotor på bakaxeln, den förstnämnda har begåvats med 15 fler hästkrafter jämfört med standard T8 men mest märks själva utsöndringsnivån genom betydligt piggare växellådsskiften.

Liknande bensinmotoroptimering finns även att få till T6-drivlinan men då med mekanisk AWD-fyrhjulsdrift via Borg Warner av Haldex-typ. Men den speciella Polestar-utrustningen i övrigt blir man då utan.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

På insidan är det kralliga sportstolar och guldfärgade säkerhetsbälten för hela slanten. Eftersom puckeln över ”kardantunneln” är kraftigare hos laddhybriderna Twin Engine blir det till att mansskreva om man får mittersta sittplatsen i baksätet. Batteripacket på 10,4 kWh ligger smart gömt i puckeltunneln, som också fyller upp det annars djupa och praktiska förvaringsfacket mellan framstolarna. Hos T8 kvarstår endast ett grunt skrymsle för tunna plastkort.

På vägen märks det att Öhlins levererat chassi­lösningar till denna guldkantade Volvo. Stötdämparsättningen sker inte via Drive Mode-rullen utan måste justeras manuellt (!) under motorhuven. Det är samma chassisystem som GT-sportsladdhybriden Polestar 1 använder sig av.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Jämfört med samtliga konkurrenter kan det kännas gammaldags och simpelt, men Polestar hävdar motsatsen genom ord som ”perfektion och exklusivitet”. Fan tro’t, personligen tror jag de flesta kunder sällan eller aldrig kommer att skruva på de guldglimrande stötdämparskruvarna. Vilket är synd, effekten är verkligen avgörande och det märks att det är verkliga bilmänniskor som ligger bakom kördynamiken, XC60 Polestar är nämligen roande att köra.

Särskilt märks de fint avstämda returrör­elserna hos fjädringen och styrresponsen. Ja, förutom verkan av motor- och bromstrimningen. 405 hästkrafter i systemeffekt gör XC60 Polestar lekfull men tjänstevikten på 2,2 ton går inte att trolla bort. Naturlagarna vill ha sitt att säga till om också.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Räckvidden på enbart el blir i verkligheten cirka fyra mil, men bäst nyttjas elkrafttillskottet som stöttning till den riviga turbo- och kompressormatade bensinmotorn. Visst är det kul att laborera med all olikartad teknik, men i slutänden är elsuven Tesla Model X grönare och samtliga Porsche Macan-modeller roligare att ratta. Volvo-Polestars kombiverktyg à la ”multi-kulti” försöker spela alla roller samtidigt, vilket är en grannlaga uppgift.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Prispåslaget är inte så våldsamt saftigt som man först kan tro, en ”vanlig” XC60 T8 AWD R-Design kostar på gatan 684 700 kronor, den exklusiva Polestar Engineered-versionen kostar 723 900 kronor. XC60 T8 AWD i sitt enklaste Momentum-utförande kostar 664 100 kronor men frågan är om inte XC60 T6 AWD R-Design för 587 600 kronor med enbart Polestars effektfulla prestandaoptimering (annars +9 900 kr) som ordinär bilhandlar­prutmån ligger närmast till hands för den som söker en verkligt spetsad XC60. Låt gå för att allt Polestar-lull-lull då utgår, men den kombinationen verkar i nuläget vara det vettigaste valet för prestandatörstiga Volvo-fans.

Volvo XC60 T8 Twin Engine Polestar Engineered

Pris
723 900 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo och kompressor. Kompression 10,3:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 318 hk (233 kW) vid 6 100 r/­min, max vridmoment 430 Nm vid 5 400 r/­min. Elmotor 87 hk (65 kW), total effekt 405 hk, 670 Nm, batterityp litiumjon, 10,4 kWh.


Kraftöverföring
Bensinmotor fram, elmotor bak, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring fram, tvärgående bladfjäder bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.


Hjul
Lättmetallfälg. Däck 265/35 R22.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 287, längd 469, bredd 192, höjd 164, spårvidd f/b 166/166. Markfrigång 20. Tjänstevikt ca 2 280, maxlast ca 380, max släpvagnsvikt 2 100. Tank 70 liter. Taklast 100. Bagagevolym (VDA-liter) 468-1 432 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,4 s, toppfart 230 km/h.


Bränsleförbrukning
(WLTP): Låg 0,90, medium 0,65, hög 0,71, extra hög 0,90, blandad körning 0,79, viktad blandad körning 0,33 l/mil. CO2 73 g/km. Räckvidd 3,4 mil, energiförbrukning (viktad) 1,57 kWh/mil.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
360 kronor per år.

Audi Q5 55 TFSI e quattro

Audi Q5 55 TFSI e quattro
Kopierar nästintill Volvo-Polestars koncept men Audis laddhybrid saknar 38 hästkrafter i systemeffekt. Mindre utrustning.
Pris: 596 700 kronor.

Lexus RX 450hL

Lexus RX 450h F Sport
Mer konventionell hybriddrivning med 3,5-liters V6-sugmotor plus två elmotorer som automatiskt ger fyrhjulsdrift E-Four.
Pris: 741 600 kronor.

Provkörning av Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

$
0
0
Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

Det här är nytt!

AMG
Det här är första gången Mercedes E-klass cabriolet finns i AMG-utförande.
Rak sexa
Mercedes har gått från V6-motorer till lika stora motorer där cylindrarna i stället sitter på rad.
Pre-Safe Impulse Side
Som tillval kan E 53 putta de som färdas i framsätet åt sidan för att minimera skaderisken.

Temperaturen är ovanligt hög här i jänkarnas jänkestat, Texas. Här finns med största sannolikhet flest V8:or per capita i hela världen. Men i nya Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet har den lokalt så populära motorkonfigurationen fått ge vika för en rak sexa med mildhybridteknik. Mercedes-AMG E 53 har en bra bit upp till storebror AMG S 63 cabriolet samtidigt som den distanserar övriga E-klass cabrioleter, både sett till prestanda men främst till prislappen.

Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

Det är något speciellt när taket försvinner­ och fälls ner bakom nacken. Känslan av nakenhet blandas med en ombonad interiör. Stolarna är omslutande och lyxen är överväldigande. Även om det inte direkt är kallt ute är värmeutblåset i nacken riktigt skönt och förstärker känslan av att bli omhändertagen när vinddraget letar sig ner i kupén. Det känns på något sätt intimt, som om bilen kramar en bakifrån och andas i nacken. På maximal effekt blir det dock lite väl mysigt och det bränns i nacken.

En mer negativ detalj som faktiskt är dålig i en bil i miljonklassen är att redan efter några minuter från provkörningens start bildas det så mycket kondens från de fyra ventilationsutblåsen under den stora infotainmentskärmen att det rinner droppar, det rimmar inte med prislappen.

Den inplanerade rutten i navigationen leder oss, knappast av en slump, genom stadens finaste kvarter. Bland stora villor med nyklippta gräsmattor är det endast trädgårdsarbetare och övriga tjänstemän i pickuper jag möter. Bilen drar inte många ögon åt sig, och det gäller även inne i de mindre exklusiva delarna inne i stadskärnan. Utstrålningen är elegant men bilen sticker inte ut, trots att det är en AMG-modell.

Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

De brutala detaljerna som vanligtvis skiljer en Mercedes-AMG från en vanlig Mercedes är färre. Det här är dock ”ingen riktig” Mercedes-AMG, utan endast en ”femtiotrea”. Men är känslan fortfarande AMG? AMG E 53 är onekligen en härlig bil, men nej det här är inte hur jag känner igen AMG. C 63 S, E 63 S, GT 63 S, GTR är bara några AMG jag kört sen jag började på tidningen för fyra år sen. Den råa och våldsamma karaktären är genomgående i samtliga så länge det står 63 (eller R som har samma spis) på bakluckan, helst även tillsammans med ett S.

Men E 53 är en helt annan typ av bil. Det finns inget V8-muller, styrningen är inte så direkt och hela bilen är lite loj i jämförelse. Det passar biltypen att inte vara så brutal men varför sätta de tre anrika bokstäverna på bakluckan? Samma gäller AMG CLS 53 som vi hade inne på redaktionen nyligen. Den extrema nerven återfanns inte heller där.

Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

Problemet ligger inte i kraften, för det finns det gott om. 435 hästkrafter och 520 Nm hämtade ur Mercedes nya raka sexcylindriga treliters-motor är mycket. Därtill har AMG E 53 ett 48 V-/mildhybridsystem som Mercedes själva kallar EQ Boost och som ger ytterligare­ 22 hästkrafter och 250 Nm. Drivlinan är väldigt bra men motorkaraktären är inte den mest upphetsande då den är väldigt linjär och finstämd. AMG-V8:orna är raka motsatsen och har en avsevärt mycket bättre ljudkuliss och rivigare gång. Väl inne på ljudupplevelsen känns dock avgassmällar och bluddret igen i AMG 53.

Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

Bortser vi från att Mercedes mjölkar ur AMG till sista droppen är det här en väldigt bra bil som är välavstämd för bilens ändamål. Det här är en glidarbil som är bekväm och samtidigt snabb utan att vara hetsig. Men istället kan man faktiskt lika gärna köpa en E 450 med 367 hästkrafter (68 färre än AMG 53) och spara 223 000 kronor. Om du frågar mig.

Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Cabriolet

Pris
915 900 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin. Längsmonterad 6-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 83,0/92,4 mm, cylindervolym 2 999 cm3. Max effekt 435 hk (320 kW) vid 6 100 r/­min, max vridmoment 520 Nm vid 1 800-5 800 r/­min. Elmotor 22 hk (16 kW), 250 Nm.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 9-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med fem länkarmar per sida.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd i. u tum, däck fram 245/40 R19, bak 275/35 R19.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 287, längd 483, bredd 186, höjd 143, spårvidd f/b 161/161. Markfrigång 12. Tjänstevikt 2 055, maxlast i. u, max släpvagnsvikt 1 900. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 310-385 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,5 s, toppfart 250/270 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 1,16 l/mil, landsväg 0,73 l/mil, blandad körning 0,89 l/mil. CO2 204 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Ingen uppgift.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 30 år (vid årlig service), lack 3 år.


Skatt
10 898 kronor per år de första tre åren, därefter 2 406 kronor per år.

Rivaler

Audi S5 Cabriolet 2017

Audi S5 Cabriolet S5
Är storleken mindre än E 53 men är nästan lika stark med 354 hk. Med sina 469 cm blir dock S5 klart avhängd 0-100 km/h med sex tiondelar.
Pris: Inget pris för tillfället.

BMW 8-serie Cabriolet 2019

BMW 840d Cabrio
Med dieselmotor kan 8-serien konkurrera prismässigt. Det dyrare och starkare bensinalternativet är M850i med 530 hk för 1 303 000 kr.
Pris: 1 023 000 kronor.

Provkörning av Mini John Cooper Works Clubman ALL4

$
0
0
Mini John Cooper Works Clubman ALL4

Det här är nytt!

Nya lampor
Strålkastarna har ny design och kan fås med matrishelljus. Bakljusen kan fås med Union Jack-design.
75 hk
JCW-versionen av Clubman är hela 75 hk starkare än föregångaren. Personligare. Nya och fler möjligheter att utrusta bilen med olika färger och material.
Sportfjädring
Som tillval finns en sportfjädring som sänker markfrigången med 10 millimeter.

Sverige och Volvo har sitt Polestar, Storbritannien och Mini har sitt John Cooper Works. Nåja, skillnaderna är förstås många men det finns faktiskt också många likheter.­ Liksom Polestar har John Cooper Works sina rötter i racing och liksom det svenska racingstallet har den lilla trimverkstan från Farnborough i Hampshire gått och blivit uppköpt av en biljätte. Christian Dahls Polestar sögs upp i Geely-koncernen 2015 och samma sak hände med John Coopers, eller rättare sagt sonen Michael Coopers, företag år 2008 då BMW tog över verksamheten.

Mini John Cooper Works Clubman ALL4

Nog med historia, det finns annat att tänka på när man sitter bakom ratten i Minis senaste modell. Man kan till exempel försöka lära sig namnet, det är nämligen ganska långt och stökigt. Mini John Cooper Works Clubman ALL4 är det rätta och riktiga namnet på bilen som är något så sensationellt som Mini-märkets starkaste och snabbaste modell hittills. Det är synd att det inte känns.

I grunden är det här Minis vanliga kombi Clubman, den som i sin andra generation tappade mycket av den särprägel som den första hade med sin knasiga dörrlösning. Andra generationen Clubman är en betydligt vuxnare, rymligare, tystare och på de flesta sätt bättre bil. Men inte roligare. Nu har den andra generationen blivit så gammal att den uppdateras och det med delvis nydesignad grill, LED-strålkastare med matristeknik och nya bakljus med LED-mönster som för tankarna till Union Jack. Märk väl att de två lampnyheterna är extrautrustning till vanliga Clubman men standard på JCW-versionen.

En annan nyhet är att Clubman kan extrautrustas med head up-display, dessvärre av den enklare sorten som är en uppfällbar plastskiva där hastighet och annan information projiceras. Nytt är också att Clubman kan fås med justerbara stötdämpare. 4 700 kronor extra kostar de.

Mini John Cooper Works Clubman ALL4

Borde inte 4,9 sekunder från 0 till 100 km/h kännas snabbt? Jo, för första gången är Mini nere och tassar på riktiga sportbilssiffror och att de gör det med en fyrhjulsdriven kombi som duger för en mindre barnfamilj förtjänar­ uppmärksamhet. Men som sagt, det känns inte. När skyltarna på Autobahn här utanför Frankfurt visar svarta streck över siffrorna stampas gaspedalen i botten och Clubman JCW (vi kan väl förkorta den så?) rider iväg på en våg av vridmoment snarare än på en effekttopp.

Växellådan, den åttaväxlade från Aisin, jobbar som vanligt supereffektivt, smart och mjukt och gör aldrig något för att hämma framfarten. Likaså fyrhjulsdriften. Minis så kallade ALL4-system är i grunden framhjuls­orienterat men skickar vid behov kraft till bakhjulen och tycks aldrig tveka på sin uppgift. Alla komponenter i drivlinan arbetar så effektivt att accelerationskänslan delvis uteblir. Så även motorn. Med 306 hästkrafter och 450 newtonmeter är det med god marginal­ den starkaste motorn som har satts i en Mini-modell.

Mini John Cooper Works Clubman ALL4

Men tro inte att det är någon glestandad arvinge till John Cooper som har stått i ett verkstadsskjul och gått lös med hammare och skiftnyckel på motorn, det här är BMW-grejer rakt igenom. Motorn som gör det här till den snabbaste Minin hittills finns även i nyligen presenterade BMW X2 M35i xDrive.

Det är exakt samma turboladdade tvålitersmotor med fyra cylindrar och tillsammans med den åttaväxlade automatlådan och fyrhjulsdriftsystemet blir det en enhet som kommer att sättas i flera BMW-modeller framöver, uppdaterade Mini John Cooper Works Countryman inräknad. Det här är BMW:s starkaste fyra i serieproduktion hittills och visst imponerar siffrorna på papper, det är bara synd att motorn aldrig blir så vild och rivig som den kanske borde vara.

Vi kan ta Mercedes-AMG:s hårt turbo­laddade fyra som jämförelse. I gamla utförandet var den mer än lovligt rivig med 381 hästkrafter och ett temperament som ibland blev påfrestande men oftast var underbart. I nya utförandet plockar Mercedes-AMG ut 421 hk ur sin fyra! Mini/BMW:s flaggskeppsfyra med 306 hk blir i sammanhanget tam och vardaglig. Trots att den innebär ett rejält effekttillskott på 75 hk mot föregående Clubman JCW.

Mini John Cooper Works Clubman ALL4

Efter några mils körning framstår Clubman JCW inte som den busiga racerkombi som namnet och den nästan barnsliga designen ger uttryck för. Den visar sig tvärtom vara en sällsynt effektiv fortkörare, det går att hålla väldigt hög medelhastighet utan att motorn någonsin känns ansträngd eller gör något vidare väsen av sig.

Motorljudet är dämpat och det poppar aldrig från avgassystemet vid gasuppsläpp. Att ljudnivån i kupén är låg och att chassisättningen är förhållandevis bekväm bidrar till att man gärna kör fort och långt med Clubman JCW. Om styrningen hade varit lite lugnare runt mittläget skulle det här vara en milslukare av rang. Nu är den lite för nervös och sugen på att svänga för att kunna köras avslappnat på motorväg.

Mini John Cooper Works Clubman ALL4

De första John Cooper Works-bilarna var något i hästväg. Titta bara på första utgåvan av Mini GP som var en alldeles särskilt charmig och märklig bil som började byggas i Oxford för att sedan skickas till Bertone i Italien där den färdigställdes för hand och kom tillbaka som en 218 hästar stark och fruktansvärt högljudd och bråkig typ. Alldeles underbar. Det var det första riktiga avtrycket John Cooper Works satte i det moderna Minis historia.

Om man försöker sig på en jämförelse mellan första Mini GP och nya Clubman John Cooper Works kan man konstatera att Mini och John Cooper Works, liksom svenska Polestar, har vuxit upp och blivit något annat än vad det började som.

Det här är John Cooper

John CooperJohn Cooper (1923–2000) startade tillsammans med sin far Charles Cooper Car Company år 1947 och byggde enkla racerbilar åt privatförare, ofta av överblivna delar från krigsindustrin. Cooper-bilarna skulle inom kort komma att bli hett eftertraktade av privata förare som såg fördelarna med att ha motorn baktill, vilket Coopers bilar var tidiga med. Cooper blev snabbt ett namn inom banracing och under 1950-talet kördes bilarna bland annat av Jack Brabham, Stirling Moss och Bruce McLaren. Coopers rallyversioner av BMC:s Mini byggde vidare på succén och skulle komma att leda till att Cooper-namnet än i dag lever vidare.

Mini John Cooper Works Clubman ALL4

Pris
323 900 kronor, säljs nu.


Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 82,0/94,6 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 306 hk (225 kW) vid 5 000 r/­min, max vridmoment 450 Nm vid mellan 1 750-4 500 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 2 tvärställda länkarmar.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 11,3 meter.


Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 225/40 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 267, längd 427, bredd 180, höjd 144, spårvidd f/b 155/156. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 625, maxlast 490, max släpvagnsvikt 0. Tank 48 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 360–1 250 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,9 s, toppfart 250 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,85 l/mil, landsväg 0,62 l/mil, blandad körning 0,71 l/mil. CO2 161 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,81 l/mil. CO2 182 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.


Skatt
6 297 kronor per år de första tre åren, därefter 1 460 kronor per år.

Rivaler

Leon Cupra R ST

Cupra Leon ST 4Drive
Cupra Leon ST, tidigare känd som Seat Leon Cupra, bjuder på 300 hk, fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda i ett prisvärt paket.
Pris: 362 900 kronor.

Mercedes-2019 35 4matic shooting brake

Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC Shooting Brake
306 hk, fyrhjulsdrift och automatlåda även hos Mercedes. Ett rejält prispåslag jämfört med Mini och Cupra.
Pris: 479 900 kronor.

Provkörning av Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

$
0
0
Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Det här är nytt!

Ny modell
Kamiq är en helt ny modell som tar platsen som Skodas minsta suv.
Markfrigång
18,8 cm är klassledande inom Skoda. Animerad blinkers. Kamiq är Skodas första modell att få en löpande blinkers indikation.
Dörrskydd
En plastbit som fälls ut för att skydda dörruppslag är Kamiq först med i segmentet.

Skoda målar in sig i ett hörn och gör det svårare än nödvändigt att hålla isär de olika suvarna. Alla tre börjar på K och slutar­ på Q och det är inte helt lätt att ordna Kodiaq, Karoq och Kamiq i storleksordning. Modellnamnen är dock inte enbart en lek med bokstäver utan de härstammar från språket som talas av inuiter i norra Nordamerika.

Kodiaq kommer från ögruppen Kodiak Islands men även från världens största brunbjörn, kodiakbjörnen. Karoq är en kombination mellan språkets ord för bil och pil. Och Kamiq betyder något som passar perfekt.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Utanför Basels flygplats, belägen på gränsen mellan Frankrike och Schweiz, står ett färgglatt gäng. Utseendet påminner tydligt­ om Karoq och Kodiaq. Men modellen som Kamiq främst liknar är nog Skoda Scala, golfklassaren­ som presenterades i slutet av fjolåret. Ett logiskt fenomen då det är Scala som Kamiq grundar sig på.

Bägge modellerna använder sig av Volkswagen-koncernens plattform MQB-A0. Samma plattform som även används av syskonbilarna Volkswagen T-Cross och Seat Arona. I syskontrion är Kamiq den klart största med sin karosslängd på 424 cm. Det är en påtaglig skillnad mot T-Cross 411 och Aronas 414 cm. Men samtidigt är Kamiq tolv cm kortare än Scala. Något förvånande är att Kamiq även är längre än Volkswagen T-Roc, om än bara med en ynka centimeter. Suvdjungeln har vuxit sig riktigt tät…

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

När vi rabblar karosslängder passar jag på att nämna att Kamiq faktiskt är fyra cm längre än gamla lådformade Skoda Yeti. Men på höjden är Kamiq avsevärt mycket lägre. Jämför Kamiqs 153 mot Yetis 169 cm! Så visst har begreppet­ om suvar förvridits mycket de senaste åren.

Att Kamiq, likt T-Cross och Arona, saknar möjligheten att utrustas med fyrhjulsdrift är inte något ovanligt i klassen. Och det visar återigen att prioriteringarna hos suvar har ändrats radikalt de senaste åren. Den enda stoltheten Kamiq har sett i ett suv-perspektiv är en skaplig markfrigång: 18,8 cm. Ett skönt mått att ha när asfalten försvinner efter det slitna fartguppet – höjdskillnaden blir skadligt hög för en vanlig bil men svackan sväljs odramatiskt med en djupnigning.

Den lilla byn jag passerar är ett kort avbrott i den häftiga klättringen där smala, nyasfalterade vägar leder uppåt toppen likt rallyvägar. Det vibrerar när motorn kämpar i uppförsbacken ut ur en av många hårnålar. Med spaken till den manuella växellådan i högerhanden tar det emot att lägga i ettan in i svängen så tvåans växel får duga även om motorn tydligt inte trivs att gå lägre än 2 000 varv/min under belastning.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Provkörningsbilen är en TSI 115 (115-hästkrafter stark bensinare),­ den svagaste och billigaste versionen som tas in i Sverige. Om vi bortser från G-Tec, gasbilen­ med 90 hästar som kommer under nästa år.

TSI 115 är en trecylindrig enlitersmotor med turbo och just turbon ger motorn ett bra vridmoment från låga varv och det märks en tydlig gräns runt 2 000 varv där motorn vaknar till. Turbon har en tydlig fördröjning på låga varv men när kraften väl kommit är kraftutvecklingen linjär hela vägen upp till rödmarkeringen. Det gör att motorn passar bra till en manuell låda, den i Kamiq är lätthanterlig utan att vara särskilt inspirerande. Dubbelkopplingslåda finns som tillval för 14 500 kr.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Den trecylindriga motorkonfigurationen tillför ett rivigt motorljud som adderar en del känsla vid mer aktiv körning utan att tära på komforten. Motorn arbetar tyst under konstant hastighet och svaga accelerationer. För den som vill ha mera motor kommer Kamiq även med en 150-hästars bensinare. Och för den som vill köra snålare finns ett dieselalternativ, även den på 115 hästkrafter.

Efter att ha klättrat upp på 1 300 meters höjd över havet sluttar det nu nerför och Kamiq bjuder på ett roligare beteende än jag hade väntat mig. Att extrautrusta en suv med ett sportchassi som både sänker­ markfrigången­ med tio mm och adderar eljusterbara stötdämpare är helt klart kontroversiellt. Men just det har Skoda gjort med min bil och resultatet är bra.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

I vanligt läge är stötdämpningen fast utan att vara obekväm över den bitvis grova asfalten. I Sport-läget känns det skillnad – positivt, när det bjuds på vägar som dessa! Styrningen blir trögare och här upplevs väldigt lite suvkänsla när jag enkelt placerar bilen in i svängarna, precis vid asfalts­kanten så gruskornen smattrar i hjulhusen.

Bakom ratten känner jag mig snabbt hemma – här ser det i stort sett ut som det gör i alla modeller från Skoda. Lätt att ta till sig, modernt och snyggt. Positivt för Kamiq är att Skoda inte snålat med utrustningen trots att det är en av märkets billigaste modeller. Parkeringssensorer bak, trådlös Apple CarPlay, adaptiv farthållare och elhissar fram och bak är standardutrustning.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Ett litet minus ska Skoda ha för stolarna, eller rättare sagt för en snål justermån. Jag behöver nämligen ha förarstolen i det främsta läget, sen är sittdynan något för lång. Jag är 166 cm lång och ni som är kortare borde definitivt provsitta innan ni lägger en order.

Med Kamiq har Skoda träffat rätt med det mesta, det är en trevlig bil och som vanligt bjuder Skoda på mycket utrymme, smarta lösningar och en bra helhetskänsla. Men det är två saker som gör mig tveksam. För det första är det priset – 215 400 kr är ett högt instegspris jämfört med konkurrenterna. Exempelvis kostar Kia Stonic (100 hk) 187 700 kronor (kampanjpris 169 900), Renault Captur (90 hk) 164 900 kronor (kampanjpris 144 900) och Seat Arona (95 hk) 181 900 kronor (kampanjpris 169 900).

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Sen borde en bil som kommer 2019 erbjudas med elektrifierad drivlina. Men Kamiq kommer­ inte ens som mildhybrid. Det är dåligt och det är tydligt att Skoda ligger lägst i prioritet hos Volkswagen-koncernen gällande elektrifiering.

Modeller och priser

  • Ambition 1,0 TSI 115 hk 6-växlad manuell, från 215 400 kronor.
  • Ambition 1,0 TSI 115 hk 7-växlad DSG, från 229 900 kronor.
  • Ambition 1,6 TDI 115 hk 7-växlad DSG, från 261 700 kronor.
  • Style 1,0 TSI 115 hk 6-växlad manuell, från 233 900 kronor.
  • Style 1,6 TDI 115 hk 7-växlad DSG, från 280 200 kronor.
  • Style 1,0 TSI 115 hk 7-växlad DSG, från 248 500 kronor.

Skoda Kamiq 1,0 TSI 115 hk

Pris
215 400 kronor, säljs nu, första kundleverans november.


Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) vid 5 000-5 500 r/­min, max vridmoment 200 Nm vid 2 000-3 500 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 10,1 meter.


Bromsar
Skivor fram, trummor bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6 tum, däck i. u.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 424, bredd 179, höjd 155, spårvidd f/b 153/152. Markfrigång 18,8. Tjänstevikt 1 390, maxlast 431, max släpvagnsvikt 1 200. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 400-1 395 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,9 s, toppfart 194 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Blandad körning i. u. CO2 116 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,59 l/mil. CO2 134 g/km.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
2 082 kronor per år de första tre åren, därefter 470 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen T-Cross 2019

Volkswagen T-Cross 1,0 TSI 95 hk
T-Cross är betydligt kortare än Kamiq men de bägge delar plattformen MQB-A0. Detta är ett sällsynt fall där Skodan är dyrare än ”motsvarande” Volkswagen.
Pris: 199 900 kronor.

Kia Stonic provkörning

Kia Stonic 1,0 100 hk
Stonic är mindre och har inte lika praktiska former. Finns inte heller med fyrhjulsdrift men Stonic är 45 500 kr billigare än Kamiq.
Pris: 187 700 kronor (kampanj 169 900).

Viewing all 1002 articles
Browse latest View live