Första intrycket
Vass design, skarpa köregenskaper och lågt prissatt. Ford tar nya tag med sin sportbil för folket. Största nyheten är förstås att du kan köpa den i Sverige!
Självsäker
9/10
Prisvärd
9/10
Klyschorna är många när det kommer till sportbilar som vägrar att dö. Tillsammans med Porsche 911, Chevrolet Corvette – kanske även Mercedes SL – är Ford Mustang med största sannolikhet den nu ”levande” sportbilsmodell som flest människor i världen känner till. Känd genom Steve McQueens hårdkörning i kultrullen Bullitt, omsjungen av Chuck Berry, älskvärt stöldgods i Gone in 60 seconds, Need for speed-speleri och älskad över allt annat. Framför allt i hemlandet USA, där bilen har en särskild plats hos både yngre och äldre som förlustat sig med, och i, Mustanger genom åren. Svenska Mustangklubben är en av de mer aktiva i världen, detta trots att modellen mer eller mindre aldrig sålts officiellt här, eller i övriga Europa heller för den delen.
I och med introduktionen av nya sjätte generationen ska det dock bli ändring på den saken. ”One Ford” är koncernens benämning på att fler Fordmodeller ska finnas globalt på fler marknader. 160 nationer ska få nya Mustang i försäljningshallarna. I Sverige kommer Mustang att säljas hos speciellt utvalda handlare. Produktionen i klassiska Flat Rock-fabriken i Michigan har precis börjat, första bilarna beräknas landa i Sverige strax före midsommar.
Så länge orkar givetvis inte Teknikens Värld vänta. Därför står jag utanför klassiska Mel’s Diner på Sunset Boulevard i Los Angeles, jetlaggad och sömndrucken klockan halv sju på morgonen. Två och en halv muggar amerikanskt blaskkaffe och ett gäng pannkakor senare sitter jag i ”min” bil. En orangelackad Ford Mustang GT Fastback. Sämre måndagsmorgnar har jag varit med om.
De tekniska specifikationerna på Mustang modellår 2015 skiljer förvånansvärt lite mellan USA och Europa. När bilen kommer till ”den gamla världen” blir så kallat Performance Pack standard. Det ska vi vara tacksamma för då det bjuds på styvare chassi, bättre bromsutrustning, fetare 19-tums hjul med svarta fälgar men framför allt mer sittriktiga Recarostolar än de fluffiga bucket seats som skriker amerikanare lång väg. Man får hålla hårt i ratten för att inte halka runt i kupén. Nya Mustang är nämligen mer körmaskin än någonsin.
Bergsvägarna nordost om Hollywood är som tagna ur brutala biljaktscener. Kurviga, hafsigt lappade och lagade men härligt bilfria med möjlighet att ge järnet hela vägen upp till toppen. Och ner med för den delen. ”Six on the floor” innebär manuell sexväxlad låda från Getrag – givetvis finns även automatlåda, med växlingspaddlar – slagen har tufft motstånd och kopplingen kräver varsam fot. Även i USA föredrar Mustangköparna manuell låda före automat, det förstärker intrycket att detta är Amerikas sportbil nummer ett.
Tre maskiner finns att välja på, varav två kommer till Europa och Sverige. Den slöa 3,7-liters V6-motorn – instegsversionen i USA – skippas tack och lov. Toppversionen är GT som har en hyfsat modern femliters aluminium-V8 på 435 hästkrafter och drygt 500 newtonmeter i vridmoment. Exakta siffror är i skrivande stund inte presenterade. Viss strikt prestanda/motor-data får direktöversättas från tum, pounds, miles per gallon och får läsas mellan raderna. V8-maskinen har fått uppdateringar som gör den nästan identisk med tidigare muskelversionen Mustang 302 Boss. Vass så det förslår, tyvärr saknas den optimala ljudupplevelsen. Det går givetvis att åtgärda med eftermonterat tillbehör, det finns i vanlig ordning en uppsjö av utrustning att köpa till Mustang.
Mest nyhetsvärde har nya motorn 2,3T Ecoboost. Fyrcylindrig turbomotor på 310 hästkrafter som genom sin betydligt lättare konstruktion gör närvarokänslan i styrning och framvagn ännu skarpare. Jag provar båda drivlinorna och förstår delvis att Fordfolket på plats talar sig varma för Ecoboostaren. Kraftsuget i mellanregistret är modernt flackt, effektivt och halvmaffigt men inte så lite könlöst. Plus det faktum att 2,3T-maskinen helt saknar ljudupplevelse. Varför Ford? Flertalet konkurrenter får till fränt artificiellt, sportigt, avgassound. I nuläget fattas soundtracket till filmen helt enkelt.
Personligen faller jag för vinkelåttan när det brakas på genom nationalparker som i våras utsattes för kraftiga skogsbränder. De sotsvarta stammarna ger helt klart en häftig inramning de få sekunder jag släpper blicken från vägen.
Mustang generation sex är helt ny utifrån och in, i princip inga carry over-delar – ja, förutom vinkelmotorerna då – har använts. Detta innebär att chassit inte liknar gamla Mustang. Nyutvecklad bakvagn med multilänkteknik gör körningen kontrollerad, men samtidigt komfortabel. Det här chassit borde Ford ta beslut om att bygga fler modeller av, så bra är det nämligen. En körglad bakhjulsdriven folk-Ford hade väl platsat som utmanare till betydligt dyrare BMW 3-serie?
Greppet i bakvagnen är en trygghet när det bildats tjälskott mitt i ett kurvparti. Trots oron håller Mustangen sig till det givna spårvalet. Imponerande! Lägg därtill en styrning som trots att den är hundra procent elassisterad ändå lirar på rätt sätt. Viktfördelningen är 53/47 fram/bak för GT, Ecoboost ännu lite bättre med 52/48. Tjänstevikten är för den 4,8 meter långa Fastbackcoupén cirka 1,7 ton, men det märks inte vid aktiv körning. Längst ner på mittkonsolen finns en radda med vippbrytare som styr körglädjen ännu mer. Motståndet i ratten går att ställa i normal, komfort och sport. Mellan komfort- och sportläge är det nästan för stor skillnad. Från vevigt till god kontrollerad instyrningsprecison. Chassi och drivlina går också att justera, bäst är sportläget som tillåter kontrollerad avdrift/sladd utan att det ska gå käpprätt fel. Track Mode släpper lös Mustangen helt, då uppskattas Torsen-slipdiffen i bakvagnen extra mycket.
Funktionen ”Electronic line-lock” är amerikansk så det förslår. Ska enligt instruktionsboken enbart nyttjas på bana men innebär att det tillsammans med launch control medges perfekta, raka, burnouts! Slut med slingriga och trafikosäkra rödljusstarter är min egen analys av finessen som enbart finns till starkaste GT-versionen.
3 frågor
Tom Barnes – utvecklingschef Ford Mustang.
Hur stor andel kommer vara GT med V8?
– I USA står GT:n för 40 procent, men Ecoboost kan komma att minska den andelen.
Kommer ni att dela med er av detta Mustang-chassi till andra Ford-bilar?
– Mustang är utvecklad unikt, men lustigt att du nämner detta. Vi ser på lite olika alternativ för tillfället. Jag skulle gärna vilja göra en hot compact saloon eller estate!
Vilken Mustangversion är din absoluta favorit?
– Nya 2,3T Ecoboost kopplad till sexväxlad automatlåda gör bilen modernt snabb, spänstig och körglad.
Tillbaka ner till megastaden Los Angeles och den obligatoriska kökörningen. Trots sexfiliga motorvägar kan trafikstockningarna vara grymma. Att slira runt med manuell låda känns bara dumt. Enligt Fordteknikerna tror man mycket på nya 2,3T i kombination med sexstegad automatlåda. Särskilt när öppna Convertible introduceras runt nyår förväntas detta bli en slagkraftig modell. Amerikanska bilköpare bryr sig allt mindre om vad som sitter under huven, bränslesnålare motorer är högsta mode. En intressant kommentar som speglar förändringarna hos en del bilköpare over there får jag från en kögranne. En medelålders man i Mercedes GLK hissar ner sitt sidofönster, spanar in bilen och ropar; ”Den ser betydligt bättre ut nu, är det en diesel?”. Ridå.
Designmässigt är Mustang generation sex ett rejält lyft. Looken är betydligt bredare, fetare, snyggare. Mer amerikansk i allt. Stylingen är befriande ren från blankkrom, som börjar bli hett igen hos flera tillverkare. I stället är det vasst modernt linjespel parat med inspiration från 1964 års ur-Mustang. Interiört är det fortfarande lite för plastigt men utförandet går minst sagt an. Instrumentbrädan är en ren och skär hälsning från förr, snyggt jobbat.
Efter en hel dags körning är det dags att summera intrycken. Nya Mustang är trots reklamord som ”revolutionerade, modernt effektiv, bränslesnål” trogen sitt 50-åriga USA-arv. Vilket även innebär rejäl bensintörst vid hårdkörning, men det ingår liksom i konceptet.
Jag har sparat det bästa till sist. Priset. Historiskt sett ska Ford Mustang vara en sportbil för folket, därför är prislappen förhållandevis lågt satt. Preliminärt pris vid introduktionen nästa sommar i Sverige för tillräckligt standardutrustade 2,3T Ecoboost med Performance Pack är enligt första prognos ”under 350 000 kronor” och för mer personliga GT 5,0 ”under 400 000 kronor”. Prisbombigt. That’s all folks!