Det här är nytt!
CMA
XC40 är första bilen ut på nyutvecklade CMA-plattformen som utvecklats i samarbete med Geely.
Bildelning
XC40 är första Volvo-bilen som ägaren kan dela med sig av till släkt och vänner genom digital nyckelteknik.
Säkerhetsteknik
XC40 kan fås med samma säkerhetssystem som de större bilarna.
Nej, det här är ingen ödesmodell för Volvo. Det här är inte en ny modell vars framgång är avgörande för företagets framtid. Det är just det som gör nya Volvo XC40 så intressant. Tanken slår mig när jag står bredvid XC40 och klämmer på den lilla blågula flaggan som sticker ut ur glipan under motorhuven. Det, och att det känns som att flaggan inte kommer att orka sitta kvar särskilt länge, kanske inte ens provkörningen ut. Den lilla svenska flaggan i klämvänligt gummimaterial visar att Volvo har blivit ett självsäkert bilmärke. Volvo andas frisk luft efter att ha varit instängt i Ford-korridorerna som mycket väl hade kunnat kväva det lilla svenska märket om det hade fått fortsätta några år till. Inte bara flaggan, hela nya XC40 markerar att Volvo vill ta för sig.
Man var tidigt med på suvtåget med XC90 och XC60 men i kompaktsuvsegmentet är man sen på bollen. Försäljningen av små och lite billigare suvar skenar just nu och det spottas ut modeller till höger och vänster. Volvo har stått snällt vid sidan av med mössan i hand och tittat på, fram tills nu. Nu kommer XC40 och armbågar sig in med en design och framtoning som är det djärvaste vi har sett från Volvo sedan åttiotalets rymdskepp 480. XC40 har en uppnosig front och allmänt kantigare former som för tankarna till modern produktdesign snarare än traditionella bilformer. Kontrasterna mot 90-bilarna och XC60 är stora.
Det har aldrig varit så bra skjuts i Volvo som det är nu. I och med XC40 har Volvo två plattformar i produktion samtidigt. S/V90 och XC60 bygger som bekant på SPA-plattformen, medan XC40 bygger på den mindre CMA-plattformen som är utvecklad gemensamt med Geely. Att XC40 är samutvecklad med Lynk & Co betyder att det inte är jordens undergång om den blir en flopp, kostnaderna delas ju med syskonmärket. Kommer XC40 att bli en flopp? Nej, med all säkerhet inte. Med tanke på hur hett det här segmentet är just nu vore det konstigt om inte också XC40 skulle sälja bra. Ännu konstigare vore det eftersom den nu, under första provkörningen i och runt Barcelona upplevs som en av segmentets starkaste utmanare.
Till skillnad från många konkurrenter upplevs XC40 inte som en crossover utan snarare som en riktig suv. Det är framför allt den 21 cm höga markfrigången som gör det, BMW X1 står till exempel betydligt lägre med sina 18 cm i markfrigång. XC40 upplevs inte heller som en förkrympt XC60. Volvo är också noga med att framhålla att XC40 ska ses som en kusin, inte ett syskon, till XC60 och XC90. Jag är nästan beredd att hålla med, XC40 känns ny och innovativ på ett helt annat sätt.
90-bilarna och XC60 må vara snygga och exklusiva invändigt, men de är också ganska opraktiska. Smarta förvaringsfack lyser med sin frånvaro. Annat är det här i XC40 där det känns som att interiördesignavdelningen har fått leka av sig. Vid en snabb överblick ser det ut ungefär som i XC60, men vid närmare granskning ser man att mittkonsolen är helt ombyggd. Den är lägre och har en öppen design med ett stort förvaringsfack som kan extrautrustas med en löstagbar papperskorg.
Framför växelspaken finns ett gigantiskt förvaringsutrymme där man kan stoppa in handskar och mössor men också en mobiltelefon som ligger stadigt på en gummiplatta där den också kan laddas trådlöst. Jag vågar drista mig till att säga att det inte finns någon annan bil med en lika genomtänkt plats för mobiltelefonen. Den här öppna mittkonsolen, som också har ett dolt förvaringsfack för kontokort eller liknande, är betydligt mer praktisk än de större bilarnas höga mittkonsol. XC40 är en smalare bil än de andra nya Volvo-bilarna, men tack vare den öppna mittkonsolen och de luftiga dörrsidorna känns den luftig på förarplats.
I dörrsidorna finns inga bashögtalare som i nästan alla andra bilar. De har flyttats upp till en helt dold position vid A-stolparna där de tar luft från motorrummet och skickar in ljudet nere vid fötterna. Den här lösningen frigör utrymme i dörrsidorna och gör att den upplevda kupébredden blir större. Baksätet är överraskande rymligt. Undertecknad är 192 centimeter lång och vill ha förarstolen långt bak och i lägsta läget. Ändå kan jag utan minsta omak sitta bekvämt i baksätet. Knäna har flera centimeter fram till stolsryggen och utrymmet för fötterna är generöst. Till och med takhöjden är fullt tillräcklig.
Det stora frågetecknet kring den högt uppdragna sidolinjen kan härmed rätas ut: Små barn kan visserligen tycka att det är tråkigt med den höga sidolinjen. Men vinkeln hamnar långt bak i axelhöjd och påverkar inte utåtsikten nämnvärt. Den gör snarare att det känns ombonat och tryggt.
CMA-plattformen skiljer sig en del från SPA. Framhjulsupphängningarna är av enklare typ och på bakaxeln finns inte den tvärgående bladfjädern utan separata skruvfjädrar. Det går inte att få luftfjädring till XC40. När fotograf-Glenn och jag kryssar oss ut från Barcelonas flygplatsområde El Prat känner vi genast att XC40 skiljer sig en hel del från XC60. Även Glenn som sitter bredvid kan snabbt konstatera att XC40 är smidigare, något hårdare och mycket mer direkt i styrningen och alla chassirörelser. Styrservon har ett tyngre motstånd och hjulen reagerar mer direkt på styrutslag än hur vi upplever den i XC60.
Fjädringen är hårdare än i XC60, men inte alls stötig och inte lika ”på” som i närmaste konkurrenten BMW X1. När vi efter några mil lyckas hitta en bit motorväg som inte är nyasfalterad och slät märker vi dock att XC40 är aningen knyckig i längsled, men det är absolut inget ovanligt för en bil med kort hjulbas. Ljudisoleringen är inte riktigt lika genomarbetad som i de större bilarna. Det läcker in mer vindbrus runt A-stolparna, vilket främst borde bero på att XC40 inte kan utrustas med samma akustikrutor som gör underverk i de större bilarna.
Direkt vid lanseringen finns XC40 endast med de starka motorerna D4 AWD och T5 AWD. D4-motorn är precis samma 190-hästarsdiesel som finns i övriga Volvo-bilar och i XC40 är den nästan onödigt stark. Dessutom onödigt törstig, under provkörningsrundan säger färddatorn att det går åt nästan 0,8 l/mil. Bensinvarianten T5 med 247 hk är lika onödigt stark och törstig, men desto roligare med alla sina ljudliga turbosus. D4 AWD och T5 AWD är framför allt onödigt dyra. Instegspriserna är 398 900 och 416 900 kronor. En jämförelse med XC60 med samma motorbestyckning blir genant för XC40 som bara är 37 000 kronor billigare.
Men det är inte hela sanningen. De 435 900 kronor man får betala för en XC60 D4 AWD gäller en Momentum-utrustad bil. För att få till exempel läderklädsel, Pilot Assist och det digitala 12,3-tumsmätarklustret måste man lägga till pengar. Allt detta ingår när man köper en XC40 D4 AWD Momentum Intro. Prisskillnaden mellan 40- och 60-bilen är alltså större än man först tror. Det kanske också är dags att ompröva den gamla sanningen att en stor bil per automatik ska vara dyrare än en liten. XC40 kan ju få precis samma digitala skärmar och samma aktiva säkerhetssystem som de större bilarna.
Aktiva säkerhetssystem som Pilot Assist och autobroms vid backning är ovanliga i det här segmentet, men finns i XC40. Det känns befriande, och smart, att Volvo inte har snålat, Pilot Assist i XC40 är precis lika avancerat och välfungerande som i de större bilarna. Lika smart är att det digitala mätarklustret och den stora pekskärmen är standard.
Volvos PR-avdelning vill inte/vågar inte uttala sig om några försäljningsmål men XC40 har all potential att gå om sina större syskon i försäljningstoppen. V90 och XC60 är dyra och stora bilar som kommer att bli dyrare att äga när bonus-malus-skatten träder i kraft. XC40 kommer billigare undan, inte minst med de mindre motorerna T3 och D3 som kommer som modellår 2019, det vill säga strax före midsommar. Med framhjulsdrift, manuell växellåda och Kinetic-nivå kommer T3 och D3 att kosta 296 000 respektive 312 000 kronor. Då borde XC40 kunna hitta hem hos många nybilsköpare.
Men det är inget annat än dumt att Volvo inte väljer att lansera XC40 i laddhybrid- eller elutförande direkt. Det kommer framöver, är det enda svaret Volvo kan ge för tillfället. Men varför tar man inte chansen att bli först, och lansera XC40 T5 Twin Engine redan nu?
Flaggan då? Jo, den sitter kvar genom hela provkörningen. Men vi får veta att den bara kommer att säljas som ett extratillbehör hos handlarna och är inte anpassad för att klara någon längre livstid. Den kommer att sättas på de första 10 000 bilarna som säljs, men räkna inte med att den sitter kvar när du rullar ut ur automattvätten.
CMA och CEVT
XC40 byggs på en plattformsarkitektur kallad CMA (Compact Modular Architecture), utvecklad av CEVT (China Euro Vehicle Technology) som är ett joint venture-företag mellan Volvo och Geely i Torslanda. CMA står även som grund för Lynk & Co:s första modell med namnet 01.
Precis som den större SPA-plattformen är CMA konstruerad för att kunna husera allt från dieselmotorer till hybrid- och eldrivlinor. XC40 kommer framöver som både laddhybrid och elbil. CMA-arkitekturen är, precis som SPA, flexibel. Det betyder att endast måttet mellan främre hjulnav och pedalställ är fixerat, alla andra mått kan ändras.
Att Volvo har två plattformar i produktion samtidigt är viktigt. Det må låta fjuttigt med endast två modulära plattformar, men det är dit bilindustrin är på väg.